در دوره ای که مد و پیروی از آن بیش از هر زمانی مورد توجه است، خیلی ها دیگر به خودروی شان تنها به عنوان وسیله ای برای عبور و مرور نگاه نمی کنند. مگر اینکه توجیهات اقتصادی و نگاه مصرفی به خودرو خلاف آن را ثابت کند. در واقع اگر غیر از این بود غول های صنعت خودروسازی سالانه میلیاردها دلار صرف پروژه های سنگین طراحی نمی کردند و ظاهر محصولات شان را به عنوان خوشامدگویی به خریداران شان نمی دانستند. به همین بهانه سراغ خودروهای شهرمان رفته ایم با این تفاوت که تنها نمونه های وارداتی که مدل های صفرشان در دسترس است در لیست مان جای گرفته اند و به کل از خودروهای وطنی فاکتور گرفته ایم. مطمئنا بحث در این مورد کاملا تخصصی و در عین حال سلیقه ای است ولی آنچه که مرور می کنیم از برآیند نظرات شخصی و نگاه هایی به دست آمده که حوالی این مدل ها می چرخد؛ آنجا که جدا از تخصص در زمینه طراحی، آنچه که فرد عادی با دیدن یک مدل به ذهنش خطور می کند، می تواند بگوید با خودرویی زیبا طرف است یا نه! پس اگر خودروی شخصی تان در این لیست بود، دلیل بد بودن آن نیست در واقع طراحانش نتوانسته اند آنچنان که باید و شاید آن را از نظر دیگران زیبا جلوه دهند.
برادران مزدا؛ وقتی سامورایی جوگیر می شود
به هیچ عنوان نمی توان منکر توانایی های فنی، کیفیت ساخت و سواری لذت بخش محصولات مزدا شد ولی حداقل طراحان ژاپنی از لحاظ ظاهری در این نسل گاف داده اند.
البته شاید گیر دادن به این دو برادر شناخته شده نوعی کج سليقگی محسوب شود ولی همانقدر که مزدا 3 قبلی کلاسیک، اصولی و مطمئن خلق شده بود نسل جدید این سامورایی تحت تاثیر جوزدگی کره ای ها آشفته از کار درآمد. در نمای جلو اوج پرکاری مهندسین این برند را شاهدیم جایی که چراغ های بادامی و کشیده در کنار سپر بزرگ و ورودی های هوا حالتی خندان به این سدان بخشیده اند. این شلوغ کاری در نمای کناری به یکباره افت می کند و برای توجیه این سکته تنها خطی را در امتداد بدنه تا صندوق عقب شاهدیم. ضمن اینکه تقارن نداشتن فرم گلگیرهای جلو و عقب آن هم چیزی نیست که بتوان آن را زیبا و چشمگیر دانست.با این حال اگر چشمان مان را روی تمام این نکات ببندیم، طراحی بخش عقب این نسل مزدا جای هیچ گونه حرفی را باقی نمی گذارد. جایی که فرم زیبا و اصولی صندوق با چراغ هایی که شکل هندسی عجیبی دارند تحت شعاع قرار گرفته است؛ حالت برگ گونه چراغ ها به همراه ترکیب رنگ نقره ای و قرمزشان باعث شده تا مزدا 3 نسل جدید حداقل در نمای عقب خودروی زیبایی نباشد.
علت انتخاب: شلوغ کاری بیش از حد، فرم چراغ های عقب نسل 3
قیمت: مدل 93 تیپ 4 حدود 126 میلیون تومان
سانگ یانگ اکتیون 2012 ؛ خاص بودن به هر قیمتی
در دنیا به هرچیزی که متفاوت تر از سایرین باشد می توان لقب «ترین» داد! مثل زیباترین، قدرتمندترین، بزرگ ترین و ... این بار ما هم لقب زشت ترین خودروی شرقی را با افتخار به سانگ یانگ اکتیون اهدا می کنیم.
