به گزارش مازنداصناف، برنج کیفی مازندران مانند رقم طارم محلی و هاشمی که ۷۵درصد محصول برنجکاران امسال را تشکیل داده است، اواخر تیرماه امسال با قیمت ۸۵۰ هزار ریال وارد بازار شد و با وجود این که شمار زیادی از کشاورزان این قیمت را به نسبت هزینه تولید و نرخ تورم بسیار ناچیز عنوان می کردند، اما بیشتر کشاورزان محصول خود را فروختند و اکنون نیز پس از گذشت ۲۰۰ روز این ۲ رقم تا سقف ۹۵۰ هزار ریال خرید و فروش می شود.
بررسی میدانی از وضعیت عرضه و تقاضای برنج در شالیکوبی های مازندران نشان می دهد که اکنون بازار این محصول راهبردی تا حدودی کم رونق است، البته میزان موجودی فعلی برنج در شالیکوبی ها در مقایسه با چنین روزهایی در سال گذشته کمتر است و این نشان می دهد که بیشتر کشاورزان محصول خود را با قیمت ۸۵۰ تا ۹۰۰ هزار ریال فروختند.
طبق اظهارات صاحبان شالیکوبی داران برنج کشت دوم و دونوچ یا رتون نیز این روزها طرفدار بیشتری برای خرید و فروش دارد، هر کیلو از این رقم برنج کیفی به صورت عمده ای بیشتر از ۴۰۰ کیلو گرم تا یک میلیون و ۵۰ هزار ریال خرید و فروش می شود.
طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران امسال علاوه بر این که ۲۱۵ هزار هکتار از زمین های شالیزاری برابر با ۱۸۰ هزار هکتار ارقام محلی و بقیه ارقام پرمحصول زیر کشت اول برنج رفته است، بیش از ۴۰ هزار هکتار از شالیزارها به کشت رتون و بیش از ۷۰ هزار هکتار به صورت کشت مجدد برنج عملیاتی شد.
کشت دوم برنج در مازندران به ۲ روش دوباره نشاء و یا دونوج (پرورش ساقه شالی) یا در اصطلاح فارسی رتون طی یک دهه گذشته بین شالیکاران مازندران تقریبا نهادینه شده است و بر اساس وضعیت آب و هوایی به خصوص روان آب های رودخانه ها کشت آن در مناطق مختلف استان متفاوت است.
رضایت نسبی شالیکاران مازندران از قیمت برنج
مدیر یکی از شالیکوبی های شهرستان بابل در گفت و گو با خبرنگار ما، وضعیت بازار خرید و فروش برنج را نسبی اعلام کرد و گفت: برنج طارم محلی و هاشمی در این منطقه تا ۹۵۰ هزار ریال خرید و فروش می شود.
محمد موسوی با ذکر این نکته که تا دو سوم محصول برنج کشاورزان خرید و فروش شده است و موجودی فعلی برنج در بازار عمده فروشی نسبت به چنین روزهایی در سال گذشته بسیار کمتر است، توضیح داد: طی یک ماهه گذشته همزان با واردات و توزیع برنج خارجی، کشاورزان بیشتر محصول خود را از ترس کاهش قیمت فروختند.
وی به ثبات قیمت از ابتدای ورود برنج نو امسال تا کنون در بازار عمده فروشی مازندران اشاره کرد و گفت: در مجموعه شالیکاران نسبت به قیمت رضایت نسبی داشتند، اگر چه همواره کشاورزان قیمت فروش را به نسبت هزینه های انجام شده کم می دانستند.
این کارشناس بازار برنج مازندران اظهار کرد: البته در کنار همه این عوامل، رویکرد و سیاست دولت را هم باید در نظر گرفت که گفته است تا هر زمانی که نیاز باشد برای حفظ ثبات بازار، برنج خارجی توزیع خواهد شد، وضعیتی که اکنون شاهد آن هستیم.
موسوی تصریح کرد: به نظر می رسد تداوم ثبات بازار برنج مازندران دست دلالان و واسطه ها را از بازار نیز کوتاه کرده است، یعنی بسیاری از خریداران از استان های دیگر بر خلاف سال های گذشته فقط بر اساس وضعیت تقاضا در خرده فروشی بازار برنج منطقه خود؛ درخواست و سفارش می کنند.
وی اقدام دولت مبنی بر اعلام کف قیمت تضمینی انواع برنج داخلی را عاملی در ثبات قیمت این محصول توصیف کرد و گفت: شالیکاران نیز از این اقدام که منجر به رونق نسبی بازار نیز شده بوده است، راضی شدند.
شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی دهم مهر ماه امسال کف قیمت برنج های داخلی را اعلام کرد، بر اساس مصوبه این شورا، هر کیلو گرم برنج پر محصول ندا، فجر و شیرودی به قیمت ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار ریال و برنج طارم محلی با ۱۰ درصد شکستگی به قیمت ۹۰۸ هزار ریال برای هر کیلو گرم ارزش گذاری شده است.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون ۶۰۰ هزارتن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.
انتهای خبر/