به گزارش مازند اصناف؛ صنعت، حالا جزء جدانشدنی دنیای امروزمان شده است، آمل نیز با موقعیت خوب صنعتی که شرکت هایش آوازه بین المللی دارند و خود برندی برای کشورمان تلقی می شود که در بهبوهه های اقتصاد بیمار این روزها می جنگند و سعی می کنند تک تنه بار سنگین تولید را به دوش بکشند.
بیش از نیم قرن سبقه صنعتی مازندران گویای اهمیت استراتژیک و موقعیت سوق الجیشی این خطه پهناور است، صنایعی نظیر نساجی قائمشهر، چیت سازی بهشهر، پنبه پاک کنی گلوگاه در زمره صنایع قبل از انقلاب و صنایع لبنیات و فراورده های گوشتی آمل، فولاد و چوب و کاغذ ساری و امثالهم بعد از انقلاب اسلامی از مصادیق صنعتی شدن و شروع مدرنیته در مازندران است.
4 هزار واحد صنعتی و بالغ بر 100 هزار نیروی فعال در این بخش فعالیت می کنند، اما متاسفانه به این تونالیته پرسود و البته سیاست محور توجه نمی شود، وضعیت فعلی صنعت در مازندران بخصوص در کشاورزی و گردشگری چندان مطلوب نیست، بی نظمی و آریتمه شهری در کنار ویلاسازی های بی قاعده نفس ساکنین جنگل را بریده است.
حسینعلی قوانلو، رئیس صنعت معدن تجارت مازندران در گفتگو با خبرنگار ما گفت: ۴۰ درصد صنعت مازندران، ۳۵ درصد اشتغال، بیش از 35 درصد تولید ناخالص ناخالص، بیش از 50 درصد صادرات و بیش از 30 درصد تولیدات معدنی استان در آمل است، که نشان از جایگاه بالای این شهرستان است.
وی با بیان اینکه شرکت کاله برندی برای مازندران و کشور محسوب می شود، عنوان کرد: بیش از ۱۰ درصد اشتغال استان در شرکت کاله مشغول فعالیت هستند و بیش ۲۰ Gpg و در واقع بزرگترین شهرک صنعتی و واحدهای صنعتی در آمل در حال فعالیت هستند.
نرخ بیکاری در آمل نزدیک صفر
رئیس سازمان صنعت معدن تجارت مازندران نرخ بیکاری و کارگری در آمل را نزدیک صفر خواند و اظهار کرد: توسعه مازاد داریم، توسعه و تقاضا جوابگوی آمل نیست و با کمبود زمین مواجهه هستیم، شهرک صنعتی پر شده است و جوابگو صنعت و صنتگران نیست.
وی با تاکید اینکه امروز مشکلات صنعت بیرون از صنعت است، خاطرنشان کرد: بزرگترین مشکل صنعت استان زیربنایی است، برق، زمین و حمل و نقل بیشتر مشکلی است که امروزه صنعتگران را دچار مشکل کرده است.
قوانلو ادامه داد: برق به شدت صنعت را صدمه می زند، تقریبا 4 الی 5 ساعت واحدهای سنتی یک سوم می رسد، کرایه حمل و نقل نیز افزایش پیدا کرده است و این بر مشکل صنعتگران افزوده است.
حامد سمندری، کارافرین آملی در گفتگو با خبرنگار ما گفت:در سال های اخیر به دلیل استفاده از محصولات نانو در صنایع و به دلیل هایتک بودن علم نانو و کاربرد روزافزون این تکنولوژی در زندگی روزمره مردم؛ تصمیم گرفتم محصولات جدیدی در صنعت برق که از مواد نانو ذرات برای بالا بردن طول عمر و بالا بردن اثر ماندگاری بیشتر و پایین آمدن قیمت تمام شده؛ استفاده شود.
وی با بیان بی ثباتی اقتصاد در چند سال گذشته، عنوان کرد: در دو سال اخیر به دلیل تحول در بازار ارز با یک تورم بالا در مجموعه ی تولیدی مواجه شدیم که نیاز به سرمایه در گردش و برای به روز رسانی محصولات جدید نیاز مالی بیشتر به چشم می خورد.
دانشجوی دکتری رشته نانو فیزیک دانشگاه صنعتی شاهرود تصریح کرد: امیدوارم با شروع دولت انقلابی و جوان در روزها و ماه های آینده شاهد پیشرفت در صنعت باشیم و مسئولان بیشتر به جوانان اعتماد کنند تا با همراهی یکدیگر شاهد از بین بردن تورم و بیکاری و رکود و شکوفایی اقصاد و تولید و به تبع آن شاهد پیشرفت و سربلندی کشورمان باشیم.
مسئولین حمایت نمی کنند
وی از حمایت نکردن مسئولان ابراز ناراحتی کرد و افزود: در سال های اخیر با انجام نامه نگاری و درخواست مکرر از مسئولان ذیصلاح؛ کوچکترین حمایت مالی و یا تشویقی نشدیم.
