logo

کد خبر : 33705
تاریخ خبر : 1400/01/20
 دست کشاورزان زیر تیغ گرانی/امان از برنج‌های غربتی!
اندر حکايت مشکلات اين روزهاي شاليکاران؛

دست کشاورزان زیر تیغ گرانی/امان از برنج‌های غربتی!

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">این روزها غصه کشاورزان همان قصه تکراری همه ساله است؛ هر سال باید خون دل بخورند تا نشا، خوشه شود و خوشه&zwnj;ها برنج. زمین همان زمین است، خوشه&zwnj;ها همان خوشه؛ اما هزینه&zwnj;ها تغییر می&zwnj;کند، نرخ سم، کود، سینی نشا، دستمزد کارگر، دستگاه نشاکار، شالیکوبی&zwnj;ها؛ تازه وقت فروش، بازار پر می&zwnj;شود از برنج&zwnj;های غربتی!</span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ کم کم تنور فصل زراعی جدید در مازندران در حال داغ شدن است؛ رفته رفته اراضی کشاورزی پر می‌شود از هیاهو، از نشاط، از سلام و علیک و خداقوت گفتن‌های کارگران به یکدیگر.

این روزها غصه کشاورزان همان قصه تکراری همه ساله است؛ هر سال باید خون دل بخورند تا نشا، خوشه شود و خوشه‌ها برنج. زمین همان زمین است، خوشه‌ها همان خوشه؛ اما همه چیز تغییر می‌کند، نرخ سم، کود، سینی نشا، دستمزد کارگر، دستگاه نشاکار، شالیکوبی‌ها؛ تازه وقت فروش، بازار پر می‌شود از برنج‌های غربتی!

در این میان اما آنچه آشکار و مبرهن است نبود نظارت جامعی بر بازار مایحتاج فصل زراعی از تعیین نرخ کارگر گرفته تا سایر هزینه‌هایی نظیر حق العمل کاری مالکان ماشین‌های نشا، سینی نشا، کود، سم، دستمزد ماشین آلات کشاورزی نظیر کمباین، تراکتور و غیره تا برسد به شالیکوبی‌ها و ریز و درشت این بازار از سیر تا پیاز ماجرا است و همه چیز بر می‌گردد به یک جمله ساده: " تعیین نرخ با عرضه و تقاضا است".

خودمان را گول نزنیم، عرضه در بازار این فصل یعنی دلالان و تقاضا یعنی کشاورزان؛ دست کشاورزان زیر ساتور دلالان است و این حکایت امروز و دیروز نیست؛ سال‌ها است که این داستان تکراری، ادامه دارد و صدای گلایه کشاورزان هم به گوش کسی نمی‌رسد.

با این اوضاع و احوال، در حالی که شعار کشت مکانیزه را هر سال بلندتر از سال قبل در گوش کشاورزان فریاد می‌زنیم؛ تعداد ماشین‌های نشاکار محدود است و تقاضا فراوان، قیمت‌ها را هم عرضه و تقاضا مشخص می‌کند! حال در این ماجرا تنها کشاورز می‌ماند و حوض‌اش.

احمد شفیعی یکی از عاملین بانک نشا در مرکز مازندران در این باره به خبرنگار ما می‌گوید: قیمت سینی نشا در حال حاضر در مقایسه با سال گذشته، 30 درصد افزایش داشته است.

وی افزود: قیمت فعلی هر سینی نشا بین 10 تا 11 هزار و 500 تومان است، در سال گذشته قیمت هر سینی نشا البته با نوسانات متعددی که داشت تا 9 هزار تومان هم رسید.

این عامل بانک نشا در خصوص دستمزد دستگاه‌های نشاکار طی سال جاری خاطرنشان کرد: در سال گذشته هزینه دستمزد هر هکتار حدود 380 هزار تومان بود که در سال جاری این میزان به هکتاری 500 هزار تومان رسیده است.

این کشاورز مازندرانی ادامه داد: البته امکان افزایش قیمت سینی و دستمزد دستگاه نشاکار با داغ شدن فصل نشا و بسته به عرضه و تقاضا وجود دارد.

شفیعی بیان کرد: دستمزد کارگر در مرکز مازندران طی سال گذشته روزانه حدود 80 هزار تومان بود که طی سال جاری با افزایش 50 درصدی تا اینجای کار روزانه 120 هزار تومان است.

وی تصریح کرد: قیمت کود و سم افزایش چند برابری داشته است و باید بگوییم دیگر کشاورزی به صرفه نیست.

این عامل بانک نشا افزود: کود سیاهی که اصلا در کار کشاورزی کمترین ارزش را دارد، کیسه‌ای 268 هزار تومان است و برخی کودهای پر مصرف تا هر کیسه‌ای 500 هزار تومان هم می‌رسد.

این کشاورز مازندرانی متذکر شد: یک کشاورز در حالی ماه‌ها باید زحمت بکشد و متحمل هزینه‌های گوناگون آن هم با نرخ‌های عجیب و غریب شود که در نهایت در زمان برداشت، بازار از برنج‌های خارجی وارداتی پر می‌شود و در نهایت قیمت هر کیلو برنج نهایتا 25 هزار تومان می‌شود.

مع‌الوصف، امید می‌رود مسئولان استانی از هم اکنون با مدیریت و نظارت مطلوب از به راه افتادن بازار سیاه کود، سم و سایر مایحتاج کشاورزان با برنامه ریزی مطلوب پیشگیری کنند و شاهد مشکلات عدیده سال گذشته طی سال جاری نباشیم./بلاغ

گزارش: مجتبی قربانی

انتهای پیام/