سردار سیدمحمدتقی شاهچراغی «فرمانده سپاه کربلا و دبیرکل کنگره شهدای مازندران» گزارشی را به شرح ذیل، تقدیم معظم له بیان داشته است که صبح امروز در اجلاسیه 10 هزار شهید مازندران نیز به عنوان سخنان وی ارائه شد.
با درود و سلام به پیشگاه امام عصر ارواحنا له الفداء و درود بی پایان به روح عرشی امام عظیم الشان و شهیدانِ شاهد انقلاب اسلامی، خاصه ده هزار شهید دیار علویان. و سلام و عرض ارادت به محضر سکان دار بیدار انقلاب.
اکنون که بخت یار شد و توفیق شرفیابی به محضر رهبری فرزانه، دست داد، در مطلع سخن، بر خود فرض میدانم تا به نمایندگی از جمع حاضر، مراتب سپاس و امتنان خود را از عنایت ویژه رهبری معظم، به سربازان جبهه حفظ و نشر معارف دفاع مقدس و مردم شهید پرور استان مازندران اعلام دارم.
حاضران در جلسه، جمعی از علما و روحانیون برجسته، مدیران ارشد دستگاههای اجرایی و تعدادی از فرماندهان و حماسه سازان سالهای مقاومت هستند که در قالب شورای سیاستگذاری اجلاسیه بزرگداشت10هزار شهید استان مازندران، شرف حضور یافته اند.
بیتردید دفتر حماسههای دریادلان این سامان، مصحف هزار برگی ست که پرداخت به آن در مجال اندک حاضر نمیگنجد.
خطّهای که نام آن در کارزارهای خطیر و رزمگاههای صعب و دشوار جبهه حق و حقیقت به غایت، خود نمایی میکند و یاد و نام فرزندان آن از دیرباز بر پیشانی تاریخِ ایرانِ عزیز میدرخشد.
روزی که طبرستان خاستگاه نخستین حکومت علوی نام گرفت، روزی که سعیدالعلماء به مسلخ مبارزه با استعمار رفت، روزی که شیخ فضل الله، در مسیر مواجهه با استبداد، شیخ سربدار شد، روزی که جوانمرد شهید در آسمان مبارزات انقلاب طلوع کرد و روزی که آمل از رهگذر حماسه ای خونین، هزار سنگر لقب گرفت، صفحهای از صفحات این صحیفه ماندگار رقم خورد و جلوههایی از ولایتمداری، حریت و آیین مندی مردمان این دیار به نمایش در آمد.
سالهای دفاع مقدس را باید عرصه دیگری دانست که جلوهگاه حماسههای بیبدیل فرزندان این استان بوده است.
حضور همزمان چندین یگان عملیاتی در گسترهای به وسعت شرق تا غرب و شمال تا جنوب ایران اسلامی که به نقش آفرینی فعال در تحرکات جنگلهای شمال، ترکمن صحرا، سیستان، کردستان و همچنین جبهههای مبارزه با دشمن بعثی منجر شد و حماسه غیور مردان خط شکن لشکر ویژه 25 کربلا در عملیات غرور آفرین والفجر 8، تابلوی جاودانی است که تا همیشه تاریخ در حافظه مردمان این مرز و بوم، مانا و ماندگار خواهد بود.
دوران سازندگی و سنگر آبادگری، میدان دیگری بود که ردپای علویان ساحل نشین، در آن به وضوح قابل مشاهده است که از این میان میتوان به حضور مؤثر و فعال در مسیر بازسازی شهر مظلوم سوسنگرد اشاره داشت.
این تاریخ پر افتخار و سراسر حماسه، رسالت دستگاههای تصمیمساز عرصه فرهنگ، به ویژه متولیان فرهنگ پایداری را در مسیر استخراج آموزهها و حفظ و نشر این معارف انسان ساز، صد چندان میسازد.
از این رهگذر ستاد اجرایی کنگره بزرگداشت ده هزار شهید استان مازندران با بهرهگیری از رهنمودهای رهبری معظم در دیدار مورخ چهارم مهرماه 79 و بهرهمندی از تجارب سایر استانها، تلاش در مسیر مانایی این دستاوردها را وجههی همت خویش قرار داد و امروز با گذشت چند سال، آن نهال نوپا به درختی تناور و جریانی زنده و بالنده بدل شده است.
مجموعهای که کوشیده است تا با ایجاد بسترهای لازم، زمینه را برای برگزاری اجلاسیهای با شکوه، فراهم سازد.
اما مهمترین راهبردهای مورد نظر این ستاد، تقویت وجه مردمی و اتخاذ رویکردی مردم نهاد در راستای افزایش مشارکت عمومی، تنوع بخشی و بهرهگیری از شیوههای مختلف تبلیغی به تناسب طیفهای مخاطب و گروههای هدف، صرفهجویی و پرهیز از هزینههای غیر ضروری و توجه به مؤلفههای اقتصاد مقاومتی بوده است.
راهبردی که در مسیر اجرای برنامههای پیشبینی شده، همواره نصبالعین بوده و در سرلوحه امور جای داشته است.
در ادامه، گزیده ای از این برنامهها مورد اشاره قرار می گیرد.
1- پژوهش وجمعآوری آثار شهدا و ایثارگران به مثابه سنگ سامان این حرکت هدفمند، گام نخست این ستاد در آغاز یک مسیر پر فراز و فرود بود.
موضوعی که در دو محور جمعآوری عمومی و پژوهشهای تخصصی دنبال شد.
