در غرب به دین تا جایی اعتقاد دارند که به منافع اقتصادی شان لطمه وارد نکند!/ فرق توسعه و پیشرفت چیست؟
دکتر علي سعيدي پژوهشگر اقتصادي

در غرب به دین تا جایی اعتقاد دارند که به منافع اقتصادی شان لطمه وارد نکند!/ فرق توسعه و پیشرفت چیست؟

<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: Tahoma;"> توسعه عمدتا از سوی کشورهای غربی مطرح و برای اجرا در کشورهای عقب مانده توصیه می شود. غربی ها به این کشورها می گویند: شما باید از این روش ها تبعیت کنید تا بتوانید مانند ما به توسعه یافتگی برسید. منتهی وقتی ما سیر تاریخی غرب را بررسی می کنیم می بینیم هیچ کدام از خود این کشورها از این مدل ها برای رسیدن به توسعه استفاده نکرده اند.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ دکتر علی سعیدی کارشناس و پژوهشگر اقتصادی درباره تفاوت های توسعه و پیشرفت گفت: از آنجا که اقتصاد به شناخت علت های تکثر ثروت مادی می پردازد و از سویی هدف جوامع غربی رسیدن به رفاه مادی است . توسعه در غرب مبتنی بر اقتصاد تعریف می شود. وی افزود: در تمامی مدل های توسعه اقتصاد مبنا بوده و فرهنگ، سیاست و حتی امنیت مبتنی بر اقتصاد تعریف می شوند.


این کارشناس اقتصادی در ادامه اظهار داشت: از نگاه توسعه مهم ترین مسئله، افزایش تولید ناخالص داخلی یا GDP می باشد. یعنی مهمترین وظیفه فرهنگ، دین، سیاست و رسانه ها این است که باعث افزایش ثروت در جامعه شوند. وی در باره تفاوت این نگاه با پیشرفت خاطرنشان کرد: در پیشرفت، جامعه به دنبال تامین زندگی دنیوی و اخروی در کنار یکدیگر و به صورت توامان است.


 سعیدی در ادامه گفت: توسعه عمدتا از سوی کشورهای غربی مطرح و برای اجرا در کشورهای عقب مانده توصیه می شود. غربی ها به این کشورها می گویند: شما باید از این روش ها تبعیت کنید تا بتوانید مانند ما به توسعه یافتگی برسید. منتهی وقتی ما سیر تاریخی غرب را بررسی می کنیم می بینیم هیچ کدام از خود این کشورها از این مدل ها برای رسیدن به توسعه استفاده نکرده اند.


وی با اشاره به روند توسعه یافتگی انگلستان افزود: تا قبل از اینکه انگلستان به عنوان یک ابرقدرت مطرح شود. با کمک گرفتن از انقلاب صنعتی و یک سری از نوآوری ها، نیروی نظامی قدرتمندی تشکیل داده و دوره گسترده استعمار را پشت سر گذاشته و توانست انباشت عظیمی از ثروت را در کشور خود ایجاد کند. آنها توانستند کشورهایی از شرق آسیا تا شمال آفریقا را تحت استعمار خود قرار داده ودر اوایل توسعه اقتصادی خودشان مواد خام بسیار ارزان را در اختیار بگیرند. سعیدی بیان داشت: اینکه در این شرایط اقتصادهای غربی هم چنان روی پای خود ایستاده اند به خاطراین است که آنها برای مثال نفت ارزان از ما می خرند. اما آیا این نفت حتی اگر بخواهد با این مکانیزم های بازار قیمت گذاری شود واقعا چنین قیمتی دارد؟


این کارشناس اقتصادی درباره نگاه غرب به نیروی انسانی تصریح کرد: زیر بنا بودن اقتصاد از نگاه توسعه غربی باعث می شود تحلیل هر عنصری در غرب با ابزار اقتصاد صورت بگیرد. وی درباره عواقب چنین نگاهی گفت: در نتیجه این نگاه، انسان به مثابه یک سرمایه به حساب آمده و همان طور که ماشین آلات و ابزارها سرمایه های فیزیکی و پولی هستند نیروی کار نیز جزء سرمایه های انسانی به شمار می روند که ایجاد شده و بعد از مدتی مستهلک و از رده خارج می شوند.


سعیدی اظهار داشت: در مدل توسعه انسان و نیروی انسانی تا زمانی دارای ارزش است که بتوانند تولید اقتصادی کنند. یعنی یک نگاه کاملا ماشینی و مادی به انسان وجود دارد و زمانی که انسان به واسطه پیری، معلولیت یا ناتوانی قادر به تولید نباشد از دایره توجه خارج می شود. وی در خاتمه افزود: در این نگاه حتی دین تا زمانی که با منافع اقتصادی آن جامعه هماهنگ است می تواند مورد قبول باشد اما در صورت تعارض دین با منافع اقتصادی به راحتی دین کنار گذاشته شده و منافع اقتصادی اولویت خواهند داشت.

 

 

 

تراز


ارسال دیدگاه