logo

کد خبر : 35084
تاریخ خبر : 1401/04/22
 هوشمندسازی نان؛ طرح خوبی که نباید با اجرای بد به بیراهه برود
الزامات اثربخشي بيشتر هوشمندسازي نظام آرد و نان؛

هوشمندسازی نان؛ طرح خوبی که نباید با اجرای بد به بیراهه برود

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">بررسی&zwnj;ها نشان از این دارد که طرح سراسری مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان که تاکنون موفق پیش رفته است تا پایان تیرماه در سراسر کشور اجرا می&zwnj;شود که با درنظرگرفتن نکاتی این طرح خوب بهتر و مؤثرتر عمل خواهد کرد.</span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ بررسی‌ها نشان از این دارند که این روزها و در پی اصلاحات اقتصادی دولت سیزدهم در راستای هوشمندسازی مدیریت آرد و نان در کشور در حال حاضر پنج وزارت‌خانه جهاد کشاورزی، صمت، کار، تعاون و رفاه اجتماعی و وزارت اقتصاد و امور دارایی در این طرح حضور دارند.

این در حالی است که اجرای این طرح در مراحل نهایی خود است و محمد قربانی، معاون وزیر جهاد کشاورزی، در هفته گذشته اعلام کرده بود که برای تکمیل توزیع نان با دستگاه‌های کارت‌خوان هوشمند، نیاز به ۸۳ هزار دستگاه از این نوع کارت‌خوان‌ها است که تا کنون بیش از ۶۸ هزار دستگاه در نانوایی های سراسر کشور نصب شده و در حال کار هستند و پیش‌بینی می‌شود که حداکثر تا یک ماه دیگر یعنی تا پایان تیرماه این طرح در تمام کشور اجرایی خواهد شد.
 
خلأ وجود یک متولی واحد در اجرای طرح هوشمند سازی نظام توزیع آرد و نان

نکته‌ای که در این میان دیده می‌شود این موضوع است که برای اجرای بهتر طرح و در راستای شفاف‌سازی و پاسخگویی مؤثرتر نیاز است یک متولی واحد مسئولیت طرح را عهده‌دار شود تا این طرح که تا کنون با وجود مشکلات و ابهامات موجود به نظر می‌رسد موفق عمل کرده در ادامه با اطلاع‌رسانی دقیق و درست به‌صورت شفاف به کار خود ادامه دهد تا اثرات آن بر اقتصاد نمود داشته باشد.

گزارش‌گیری هوشمند و حذف نانوایی‌های غیرواقعی از دستاوردهای این طرح است

محسن لزومیان، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نان ایران نیز در گفت‌وگویی در تشریح آخرین وضعیت اجرای این طرح گفت: به‌زودی نانوایان سراسر کشور مجهز به دستگاه‌های کارت‌خوان هوشمند برای توزیع نان می‌شوند و از جمله نتایج مثبت اجرای طرح هوشمندسازی نان یا توزیع کارتی نان را شناسایی نانوایی‌های واقعی و حذف نانوایی‌های غیرواقعی عنوان کرد.

وی افزود: با اجرای این طرح انتظار می‌رود به‌مرور نانوایی‌های غیرواقعی حذف شوند و با افزایش رقابت و کیفیت، ضایعات نان نیز کاهش خواهد یافت و توزیع خارج شبکه آرد و قاچاق آن به خارج از کشور نیز کاهش خواهد یافت.

وی همچنین از فراهم شدن امکان گزارش‌گیری از داده‌های حوزه تولید و عرضه نان با اجرای طرح هوشمندسازی نان خبر داد و گفت: با نصب دستگاه‌های هوشمند گزارش‌گیری از توزیع آرد، تولید و عرضه نان در سراسر کشور در هر لحظه ممکن می‌شود و می‌توان بر اساس داده‌ها برنامه‌ریزی مناسب‌تری در این حوزه انجام داد.

از مزایای دیگر این طرح عدم نیاز به سخت‌افزار جدید بانکی است زیرا ۹۰ درصد از ۸۲ هزار شعبه نانوایی کشور مجهز به کارت‌خوان هستند که با ایجاد تغییرات نرم‌افزاری نیازی به ایجاد سخت‌افزار جدید نیست که مشکل کمیت در ارائه خدمات نیز با طرح فروش کیلویی نان که این روزها در حال بررسی است حل خواهد شد.



ارائه کیلویی نان قدم مثبتی برای تأمین عدالت در عرضه و تثبیت امنیت غذایی

کارشناسان این حوزه بر این باورند که دولت باید در نظر داشته باشد که تخصیص یارانه باید بر مبنای کیلوگرم نان صورت بگیرد، زیرا در این نوع تخصیص درصورتی‌که بازار جهانی دچار هرگونه نوسانات قیمتی شود یارانه تخصیصی تغییر نمی‌کند و امنیت غذایی مردم تهدید نخواهد شد.

البته نقش رسانه‌ها در این موضوع جایگاه خاص دارد و باید ابعاد مختلف طرح را برای اقناع جامعه و اجرای درست آن تبیین شود و اطلاعات و توضیحات به‌صورت شفاف در اختیار مردم قرار گیرد تا اعتماد مردم به اجرای این طرح به اثربخشی آن کمک کند.

استفاده از آرد کامل؛ در کنار طرح هوشمندسازی قدمی برای کاهش هزینه‌های سلامت کشور

یکی از نکاتی که در اینجا دوباره مطرح است استفاده از آرد کامل است که از نظر کارشناسان سلامت و بهداشت اثر بسیار زیادی در این حوزه خواهد داشت و جامعه را به سمت سلامت می‌برد و باید در نظر داشت که با استفاده از این الگو می‌توان هزینه‌های نظام سلامت کشور را کاهش داد.

برای اثربخشی بهتر این طرح شایسته است مدیران اجرایی تدابیر ویژه نظارتی لازم برای این طرح اتخاذ کنند تا این طرح خوب با اجرای بد مواجه نشود و به اهداف خود دست یابد، به عنوان نمونه این روزها دیده می‌شود گروهی از نانوایان بعد از کسر مبلغ از کارت خریدار به بهانه‌های گوناگون که این تعداد نان موجود نیست، خمیر کم است، به نفرات بعدی نمی‌رسد و ... مبلغی را نقدی به مشتری باز می‌گردانند تا آمار فروش نان را با وجود ارائه کمتر بالا ببرند و یارانه بیشتری را از دولت دریافت کنند و یا با نظارت بیشتر بر صنایع، مانع از افزایش قیمت در محصولات قنادان، بیسکویت ‌سازان، دامداران، کارخانه‌های لبنیات و کارخانه‌های آرد شوند تا دوباره فشار بر سفره مردم تحمیل نشود که این اقدام در کنار حذف انحصار صدور مجوز باعث افزایش کارآمدی این طرح خواهد شد.

انتهای پیام/