logo

کد خبر : 33990
تاریخ خبر : 1400/03/31
زمینه برای جهش صادرات خشکبار ایرانی فراهم شده است

زمینه برای جهش صادرات خشکبار ایرانی فراهم شده است

<p><span style="font-size: larger;">تقاضا برای خرید خشکبار مرغوب ایرانی در بازارهای جهانی زیاد است و صادرات خشکبار ایرانی فرصت خوبی برای توسعه تجارت خارجی با سایر کشورهای جهان است.</span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ هم اکنون کشورهای اروپایی و در حال توسعه و حتی کشورهای همسایه، محل مناسبی برای عرضه خشکبار ایرانی محسوب می شود که باید از این فرصت به خوبی استفاده شود.

خشکبار ایرانی مثل پسته، زعفران، خرما، انجیر، کشمش، زرشک، بادام و مغز از مزیت های نسبی اقتصاد ایران است که به علت اقلیم چهار فصل در کشور می تواند برای تولیدکنندگان سودآوری بیشتری داشته باشد.

آمارها نشان می دهد که در دو ماهه نخست سال جاری صادرات ۹۶ هزار تن خشکبار ایرانی به بازارهای هدف بیش از ۲۱۲ میلیون دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۳۶ درصد و به لحاظ وزنی ۲۵ درصد رشد داشته است

در سال های اخیر، روند صادرات خشکبار ایران همواره روند صعودی داشته و توجه به این مقوله اقتصادی و کیفیت آن علاوه بر ایجاد اشتغالزایی در کشور، از این بخش ارزش افزوده بیشتری نصیب کشور می شود.

آمارهای نشان می دهد که در دو ماهه نخست سال جاری صادرات ۹۶ هزار تن خشکبار ایرانی به بازارهای هدف بیش از ۲۱۲ میلیون دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۳۶ درصد و به لحاظ وزنی ۲۵ درصد رشد داشته است.

صادرات ایران در بخش کشاورزی و صنایع غذایی در سال ۹۹ با رشد ۲۶ درصدی وزنی و از نظر ارزشی ۸ درصد بوده و آنچه از صادرات ایران در این بخش ثبت‌ شده نشان می‌دهد، سال گذشته ۸ میلیون و ۸۳۸ هزار تن محصولات کشاورزی و صنایع غذایی که خشکبار نیز در این گروه قرار می گیرد صادر شده که ارزش آن  ۶ میلیارد و ۱۷۳ میلیون دلار بوده است.

در این خصوص رئیس کمیسیون  صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به خبرنگار بازار گفت: خوشبختانه شرایط امسال با سال گذشته بسیار متفاوت شده است به طوری که سال گذشته بسیاری از مرزهای کشور بسته شده بود و صادرات کشور در سال گذشته به حداقل رسیده بود.

باید از ظرفیت های صادراتی ایران و به خصوص خشکبار و محصولات کشاورزی استفاده شود
«جمشید نفر» در پاسخ به سوال خبرنگار
بازار در خصوص ظرفیت های صادراتی ایران و به خصوص خشکبار و محصولات کشاورزی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با بیش از ۸۴ میلیون جمعیت از ظرفیتهای بالای صادراتی در منطقه برخوردار است و اگر اصلاحات مناسبی در قوانین و مقررات صادراتی کشور اتفاق بیافتد صادرات کالای ایرانی و به خصوص محصولات کشاورزی به بیش از ۱۰۰ درصد نیز افزایش خواهد یافت.

رئیس صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بیان کرد: ایرانی با وسعت بزرگ خود، اقلیم و آب هوای ۴ فصل دارد و با وجود جوانان و نیروی انسانی توانمند و متخصص و پویا هم اکنون صادرات محصولات ایرانی با توجه به ظرفیت های موجود اعداد قابل توجهی نیست.

خشکبار مرغوب ایرانی در دنیا مشتریان زیادی دارد
وی با اشاره به حجم صادرات خشکبار ایرانی به بازارهای جهانی تصریح کرد: خشکبار مرغوب ایرانی در دنیا مشتریان زیادی دارد و باید با رفع موانع و محدودیت های قانونی به توسعه صادرات محصولات کشاورزی و خشکبار ایرانی بیش از پیش توجه شود.

