logo

کد خبر : 34798
تاریخ خبر : 1400/11/15
 رکود صنعت دخانیات ایران ماحصل مدیریت رانتی و واداده دولت اصلاحات/90 درصد بازار در اختیار خارجی‌ها است
مديرعامل شرکت دخانيات کشور:

رکود صنعت دخانیات ایران ماحصل مدیریت رانتی و واداده دولت اصلاحات/90 درصد بازار در اختیار خارجی‌ها است

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">مدیرعامل شرکت دخانیات کشور با بیان اینکه مدیریت&zwnj;های رانتی، فساد و چپاول دولت گذشته این صنعت را به جایی رسانده است که صورت&zwnj;های مالی و سهم از بازار داخلی آن فاجعه&zwnj;بار است؛ گفت: باید دید چه اتفاقی در این صنعت افتاده است که سهم ما کم، تولید کاهش و رقبای خارجی ما سهم بازارشان افزایش پیدا کرده است و سرمایه ملت ایران را به راحتی از کشور خارج می&zwnj;کنند.</span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ محمد شیخان مدیرعامل شرکت دخانیات کشور با حضور در جمع خبرنگاران مازندرانی به تشریح فعالیت شرکت دخانیات و اهم سیاست‌ها و رویکردهای این شرکت پرداخت و گفت: شرکت دخانیات کشور از قدمت یکصد ساله برخوردار است و این قدمت به بلندای تاریخ در عرصه تولید، کشت و در حوزه اقتصاد، کمک کار بخش اقتصادی مردم استان‌های شمالی و برخی از استان‌های دیگر ما بوده است.

وی افزود: مازندران بزرگترین قطب صنعت دخانیات کشور را در پرونده خود ثبت کرده و قدمت بسیار طولانی دارد و در بحث ظرفیت‌های نیروی مردمی و هم از زیرساخت ‌های مطلوب برخوردار است.

 مدیرعامل شرکت دخانیات کشور بیان کرد: مازندران یکی از قطب‌های مهم کشت توتون در کشور است و به واسطه همین جمعیت بسیاری زیادی از کشاورزان زحمتکش در این استان فعال هستند .

رکود امروز صنعت دخانیات ماحصل مدیریت‌های رانتی، فساد و چپاولِ دیروز

شیخان ادامه داد: نگاه ما به صنعت دخانیات یک نگاه تولیدی و اقتصادی است از این جهت که ظرفیت اشتغال ایجاد خواهد کرد و بسیاری از مسائل را در داخل کشور حل خواهد کرد و نگاه ما به این صنعت یک نگاه حمایتی است.

وی افزود: این حمایت بدین معنا نیست که ما به دنبال این موضوع هستیم که مصرف دخانیات را بالا ببریم و بنده به عنوان یک ایرانی و مدیر اعلام می‌کنم ما مخالف مصرف دخانیاتیم.

مدیرعامل شرکت دخانیات کشور با اشاره به دیدارش با نماینده ولی فقیه در استان خود گفت: در این دیدار درباره نیازهای ضروری و اضطرار انسان مباحثی مطرح شد و دخانیت نیز در زمره نیازهای اضطراریست از این رو ما به دنبال تولید هستیم تا صرفاً وارد کننده نباشیم و این برای ما یک مزیت است از طرفی حجم زیادی از مارکت و گردش مالی در این صنعت در دنیا وجود دارد و اگر در حوزه تولید اهتمام نداشته باشیم بخش زیادی از ثروت ما از داخل کشور خارج خواهد شد.

 مدیرعامل شرکت دخانیات کشور با اشاره به گزارش وضع موجود صنعت دخانیات کشور افزود: شرکت دخانیات ایران با قدمتی یکصد ساله امروز در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و دچار شرایط بد اقتصادی و صورت‌های مالیست و مدیریت‌های رانتی، فساد و چپاول این صنعت را به جایی رسانده است که صورت‌های مالی آن فاجعه‌بار است.

قبضه بازار دخانیات ایران توسط شرکت‌های خارجی

شیخان بیان کرد: در دهه‌های گذشته و در سال‌های ۹۰ تا ۹۲ رکورد ۲۵ میلیارد نخ را تجربه کردیم ولی در چند سال گذشته تولیدات ما به زیر ۱۰ میلیارد رسیده است و باید دید چه اتفاقی در این صنعت افتاده است که سهم ما کم، تولید کاهش و رقبای خارجی ما افزایش تولید داشتند و سهم بازارشان افزایش پیدا کرده است و سرمایه ملت ایران را از کشور خارج می‌کنند.