سمندری تصریح کرد: از سال هشتاد تا ۸۸ مشغول کار در صنف الکتریکی بودم.اما بدلیل ادامه تحصیل و بالا رفتن معلومات و تجربیاتم در زمینه ی برق بفکرم رسید که می شود قطعات صنعتی برقی و الکترونیکی را تولید کرد.
وی با تاکید اینکه تولید قطعات الکترونیک خیلی پیچیده است و نیاز به تحصیلات تکمیلی و تجربیات تولیدی دارد، عنوان کرد: متاسفانه در استان و مخصوصا در شهرستان آمل شرکت تولیدی در زمینه تولید قطعات الکترونیک اندک است، انتقال تجربیات این شرکت ها در موقع شروع به کارم تقریبا صفر بوده و بیشتر از طریق مهندسی معکوس استفاده کردم.
این کارافرین آملی از فعالیت هایش گفت: در زمینه تولید و اشتغال محصولات الکترونیکی از جمله تولید آنتن هوایی ، آنتن رومیزی، فتوسل و تایمر راه پله و چراغ های روشنایی فعالیت دارم و برای گسترش، ارتقا و بالا بردن اقلام تولیدی و همچنین سرمایه در گردش نیاز به سوله و فضا مناسب در شهرک صنعتی داریم.
تولید نیاز جامعه
وی ادامه داد: تلاش فراوانی برای تولید نیاز است، نیاز به آگاهی از علومی مانند: بسته بندی، چاپ، تزریق مواد پتروشیمی و ....که بیشتر از طریق پشتکارم توانستم به این اطلاعات دست پیدا کنم، قبل از تولید سالها در روشنایی تکفاز و سه فاز مشغول به کار بودم.
سمندری با بیان اینکه در ابتدا هر کار تولیدی باید چندین سال در آن رسته کار فیزیکی و تئوری انجام داد، خاطرنشان کرد: بیش از ده سال در کار خدماتی در صنعت برق و با بالا رفتن تجربیاتم متوجه شدم که میتوانم بعضی از قطعات چینی و حتی اروپایی را تولید کرد حتی با کیفیت بالاتر و با کمی خلاقیت می توان این محصولات را ارتقا داد و افرادی را مشغول به کار کرد و همچنین همیشه میزان درآمد تولید بیشتر از میزان درامد از کار خدماتی است.
تولید نیازمند سرمایه
وی کار تولیدی را نیازمند سرمایه گردش بالایی دانست و اظهار کرد: از سن ۲۶ سالگی تولید را شروع کردم، علاقه زیادی دارم ولی برای تولید قطعات الکترونیک به سرمایه اولیه بالایی نیازمند.
این کارافرین در صنعت برق سرعت رشد محصولات الکترونیکی را بسیار بالا خواند و خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در سالهای نه چندان دور لامپ های کم مصرف به بازار عرضه شد، اما بعدها لامپ های ال ای دی جایگزین این لامپ ها شدند، با گذر زمان لامپ های پاور ال ای دی و اس ام دی جایگزین لامپ های فلورسنت و التهابی شدند، در صنعت برق بایستی همواره با نیاز بازار حرکت کرد، که خود مستلزم به روزرسانی قالب ها در خط تولید است، البته شناسایی دقیق نیاز بازار در صنعت برق؛ نیاز به آگاهی دقیق از محصولات جدید در بازار ایران و حتی جهان دارد.
وی راه اندازی تولید قطعات الکترونیک را نیاز به سرمایه بالایی دانست و بیان کرد: هر قطعه دارای چندین قالب تزریق پلاستیک است، به طور مثال یک لامپ کم مصرف نیاز به چند نوع قالب تزریق پلاستیک، قالب آلومینیومی و آهنی است، اگر تولید این لامپ ها در وات های متفاوت نیاز باشد، حداقل هر لامپ در هر وات مصرفی بیشتر از پنجاه میلیون تومان هزینه ی اولیه تهیه قالب اولیه دارد، لامپ ها در توان های هشت و دوازده و هجده وات و چهل وات و ... هر کدام از این لامپ ها هر کدام بصورت جداگانه نیاز به قالب دارند.
سمندری ادامه داد: برای شروع از ابتدا تا تهیه محصول نهایی تقریبا نیاز به زمان از شش ماه تا یکسال است، ولی در ابتدا کارم شش ماه طول کشید تا به گردش نقدینگی برسم، البته اگر قطعه مورد نظر پیچیده باشد بیشتر از یکسال هم زمان می برد، شیرین ترین خاطره ام در تولید زمانی است که یک قطعه جدید الکترونیکی را تولید می کنم و با کیفیت بالا به بازار عرضه می کنم در کار تولیدی باید با عشق و علاقه کار کرد و انسان باید خیلی صبور باشد تا به محصول نهایی دست پیدا کند.
