به گزارش مازند اصناف؛ فروش ماهی قرمز در خیابان ها همیشه خبر از آمدن بهار می دهد. این آبزی ریزنقش با جنب و جوشش در بساط بازار شب عید، هیجان و نشاط روزهای پایانی سال را در کنار سفره های هفت سین ، میوه و شیرینی و سایر اقلام شب عید بیشتر می کند، اما امسال برای دومین سال متوالی نبود تنگهای شیشهای و سطل ها و وان های پر از ماهیان قرمز که حاوی پیام و هشدار تداوم شیوع کرونا است، دلتنگی خاصی را هنگام گشت و گذار در بازار شب عید ایجاد می کند.
مازندرانی ها همانند همه مردم ایران هر ساله و در ایام نوروز خرید ماهیان قرمز برای زینت سفره هفت سین را از جمله اموری می دانند که به عنوان نماد زایش و زندگی باید خریداری و نگهداری ، اما بررسی ها نشان می دهد که بازار عرضه این مهمان سفره هفت سین عید نوروز تحت تاثیر شرایط کرونایی قرار گرفته است.
اگرچه کرونا عرضه و تقاضای بازار تمامی محصولات و کالاهای مصرفی را در طی یک سال اخیر دچار نوسان کرده است و صد البته لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی نیز بر کسی پوشیده نیست ، اما ماهی قرمز همواره به عنوان مهمان همیشگی و جدا نشدنی سفره های هفت سین ، کسب و کار بخشی از جامعه را رونق می داد ، بخشی که با کمترین سرمایه می توانستند از راه بازار کردن فروش ماهی قرمز هزینه شب عیدشان را فراهم کنند.
به نظر می رسد ، با توجه به این که دامپزشکی نیز توصیه های بهداشتی خرید و نگهداری ماهی قرمز را در شرایط کرونایی مورد تاکید قرار داده است، بساط عرضه این مهمان اصلی سفره هفت سین طی روزهای آینده بیش از پیش تحت تاثیر قرار بگیرد ، این درحالی است که کارشناسان شیلاتی ضمن تایید لزوم رعایت توصیه های دامپزشکی در خرید و نگهداری ماهیان قرمز ، بر این باورند که شهروندان در کنار خرید شب عیدشان نباید جا باز کردن برای ماهی قرمز را نادیده بگیرند ، چرا که عمده کسانی که وارد بساط بازار شب عید می شوند، افراد کم درآمد جامعه هستند و نیاز مبرم به درآمد ناشی از کسب و کار شب عیدی دارند.
دامپزشکی مازندران بتازگی با انتشار اطلاعیه ای ، با تاکید بر این که ویروس عامل بیماری کووید ۱۹ در ماهیان بیماریزا نیست ، از شهروندان خواسته بود تا به منظور جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی ، توصیه های بهداشتی را رعایت کنند.
توصیه مهم دامپزشکی مازندران به فروشندگان و خریداران ماهی قرمز این بوده است که در صورت تماس با ماهی و یا آبی که در آن ماهی قرمز نگهداری می شود، بلافاصله دستها را با آب و صابون کاملا بر اساس پروتکل های بهداشتی و یا با استفاده از مواد ضدعفونی کننده مناسب ، شست و شو دهند.
اگر چه در اطلاعیه دامپزشکی هیچ هشداری در باره خرید و نگهداری ماهی قرمز داده نشده و تنها بر رعایت پروتکل های بهداشتی کرونایی هنگام حمل ماهی تاکید شده است ، ولی برخی شهروندان با تفسیر سختگیرانه، آن را به منع خرید و فروش ماهی قرمز تقلیل داده اند ، تفسیری که به اعتقاد کارشناسان شیلات می تواند به کسب و کار بخشی از آسیب پذیرترین قشر تولید و عرضه کننده آسیب جدی وارد کند.
درآمدی برای اقشار ضعیف
معاون پرورشی شیلات مازندران با اظهار این که ۹۰ درصد بچه ماهی قرمز از استان گیلان وارد مازندران می شود و نمی توان آمار دقیقی از مقدار عرضه و فروش ماهی قرمز را در بازار شب عید در این استان تخمین زد ، گفت : طبق بررسی های صورت گرفته عمده ماهی قرمزهایی که در بساط خیابانی بازار شب عید عرضه می شود توسط اقشار ضعیف جامعه صورت می گیرد.
طبق اعلام رسمی شیلات ایران با نزدیک شدن به ایام نوروز، بازار فروش ماهیان قرمز رونق می گیرد و استان گیلان با تولید بیش از ۲۰ میلیون قطعه ماهی قرمز، مقام اول تولید این ماهیان را در کشور به خود اختصاص داده است.
گلدفیش ، کالیکو، بلک مور، کله شیری ، شیشه ای و تلسکوپی ماهیان قرمز تولیدی را تشکیل می دهند که صیدشان برای ارسال به استان های دیگر از بهمن ماه در استان گیلان شروع می شود.
محمدمهدی عباس زاده روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا توضیح داد: از آن جایی که بچه ماهی قرمز با کمترین هزینه تولید و با فروش عمده ای در اختیار خرده فروشان در قالب بساطی های بازار شب عید قرار می گیرد ، سود قابل توجهی را برای فروشندگان در پی دارد ،چراکه با کمترین نقدینگی ،درآمد نسبتا خوبی به نسبت نقدینگی ایجاد می شود.
وی با تاکید بر این نکته که خرید ماهیان قرمز همانند دیگر کالاها باید طبق ضوابط و مقررات پروتکل های بهداشتی صورت بگیرد، ادامه داد: اگر بیش از پیش به بهانه کرونا ،ممنوعیت خرید ماهی قرمز مطرح شود، به طور یقین مانع درآمد اقشار ضعیف جامعه در شب عید می شویم.
معاون پرورشی شیلات مازندران از مردم خواست تا ماهی قرمز را پس از تعطیلات عید وارد رودخانه ها و نهرهای استان نکنند و تاکید کرد : احتمال اینکه این ماهیان به بیماری قارچی مبتلا شده باشند ،زیاد است در نتیجه بیماری را به سایر آبزیان انتقال می دهند.
وی تصریح کرد: شهرداری های استان مازندران دارای حوضچه و استخر هایی هستند که با هماهنگی آنان می توان ماهی قرمز را در این محیط رها کرد.
شیلات مازندران با دارا بودن بیش از سه هزار و ۵۰۰ مرکزآبزی پروری و اشتغال بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ نفر در این واحدها ، جایگاه ویژه ای درفعالیت های شیلاتی کشور دارد.
طبق آمار شیلات مازندران پارسال حدود ۱۰۵ هزار تن انواع آبزیان پرورشی در استان تولید شد./ایرنا
انتهای پیام/