وی ادامه داد: این جریان آنقدر هنرمندانه و خزنده حرکت کرده است که در سوپر مارکت‌های داخل کشور ما استندهای تبلیغاتی شرکت‌های خارجی را مشاهده می‌کنیم و با وجود آنکه تبلیغ در عرصه دخانیات کاملا ممنوع است و محصولات ما در آن استندها جایگاهی ندارد، محصولات شرکت‌های خارجی تبلیغ می‌شوند و این یعنی اوج فاجعه و بی‌برنامگی و وادادگی.

چرا شرکت‌های خارجی در کشور ما استندهای تبلیغاتی دارند اما ما نه؟

مدیرعامل شرکت دخانیات کشور با اشاره به ضرورت ورود دستگاه‌های نظارتی و تعزیرات برای این معضل، بیان کرد: واحد‌های نظارتی باید پیگیر باشند که چرا شرکت‌های خارجی در کشور ما استندهای تبلیغاتی دارند و در همین استندها محصولات و تولیدات ما جایگاهی ندارد؟

وی یادآور شد: این یک علامت سوال جدی است و نشانگر این موضوع است که ضریب نفوذ خارجی‌ها برای عرضه این محصول آنقدر بالا بوده که نتوانستیم نسبت به برند خودمان ارزش و اعتبار را در سبد مصرفی کالاها حفظ کنیم .

مدیرعامل شرکت دخانیات کشور با انتقاد از این موضوع که ۷۰ درصد از سهم بازار کشور از آن ۲ شرکت خارجی است و ما کمتر از ۱۰ درصد سهم داریم، ادامه داد: نزدیک به ۲۰ درصد در حوزه محصولات دخانی با معضل قاچاق مواجه‌ایم و در این فضای به هم ریخته رانتی و سرشار از فساد، نقش‌آفرینی رسانه بسیار مهم و اثرگذار خواهد بود و رسانه در مبارزه با فساد باید در خط مقدم و پرچمدار باشد.

وی با بیان اینکه ورود توأم با تیزبینی و مطالبه رسانه منجر به قطع‌ید رانت و فساد می‌شود، از اصحاب رسانه خواست در این حوزه زبان گویای شرکت دخانیات ایران باشند.

شیخان در ادامه به برخی موانع ایجاد شده پیش روی رسانه‌ها برای جریان سازی اشاره و تصریح کرد : شاید گاهی در این مسیر افرادی که منافع خود را در معرض خطر می‌بینند مانع اثرگذاری شوند و صحنه‌ای تجسم می‌شود که در یک سمت این ماجرا کانون‌های قدرت و زر و زور صف‌آرایی کردند و در یک طرف بنگاه تولیدی و صنعت داخلی است که در حال زمین‌گیر شدن است‌.

رانت و فساد در دولت گذشته صنعت دخانیات را فلج کرد

وی افزود: شرکت دخانیات زمانی نزدیک به ۲۰ هزار پرسنل کارگر و کارمند داشته اما امروز به ۶ هزار نفر رسیده است و سهم بازار و تولید این صنعت کاهش پیدا کرده است.

مدیرعامل شرکت دخانیات کشور با بیان اینکه این شرکت در سه حلقه تامین، فروش و سرمایه‌گذاری دچار رانت و فساد بوده، ادامه داد: در سال ۹۷ دولت وقت به دو شرکت خارجی مستقر در ایران ارز دولتی اعطا کرده و تاسف‌بار اینکه همین ارز را برای شرکت دخانیات ایران قائل نبوده است و ترجمه این مطلب چیزی جز رانت، فساد و وادادگی نیست.

وی با بیان اینکه موضوع تأسف‌بار تر این است که رئیس جمهور وقت در سال ۹۸ برای خط پرایمری شرکت خارجی را افتتاح می‌کند، ادامه داد: این منجر به تضعیف تولید داخلی می‌شود و همه این حرکات نشانگر اوج انفعال است آن هم در سالی که شعار تولیدملی و داخلی مطرح بوده و رسالت همگان دفاع و حمایت از صنعت داخلی است عده‌ای به دنبال فراهم کردن زیرساخت یک کشور خارجی بودند که این موضوع تأسف بار است .

شیخان بیان کرد: مأموریت ما با این کارشکنی‌های صورت گرفته بسیار سنگین است و شاید افراد بسیاری سنگ اندازی کنند و فضا را برای عدم فعالیت رسانه‌ها غبارآلود کنند که نتوانند حق را از باطل تشخیص دهند .
وی افزود: کیفیت محصولات دخانیات ایران از نظر سلامت بهداشت و استانداردهای بین‌المللی پیشگام ‌تر از سایر کشورهاست و دلیل آن هم سلامت و تجربه پرسنل و نگاه درستی است که در عرصه دخانیات وجود دارد.