البته در خاص بودن این SUV هیچ گونه شکی نیست چرا که در اولین برخورد اولین چیزی که به ذهن تان می رسد این است که چراغ هایش برعکس نصب شده اند! طراحی اکتیون زیاد دلچسب نیست و مثل اسپورتج یا با کمی ارفاق ix35 با آن هیبت و قیافه عضلانی اش شما را آنچنان مجذوب خود نمی کند اما خوشبختانه خطوط به کار رفته در بدنه تا حدی هماهنگ با هم بوده و یکپارچگی در طراحی از نکات بارز آن محسوب می شود. طراحی عقب و مخصوصا فرم چراغ های این قسمت هم کاملا ساده بوده و عنصر جذابیت کاملا محو و گم شده است. به طور کلی در مورد طراحی و ظاهر این شاسی بلند عجیب به نظر بیشتر از هر چیزی این سلیقه مخاطبین است که قضاوت می کند چرا که همان قدر که این مدل می تواند برای شخصی معقول و حتی خوشایند باشد شاید از دید شخصی دیگر کاملا نامناسب و زشت به نظر برسد ولی بدون شک هربار یکی از آشنایان تان شما را پشت رل اکتیون ببیند اگر با شما رودربایستی نداشته باشد در مورد علت خرید این کره ای از شما سوال خواهد کرد.
علت انتخاب: فرم ناهمگون چراغ ها، زیبایی فدای تفاوت شده است
قیمت: مدل 2012 صفر کیلومتر حدودا 120 میلیون در بازار
جک توجوی سدان؛ سوء تفاهم چهارچرخ
حماسه ای دیگر از چشم بادامی ها! به نظر می رسد فرمول طراحی که چینی ها دنبال می کنند تنها دو روش دارد؛ یکی تقلید از برندهای موفق و دیگری ترکیبی ناهمگون از هرآنچه در آستین دارند. این بار هم جک موتورز چین با عرضه مدل توجوی سدان این خط مشی را ادامه داده است. در واقع اگر تیبا در بین داخلی ها زشت و نامعقول جلوه می کند، این سدان هم به همان حد در بین برادرانش می درخشد. در نمای جلویی سعی شده فرم چراغ ها جدید و مدرن به نظر برسد که از قضا همین گونه هم هست ولی وقتی سپری با طراحی عجیب و پف کرده در زیر آنها خودنمایی می کند، همه انتظاراتمان تحت شعاع قرار می گیرد. البته شاید در عکس ها و بنرهای تبلیغاتی ایراد خاصی را در این نوع طراحی نبینید و حتی شاید آن را زیبا هم بدانید ولی اگر این خودرو را به صورت زنده (به خصوص در رنگ سفید) در خیابان ببینید کاملا حق را به ما خواهید داد. در نمای جانبی هم چیز دندان گیری به چشم نمی خورد تا اینکه در بخش عقب کاملا شگفت زده شویم. جایی که سپر همچنان بزرگ و برجسته در نظر گرفته شده و چراغ ها هم فرم هندسی جدیدی را به دنیای خودروسازی معرفی کرده اند. در کل می توان گفت از خودروسازی که لوگویش در اوج بی سلیقگی طراحی شده بیشتر از این هم می توان انتظار داشت! حداقل اگر پولتان را برای خرید این مدل کنار گذاشته اید سراغ نمونه هاچ بک آن بروید.