رئیس صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران از افزایش صادرات خشکبار در ۲ ماهه نخست امسال اظهارداشت: برای توسعه صادرات محصولات کشاورزی و خشکبار ما پیشنهاد کردیم که تعهدات برگشت ارزی را از صادرات محصولات کشاورزی بردارند زیرا با این اقدام شاهد جهش محصولات کشاورزی ایران به کشورهای منطقه خواهیم بود.

نفر تاکید کرد: اگر مسئولان کشور با کمی دقت بیشتری به قوانین و مقررات صادرات حاکم بر بازار توجه کنند در این صورت آمار و ارقام صادرات محصولات ایرانی به کشورهای هدف جهش فوق العاده ای خواهد داشت و خشکبار ایرانی نیز مستثنی از این مساله نخواهد بود.

رئیس صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: اگر بتوانیم قوانین و مقررات صادراتی را اصلاح کنیم در این صورت صادرات محصولات ایرانی به آمار و ارقام بالاتری خواهد رسید به خصوص اینکه صادرات محصولات کشاورزی به علت نوع کالا و مصرف آن در بین مردم از محدودیت های زیادی برخوردار است.

بخش کشاورزی شامل هفت گروه کالایی است که به ترتیب ارزش عبارتند از: «خشکبار»، «میوه و تره‌بار»، «صنایع‌تبدیلی»، «شیرینی و شکلات و فرآورده‌ها»، «محصولات حیوانی و صنایع وابسته»، «محصولات لبنی» و «گل و گیاه دارویی، خوراکی و زینتی» هستند.

سال گذشته ارزش صادرات خشکبار ایرانی به حدود ۲ میلیارد دلار رسید
در سال گذشته صادرات خشکبار هم از نظر وزنی (رشد ۵۴ درصدی با ۷۷۶ هزار تن)  و هم از نظر ارزشی نسبت به سال ۹۸ رشد قابل توجهی داشته به طوری که ارزش صادرات خشکبار در سال ۹۹ با رشد ۴۲ درصدی نسبت به سال ۹۸ به حدود ۲ میلیارد دلار رسیده است.

هرچند که اساس صادرات خشکبار ایران پسته، کشمش، خرما و به تازگی انجیر بوده است، اما سایر محصولات از جمله  گردو، بادام، فندوق و انواع تخمه می تواند تنوع خشکبار و محصولات ایرانی را برای صادرات به بازارهای هدف بیشتر کند.

یکی از پر فروشترین محصولات ایرانی در تمام دنیا خشکبار ایرانی است و آمارهای نسان می دهند که بیش از ۱۰ میلیون نفر در کشور در بخش خشکبار کشور اشتغال دارند که از این تعداد ۳ میلیون نفر در باغات، ۳ میلیون در کارگاه بسته بندی و مابقی در قسمت های دیگری از این حوزه اقتصادی فعالیت می کنند.

تولید محصولات کشاورزی، بالاخص خشکبار از جمله پسته، زعفران، خرما، کشمش و بادام توان بالقوه کشور است و جا دارد دولت با نظارت بر این بازار، بخش خصوصی را برای توسعه صادرات خشکبار ایرانی به کشورهای مختلف از جمله کشورهای اروپایی ترغیب کند.

بهبود بسته بندی و اعمال سیاست های حمایتی و تشویقی برای افزایش صادرات غیر نفتی ضروری است
در این راستا بهبود بسته بندی و اعمال سیاست های حمایتی و تشویقی می تواند به جدیت تولید کنندگان برای افزایش توان رقابتی این محصولات در سطح بین المللی تشویق کند.

بسیاری از کارشناسان معتقدند که باید به‌ صورت جدی روی تولید و فرآوری خشکبار برنامه‌ ریزی و سرمایه‌ گذاری کرد تا دوباره جایگاه نخست ایران در صادرات این محصولات به خصوص پسته که در ۱۰ سال اخیر جایگاه آن بسیار تضعیف شده بار دیگر احیا شود.