کاهش خانواده 20 هزار نفری توتون‌کار کشور به دو هزار نفر!/وضعیت کشت و تولید، فاجعه بار است

مدیرعامل شرکت دخانیات کشور تصریح کرد: ما دنبال تولید محصولات سلامت محور هستیم که آثار زیان دخانیات را کم کنیم. 

شیخان در خصوص شرایط این شرکت در آینده گفت: خانواده کشاورز صنعت توتون‌کار و تنباکو در کشور از ۲۰ هزار نفر به کمتر از ۲ هزار نفر رسیدند و استان مازندران در برهه‌ای بیش از ۲ هزار هکتار زمین کشت توتون داشت اما امروز به کمتر از ۲۰۰ هکتار رسیده است و این فاجعه است.

مدیرعامل شرکت خانیات کشور ادامه داد: در سال گذشته کل حجم برداشت توتون ما برای کشور دخانیات یک هزار و خورده‌ای تن بوده در حالی‌که زمانی فقط در مازندان چهار هزار تن برداشت داشتیم.

وی با بیان اینکه در برهه‌ای مازندران که قطب کشت توتون در کشور بوده، ادامه داد: باید دید در حال حاضر چه اتفاقی افتاده که کشاورز محصول و کالای خود را سر زمین پایین‌تر از قیمت تمام شده عرضه می‌کند در حالیکه توتون را از خارج با قیمت ۸ تا ۹ دلار وارد و از کشاورز ایران یک دلار خریداری می‌کنند و دلال‌های این عرصه متصل به کانون‌های قدرت هستند از جیب کشاورز برداشت می‌کنند به صنعت داخلی آسیب می‌زنند و دنبال واسطه‌گری و رانت هستند.

مدیریتی که عامدانه حجم تولید کشور  را کاهش داده به جیب کشاورز دستبرد می‌زند

شیخان ادامه داد: یکی از سیاست‌های جدی ما حمایت از کشاورزان است و اعتقاد ما این است کشاورز ما شریک تجاری شرکت دخانیات است و به این پایبندیم که کشاورز ما در ارزش افزوده محصول پایه صنعت دخانیات کشور باید شریک باشد و اگر اینگونه حرکت کنیم موفق خواهیم شد .   

مدیرعامل شرکت دخانیات کشور بیان کرد: مدیریتی که حجم تولید کشور ما را کاهش داده ،به جیب کشاورز دستبرد می‌زند و به کشت ما آسیب وارد کرده و سهم بازار ما را کم می‌کند مدیریتی جز مدیریت رانتی نیست و مدیریتی است که به غرب وابسته است و به توان داخلی اعتماد ندارد و ما مخالف این نوع مدیریت هستیم .

شیخان ادامه داد: ما در کنار فعالان شرکت دخانیات کشور دست به دست هم دادیم تا با هم افزایی جهشی را در این صنعت رقم بزنیم تا هم برای جوانان ایجاد اشتغال شود و هم تولید را افزایش و سهم بازار را ارتقاء دهیم و متعاقب آن صادرات را هم از سر بگیریم .

وی با بیان اینکه یکی از اولویت‌های دیگر ما حضور در بازارهای بین‌المللی و کشورهای منطقه و اروپایی است، ادامه داد: برند سیگار بهمن آنقدر از کیفیت مطلوب برخوردار است که می‌تواند در همه سرزمین‌های خارج از منطقه خودمان حضور پیدا کند و لازمه این امر باورپذیری و توانمند بودن ماست.

مدیرعامل شرکت دخانیات کشور با اشاره به روحیه خودباوری فعالان شرکت دخانیات مازندران ادامه داد: در قبال مدیران واداده که وادادگی آنان عاملی جز منافع‌شان نبود جوانانی هستند که به کیفیت محصولات داخلی اعتماد دارند و این بسیار خوشایند و انگیزش بخش است.

تبدیل وضعیت پرسنل دخانیات در دست پیگیری است

مدیرعامل شرکت دخانیات کشور با اشاره به ضرورت سرمایه‌گذاری در این صنعت، ادامه داد: امروز در هر صنعتی اگر قرار است جهشی ایجاد شود باید مبتنی بر تکنولوژی و دانش روز و فناوری روز باشد و صنعت دخانیات هم به دور از صنایع دیگر نیست و امروز نیازمند این است که در مسیری قرار بگیرد که بتواند از لحاظ کیفی و حجم تولید در سطحی قرار بگیرد که شایسته شرکت بزرگ دخانیات ایران است.

