به گزارش مازنداصناف، بازار پرندگان فریدونکنار از نگاه بسیاری از دوستداران حیات وحش و محیط زیست، عمیقترین قسمت سیاهچالهای است که پرندگان مهاجر مازندران را هر سال با سودجویی برخی افراد گرفتار میکند. بازاری که محلی برای عرضه و فروش لاشههای مهمانان روزهای سرد سال تالابهای مازندران است و توقف فعالیتش در سالهای اخیر به یک مطالبه همگانی و گسترده تبدیل شده بود.
در سالهای اخیر چند بار اقدام به تعطیلی و توقف فعالیت این بازار شده بود. اما فعالیت غرفههای این بازار به اشکال مختلف از سر گرفته میشد. جدیت در توقف کامل فعالیت این بازار، سال گذشته به نتیجه رسید و با پیگیریهای کنشگران محیط زیست، اداره کل حفاظت محیط زیست، همراهی مسئولان دستگاههای اجرایی شهرستان، دستگاه قضایی و نیروی انتظامی کرکرههای بازار پرندهفروشی فریدونکنار پایین کشیده شد.
این روند امسال هم قرار است ادامه پیدا کند. رئیس اداره حفاظت محیط زیست فریدونکنار اعلام کرده است که با پیگیریهای مستمر اداره کل حفاظت محیط زیست استان و اداره شهرستان فریدونکنار، تعامل با مسئولان شهرستان فریدونکنار اعم از فرماندار، دادستان، بخشدار و دستگاههای امنیتی و انتظامی و همراهی اصحاب رسانه و علاقهمندان به محیط زیست بازار غیرقانونی عرضه و فروش پرندگان وحشی امسال هم تعطیل است.
به گفته صمد کیانی، ماموران یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان به صورت مداوم و مستمر هر روز در حال رصد محل برپایی بازار غیرقانونی عرضه و فروش پرندگان مهاجر هستند که خوشبختانه تاکنون گزارشی مبنی بر خرید و فروش غیرمجاز پرندگان دریافت نکردند.
وی اظهار کرد: باتوجه به شروع مهاجرت پرندگان در نیمه دوم سال، جلسهای با مدیران استانی و اعضای شورای تامین برگزار شد و در صورت مشاهده هرگونه خرید و فروش غیرقانونی پرندگان مهاجر مطابق با قانون، برخورد قضایی خواهد شد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست فریدونکنار گفت: با حضور بازاریان و دامگاهداران و اعضای شورای تامین در دفتر فرمانداری، بخشداری و امام جمعه این شهرستان نشستهای متعددی برگزار و در تمام این نشستها در خصوص ممنوعیت و برپا نشدن بازار پرندگان تاکید شد.
بازدید از دامگاهها
کیانی با اشاره به احتمال برپا شدن دامهای هوایی و فعالیت برخی افراد با روشهای غیرمجاز تصریح کرد: طی روزهای اخیر همراه با دادستان فریدونکنار از تمام دامگاهها بازدید میدانی انجام شد و در این بازدید غیرقانونی بودن خرید و فروش پرندگان و ممنوعیت برپایی بازار را اطلاعرسانی کردیم.
وی آموزش را گام مهمی در ترویج فرهنگ حفظ محیط زیست برشمرد و اظهار کرد: محیطبانان این شهرستان به طور مستمر در مدارس و مساجد مناطق پیرامونی تالاب حضور یافته و درخصوص پرندگان مهاجر برای کودکان و بزرگسالان نکات آموزشی را ارائه میکنند. نصب تابلوهای با مضامین زیستمحیطی در پیرامون تالاب ازبازان و لپو فریدونکنار هم از اقدامات مهم برای فرهنگسازی در این زمینه است که انجام شده است.
تقویت پرندهنگری
رئیس اداره حفاظت محیط زیست فریدونکنار از پیگیری معیشت جایگزین برای دامگاهداران و برنامهریزی برای صدور مجوز طرح پرندهنگری برای آنان خبر داد و افزود: درهمین راستا جلساتی با ادارات میراث فرهنگی و جهاد کشاورزی برگزار شد. بازدید میدانی هم از تالاب لپو فریدونکنار انجام شد تا پرندهنگری اجرایی شود. هدف این است که در پرندهنگری از ظرفیت دامگاهداران به عنوان ذینفعان استفاده شود. خوشبختانه چندی پیش نیز مجوز طرح پرندهنگری برای یکی از دامگاهداران صادر شد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست فریدونکنار با تاکید بر ممنوعیت عرضه و پخت غذا با گوشت پرندگان در رستورانها، تصریح کرد: ماموران یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان به طور مداوم از رستورانها نیز بازدید میدانی انجام میدهند و ممنوعیت خرید لاشه و عرضه غذا با گوشت پرندگان مهاجر را یادآوری میکنند و در صورت مشاهده تخلف نیز پیگیری برای برخورد قانونی انجام میشود.
گفتنی است، بازار پرندگان فریدونکنار قدمتی سه دههای دارد. این بازار پس از باز شدن پای گردشگران به صورت انبوه و استقبال از خرید پرندگان مهاجر پا گرفت. کاسبان این بازار از هیچ قانون و مصوبهای تبعیت نکرده و حتی در اوج کرونا و آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان نیز با وجود مخالفتهای بیشمار به فعالیت خود ادامه دادند.
آمار دقیقی از شکار پرندگان در این منطقه وجود ندارد، اما این پرندههای مهاجر با روشهای مختلفی شکار میشوند و در نهایت سر از رستورانها و سفرههای مردم در میآورند. مازندران دارای ۲ تالاب بینالمللی میانکاله و فریدونکنار و چندین تالاب و آبگیر محلی از جمله ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است. علاوه بر این بیش از ۸۰۰ قطعه آببندان به مساحت ۱۷ هزار هکتار دارد که همه ساله در فصل زمستان پذیرای ۹۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیت حدود ۲ میلیون بال است. اما به دلیل شکار آنها تعداد پرندگانی که مسیر بازگشت را طی میکنند کمتر از تعداد ورودیشان است.
انتهای خبر/