از طرفی از آنجا که خشکبار جزو مواد غذایی است لذا افزایش صادرات خشکبار در شرایط تحریمی نیز می ‌تواند برای کشور ارز آوری بیشتری داشته باشد تا میزان صادرات غیر نفتی ایران را افزایش دهد.

حفظ و حمایت صادرات خشکبار کشور و منافع اعضای اتحادیه و ترویج روحیه همدلی و هماهنگی بین اعضا و جلوگیری از رقابت های ناسالم و اهتمام در افزایش کیفیت صادرات خشکبار مطابق استانداردهای بین المللی می تواند همچنان به افزایش خشکبار ایران برای صادرات به بازارهای جهانی کمک کند.

صادرات خشکبار ایرانی از نظر ارزش ۳۶ درصد و وزن ۲۵ درصد افزایش یافت
اواخر هفته گذشته نیز مدیرکل دفتر هماهنگی توسعه صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی سازمان توسعه تجارت ایران از افزایش ۲۵ درصدی صادرات محصولات خشکبار به لحاظ وزنی طی ۲ ماه سال ۱۴۰۰، خبر داد.

«محمود بازاری» گفت: صادرات این گروه طی دو ماهه نخست سال جاری با ارزشی معادل ۲۱۲ میلیون دلار و به وزن ۹۶ هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۳۶ درصد و به لحاظ وزنی ۲۵ درصد رشد داشته است.

مدیرکل دفتر هماهنگی توسعه صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی سازمان توسعه تجارت افزود: از این میزان، صادرات پسته خود به تنهایی معادل ۱۲۲ میلیون دلار و ۱۸ هزار تن بوده است که ۵۷ درصد از کل صادرات این گروه را به خود اختصاص داده و نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۴۳ درصد و از لحاظ وزنی ۵۰ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

بازاری بیان داشت: از مهمترین بازارهای هدف صادراتی محصولات خشکبار در دوره مذکور می‌توان به چین، امارات متحده عربی، هندوستان، ترکیه، عراق، پاکستان، روسیه، قزاقستان، ویتنام و افغانستان اشاره کرد.

صادرات خرما ۴۲ میلیون دلار و کشمش ۳۵ میلیون دلار
مدیرکل دفتر هماهنگی توسعه صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی اظهارداشت: صادرات خرما طی دو ماهه نخست سال جاری معادل ۴۸ هزارتن به ارزش ۴۲ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۱۲ درصد و از لحاظ وزنی ۱۳ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

بازاری گفت: صادرات کشمش نیز طی دو ماهه سال جاری معادل ۲۷ هزار تن به ارزش ۳۵ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه قبل از نظر ارزشی و وزنی با ۵۰ درصد رشد مواجه شده است.

وی بیان داشت: با توجه به پایش و رصد مستمر بازارهای هدف محصولات خشکبار ایران و بررسی تحولات این بازارها به لحاظ نقش رقبای ایران لازم است به منظور تحقق اهداف صادراتی و صیانت از ماندگاری و حفظ بازار و سهم و جایگاه کشورمان در بازارهای هدف، تمامی دستگاه‌های دست‌اندرکار صادرات خشکبار را با تسهیل رویه‌ها و حذف بوروکراسی زائد که عوامل مؤثر افزایش هزینه سربار و اتلاف زمان صادرات هستند، در رسیدن به اهداف پیش‌بینی شده فراهم کنند.

توسعه پایدار اقتصادی با افزایش صادرات غیر نفتی
توسعه صادرات یکی از مهم ترین اولویت های اقتصادی کشورهای مختلف جهان است و هرچه صادرات محصولات مختلف از جمله خشکبار ایرانی به بازارهای هدف بیشتر شود، زمینه های کسب درآمدهای ارزی ایران بیش از پیش تقویت شده و این به توسعه پایدار اقتصادی کشور کمک شایان توجهی می کند.

از طرفی دولت آینده باید بیش از هر چیز دیگری در فکر ارائه راهکارهای مناسب برای افزایش صادرات غیرنفتی باشد و افزایش میزان صادرات محصولات کشاورزی و خشکبار ایرانی، ضمن ایجاد اشتغالزایی برای جوانان در کشور می تواند یکی از بهترین جایگزین ها برای درآمدهای نفتی باشد.