به گزارش مازند اصناف و به نقل از بلاغ، نامگذاری سال 96 به تولید و اشتغال و همزمانی با انتخابات ریاست جمهوری فرصتی را به وجود آورد تا تولیدکنندگان و کارآفرینان مهمترین دغدغه و مطالبات خود را بیان کنند. در این راستا با عباس رویان از فعالان اقتصادی و رئیس خانه کارآفرینان مازندران به گفتوگو نشستیم.
*مهمترین مطالبات خانه کارآفرینان در سال جاری چیست؟
نامگذاری امسال فرصت بسیار مغتنمی را برای پیگیری مطالبات بخش تولید فراهمکرده است که با بهرهگیری از آن میتوانیم بسترهای لازم برای حل مشکلات واحدهای تولیدی و تسریع در پیشرفت کشور را فراهم کنیم. یکی از مهمترین اقداماتی که باید در سال جاری صورت بگیرد، این است که ارزشهای تولید و کارآفرینی در بین مردم شناخته شود. به عبارتی فرهنگ و نوع بینش مردم باید به کارآفرینان تغییر کند تا از این طریق تلاش و کوشش برای ایجاد اشتغالزایی از سوی کارآفرینان تبدیل به یک وجه عمومی مثبت در بین آحاد مختلف جامعه بشود.
در سال جاری یکی از مهمترین مطالبات کارآفرینان تلاش برای کاهش حجم بوروکراسی است. هماکنون وجود برخی مشکلات بوروکراسی باعث شده است تا کارآفرینان با مشکلات مختلفی برای پیگیری مطالباتشان و اجرای مصوبات حمایت از تولید روبهرو شوند. از این رو کاهش حجم آن میتواند به بهبود فضای کسب و کار در کشور کمک شایان توجهی کند.
یکی دیگر از مسائلی که امسال باید به آن توجه ویژهای بشود، تامین نقدینگی مورد نیاز تولید است. متاسفانه چندسالی است که بانکها به بهانه معوقات بانکی دیگر تسهیلات به کارآفرینان نمیدهند که این منجر به بحران کمبود نقدینگی در تولید شده است. این یک بهانه است. مگر میشود به دلیل اینکه چند نفر وامهای خود را به موقع نپرداختهاند، همه کارآفرینان را از خدمات بانکی محروم کنیم و دیگر به آنها تسهیلات ندهیم.
برخی کارشناسان معتقد هستند که تولید ما به جای تکیه بر فنآوری بر سرمایه تکیه دارد. برای همین مدام برای پابرجا نگه داشتن خود از بانکها وام میگیرد، اما فنآوری قدیمی آن باعث میشود تا از این منابع بهره چندانی نبرد.
*آیا بهتر نیست که بخش تولید توجه خود را صرف بهروزرسانی فنآوری خود کند؟
این مطلب تا حدودی درست است و بخش صنعت باید در راستای بهروزرسانی تجهیرات خود حرکت کند تا بدین وسیله بتواند هزینههایش را کاهش دهد، اما باید دقت داشت که صنعت برای بهروزشدن تجهیزاتش به سرمایه نیاز دارد که باید ازسوی بانکها تامین شود.
دولت نیز باید برای رسیدن به این مقصود به بخش تولید کمک کند. برای مثال در مقطعی، شرکت ABM دچار مشکل شده بود. خب چه شد؟ در اینجا دولت متبوعش کمیته سهنفرهای را تشکیل داد و با تمام قوا تلاش کرد تا مشکلات این شرکت بزرگ را حل کند. از این رو به نظر میرسد مسئولیت حمایت از تولید بر عهده همه بخشهای کشور، اعم از خصوصی و دولتی است و نباید فقط از یک بخش انتظار داشته باشیم که بار حمایت از تولید را بهدوش بگیرد.
*با این حال، آنچه مسلم است، در حال حاضر، همین بهروز نبودن فنآوری واحدهای تولید منجر به گرانتر شدن قیمت محصولات داخلی در مقایسه با مشابه خارجی شده است. برای اینکه بتوانیم این مسئله را حل کنیم، چه کارهایی باید انجام شود؟
افزایش کیفیت محصولات و بهروزشدن فنآوری و مسائلی از این قبیل نیازمند بسترهایی است که درصورت فراهم کردن آنها میتوان به این اهداف دست یافت. برای مثال ضروری است تلاش شود فضای کسب و کار در کشور بهبود بیابد.
با بهبود فضای کسب و کار میتوانیم هزینههای تولید را کاهش دهیم. فضای کسب و کار عبارت است از محیط و شرایطی که بنگاهها در آن تنفس و کار میکنند و خود در کیفیت شرایط این فضا هیچ تأثیری ندارند. برای مثال در فرایند کسب مجوز، شرط تأمین مالی از شرایط حاکم بر کسب و کار بنگاههاست که خود بنگاهها در ایجاد آن نقش و تأثیری ندارند.
گاهی اوقات سیستمهای بوروکراسی نیز با ایجاد مسائلی برای تولید، فضای کسب و کار را دچار مشکل میکند. علاوه بر این نبود نیروی ماهر انسانی نیز یکی دیگر از مشکلات بخش تولید است که برای حل این مسئله باید به سمت آموزش نیروهای انسانی ماهر حرکت کنیم که خانه کارآفرینان مازندران با ایجاد کمیته آموزش و پژوهش و بهرهگیری از اساتید، کارشناسان و کارآفرینانی نخبه و پیشکسوت نسبت به این مهم آمادگی لازم را دارد تا آموزشهای لازم جهت ورود نیروی کار آموزش دیده و ماهر به کارآفرینان تولیدکنندگان و صنعتگران همکاری لازم صورت گیرد. بنابراین یکی از بهترین راهکارها برای تقویت تولید و اشتغال، بهبود شرایط کسب و کار در کشور است.
*چه اقداماتی باید در استان برای تحقق رونق کسب و کار و کارآفرینی انجام شود؟
تأکید رهبر معظم انقلاب بر موضوع حمایت از تولید و اشتغال، نشان میدهد که این مسئله از جهات مختلف در توسعه کشور تأثیرگذار است و ما نیز امیدواریم همانطور که ایشان برای بحث تولید و اشتغال دلسوزی میکنند، همه مسئولان نیز توجه لازم را به این موضوع داشته باشند.
در سال جاری انتظار داریم مسئولان همه ظرفیتهای کشور را در راستای تقویت تولید ملی بهکار بگیرند تا مشکلاتی را که هماکنون کارآفرینان با آنها روبهرو هستند، برطرف شود.
حمایت همهجانبه از تولید، اشتغال و کارآفرینی به این معنی است که سعی شود نقدینگی موردنیاز این بخش تامین شود یا اینکه اینجور نباشد که در فرایندهای اداری یک نفر کارشناس بتوانند به راحتی در روند کارهای کارافرینان اختلالی بهوجود بیاورد.
درنهایت باید دوباره تاکید کنم اگر میخواهیم شعار سال را تحقق بخشیم، باید بوروکراسی اداری را کاهش دهیم، قوانین و دستورالعملها را جهت کمک و بهبود فضای کسب و کار برای کمک و تقویت کارآفرینان اتخاذ نماییم و همه دستگاهها و ادارت و مدیران درجهت تحقق منویات مقام معظم رهبری و شعارسال همکاری و اقدامات جهادی انجام دهند و این امر را به عنوان تکلیف شرعی تلقی کنند.
ارسال دیدگاه