به گزارش مازند اصناف؛ سرانه تولید ماهی قزل آلا اگرچه در ایران بالاست و مصرف آن نیز رو به رشد است اما کشورمان در واردات تخم بچه ماهی کاملا وابسته به کشورهای اروپایی است. دغدغه وابستگی کشور در این عرصه موجب شده تا عباسعلی حاجی بیگلو آستین هایش را بالا بزند وارد عرصه تولید بچه ماهی قزل آلا شود. او دارای مدرک دکتری شیلات است و در هیات علمی دانشگاه گرگان عضویت دارد.
ماهی قزل آلا از خانواده ماهیان آزاد و از گرانبهاترین ماهیان بشمار میرود. مشخصه بارز این ماهیها داشتن باله چربی است و البته بدن دوکی شکل این ماهی را نیز نباید از یاد برد، این ماهی با بدن و فیزیک خاص خود می تواند آبی با فشار و سرعت ۷۰ کیلومتر بر ساعت را بشکافد و مسیر خود را طی کند.
براساس تحقیقاتی که برای نخستین بار در شیراز روی ۳۰ نوع ماهی انجام شد، ماهی قزل آلا بیشترین میزان امگاـ۳ را داراست. مصرف این ماهی اسید چرب، خستگی، درد عضلانی، خشکی و خارش پوست، سردرد، بی خوابی، شکنندگی مو و ناخن ها و عدم تمرکز را کاهش می دهد و برای التیام بیماری های قلبی ـ عروقی، رماتیسم مفصلی، آسم و کاهش التهاب آرتریت روماتوئید موثر است. مصرف ماهی قزل آلا برای زنان باردار بسیار توصیه می شود زیرا موجب رشد مغزی و افزایش ضریب هوشی جنین می شود.
قزل آلا به عنوان منبع غنی پروتئین، به آسانی در دستگاه گوارش هضم و جذب می شود و تقریبا به طور کامل در بدن به مصرف می رسد. «روی» موجود در قزل آلا در رشد کودکان و در تنظیم بلوغ جنسی نوجوانان تاثیر مهمی دارد و مصرف آن در دوران رشد از کوتاهی قد پیشگیری می کند. بد نیست بدانیم سر و کبد این ماهی بیشترین میزان امگاـ۳ را داراست.
واردات سالانه ۲ میلیارد تخم چشم زده
عرصه پرورش ماهی قزل آلا به دلیل نقشی که در امنیت غذایی و سلامت مردم دارد در برنامه اقتصاد مقاومتی مورد توجه قرار گرفته است.
سرانه تولید ماهی قزل آلا اگرچه در ایران بالاست و مصرف آن نیز رو به رشد است اما کشورمان در واردات تخم بچه ماهی کاملا وابسته به کشورهای اروپایی است. دغدغه وابستگی کشور در این عرصه موجب شده تا عباسعلی حاجی بیگلو آستین هایش را بالا بزند وارد عرصه تولید بچه ماهی قزل آلا شود. او دارای مدرک دکتری شیلات است و در هیات علمی دانشگاه گرگان عضویت دارد. خبرنگار ما در همین زمینه با او به گفت و گو نشسته است.
حاجی بیگلو درباره وضعیت پرورش ماهی قزل آلا در کشور می گوید: "ایران در حال حاضر پنجمین تولید کننده ماهی قزل آلا در جهان است و از این حیث وضعیت خوبی داریم. مصرف این ماهی نیز جای خود را در سفره مردم باز کرده و با ذائقه ایرانی سازگار است. اما در نقطه مقابل ما با واردات ۲ میلیارد تخم چشم زده در سال بزرگترین وارد کننده تخم ماهی چشم زده در جهان هستیم. اسپانیا، ایتالیا، فرانسه و آمریکا تامین کنندگان نیاز ایران به تخم ماهی چشم زده هستند."
غربی ها تخم ماهی عقیم و بعضا بیمار به ما می فروشند
او می افزاید: "تخم های چشم زده ای که کشورهای اروپایی و غربی به ما صادر می کنند عقیم و غیر قابل باروری هستند. ما بعد از پروار کردن این ماهی ها و مصرف آن در کشور دوباره مجبور هستیم از خارج این تخم ها را وارد کنیم. هدف آن ها این است که ما همواره در تولید ماهی قزل آلا وابسته به آن ها باشیم تا منافعشان تامین شود. تعجبی هم ندارد، غربی ها عاشق چشم و ابروی ما نیستند و فقط به سود خودشان فکر می کنند. این میزان وابستگی به کشورهای غربی بدون شک در تناقض با اقتصاد مقاومتی و امنیت غذایی ماست."
عضو هیات علمی دانشگاه گرگان درباره خطر واردات تخم چشم زده از کشورهای غربی، خاطرنشان می کند: "تخم های چشم زده ای که از فرانسه، ایتالیا و آمریکا وارد می شوند بعضا دچار بیماری هایی هستند که برای سلامتی مردم مضر است. خارجی ها به راحتی می توانند سلامت مردم ما را به خطر بیاندازند و این جای تاسف دارد. ضمن اینکه واردات تخم چشم زده باعث افزایش قیمت تمام شده ماهی قزل آلا می شود و حاشیه سود تولید کنندگان کشورمان را محدود می کند. اگر روزی واردات تخم چشم زده متوقف شود، چیزی از تولید قزل آلای کشور باقی نمی ماند."
