به گزارش مازند اصناف؛ اخیرا محققان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در پژوهشی که نتایجش را در مجله دانشکده پزشکی این دانشگاه منتشر کردند ، هشدار دادند که گوشت درصد قابل توجهی از طیور خانگی و صنعتی کشور به نوعی انگل تک یاخته به نام توکسوپلاسما گوندی آلوده هستند.
این محققان پس از بررسی نمونه خون لخته شده سه گروه ماکیان پرورش خانگی، گوشتی و تخم گذار صنعتی از طریق آزمایش سرولوژی به این نتیجه دست یافتند که درصد قابل توجهی از مرغ ها و خروس های خانگی و صنعتی از نظر آنتی بادی های ضد انگل توکسوپلاسماگوندی فعال بودند و هشدار داده اند که گوشت مرغ های دارای این نوع انگل حاوی کیست نسجی است که در صورت عدم پخت صحیح، به راحتی می تواند بدن انسان را آلوده کند.
توکسوپلاسما گوندی، یک انگل تک یاخته ای داخل سلولی اجباری است که در چرخه زندگی آن، گربه و گربه سانان به عنوان میزبان نهایی و طیف وسیعی از مهره داران خونگرم ازجمله انسان و پرندگان به عنوان میزبان واسط در نظر گرفته می شوند. این انگل در سیر تکاملی خود به سه فرم اووسیت، تاکی زوئیت و کیست نسجی دیده می شود. اووسیت تنها در بدن گربه وجود دارد، اما دو فرم دیگر بیشتر در دیگر میزبانان واسط ایجاد می شوند.
دامپزشکی مازندران روز یکشنبه در واکنش به نتایج این تحقیقات که در رسانه ها و بویژه شبکه های اجتماعی بازتاب گسترده ای داشت ، مصاحبه مدیرکل این مجموعه را منتشر کرد که گفته است : مرغ های گوشتی استحصال شده در کشتارگاه های صنعتی طیور موجود در بازار ، از مزرعه تا مراکز عرضه تحت نظارت بهداشتی دامپزشکان بوده و در صورت مشاهده علائم بیماری در کشتارگاه حذف و از چرخه مصرف انسانی خارج می شوند.
دکتر محمد حسن گلپایگانی با ابراز اطمینان از سلامت مرغ های گوشتی استحصال شده در کشتارگاه های صنعتی طیور در مازندران ، افزود : توکسوپلاسما گوندی یک انگل داخل سلولی است که دارای گسترش جهانی است و می تواند همه حیوانات خونگرم را آلوده کند. میزبان نهایی این انگل گربه سانان و گربه های خانگی هستند که بیماری ناشی از آلودگی به این انگل، توکسوپلاسموز نامیده می شود.
وی ادامه داد : با توجه به پرورش مرغ های گوشتی در سالن های پرورشی ایزوله که دارای سیستم قرنطینه ای هستند و نیز الزام رعایت ضوابط امنیت زیستی در هنگام صدور پروانه بهداشتی از سوی نظام دامپزشکی ،امکان ورود گربه ها خصوصا گربه های آلوده به این انگل نادر است ،لذا در صورت مصرف مرغ های بسته بندی ، دارای برچسب و استحصال شده در کشتارگاه های صنعتی طیور،به دلیل عدم ارتباط مستقیم این مرغ ها با گربه ها، احتمال آلودگی به این انگل بشدت پایین و کم خطر خواهد بود.
مدیرکل دامپزشکی مازندران با اظهار این که مردم ایران فرهنگ خام خواری ندارند، گفت : پختن کامل فراورده های دامی از جمله شیر و گوشت در درجه حرارت بالای ۶۰ درجه سانتی گراد موجب از بین رفتن انگل های احتمالی موجود در گوشت می شود و از سویی فرآیند انجماد و نمک زدن هم در نابودی کیست های انگل موثر است. بنا بر این توصیه می کنیم هنگام پختن گوشت حرارت لازم را به گوشت داده تا در صورت وجود احتمالی این انگل ، سلامت مصرف کنندگان تامین شود.
شهروندان از دستفروشان مرغ نخرند
گلپایگانی از شهروندان مازندرانی خواست تا در جهت پیشگیری و کنترل بیماری های مشترک ، از مصرف مرغ های بومی و محلی که در بازارهای محلی و سنتی به صورت دستفروشی عرضه می شود جدا پرهیز و مرغ های مصرفی خود را از مراکز عرضه تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی که دارای برچسب مشخصات هستند ، تهیه کنند.
وی شستن کامل دست ها بعد از تماس با گربه سانان ، رعایت بهداشت فردی ، شستن کامل و ضد عفونی سبزی ها و میوه ها ، محصور کردن محل های کشت و پرورش سبزی و میوه جات برای عدم ورود گربه ها و دفع مدفوع در آن ،عدم مصرف گوشت های کبابی خام و نیم پز و عدم استفاده از مرغ هایی که بدون مشخصات در بازار به صورت غیر مجاز عرضه می شوند را از مهم ترین راه های پیشگیری و کنترل بیماری توکسوپلاسموز برشمرد.
مازندران حدود سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که حدود ۴۷درصد آنان در بیش از سه هزار و ۵۰۰روستا زندگی می کنند و یکی از فعالیت های جنبی روستائیان پرورش انواع ماکیان بویژه مرغ ، اردک ، غاز و بوقلمون است.
طبق آمار معاونت بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی مازندران به طور متوسط سالانه ۱۵۰ تا ۲۵۰ هزار قطعه انواع ماکیان تنها به صورت غیرگله ای یا خانگی در روستاهای استان پرورش داده می شود.
مازندران بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ واحد مرغداری صنعتی هم دارد که با تولید سالانه حدود ۲۰۰ هزار تن گوشت مرغ ، ۱۲ درصد نیاز کشور در این بخش را تامین می کند.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/