به گزارش مازند اصناف؛ قیمت فروش مرکبات روی درخت از ۷۰ تا ۸۰ هزار ریال برای هرکیلوگرم در هفته های گذشته هم اکنون به ۹۵ هزار تا ۱۱۰ هزار ریال افزایش یافته است. برخی از باغداران هم از فروش محصولشان تا ۱۳۰ هزار ریال خبر می دهند اگر چه علت تفاوت قیمت فروش را در مرغوبیت محصول خود می دانند.
باغداران مازندران پارسال هرکیلوگرم مرکبات را روی درخت به قیمت حداکثر ۲۰ تا۳۰ هزار ریال بسته به کیفیت و دور ماندن از آفت فروخته بودند و در سال های قبل تر نیز گاهی دیده شده که باغدار به خاطر نبود مشتری ، محصول را رها و دروازه باغش را باز گذاشته تا افراد محلی محصول را برای مصرف خودشان برداشت کنند.
کارشناسان اقتصادی در همه این سال ها مهم ترین مشکل بازار مرکبات مازندران را حضور دلالان و رقابت باغداران با یکدیگر بر اثر ترغیب آنها می دانستند ، تحلیلی که امسال با خارج کردن اجباری دلالان از این بازار صحت آن بر همگان مشخص شده است.
بررسی میدانی خبرنگار ایرنا نشان می دهد که در حال حاضر چند دسته مشتری در باغ های مرکبات مازندران فعال هستند و رقابت نیز میان آنان شدیدتر از هر سال دیگری است. گروهی از این مشتریان را فرزندان کشاورزان و باغداران تشکیل می دهد که با خرید یکجای محصول ، آن را روی درخت یا در انبارهای از قبل تدارک دیده شده نگهداری می کنند . بخشی از مشتریان را صادر کنندگان تشکیل می دهند که قبل از ورود به باغ ، محصول را به طرف خارجی فروخته اند . گروه دیگر مشتریان هم سورتینگ داران هستند که محصول را برای نگهداری و عرضه در فصل زمستان و یا شب عید خریداری می کنند. گروه چهارم از خریداران هم افرادی هستند که محصول را به میادین بار در سراسر کشور انتقال می دهند و به صورت روزانه می فروشند.
رقابت این گروه پرتعداد مشتریان ، اقدامات زیرساختی انجام شده در باغ های مرکبات و زمینه سازی صادرات بیشتر طی چند سال گذشته با حمایت دولت ، اطلاع رسانی و هشدار پیاپی مسئولان استانی و محلی نسبت به فروش زودهنگام محصول ، تجربه تلخ رقابت باغداران با یکدیگر به خاطر تحریک شدن توسط دلالان سبب شد تا امسال باغداران تعجیلی برای فروش محصول نداشته باشند و از آغاز فصل برداشت نارنگی زودرس در نیمه شهریور ماه تاکنون همچنان به صورت کنترل شده در حال فروش محصول خود هستند.
افزایش ۱۰ درصدی تولید
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی مازندران وجود هرگونه کمبود مرکبات در استان را تکذی کرد و گفت : باغداران امسال بر خلاف سال های گذشته محصولشان را مدیریت شده عرضه می کنند و دیگر بازار یکمرتبه با حجم زیادی از مرکبات مواجه نیست که یک عده بتوانند با خرید دسترنج باغدار به ثمن بخس سودجویی کنند.
هادی ایزدی افزود : هیچ کمبودی در تولید و عرضه انواع مرکبات نداریم و افزایش قیمت این محصول نیز بر اساس عرضه و تقاضا است.
وی گفت : طی هفته های اخیر رقابت برای خرید مرکبات در مازندران به صورت چشمگیری افزایش یافته است ، ضمن این که باغداران هم بر خلاف سال گذشته یا سال های قبل تر حاضر به فروش محصول به روش یکجا سر درخت نیستند.
این مسئول افزود : پیش بینی ما تولید بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن مرکبات در سال جاری است که ۱۰ درصد بیشتر از سال گذشته است ، اما باغداران با آموزشهایی که برای نحوه برداشت و ذخیره میوه فرا گرفتهاند، عرضه محصولشان را مدیریت میکنند.
ایزدی با بیان اینکه برخی ادعاهایی که در کشور مطرح می شود و یا مسئولان میدان بار میوه تهران اخیرا در باره کمبود مرکبات مطرح کردند ، اصلا صحت ندارد ، گفت : اینکه قیمت مرکبات بویژه پرتقال افزایش یافته ، درست است، اما کمبودی در عرضه وجود ندارد.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی مازندران توضیح داد : اگرچه تقاضای برای خرید مرکبات زیاد است ، اما روزانه به اندازه کافی مرکبات استان روانه همه نقاط کشور بویژه تهران میشود.