تصمیم گرفتیم از وابستگی کشور به واردات تخم تریپلویید بکاهیم
حاجی بیگلو با وجود عضویت در هیات علمی دانشگاه و استغنای مالی، خودش دست به کار شده و وارد عرصه پرورش ماهی قزل آلا شده است. او در این باره می گوید: "نمی خواستم استفاده از تحصیلاتم در رشته شیلات محدود به کلاس درس و پای تخته محدود بماند. علاقمند بودم در عمل و در عرصه تولید از آموخته هایم در رشته شیلات بهره بگیریم. به همین خاطر با کمک بسیج سازندگی استخری به مساحت ۳ هزار متر برای پرورش ماهی قزل آلا راه اندازی کردم. در سال سه دوره پرورش ماهی داریم و در هر دوره ۲۰ هزار قطعه ماهی قزل آلا به بازار ارائه می کنیم."
این فعال اقتصاد مقاومتی می افزاید: "در ابتدا فعالیت تولیدی ما محدود به پروار کردن بچه ماهی های قزل آلا بود تا اینکه به همراه همکارانم تصمیم گرفتیم در حد توان از وابستگی کشور به واردات تخم تریپلویید بکاهیم و خودمان تخم چشم زده را حتی با کیفیتی بهتر تولید کنیم. در حال حاضر نیاز مزرعه خودمان به تخم چشم زده را به طور کامل تامین می کنیم و بی نیاز از خرید تخم چشم زده هستیم. برای تامین نیاز سالانه ۲ میلیاردی کشور به تخم چشم زده دولت باید سرمایه گذاری کند و تکنولوژی مورد نیاز را در همه نقاط کشور گسترش دهد. ما در روستا به تکنولوژی تولید تخم چشم زده رسیدیم، حالا نوبت دولت است که آن را گسترش دهد، می توانیم کاری کنیم صارکنندگان فرانسوی، آمریکایی و ایتالیایی انگشت به دهان بمانند."
درآمد ۳۰۰ میلیونی عضو هیات علمی دانشگاه از پرورش ماهی
عضو هیات علمی دانشگاه گرگان درباره میزان درآمد واحد تولیدی اش، اظهار می کند: "مزرعه پرورش ماهی قزل آلای ما سالانه ۳۰۰ میلیون تومان در سال سودآوری دارد. ضمن اینکه با بی نیازی از خرید تخم ماهی چشم زده، رقمی نزدیک به ۸۰ میلیون تومان صرفه جویی می کنیم. از درآمد مزرعه بسیار راضی هستم هر چند زمانی که این کار را شروع نکرده بودم نیاز مالی نداشتم. در حال حاضر برای ۵ نفر در این مزرعه اشتغالزایی شده است."
حاجی بیگلو با انتقاد از علاقه فارغ التحصیلان رشته شیلات به پشت میزنشینی و شغل دولتی، می گوید: "کار اداری ظرفیت محدودی دارد. در حال حاضر حقوق کارگری که در مزرعه پرورش ماهی من کار می کند از یک مهندس در اداره دولتی گرگان بیشتر است. جوانان باید به خودباوری برسند و فقط به دنبال کار دولتی نباشند مخصوصا اگر در رشته هایی چون کشاورزی، دامپروری، طیور و شیلات تحصیل کرده باشند باید پشت میز نشینی را بر خود حرام کنند. جوانان نباید بترسند، آنا باید با احتیاط و مشورت وارد فعالیتهای تولیدی و اقتصاد مقاومتی شوند."
سبک زندگی مان را در جهت پیشرفت کشور تنظیم کنیم
عضو هیات علمی دانشگاه گرگان خاطرنشان می کند: "تنها فرمول اقتصادی که در ایران جواب می دهد و راهگشاست، اقتصاد مقاومتی است. اگر بخواهیم پیشرفت کنیم باید به سمت اقتصاد مقاومتی حرکت کنیم و فاکتورهایی را که مقام معظم رهبری فرموده اند رعایت کنیم می توانیم به خودکفایی برسیم. باید سبک سبک زندگی مان را در جهت پیشرفت کشور و افزایش تولید تنظیم کنیم."
حاجی بیگلو توصیه ای هم به خریداران ماهی قزل آلا دارد: "ماهی غذایی بسیار سالم است اما در هنگام خرید باید دقت زیادی به خرج داد تا ماهی خوبی پیدا کرد. مردم در هنگام خرید باید دقت کنند که ماهی زخم خوردگی نداشته باشد و آبشش هایش سرخرنگ باشد. بلافاصله پس از فشار انگشت روی گوشت، باید به سرعت به حالت اولیه بازگردد و بوی نامطبوع هم نداشته باشد. اینها شروط خرید مطمئن ماهی است."
منبع: تسنیم
ارسال دیدگاه