به گزارش مازنداصناف، نشست اعضای کارگروه مشاوران املاک اتاق اصناف ایران با حضور نمایندگانی از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و کانون سردفتران و دفتریاران و پیرو تحلیل و بررسی نتایج ثبت نام مشاوران املاک در سامانه کاتب برگزار شد.
حمید گرامیان رئیس کارگروه مشاوران املاک اتاق اصناف ایران در این نشست ضمن انتقاد از عدم دسترسی روسای اتحادیههای مشاوران املاک به فهرست و اطلاعات اعضاء صنفی از مسئولان سامانه قاطعانه خواست تا جایگاه اتاق اصناف و اتحادیهها جهت رصد، کنترل و مدیریت واحدهای صنفی مشاور املاک دیده و لحاظ شود.
وی افزود: این امر، امکان شناسایی افرادی که هنوز ثبت نام نکردهاند را برای اتحادیه فراهم ساخته و به این ترتیب فرصت توجیه این افراد به اجرای قانون نیز ایجاد میشود. ضمنا اتحادیهها و اتاقها امکان بازرسی دارند که از این ظرفیت نیز میتوان استفاده کرد.
رئیس کارگروه مشاوران املاک اتاق اصناف ایران در گزارشی از سفرهای استانی اعضای این کارگروه بیان کرد: آمار ثبتنامیها روز به روز افزایش دارد اما هنوز به آمار مطلوب نرسیدهایم. به طوری که با وجود اطلاعرسانی به مشاوران املاک برای ثبت در سامانه کاتب به موجب قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، هنوز بسیاری از مشاوران املاک حتی نحوه ورود به این سامانه و ثبت نام آن را نمیدانند.
گرامیان افزود: از سوی دیگر به موجب مشکلاتی که پیشتر سامانه خودنویس برای این صنف پیشآورده بود، از سامانه کاتب نیز استقبال نشده بود که در سفرهای استانی ضمن توجیه مزایای ثبت نام در این سامانه و پاسخگویی به سوالات همکاران صنفی، از مشکلات باقی مانده در این سامانه مطلع و مطالبات اتحادیهها نیز احصاء شد.
در ادامه این جلسه، مهدی کرباسیان عضو کارگروه مشاوران املاک اتاق اصناف ایران بیان کرد: قرار بود فعالیت مشاوران املاک را در چارچوبی قرار دهیم، اما امروز از چارچوب فراتر رفتهایم و اینان را به دلیل خلاءهایی که در اجرای قانون است جریمه میکنیم.
کرباسیان گفت: بسیاری از مستاجران، بخشی از ثمن معامله را از رهن و مبلغ قرض الحسنه تامین میکنند و در حال حاضر این امکان محیا نیست و موجب اعتراضاتی از سوی مردم شده است.
وی استنکاف بانکها از قراردادهای کدهای رهگیری سامانه کاتب را نیز یکی از بزرگترین مشکلات ایجاد شده برای مردم دانست و گفت: قراردادهایی که سامانه کاتب ثبت می شوند از نظر حاکمیت وجاهت قانونی ندارد و بازگشت داده می شود و موجب درگیری مردم با مشاوران املاک شده است. به طوری که در بسیاری از موارد ختم به استرداد حق الزحمه مشاوران املاک می شود.
در ادامه این نشست مواردی از سوی دیگر اعضای این کارگروه- علیرضا نیکوراد، علیرضا دهقانی، محمد اصفهانی نسب و محمد کشاورزی- که به صورت حضوری و آنلاین شرکت داشتند، مطرح شد که از آن جمله می توان به «عدم امکان ثبت نشانی ملک مورد معامله در قرارداد»، «مشکلات ثبت معاملات املاک بدون سند، قولنامهای، زراعی و مشاعی»، « اختلال در قسمت پرداخت»، «غیرقابل مشاهده بودن برخی از توضیحات در نسخه چاپی قرارداد» و «بیاعتباری پیشنویسها» اشاره شد.
همچنین تاثیر منفی قطعیهای مکرر سامانه در امضای پیشنویس معاملات املاک اشاره و تاکید شد این مشکل در معاملاتی که به طور ثانیهای ممکن است برهم بخورد، تاثیر بسیار شدیدی داشته است.
«سامانه ثبت ادعا» راه اندازی می شود
در ادامه این نشست، حسین دلاوری، رئیس اداره مشاوران املاک سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: ماده ۱۰ قانون الزام سازمان ثبت را مکلف به ایجاد سامانه ای برای ساماندهی املاک دارای قولنامه کرده است. لذا در حال راه اندازی «سامانه ثبت ادعا» هستیم. در این سامانه کمترین موضوع به مشاوران املاک بر میگردد و مردم میتوانند قراردادهای عادی خود را در این سامانه ثبت کنند تا در مرحله بعد مورد بررسی قرار گیرد.
ابوالفضل حسینجانی، مشاور رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک در امور مشاورین املاک نیز گفت: تا امروز ۶۸ هزار مشاور املاک در سامانه کاتب ثبت نام کردهاند که این حدود ۳۹ درصد از آمار کل است اما با توجه این سامانه نو پا است این فرایند را مطلوب میدانیم.
وی افزود: تیپهایی برای قراردادهای مشاوران املاک در حال تدوین است و به محض این که قراردادهای پیشنویس استانداردسازی شد که به مرور به سامانه اضافه شده و برخی از مشکلات موجود رفع میشود.
علی فراهانی، مدیر پروژه سامانه کاتب نیز بیان کرد: پیک زمان ارائه خدمات سامانه کاتب در دفاتر ثبت اسناد رسمی از ۸ تا ۱۶ است و در واحدهای صنفی مشاوران املاک پیک زمانی ارائه خدمات از ساعت ۱۸ الی ۲۰ است. لذا در عصرگاه پشتیانی متفاوتی می طلبد که چنانچه انجام شود قطعی سامانه به حداقل می رسد. در این رابطه سازمان ثبت و کانون مقدمات ارائه خدمات ۲۴ ساعته را دنبال می کند اما در حال حاضر تا ۹ شب این خدمات ادامه خواهد داشت و بهتر خواهد شد.
وی گفت: دسترسی مشاوران املاک و مدیریت کاربرانشان فراهم شده است و به زودی دسترسی مباشران نیز ایجاد می شود. همچنین تا ۲ هفته دیگر دسترسی اتحادیهها در سطح استانی به این سامانه فراهم خواهد شد.
مدیر پروژه سامانه کاتب گفت: با ثبت نام ۶۸ هزار مشاور املاک طی سه ماه گذشته ۸۰ هزار پیش نویس توسط مشاوران املاک نوشته شده است که نشان دهنده رشد خوبی است و امیدواریم به زودی اشکالات موجود را نیز بتوانیم رفع کنیم.
انتهای خبر/