به گزارش مازند اصناف و به نقل از فارس، «بشار اسد» پس از کنفرانس ژنو 2 در سمت خود باقی میماند و مانعی بر سر راه نامزدی مجدد وی در انتخابات ریاست جمهوری آینده سوریه وجود ندارد.
اینها اظهارات وزیر خارجه روسیه و یا همتای ایرانی وی و یا دیگر وزرای خارجه کشورهای حامی سوریه و مخالف مداخله طرف های خارجی در بحران 3 ساله این کشور نیست.
بلکه کاملا برعکس، این اظهارات از سوی مجموعه «دوستان سوریه» که حامی مخالفان خارج نشین سوریه و به ویژه ائتلاف معارضان است، بیان شده است.
حال، تندروترین گروههای مخالف سوریه به این نتیجه رسیدهاند که غرب بشار اسد را یکی از مهمترین طرفهایی میداند که وارد جنگی جهانی علیه تروریسم روز افزون در سوریه خواهد شد و از همین رو، مساله تداوم بقای اسد در راس قدرت و نیز فرماندهی ارتش سوریه به مسالهای ثابت و غیر قابل تغییر در آینده نزدیک تبدیل شده است.
همزمان با این تغییر موضع غرب، کاخ سفید نیز تلاشهای گستردهای را برای هماهنگی و ارتباط با جبهه موسوم به «جبهه اسلامی» برای جبران شکستهای گروههای مسلح وابسته به غرب یا همان «ارتش آزاد سوریه» آغاز کرده و وارد گفتوگو با این گروه نزدیک به تفکر «جبهه النصره» شده است که تقریبا به صورت کامل از سوی عربستان سعودی و شاهزاده «بندر بن سلطان»، رئیس سازمان اطلاعات این کشور حمایت مالی میشود.
اما در مقابل این موضع آمریکا، فرانسه و انگلیس با هرگونه مذاکره با گروههای تندرو سلفی جهادی مخالفت کردهاند و همین مساله باعث شده که حضور در کنفرانس ژنو 2 به منظور تلاش برای دستیابی به راه حلی درباره بحران سوریه به احتمالی بعید تبدیل شود.
برخی انتظار دارند که کنفرانس ژنو 2 نتایج مثبتی به همراه داشته باشد، اما در همین حال، گروهی دیگر احتمال میدهند که زمان برگزاری این کنفرانس به آینده موکول شود؛ چراکه هنوز موضع بسیاری از گروههای منطقهای و بین المللی مشخص نیست. اما «اخضر ابراهیمی»، نماینده سازمان ملل متحد در بحران سوریه بر عدم تعویق کنفرانس ژنو 2 و برگزاری آن در تاریخ 22 ژانویه تاکید دارد.
«احمد عاصی الجربا»، رئیس ائتلاف مخالفان نظام سوریه نیز خود را برای سفر به مسکو در اوایل ماه آینده میلادی آماده میکند تا دیدگاه خود در قبال کنفرانس ژنو 2 را برای مقامات روسی تشریح کند.
به نظر میرسد، آینده بشار اسد یکی از مهمترین محورهای گفتگوی جربا با هم پیمان وفادار بشار اسد باشد. البته به نظر میرسد که پاسخ مسکو به انتظارات جربا واضح باشد و روسها بر این مساله تاکید کنند که بشار اسد در قدرت باقی خواهد ماند و تنها با اراده مردم از قدرت کناره گیری خواهد کرد.
موضع دمشق نیز هماهنگ با موضع روسیه است و بر حضور بیقید و شرط در کنفرانس ژنو 2 تاکید و اعلام کرده است که هدف از حضور در این کنفرانس جلب حمایت بیشتر جامعه بین المللی برای مبارزه با تروریسم است، اما مسائل دیگر باید میان طرفهای داخلی سوریه مورد بحث و بررسی قرار گیرند.
در این شرایط، گزارشها حاکی از تعویق کنفرانس ژنو 2 و یا برگزاری صوری آن به منظور بسترسازی برای کنفرانسهای 10 گانه بعدی و جلوگیری از شکل گیری این تصور دارد که تلاشها برای دستیابی به راه حل مسالمت آمیز برای بحران سوریه به شکست انجامیده است.
به نظر میرسد تنها توافقی که درباره کنفرانس ژنو 2 حاصل شده باشد، مربوط به نحوه جنگ علیه تفکر تکفیری باشد که خطر آن تمامی کشورهای منطقه را تهدید میکند. پس از اینکه غرب به برداشت نادرست خود از بحران سوریه و لزوم کمک به دولت سوریه برای جنگ آشکار علیه سازمانهای تروریستی پی برده است، تحول چشمگیری در موضع کشورهای غربی در قبال بحران سوریه به وجود آمده است.
در همین راستا، «عبد الله عثمان»، تحلیلگر مسائل سوریه در گفتوگویی در دمشق تاکید کرد که دولت سوریه خود را آماده مشارکت در کنفرانس ژنو 2 کرده و معتقد است که تعویق این کنفرانس سودی به حال طرف مقابل ندارد و باعث وارد آمدن خسارتهای بیشتر به آن در عرصه میدانی خواهد شد.
عثمان خاطر نشان کرد که این امر برای همگان آشکار شده است و برای واضحتر شدن مساله میتوان فضای حاکم بر کنفرانس ژنو 1 را با فضای کنفرانس ژنو 2 مقایسه کرد.
وی مشکل اصلی را ناتوانی گروههای مخالف نظام سوریه در تعیین نماینده برای گفتوگو عنوان کرده و گفته است که گروههای میانهرو از کارآمدی زیادی برخوردار نیستند و گروههای سلفی جهادی نیز اکثرا وابسته به القاعده هستند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی سوریه در پایان تاکید کرده است که روزهای آینده سرنوشت کنفرانس ژنو 2 و احتمال تعویق آن را مشخص خواهد کرد.