logo

کد خبر : 36041
تاریخ خبر : 1402/05/03
فساد و رانت در واردات برنج/آقای مخبر! خرید برنج توسط ۳ وزارتخانه عملا اتفاقی نیفتاده است
اظهارات قابل تامل رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس:

فساد و رانت در واردات برنج/آقای مخبر! خرید برنج توسط ۳ وزارتخانه عملا اتفاقی نیفتاده است

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه در بحث واردات برنج با فساد، ناهماهنگی و رانت مواجه هستیم و این مسئله باعث شده تولید برنج در دست کشاورزان ما باقی بماند.

به گزارش مازنداصناف، محمدجواد عسکری در جریان گزارش نظارتی کمیسیون کشاورزی در زمینه بررسی نحوه سیاستگذاری دستگاه های متولی در حوزه مدیریت بازار کالاهای استراتژیک گندم و مرغ در کشور، گفت: قابلیت بخش کشاورزی ما به دلیل تنوع اقلیمی منحصر به فرد است.

 
وی با بیان اینکه ما در زمینه تولید و رشد کشاورزی مشکلاتی داریم که باید برطرف شود، ادامه داد: به واقع این مشکلات به حوزه مدیریت بازمی گردد با این حال ما در مباحث تقنینی بخش کشاورزی به همت رئیس مجلس شورای اسلامی مشکلی در حوزه تولید محصولات کشاورزی نداریم.
 
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس تاکید کرد: به واقع ایراداتی در بخش کشاورزی وجود دارد که به عدم هماهنگی بین حوزه های مختلف بازمی گردد. ما بارها در زمینه محصولاتی همچون مرغ، گوشت، پروتئین سفید و قرمز، گندم و سایر محصولات کشاورزی جلساتی را برگزار کرده ایم اما می بینیم دستگاه های متولی همراهی و همکاری لازم را در این امور ندارند.
 
وی افزود: به واقع این عدم هماهنگی و همراهی آسیب رسان بوده و رئیس جمهور باید این دستگاه را به نوعی با هم همراه و هماهنگ کند.
 
عسکری با اشاره به عدم توزیع ارز واردات محصولات کشاورزی بیان کرد: به دلیل اینکه امنیت غذایی مردم یکی از مباحث جدی قلمداد می شود باید توزیع ارز واردات محصولات کشاورزی به درستی صورت گیرد.
 
وی در ادامه با انتقاد از آمارهای غیرواقعی در بخش کشاورزی، تاکید کرد: ما بارها این موضوع را مورد تاکید قرار داده ایم و این موضوع را به گوش وزیر جهاد رسانده ایم که باید مشکل آمار در بخش کشاورزی برطرف شود.
 
این نماینده مجلس تاکید کرد: عدم استفاده از ظرفیت های علمی در بخش کشاورزی و اجرایی نشدن روش های به زراعی و به نژادی و عدم دانش بنیان کردن این حوزه از جمله مسائلی است که در راستای عدم هماهنگی بین دستگاهی مشکل ایجاد کرده است.
 
عسکری با بیان اینکه گندم به عنوان یک محصول استراتژیک و مهم محسوب می شود، ادامه داد: باید برای این حوزه به درستی چاره اندیشی شود لذا ظرفیت های ما در رابطه با تولید گندم منحصر به فرد است لذا ما ۲.۲ میلیون هکتار زمین داریم که می توانیم گندم آبی را توسعه دهیم، اگر میانگین را ۵ تن بگیریم می توانیم نزدیک به ۱۱ تن از حوزه کشت آبی مان برداشت داشته باشیم.
 
وی با بیان اینکه همه ظرفیت ها پای کار بیاید حتما به خودکفایی می رسیم، افزود: همچنین ما می توانیم در راستای صادرات محصولات استراتژیک به یک نقطه مطلوب دست پیدا کنیم.
 
عسکری با اشاره به ارائه نهاده های دامی به تولیدکنندگان کشاورزی، گفت: متاسفانه ما به موقع نهاده های دامی را در اختیار تولیدکنندگان کشاورزی نمی گذاریم لذا ما از مهرماه تا آخر آذرماه به دلیل اقلیم های متنوعی که درون کشور داریم، نیاز است این نهاده ها به سرعت در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
 
وی در ادامه با اشاره به مشکلات در بخش تولید برنج، بیان کرد: تقریبا ۳.۲ میلیون تن، نیاز برنج کشور است لذا ظرفیت ها و قابلیت ها در ۳ استان شمالی کشور می تواند به راحتی پاسخگوی نیاز کشور در حوزه برنج باشد آن هم بدون اینکه نیاز به واردات داشته باشیم.
 
نماینده مردم داراب و زرین دشت در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: متاسفانه در بحث واردات برنج با فساد، ناهماهنگی و رانت مواجه هستیم و این مسئله باعث شده تولید برنج در دست کشاورزان ما باقی بماند.
 
عسکری بیان کرد: ما حتی در این بخش آمار و ارقام را بیرون آورده و اعلام کرده ایم که ۲ هزار میلیارد تومان می تواند مشکل ما را برای همیشه در بحث واردات برنج مرتفع کند.
 