وی تولید و عرضه مدیریت شده مرکبات مازندران در سال جاری را استثنایی توصیف کرد و بیان داشت : پیش بینی میشود با اقدامات فنی که در برداشت و ذخیره سازی توسط باغداران انجام میشود و از سوی دیگر با گسترش ایجاد دستگاههای پیشرفته یعنی سورتینگ داران و بسته بندی مرکبات؛ ضایعات مرکبات به صورت چشم گیری کاهش یافته و حتی به کمتر از یک درصد برسد.
ایزدی گفت : در حال حاضر ۵۰۰ واحد سورتینگ با ۲۵۰ هزار تن ظرفیت ، ۱۱۹ سردخانه دارای مجوز با ۴۷۳ هزار تن ظرفیت ، ۱۴۸ واحد خدمات انبارداری با ۳۸۱ هزار تن ظرفیت نگهداری میوه در مازندران فعال است که بخش زیادی از این ظرفیت در دولت تدبیر و امید ایجاد شده است.
وی از صادرات روزانه ۵۰ کانتینر ۲۰ تنی مرکبات به کشورهای روسیه و عراق خبر داد و افزود : اگر باغداران فرایند عرضه را بیشتر کنند، تقاضا برای صادرات داخل کشور و خارج از کشور وجود دارد.
پیشبینی افزایش باغداری تجاری
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی مازندران گفت : حمایتهای دولت در زمینه آبیاری قطرهای، تهیه نهال سالم و عاری از بیماری و همچنین تولید و معرفی ارقام تجاری مرکبات، سبب شده است تا علاوه بر روند افزایشی تولید سالانه، استقبال از فعالیتهای باغداری بین جوانان تحصیل کرده دو چندان شود.
وی افزود : بر اساس بررسیهای میدانی کارشناسان مراکز خدمات جهاد کشاورزی، برخی از باغداران خرد حتی با وسعت هزار متر مربعی در صدد احیا و اصلاح باغات شدند، یعنی علاوه بر اینکه به دنبال ارقام تجاری زوبازده هستند، در دورههای آموزشی نحوه باغداری نیز شرکت میکنند.
کارشناسان اقتصادی بخش کشاورزی و صاحبان باغهای تجاری مرکبات مازندران معتقدند که پشت گرمی باغداران به سیاستهای حمایتی دولتی در کنار گسترش آشنایی باغداران با مدیریت محصولات باغی در انبارداری فنی، مقابله بموقع با آفات و کاهش ضایعات سبب شده است تا این روزها دست افراد سود جو از محل تولید تا بازار مصرف بشدت کوتاه شود، اما لازمه دوام این وضعیت توسعه بازارهای داخلی و خارجی این محصول است که باید به صورت جدی دنبال شود.
بررسیها نشان میدهد که در یک دهه اخیر اجرای طرحهایی نظیر اصلاح و احیاء باغ مرکبات مازندران مورد توجه جدی قرار گرفت یعنی توسعه سیستم آبیاری تحت فشار، توسعه سیستم کود آبیاری و محلولپاشی عناصر غذایی، احداث باغ به شیوه جوی پشته ای، توسعه ارقام جدید با عملکرد بالا و پیش رس، تولید نهالهای استاندارد و گواهی شده، مدیریت کنترل آفات و بیماریهای گیاه و از همه مهمتر ذخیره سازی مناسب و کاهش ضایعات سبب شد تا متوسط عملکرد تولید مرکبات درهکتار ارتقا بیابد و عرضه آن نیز مدیریت شود.
طبق آمار رسمی مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران متوسط تولید مرکبات از حدود ۱۸ تن در هکتار سال ۹۰ اکنون به ۲۵ تا ۲۷ تن افزایش یافت. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که باغداران پیشرو استان نیز تولید ۹۰ تن در هکتار را نیز در کارنامه باغداری استان به ثبت رساندهاند.
مجموع باغهای مرکبات استان مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند. همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.
برداشت ارقام زودرس نارنگی در مازندران از ۱۵ شهریور ماه آغاز شد و اکنون نیز پیک برداشت پرتقال است که ۷۰ درصد سطح باغات مرکبات استان را تشکیل میدهد./ایرنا
انتهای پیام/