وی در خصوص تبدیل وضعیت کارکنان این شرکت گفت: این حق پرسنل و وظیفه ماست و این اجحاف بزرگیست که در قبال پرداخت حق کارگر دستمان دچار لغزش می‌شود ولی برای تأمین منافع عده‌ای دلال آنچنان با سرعت حرکت می‌کنیم که شرکت را به نابودی هم می‌کشانیم و بروز این رفتارها نشانگر تفکر انفعال و وادادگیست.

شیخان با اشاره به ضرورت ساماندهی این صنعت گفت: بسیاری از فعالان این عرصه دوره تحصیلات عالیه را پشت سر گذاشتند اما سبک مدیریت متکی بر منافع این قابلیت را نادیده می‌گیرند و این یعنی هدررفت سرمایه انسانی.

وی با اشاره به ضرورت ارتقاء سطح رفاه پرسنل شرکت دخانیات کشور گفت: بنده اعتقاد دارم سطح رفاه کارکنان این شرکت باید به جایگاهی برسد که افراد علاقمند به فعالیت در این شرکت شوند.

اصحاب رسانه باید با مافیای دخانیات مبارزه کنند

مدیرعامل شرکت دخانیات کشور ادامه داد: قبل از فعالیت در شرکت دخانیات ۵۰۰ شب نامه علیه ما تدوین کردند و این‌ها را افرادی که منافع ما با ورود آنها در خطر بود رقم زننده این شب نامه‌ها بودند در حالیکه ما اهل مبارزه‌ایم و این حرکات ما را مایوس‌ نمی‌کند.

شیخان گفت: این افراد در پی آن هستند تا صحنه را آنقدر مه‌آلود نشان دهند که تشخیص حق و باطل دشوار شود اما باید در مسیر درست حرکت کنیم و موفقیت زمانی اتفاق خواهد افتاد که همه در کنار هم باشیم.

مدیرعامل شرکت دخانیات کشور افزود: اصحاب رسانه باید با مافیای دخانیات مبارزه کنند و فساد مافیای دخانیات را افشا کنند، فساد آنهایی که در بحران ارزی کشور به شرکت خارجی ارز دولتی دادند اما از پرداخت ارز به شرکت دخانیات کشور امتناع کردند و این ارز دولتی در شرایطی به شرکت خارجی تعلق گرفت که ما برای تامین دارو دچار بحران بودیم.

وی با طرح این سوال که آیا هیچ کشوری برند خود را مفت می‌فروشد یا خیر، گفت: مافیای زور و تزویر زمانی برند بیستون شرکت دخانیات را به چوب حراج زدند و باید دید پشت قصه این واگذاری رانتی و همراه با فساد قصه چه کسی بود و چرا منجر به بروز این حرکت شد ؟

مدیرعامل شرکت دخانیات ادامه داد: این برند به رغم اینکه قیمت کارشناسی آن رقم بسیار بالا بود به نازلترین قیمت فروخته شد و تعمدا تولید برخی از برندهای ما را پایین می‌آورند که فضا را برای برند خارجی در بازار مهیا کنند.

سهم 70 درصدی شرکت‌های خارجی در گردش مالی 50 هزار میلیاردی دخانیات کشور

شیخان ادامه داد: در صنعت دخانیات ما ۵۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی وجود دارد که متأسفانه بالای ۷۰ درصد آن به دو شرکت خارجی تعلق دارد.

مدیرعامل شرکت دخانیات کشور با بیان اینکه صحنه بسیار پیچیده و مافیای خطرناکی پشت این قصه فعال است، ادامه داد: ما از رسانه‌ها انتظار داریم در تقابل با این ظلم و فساد کمک حال شرکت دخانیات کشور باشند.

وی با اشاره به تأسیس یک مرکز نظارتی، گفت: یک مرکز نظارتی تأسیس کردند که بر صنعت دخانیات نظارت داشته باشد اما از روز تأسیس حجم تولیدات داخل افت پیدا کرد، تعداد کارگران کم شد اما ۲ شرکت خارجی بزرگتر شدند و قطعا باید این رویه‌های نادرست و معضلات اساسی در دولت آقای رئیسی اصلاح شود.

شیخان ادامه داد: شعار این دولت مبارزه با فساد و رانت و بی‌عدالتی و حمایت از تولید داخلی بوده و این فرصت فراهم شده و رسانه ها باید زبان گویای کارگران خط تولید ما باشند.

وی متذکر شد: رسانه‌ها باید آنقدر سطح نظارت خود را ارتقاء دهند که هیچ دستگاهی جرات تخلف را نداشته باشد.


انتهای پیام/