وی با اشاره به مشکلات در زمینه تولید مرغ در کشور، بیان کرد: ما در این بخش جلسات متعددی را برگزار کرده ایم و در این بخش هم عدم هماهنگی بین دستگاهی باعث شده تا با مشکلات متعددی مواجه شویم.

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در جریان بررسی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد بررسی نحوه سیاستگذاری دستگاههای متولی در حوزه مدیریت بازار کالاهای استراتژیک گندم و برنج در کشور در جمع‌بندی اظهار کرد: در جلسه امروز نکات مهمی درباره کالاهای اساسی به خصوص محصولات زراعی مطرح شد که این دغدغه اساسی و جدی مردم است.
 
وی خطاب به اعضای کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه گفت: چند قلم کالای اساسی در مواد غذایی و جهیزیه وجود دارد؛ با توجه به قانون خانواده و جوانی جمعیت باید در برنامه هفتم توسعه تدبیری صورت بگیرد که قیمت گذاری این کالاها به گونه‌ای باشد که افزایش قیمت آنها بیش از میزان افزایش حقوق‌ها نباشد چون این کالاهای اساسی به صورت مستقیم در معیشت مردم تاثیرگذار است.
 
قالیباف یادآور شد: البته در شروع دولت سیزدهم و سال دوم مجلس شورای اسلامی این موضوع با همین نگاه مورد پیگیری قرار گرفت و در بودجه های دو سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز مورد توجه قرار گرفت لذا باید این موضوع به عنوان راهبرد جدی و اساسی مورد توجه قرار گیرد.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در صورت وجود شرایط خوب قیمت حداکثر ۲۵ قلم و در شرایط دیگر حداقل ۱۲ قلم مربوط به زندگی معیشت مردم و لوازم اساسی خانگی را تضمین می کنیم؛ باید دولت و مجلس شورای اسلامی مصمم باشیم. باید این موضوع در قانون برنامه هفتم پیش بینی شده و در عین حال هم سیاست اعمالی ما بوده که از ظرفیت‌ها استفاده کنیم.
 
وی درباره موضوع گندم اظهار کرد: پیش بینی ما برای امسال تولید حدود ۱۲ میلیون تن گندم است و مصرف حدود هشت میلیون تن و به روایتی ۱۲ میلیون تن است، اما خرید امسال حداکثر به هشت میلیون تن رسیده که تولید ۱۲ میلیون تن است؛ این اتفاق به دلیل قیمت گذاری دقیق صورت گرفته که اولویت را توجه به کشاورزان گذاشتیم. البته باید حواسمان به افزایش عملکرد در واحد سطح هم باشد.
 
قالیباف خطاب به وزیر جهاد کشاورزی گفت: پیش بینی‌ها این است که حدود ۳۰ همت کسری بودجه برای واگذاری به ردیف گندم وجود دارد؛ متاسفانه آقای منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه امروز مجلس شورای اسلامی حضور پیدا نکرد درست نیست که ایشان بگویند جلسه دارند و نمی‌توانند در مجلس حضور پیدا کنند وقتی موضوع به این مهمی در مجلس مطرح است چه چیز دیگری مهم‌تر از نشست امروز مجلس شورای اسلامی است.
 
وی اضافه کرد: در شرایط فعلی با یک ماه تاخیر، ۵۰ درصد در سرجمع از دیون گندم پرداخت نشده است این در حالی است که کشاورزان به نقدینگی احتیاج دارند تا ضمن برداشت کشت محصول سال قبل خرید برای اول مهرماه انجام دهند. اکنون چند ماه است که برداشت در نیمه جنوبی کشور شروع شده و برداشت در نیمه شمالی در حال انجام است. یعنی ممکن است پول با تاخیر به کشاورزان برسد لذا هم کسری ۳۰ همت داریم و هم این‌که در زمان مقرر پرداختی صورت نمی‌گیرد. لذا باید سازمان برنامه و بودجه تدبیری داشته باشد البته ما در زمان بررسی بودجه این موضوع را گوشزد کردیم که پیش بینی بودجه برای گندم با کسری مواجه می‌شود که اکنون با این مشکل روبه‌رو هستیم.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی درباره موضوع برنج اظهار کرد: حدود ۱.۷ میلیون تن واردات اضافی انجام شده است به طوری که مسئولانی از استان مازندران با ما تماس گرفتند که اکنون محصول سال گذشته در انبار است و کشاورزان در حال برداشت محصول امسال هستند.
 
قالیباف با بیان این‌که نباید واردات برنج انجام می‌شد، اضافه کرد: آقای مخبر به دو سه وزارتخانه مهم پرمصرف در برنج برای خرید دستور دادند اما عملا اتفاقی نیفتاده است اما حداقل باید در واردات برنج توجه می‌شد؛ این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی یکی از موضوعات مهم را بیمه کردن محصولات زراعی و باغی عنوان و اظهار کرد: باید محصولات زراعی و باغی تحت پوشش بیمه قرار گیرد تا در صورت وقوع حوادث کشاورزان دچار مشکل نشوند باید در این موضوع اقدامات لازم صورت گیرد.
 
قالیباف ابراز امیدواری کرد که سازمان برنامه و بودجه در تامین اعتبار برای پرداخت به موقع عمل کند، شورای قیمت گذاری هم به گونه‌ای عمل کرده که اولویت را تولید داخل قرار دهد.

انتهای پیام/