در بخش جمعآوری عمــومی به منظور دستـیابی به اهداف مورد نظر با برگزاری کارگاههای آموزشی، بیش از 3 هزار تیم پژوهشی در سراسر استان فعال شد.
ماحصل این تلاشها،گردآوری آثار و تکمیل پرونـــده سرگذشـت پژوهی 9176(نه هزار و صد و هفتاد و شش) شهید بوده است. در جریان این تحقیقات بیش از یک میلیون و 350 هزار سند در قالبهایی چون عکس، اسناد مکتوب، صوت و فیلم جمعآوری شد تا در گنجینه ستاد، ثبت و ضبط بماند.
در بخش پژوهشهای تخصصی، با همکاری بیش از 100 محقق و پژوهشگر، پیگیری چهار حوزه عملیات پژوهی،شهید پژوهی،تاریخ شفاهی و خاطرات شفاهی در دستور کار قرار گرفت.
در عرصه عملیات پژوهی با هدف بازخوانی نقش مازندران در سالهای مقاومت و حماسه، عملیـاتهای الی بیت المقدس، والفجر6، والفجر 8، کربلای یک،کربلای چهار، کربلای پنج، کربلای هشت، وکربلای 10 مورد پژوهش قرار گرفت و تلاش شد تا چشماندازی واقع بینانه از کارنامه عملیاتی استان، ترسیم شود. زمینه تحقق این مهم، انجام 2 هزار ساعت مصاحبه و ماحصل آن 20 هزار و 400صفحه اطلاعات است که در قالب 51 مجلد تدوین شده است.
2- انتشار 80 عنوان کتاب با موضوعاتی چون خاطرات شفاهی، ادبیات داستانی، حوزههای پژوهشی، شعر و دست نوشتههای شهدا و پایان مراحل نگارش 70 اثر دیگر در سرفصلهای مختلف مرتبط با حوزه دفاع مقدس و تعریف پروژه 40 کتاب خاطرات شفاهی که در مراحل مختلف تحقیق، تدوین و نگارش قرار دارند، کارنامه این ستاد در حوزه نشر کتاب بوده است، کارنامهای که کنگره شهدای استان مازندران را حائز رتبه ناشر برگزیده سپاه در سالهای 1389 و 1392 ساخته است.
3- انتشار 130 شماره از نشریه سبز سرخ، ارگان مطبوعاتی کنگره شهدا با هدف باز روایی حماسههای شهدا وایثار گران استان و انعکاس دغدغههای خانوادههای معظم شهدا، و 110 عنوان ویژهنامه تخصصی یادواره ها از دیگر اقدامات انجام شده در حوزه نشر مکتوب است.
4- از برنامههای ستاد در عرصه فضای مجازی و رسانههای سایبری، راهاندازی سایت جنگ و گنج، پایگاه اطلاعسانی این ستاد، حمایت محتوایی از سایتها و وبلاگای همسو و ایجاد پرتال جامع شهدای استان است، با راهاندازی این سایت جامع، کلیه اطلاعات مربوط به شهدای استان، در دسترس تشنگان معارف دفاع مقدس خواهد بود.
5- برگزاری کارگاههای روایتگری و آموزش یکهزار و 255روایتگر از سطوح مختلف سنی و تحصیلی و برگزاری 32 دوره آشناسازی سرگروهها و مربیان حلقههای صالحین با آموزههای دفاع مقدس با حضور 6216 نفر، از دیگر فعالیتهای ستاد در راستای ترویج سلوک عملی و سیره اخلاقی شهدا و ایثارگران سالهای مقاومت است.
6- حضور موثر و فعال در اردوهای راهیان نور که تاکنون به اعزام قریب به 415 هزار نفر از زائران سرزمین نور منتج شده است.
همچنین تلاش به منظور احیای برخی از مناطق عملیاتی کمتر توجه یافته از جمله مناطق عملیاتی جبهه میانی کشور، خاصه منطقه عملیاتی والفجر 6 در چیلات.
7- برگزاری سالانه بیش از یکهزار و 200 یادواره در سطح استان که10درصد کل یادوارههای برگزار شده در سراسر کشور را شامل میشود.
تلاش ما در این عرصه، کیفیت بخشی، به منظور افزایش اثرگذاری و ارتقاء ضریب نفوذ این برنامهها در جامعه مخاطب بوده است.
8- تولید یکهزار و 517 برنامه تلویزیونی و 282 برنامه رادیویی و پخش آن در صدا و سیمای مرکز مازندران و برخی از شبکههای سراسری.
9- ساخت و احیای بناها و یادمانهای مرتبط با سالهای مقاومت، در برخی از آمادگاها و رزمگاههای لشکر 25 کربلا در مناطق عملیاتی، تعدادی از میادین و اماکن عمومی شهر های استان و تلاش در مسیر ساخت پارک موزه دفاع مقدس مازندران در مساحتی به وسعت 40 هکتار با بیش از 20 درصد پیشرفت فیزیکی.
امید آنکه گام های کوچک سربازان ولایت در ستاد کنگره ده هزار شهید استان مازندران بتواند، نقشی هر چند اندک در مسیر نهادینه سازی فرهنگ ناب دفاع مقدس داشته باشد.
جان کلام آنکه این اجلاسیه به منزله پایان فرایندهای پژوهشی مورد اشاره، نیست، بلکه آغاز یک راه ناتمام در مسیر استخراج آموزههای انسانی و ایمانی سالهای خاکریز و خاطره و تلاش در مسیر ارائه الگوی سبک زندگی مؤمنانه خواهد بود.
ارسال دیدگاه