به گزارش مازند اصناف؛ در سالهای اخیر فضای مجازی جایگاه قابلتوجهی در بین نسل جوان جامعه ما پیداکرده است و شبکههای اجتماعی در ابعاد مختلف زندگی افراد(فردی و اجتماعی) تأثیرگذار شدند. این فضا در شکلدهی به هویت نقش دارند و حتی روی ابعاد اقتصادی و اجتماعی و سیاسی جوامع هم تأثیر گذاشتند. در حال حاضر اینترنت ابزاری مناسب برای توسعهی افکار و اندیشههای بشری محسوب میشود بهشرط آنکه در راه صحیح استفاده شود.
فضای مجازی فرصتها و تهدیدات
حسین اعتصامی کارشناس رسانه بر لزوم توجه خانوادهها به نوع استفاده از ابزار الکترونیک اشاره میکند و میگوید: باید فرصتها و تهدیدات فضای مجازی کنترل شوند تا بتوانیم از آنها حفظ و حراست کنیم.
وی بابیان اینکه استفاده بیشازحد از فضای مجازی یا استفاده نامعقول و بیمارگونه از اینترنت نوعی اعتیاد است، اظهار کرد: دنیای مجازی در مواردی مانع حضور فیزیکی انسانها در محیطهای مختلف میشود و بهنوعی در وقت و هزینه صرفهجویی میکند، اما متأسفانه در کنار فواید و مزیتهای زیاد این فناوری که مهمترین آن دسترسی سریع و آسان به دادهها است، خطرات آن نادیده گرفته میشود.
این کارشناس با اشاره به پیامدهای استفاده نامناسب از فضای مجازی، اظهار کرد: افراد باید برای ورود به دنیای مجازی اطلاعات کافی در اختیار داشته باشند تا دچار مشکلات اجتماعی نشوند.
مسئولیت اصلی متوجه خانوادههاست
اعتصامی بابیان اینکه ارتباطات سالم در فضای مجازی و لزوم هوشیاری جوانان و خانوادهها نسبت به تهدیدات فضای سایبری در درجهی نخست اولویت قرار دارد، اظهار کرد: پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و توجه والدین به رفتار فرزندان بسیار مهم است و برای جلوگیری از همپاشیدگی خانوادهها، والدین باید تا حدودی به فناوریهای روز دنیا مسلط باشند و آگاه باشند که تغییر در رفتار فرزندان به معنای ایجاد تغییر در طرز فکر آنهاست.
وی بابیان اینکه تسلط کامل والدین بر مهارتهای مربوط به استفاده از رایانهها و اینترنت ضروری است، اظهار کرد: هوشیاری آنها در این رابطه و از سوی دیگر فرهنگسازی برای استفاده صحیح از فضای مجازی، میتواند تأثیر به سزایی در فراگیرى مهارتهاى مختلف زندگى و نیز آموزشهاى مرتبط با تحصیلات و مسائل علمی نسل جوان و نوجوان داشته باشد.
نتیجه مخرب استفاده نامحدود از فضای مجازی
ابراهیم اندرخورا جامعهشناس بابیان اینکه فضای مجازی ضروری است اما اگر این مسئله نامحدود باشد نتیجه مخرب به همراه دارد، گفت: مشکلات ایجادشده از این رفتار در کودکان با منزوی شدن و فاصله گرفتن از جمع و بهروز مشکلات جسمانی (به دلیل عدم تحرک) مشهود است.
وی بابیان اینکه بااینحال نمیتوانیم بر اساس این آسیبها درباره خوب یا بد بودن فضای مجازی صحبت کنیم، گفت: فضای مجازی جای برقراری ارتباط در سطوح اولیه است و این برای همه لازم است اما کافی نیست، چراکه ما برای حیات انسانی خود نیازمند ارتباط مستقیم با انسانهای دیگر هستیم.
این جامعهشناس بابیان اینکه نباید برای ایجاد محدودیت در استفاده از اینترنت باعث حساسیت بیشتر جوانان و نوجوانان شد، اظهار کرد: برای کاهش آثار مخرب فضای مجازی باید طریقه استفاده درست از این ابزار را به آنان نشان داد، بنابراین رفتار صحيح والدين و ارائه راهکارهایی که بهترين گزينه جهت تصحيح رفتار کودکان، نوجوانان و جوانان است، باید موردتوجه قرار داشته باشد.
تائید محض و تکذیب محض غلط است؛ لطفاً نظارت کنید
اندخورا بابیان اینکه هر پدیده جدید بهمحض ورود به دنیای واقعی همواره فرصتها و چالشهایی را به همراه خواهد داشت، اظهار کرد: فضای مجازی بهعنوان ابزار ارتباطی نوین همچون تیغ دو لبهای است و برای خطراتی که بهواسطه آن پیش میآید باید هوشیار بود و آمادگی مقابله با آن را داشت.
اهمیت فضای مجازی و رسانهها به حدی زیاد است که در کشور اماکنی نظیر پلیس فتا برای حفظ و حراست از امنیت این فضا تشکیل شدند، اما آیا این نهاد بهتنهایی میتواند تمام آسیبهای اجتماعی را کنترل کند، یا لازم است تا تدابیر ویژهای اندیشید. نکته خوش ماجرا آنجاست که چندی پیش آذری جهرمی، وزیر ارتباطات طی گفتوگویی با اشاره به لزوم مراقبت از کودکان در فضای مجازی از توجه خود به استفاده فرزندانش از فضای مجازی اشاره کرد و افزود که قرار است تا در آیندهای نزدیک شرکتهای خدمترسانی اینترنت مخصوص کودکان و نوجوانان در کشور ارائه دهند.
ارسال دیدگاه