تولید، پیچیده و مهندسی شده
وی تصریح کرد: کار تولید قطعات الکترونیک یک پروسه ی پیچیده و صد در صد مهندسی، اگر فردی می خواهد در تولید این قطعات گام بردارد بایستی کار گروهی و تیمی انجام دهد و حتما حداقل چند سال در یکی از شرکت های تولیدی دارای تجربه کار باشد.بدون تجربه تولید کار بسیار سختی است، برای آینده تصمیم دارم تولید را توسعه دهم و بتوانم افراد متخصص را در مجموعه به کار ببرم تا هم بتوانم به تولید کشور خدمت کنم و هم در به کار گیری جوانان تحصیلکرده و بیکار سهمی داشته باشم.
این کارافرین تنها راه فرار از بیکاری و رکود، را تولید دانست و اظهار کرد: تولید یک پدیده ی ذاتی است در وجود هر فرد خلاق و نوآوری که حس تولید وجود دارد می تواند وارد این مهم شود هر فردی می تواند تولید کننده باشد و باید تحقیق کند تا در چه زمینه ای دارای علاقه و شناخت کافی است.
شانس در تولید جایی ندارد
وی خاطرنشان کرد: شانس در تولید جایی ندارد، مشکلات در کار فراوان است؛ از جمله کمبود نقدینگی و نبود فضا مناسب و ابزار و ماشین آلات، با توجه به اینکه چند سال اخیر در زمینه تولید و اقتصاد نامگذاری شده است، شاهد توجه بیشتری به بخش تولید باشیم تا رشد تولید و اشتغال زایی در استان مازندران را ببینیم.
سید مجتبی رضوی رئیس خانه صنعت معدن مازندران در بازدید از شرکت دیزل سنگین با اشاره به اینکه پروژه این شرکت ۴۰ سال استارت خورده است، گفت: در مقطعی که جنگ، تورم و رشد منفی نداشتیم و همزمان با دو پروژه شروع به کار کرد و در این چهل سال رشدی که در شهرک همجوار افتاد در دیزل نیافت که باید ارزیابی شود.
وی تصریح کرد: دیزل زنجیره تولید بوده، ولی موفق نشده است و ماحصل ان چیزی نشده که باید اتفاق می افتاد، باید عواملی که اسباب این موضوع شده است مورد بررسی قرار بگیرد.
رئیس خانه صعنت معدن با بیان واگذاری به بخش خصوصی خاطرنشان کرد: ۸۰ هکتار برای پروژه شهرک دیزل زیاد است، قسمتی از این زمین میتواند برای بخش خصوصی قرار گیرد که چابوک تر و پویا تر عمل کند.
وی ادامه داد: قسمتی میتواند در غالب بخش دیگری کار کند، بر مبنای ماده قانون قسمتی به شرکت ها داده شود .
وی به ۲۰ هزار نیرو در شهرک صنعتی اشاره کرد و افزود: بخشی از شرکت دیزل به صورت راکت باقی مانده؛ بلکه در شهرک صنعتی حدود ۲۰ هزار نفر مشغول کار هستند، در حالی که شرکت دیزل به حالت جزیرهای عمل کردند.
رضوی با تاکید اینکه در راستای توسعه باید گامهای بلندی برداشته شد، خاطرنشان کرد: باید مدیریت شده و تحت کنترل به افرادی که در این راستا میتوان قطعات و تولید کننده باشند، امکاناتی داده شود، این مرکز را می توانیم در راستای تولید خودروی ملی قدم برداریم.
وی ادامه داد: این پیشنهاد مطرح شد و آنها موافقت کردند تا مقدمات کار فراهم شود و مورد حمایت قرار بگیرد، که در همینجا قطعات تولید شود و به سرعت به اهداف و استراتژی و برنامه های که خود شرکت تسا در وزارت دفاع برنامه ریزی کرده بود، برسند.
رئیس خانه صنعت معدن مازندران خاطرنشان کرد: امروز استراتژی و برنامه ای که در سال ۶۹ داشتند، در راستای رشد و رونق تعریف کردند و تا ۱۰۰ مگاوایت تولید بایستی موتور تولید شود، محقق نشد که باید مورد بررسی قرار بگیرد.
رونق دادن به تولید را باید سرلوحه کار اقتصاد مقاومتی دانست، 63 درصد صادرات استان مازندران در شهرستان آمل است و این پتانسیل بالای این شهرستان را نشان میدهد که با تزریق بستههای حمایتی و تسهیلات به بخش تولیدی به رونق بیشتر تولید میانجامد.
یکی از عمده ایراداتی که در حال حاضر اقتصاد کشور ما را رنج میدهد، عدم رابطه لازم میان صنعت، دانشگاه و تشکلهای فارغ التحصیلی است.
برای حمایت از اشتغال، علاوه بر این که باید واردات کنترل شود، میبایست پیوستگی و هماهنگی لازم میان صنعت، دانشگاه و سازمانهای مردم نهاد فارغ التحصیلان به وجود آید اما تاکنون نتوانستیم رابطهای علمی، منطقی و برنامه ریزی شده را بین صنعت، دانشگاه و تشکلهای فارغ التحصیلی در رشتههای مختلف ایجاد کنیم./بلاغ
انتهای پیام/