logo

کد خبر : 33018
تاریخ خبر : 1399/09/03
دلال‌ها از فرنگ می‌آیند/ باغدار ناچار، تاجر نالان و مسئول خندان

دلال‌ها از فرنگ می‌آیند/ باغدار ناچار، تاجر نالان و مسئول خندان

<p><span style="font-size: larger;">پای دلالان و واسطه&zwnj;های خارجی در باغات مازندران باز شد تا یاقوت زرد و طلایی استان را به ریال خریداری و دست تاجران را از بازارهای صادراتی و هدف کوتاه کنند.</span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ چشم مرکبات و باغداران به دلالان خارجی هم روشن شد و تا دیروز دلالان داخلی و وطنی تیشه به دسترنج باغداران می‌زدند و محصول با قیمت ناچیز از دستشان خارج می‌کردند و اکنون نوبت به فرنگی‌ها و آن ور آبی‌ها رسید.

اگر چه متولیان بخش کشاورزی و صنعت بازار مرکبات را به واسطه حضور دلالان و خریداران خارجی در شرایط تحریمی برای یاقوت طلایی استان خوش یمن می‌دانند اما تداوم این وضعیت در سال‌های آتی نسخه صادرات را درهم خواهد پیچید.

موانع ایجاد شده فراروی صادرات و بخشنامه‌های ضد و نقیض نظیر بازگشت ارز صادراتی و تعهدات ارزی، رغبت تاجران و صادرکنندگان کشور و مازندران را برای صادرات کم کرده و بازار را برای خریداران و دلالان خارجی سبز و مهیا کرده است.

این دلالان و واسطه‌های خارجی به جای خرید محصول به دلار و ارز، با اختلافی اندک و چند هزارتومانی دسترنج کشاورزان را می‌خرند و با نام و نشان خود روانه بازارهای خارجی می‌کنند و در این بین سودهای کلانی به جیب می‌زنند.

 

بازار مرکبات خوب است

هادی ایزدی مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره حضور دلالان خارجی در سرباغات برای مرکبات در استان با بیان اینکه وضعیت مرکبات استان بسیار خوب است اما اخبار ضد و نقیض کار را خراب می‌کند، گفت: اجازه دهیم این وضعیت و روند خوب ادامه یابد.

وی گفت: با توجه به مشکلات کشور در نقل و انتقال پول و ارز، وضعیت مرکبات خوب است و تحریم سبب شده تا نتوانیم پول جابجا کنیم.

وی با بیان اینکه وضعیت مرکبات خوب است پیش بینی کرد این روند خوب ادامه یابد.

در حالی برنامه‌های تنظیم بازار و صادراتی در حوزه مرکبات و محصولات کشاورزی دچار واگرایی و سردرگمی شده که متولیان امر وضعیت کنونی حضور دلالان خارجی را در سر باغ یک دستاورد بزرگ می‌دانند اما تحلیل این مسئله، آینده خوبی را برای باغداری در مازندران و شمال نوید نمی‌دهد.

حسینقلی قوانلو رئیس سازمان صمت مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره حضور دلالان خارجی با بیان اینکه تقاضا را باید زیاد کنیم، افزود به نظر من مدیریت خوبی در بازار مرکبات صورت گرفت.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته ۲۰ هزار تن مرکبات از مازندران صادر شد، افزود: امسال تاکنون ۲۰۰ هزار تن مرکبات از مازندران خارج شد و پیش بینی می‌شود امسال ۵۰۰ هزار تن محصول از استان خارج شود.

امسال تاکنون ۲۰۰ هزار تن مرکبات از مازندران خارج شد و پیش بینی می‌شود امسال ۵۰۰ هزار تن محصول از استان خارج شود

قوانلو در عین اینکه این میزان مرکبات به نام مازندران صادر نشد و به اسم گیلان تمام شده است، ادامه داد: مهم فروش محصول است و ۵۰۰ هزار تن یعنی ۳۰ درصد تولید مرکبات استان است.

رئیس سازمان صمت مازندران با عنوان اینکه مرکبات یا از آستارا در گیلان و یا از مرز باشماق صادر و خارج می‌شود، تصریح کرد: خروج مرکبات اتفاق میمون و مبارکی است و قبول کنیم هزینه‌ها سه برابر نشده است.

وی با عنوان اینکه کود و سم بخش کمی از هزینه‌های باغداران را تشکل می‌دهد، گفت: عمده هزینه باغدار نیروی انسانی و کارگر است در حالی که پول کارگر دو برابر پارسال شده است.

قوانلو به قیمت چهار برابری مرکبات اشاره کرد و آن را به نفع باغدار دانست و گفت: سال جاری سال طلایی برای بخش کشاورزی استان است.

قوانلو با اشاره به اینکه حضور خارجی‌ها در باغات تأیید نشده است، ادامه داد: افرادی برای تاجران خارجی خرید می‌کنند که اینها همان افراد و واسطه‌های داخلی است.

 

حضور خارجی‌ها به ضرر صادرات مرکبات مازندران است

در عین حال عبدالله مهاجر رئیس اتاق بازرگانی مازندران نیز درباره حضور خریداران و دلالان خارجی در سرباغات گفت: جولان این دلالان به ضرر مرکبات نیست ولی به ضرر صادرات است.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه این خریداران محصول را به ریال می‌خرند، گفت: این دلالان محصول را برای خارجی‌ها خرید و از استان خارج می‌کنند.

وی با عنوان اینکه وقتی شرایط برای صادرات فراهم نیست باید زمینه فروش محصولات باغی را مهیا کنیم، افزود: در این میان باید دست دلالان داخلی کوتاه کنیم و در گذشته و به عنوان نمونه سال قبل اگر مدیریت نمی‌کردیم دلالان پرتقال را کیلویی ۸۰۰ تومان از باغدار خریداری و در انبارها و سردخانه‌ها ذخیره سازی می‌کردند و در شب عید به فروش می‌رساندند.