علت انتخاب: فرم نامتعارف سپرها، چراغ های بخش عقب
قیمت: 34 میلیون در بازار
هافی لوبو؛ اسباب بازی شهری
موفقیت ماتیز باعث شد تا پای برادران کوچک دیگر این چینی هم به کشور باز شود. ولی چه فایده که این واردات حداقل از لحاظ ظاهری پیشرفت خاصی را نشان نمی دهند. از MVM110 با آن ظاهر متعجب و عجیبش که بگذریم، این روزها شاهد محصول جدیدی با نام لوبو از كمپاني چيني Hafei هستيم كه در كلاس هاچ بك های كوچك شهري قرار مي گيرد. در مورد فرم و استایل ظاهری این خودرو تنها کلمه «اسباب بازی» می تواند حق مطلب را ادا کند! اسباب بازی که چراغ های عقب عجیبی دارد؛ شكل مثلثی آنها كه از دو استوانه هالوژنی ساخته شده اند از نکات بارز طراحی لوبو محسوب می شوند مخصوصا قسمتی از آنها كه از نمای كناری هم معلومند. چراغ های جلو هم حالت ذوزنقه ای دارند که در سر پیچ ها، راننده خودروي جلويی را نسبت به خطر آگاه تر می کند و به نظرمی رسد همان نقش راهنما و چراغ های خطر روی آینه ها را در جایی دیگر بازی می کند. در کل به نظر می رسد طراحان این کمپانی، محصولی را برای انیمیشن های شرقی طراحی کرده اند تا تردد در خیابان ها! با این حال اگر می خواهید بابت پول پرداختی تان حداقل از لحاظ ظاهری در خیابان ها متفاوت باشید، لوبو منتظر شماست. البته این را هم فراموش نکنید که حتی خانم ها هم آنچنان به این کوچک چینی روی خوش نشان نداده اند.
علت انتخاب: شکل و فرم هندسی بدنه، طراحی چراغ ها
قیمت: صفر این خودرو در بازار موجود نمی باشد
Mvm530 ؛ خودرویی زیر ذره بین
از چینی ها بیشتر از این می توان انتظار داشت؟ کار به جایی رسیده که حتی نمی توان طراحی چنین معجونی را حتی از آنها هم قبول کرد. این سدان هر چند در سال ۲۰۰۷ برای اولین بار به بازارهای جهانی عرضه شد و آنچنان قدیمی نیست اما به نظر می رسد طراحان آن با ماشین زمان از دهه 90 به زمان حال سفر کرده اند! در نمای بیرونی و در بخش جلو، بیش از هر چیز چراغ های بزرگ خودنمایی به چشم می آید که البته متناسب با آن جلوپنجره کرومی اش، بزرگ تر از حد معمول طراحی شده تا حداقل توازن این بخش حفظ شود. در نمای جانبی هم، شیشه ها فرمی تخم مرغی دارند که در کنار خط صاف کشیده شده از چراغ جلو تا انتها، تلاش کاذب سازندگان برای جلوگیری از یکنواختی را نشان می دهد. در نمای عقب هم دوباره شاهد طراحی چراغ هایی هستیم که بارزترین نکته آن بزرگ بودنشان است و حداقل می توان خوشحال بود بین بخش عقب و جلو از این نظر هماهنگی ایجاد شده است! با این تفاوت که صندوق بزرگ و مرتفع در این قسمت آن تا حدی بزرگی این چراغ ها را تعدیل کرده است. در کل اگر هدف تان از خرید خودرو تنها جابه جایی از نقطه A به B نیست و فرم ظاهری هم در انتخاب تان نقش دارد، Mvm530 نمی تواند پاسخگوی انتظارتان باشد.
علت انتخاب: بزرگ بودن بیش از حد چراغ ها، استایل نامتعارف کابین از نمای کناری
قیمت: حدود 40 میلیون تومان در بازار
سایر کاندیداها
به هرحال چون نمونه های وطنی در لیست مان جایی نداشتند کمی انتخاب هایمان محدود شد با این حال کاندیداهای دیگری هم می توانستند در این بین خودنمایی کنند. به عنوان مثال تویوتا یاریس 2008 که با قرار دادن کیلومتر شمار و آمپرها در وسط کنسول طراحی نسبتا خوب بیرونی اش را زیر سوال برد. البته نمی توان روی شاسی بلند MVMx33 هم به راحتی چشم بست که به عنوان ارزان ترین خودروی SUV بازار، کمترین جذابیت و ذوق هنری را هم عرضه می کند. MVM110 هم که جای خود را دارد و شاید خودرو تیبا (پرداختن به این خودرو دیگر تکرار واضحات است). در نهایت هم سانگ یانگ کوراندو را مثال می زنیم که با چراغ های گرد و شکل ناهمگون بخش عقب و جلو، و دیگر رنو کولیوس 2010 و رنو داستر حسن ختامی هستند در ساخت یک شاسی بلند عجیب و نامتعارف .