logo

کد خبر : 38191
تاریخ خبر : 1404/02/24
شالیکاری در مازندران و امید برای قیمت واقعی برنج نو
تقاضا هست عرضه اندک است؛

شالیکاری در مازندران و امید برای قیمت واقعی برنج نو

بررسی از این روزهای قیمت برنج در بازار خرده و عمده فروشی مازندران نشان می دهد که اگرچه عرضه عمده ای این محصول راهبردی بسیار کم و به هیچ عنوان در اختیار کشاورزان نیست، اما رقم «طارم محلی» و «هاشمی» در هر کیلوگرم یک میلیون و ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار ریال و همین برنج در خرده فروشی نیز بیش از ۲ میلیون ریال عرضه می شود.

به گزارش مازنداصناف، بررسی میدانی خبرنگار ایرنا از بازار عمده فروشی برنج در شالیکوبی های آمل، ‌بابل، فریدونکنار و ساری نشان می دهد که موجودی و عرضه برنج طارم هاشمی و محلی بسیار اندک است ولی تقاضا برای خرید وجود دارد، قیمت هر کیلو برنج طارم هاشمی کشت اول تا یک میلیون و ۸۰۰ هزار ریال و کشت دوم و یا رتون (دونوج) تا ۲میلیون و ۲۰۰ هزار ریال خرید و فروش می شود.

قیمت فعلی این روزهای برنج طارم محلی و هاشمی در بازار مازندران در حالی است که متوسط قیمت این رقم در زمان برداشت سال زراعی گذشته یعنی از مهر ماه تا اواخر بهمن ماه سال گذشته ۷۵۰ تا ۹۰۰ هزار ریال بوده است.

 

طبق بررسی ها و اظهارات رسمی دست اندرکاران بازار برنج از اوایل اسفند ماه سال گذشته به یکباره قیمت عمده فروشی برنج ارقام کیفی طارم هاشمی و محلی در شالیکوبی‌های مازندران به یک میلیون و ۴۵۰ تا یک میلیون و ۵۵۰ هزار ریال رسید، افزایش قیمت برنج در شرایطی بوده است که کمتر از ۳۰ درصد برنج های موجودی در انبار متعلق به کشاورزان بوده است.

کارشناسان بازار برنج مازندران در آن مقطع زمانی افزایش قیمت برنج در شالیکوبی‌های این استان را ناشی از التهاب بازار ارز و افزایش قیمت برنج خارجی عنوان کردند و گفته بودند که این وضعیت شوک جدی به قیمت بازار برنج مازندران داده است.

 

اگرچه در همان زمان افزایش قیمت برنج تولید داخل به عنوان یک کالای راهبردی سبب شد تامسوولان دولتی وارد عمل شده و یکی از دلایل آن را احتکار و سودجویانه توصیف کنند، اما شالیکوبی داران و کشاورزان معتقد بودند که افزایش قیمت برنج کیفی شمال امری کاملا طبیعی است و مهمترین دلیل آن افزایش قیمت ارز و دیگر محصولات کشاورزی از جمله حبوبات و سیب زمینی است.

بررسی ها از قیمت برنج در بازار امروز مازندران و کشور نیز نشان می دهد که قیمت خرده فروشی برنج شمال به بیش از ۲ میلیون ریال در هر کیلو گرم رسیده است، قیمتی که شالیکاران را شوکه و حسرت به دل آنان گذاشت، چراکه قیمت فعلی سه برابر بیشتر از قیمتی است که ۷۰ درصد کشاورزان محصولشان را میانگین ۸۰۰ هزار ریال فروخته اند.

اکنون طبق اعلام رسمی سازمان جهاد کشاورزی مازندران حدود ۷۰ درصد زمین های شالیکاری استان نشا کاری شده است، بررسی ها از اظهارات کشاورزان نشان می دهد که آنان به امید واقعی شدن قیمت برنج جدید با علاقمندی مشغول کشت و کار هستند.

 

به گفته شالیکاران اگر قیمت برنج جدید امسال با توجه به هزینه های سنگینی که بابت دستمزد و نهاده های کشاورزی انجام شده است، کمتر از یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال باشد، به صرفه نخواهد بود و در واقع اجحاف در حق تولید کنندگان است.

طبق اعلام اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران امسال سطح زیر کشت برنج در استان از ۲۱۵ هزار هکتار سال گذشته به ۲۲۸ هزار هکتار در سال زراعی جاری افزایش می یابد.

این روند نشان‌دهنده افزایش علاقه کشاورزان به کشت این محصول و تثبیت جایگاه مازندران به عنوان قطب تولید برنج کشور است.

در حال حاضر شالیکاران حوزه آبریز دست هراز در شهرستان های بابل، آمل، بابلسر، محمودآباد و فریدونکنار که ۱۱۰هزاز هکتار برابر با نیمی از اراضی شالیزاری مازندران است، بدون تنش آبی در حال وجین هستند.

 

برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین می‌شود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.

این استان با برخورداری از تنها ۲ و نیم درصد زمین کشاورزی کشور، سالانه هفت درصد از تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد از ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.

انتهای خبر/