 

صادرات متضرر می‌شود

رئیس اتاق بازرگانی مازندران یادآور شد: اولاً دنبال آن هستیم که صادرات محصولات کشاورزی رخ دهد و بیشتر مرکبات به عراق، آذربایجان، روسیه و افغانستان می‌رود و وقتی شرایطی نظیر تعهدات ارزی برای صادرکننده در نظر می‌گیرند و نمی‌توانند ارز را وارد کنند از این رو تاجران استان کمتر به صادرات ورود پیدا می‌کنند.

مهاجر افزود: همچنین از سوی دیگر آنهایی که در سال گذشته از سورتینگ داران و دلال‌های داخلی می‌خریدند راه خرید را یاد گرفتند و مستقیم با واسطه‌های باغداران ارتباط پیدا کردند و محصول را سر باغ خریداری می‌کنند.

وی گفت: در این بین کشاورز به پول خود می‌رسد و این مسئله برای اتاق بازرگانی و بخش خصوصی یک اصل به شمار می‌رود هرچند اگر کالا به مارک و برند استان صادر شود بهتر است.

رئیس اتاق بازرگانی به نامه نگاری‌های متعدد با دولت اشاره و اضافه کرد از دولت خواستیم که در بخش کشاورزی، تعهدات ارزی صادرات حذف شود زیرا صادرکننده نمی‌توانند دلار تهیه و آن را به دولت عرضه کند و چون زورمان به دولت نرسید و حرفمان خریداری نداشت، از این طرف نباید به باغدار و کشاورز فشار بیاوریم زیرا خریدار که دیروز از صادرکننده خرید می‌کرد اکنون از باغدار به صورت مستقیم خریداری می‌کند.

نباید به باغدار و کشاورز فشار بیاوریم زیرا خریدار که دیروز از صادرکننده خرید می‌کرد اکنون از باغدار به صورت مستقیم خریداری می‌کند

وی عنوان کرد: در حال حاضر محصول بالای درخت به نسبت تناسب کیلویی شش تا ۱۰ هزار تومان به دلال و واسطه خارجی فروخته می‌شود.

وی با انتقاد از نبود نام صادرکنندگان استان در لیست صادرکنندگان نمونه و ملی سال جاری گفت: صادرات مرکبات به دلیل تعهدات ارزی برای صادرکننده نمی صرفد.

مهاجر در پاسخ به اینکه آیا خریدار خارجی محصول را به کشور و بازار هدف منتقل می‌کند، افزود: این محصول مستقیم به کشورهای هدف منتقل می‌شود ولی در کارنامه صادراتی مازندران ثبت نمی‌شود و خریدار با پرداخت ریال به باغدار محصول را به کشور مورد نظر انتقال می‌دهد.

وی در پاسخ به اینکه آیا سود زیادی از فروش محصول به دلال و خریدار خارجی نصیب استان خواهد شد، گفت: در حال حاضر پرتقال در روسیه ۶۵ سنت معادل ۲۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم است و سود نصیب تاجر کیلویی دو هزار تومان است.

رئیس اتاق بازرگانی مازندران یادآور شد: در سال‌های گذشته کشاورز با فروش به دلالان داخلی ضرر می‌کرد و سعی می‌کردند بر سر محصول بزنند و ما دوست نداریم سود به جیب واسطه‌ها برود.

 

سهم ناچیز مازندران از صادرات مرکبات / ‏‬ به کام دیگران است

مهاجر با بیان اینکه نام خرید محصول توسط خریداران خارجی را نمی‌توان صادرات نامید گفت: سال گذشته بیش از ۲۰۰ هزار تن محصول از استان خارج شد ولی حدود ۲۰ هزار تن به صادرات در مازندران درج شد و امسال پیش بینی می‌شود میزان خروج مرکبات از استان به بیش از ۲۰۰ هزار تن برسد و این کار سبب می‌شود منابع خوبی به جیب کشاورز سرریز شود.

وی گفت: ما دلمان می‌خواهد قیمت پرتقال بالای درخت به بیش از ۱۵ هزار تومان در هر کیلوگرم برسد و وقتی دولت به حرف ما گوش نمی‌دهد بهتر است که سود نصیب کشاورزان شود.

رئیس اتاق بازرگانی مازندران با بیان اینکه حضور دلالان و خریداران خارجی را پیشتر به مسئولان استان گوشزد کرده بودیم، گفت: متولیان امر باید از قبل نسبت به این مسئله چاره اندیشی می‌کرد و اگر اکنون بخواهیم جلوی این کار بگیریم دلالان داخلی بر سر مرکبات استان خواهند زد و کشاورز و باغدار ضرر می‌کند.

وی گفت: سال گذشته بالای ۱۵۰ هزار تن کیوی از کشور خارج شد ولی آمار صادرات استان حدود ۱۷ هزار تن بوده است و در شرایط کنونی هرچند صادرکننده متضرر شد ولی باغدار نفع برده است.

حال و روز مرکبات و باغداران و مسئولان مازندران از وضع پیش آمده و حضور دلالان خوش است و حضور بی واسطه خریداران خارجی و خروج محصول و صادرات به نام دیگران و تداوم این وضعیت در سال آینده می‌تواند زنگ خطری برای صادرات انواع محصولات در استان باشد.

مازندران بیش از دو میلیون و۷۰۰ هزار تن مرکبات تولید می‌کند.

گزارش از علیرضا نوری-مهر

انتهای پیام/