حمیدرضا کاظمیبه گزارش مازند اصناف و به نقل از فارس: ماجرای شهادت یکی از 5 مرزبان گروگان گرفته شده ایرانی بحرانی جدید در روابط تهران- اسلام آباد ایجاد کرده است، ایران مسئولان پاکستانی را مسئول اصلی ناامنی در مرزهای شرقیاش می دانند و در مقابل پاکستان نیز ایران را متهم به عدم همکاری درباره ماجرای مرزبانان گروگان گرفته شده، میکند.
این بحران در شرایطی روی داده که روابط ایران و پاکستان به عنوان دو کشور تاثیر گذار در منطقه علی رقم سابقه تاریخی این روابط و زمینههای گستردهای که برای همکاری میان دو کشور وجود دارد در حال حاضر شرایط خوبی ندارد.
همزمان با پیروزی نواز شریف در انتخابات پاکستان حالا اسلام آباد ترجیح می دهد روابطش با عربستان سعودی در اولویت باشد چرا که نواز شریف سالهای تبعیدش را در عربستان گذرانده و روابط اقتصادی شخصی خوبی نیز با شاهزادههای سعودی دارد، حالا وی ترجیح میدهد بجای احداث خط لوله انتقال گاز با ایران و هند نیاز انرژی خود را از مسیر ارزانتر و کم دردسر عربستان دریافت کند تا در کوتاه مدت بهرهای از این سود برای خودش هم بماند، همچنین حاضر است در ازای دریافت کمک مالی از ریاض در کنار سعودیها در سوریه باشد و حتی نیروهای نظامی خود را به عربستان اعزام کند و این دقیقا برخلاف مسیری است که دولت قبلی پاکستان در پیش گرفته بود چراکه این دولت رابطه با تهران را در بلند مدت به صرفه تر میدانست.
در چنین شرایطی بحران گروگان گیری مرزبانان ایرانی مزید بر علت شده تا پس از آنکه اسلام آباد از حضور در پروژه گازی با ایران و هند انصراف داد رابطه دو کشور تیرهتر شود و در این میان مقامات ایرانی، پاکستانیها را آماج حملات خود قرار داده اند که به نظر میرسد این مسئله در شرایط فعلی به سود منافع ملی کشورمان نباشد.
تشدید اختلافات بین ایران و پاکستان نه تنها به سود تهران نیست بلکه تمام عواید آن برای سعودیها خواهد بود چرا که با تضعیف رابطه تاریخی ایران و پاکستان، دولت نواز شریف راحت تر میتواند در آغوش ریاض جا خوش کند و جناح مخالف دولت این کشور در موقعیت ضعیفتری برای انتقاد از سیاست خارجی نواز شریف قرار میگیرد و از جهتی دیگر دود این اختلافات به چشم سازمان همکاریهای منطقهای «اکو» و مجموعه کشورهای غیر عربی سازمان همکاریهای اسلامی خواهد رفت.
همچنین چین به عنوان دوست ایران و پاکستان هم از این اختلافات زیان خواهد دید که این مسئله به طور راهبردی به سود آمریکا در آسیا خواهد بود چرا که حتی میتواند در آینده همزمان با خروج ناتو از افغانستان امیدوار باشد تا تهران و پکن با مشکل مواجه شوند.
از سوی دیگر باید در نظر داشته باشیم که هرچه فریاد و خشم از شهادت مظلومانه مرزبان کشورمان داریم باید بر سر حامیان اصلی جیش العدل فروبریزیم.همه به خوبی میدانند که جیش العدل پس مانده جندالله در شرق کشور است و براساس اعترافات عبدالمالک ریگی سرکرده معدم جندالله، این گروه در حمایت کامل آمریکا و ناتو بود و در منطقه نیز عربستان حامی اول آنها بود.
علاوه براین بنابر اذعان خود مقامات اسلام آباد، دولت این کشور عملاً کنترلی بر ایالت بلوچستان خود ندارند که این پیش فرضها میتواند ما را به این نتیجه برساند که در ورای به گروگان گرفته شدن 5 مرزبان ایرانی و شهادت 16 مرزبان دیگر توسط تروریستهای جیش العدل دستهایی مخفی شده که به دنبال ایجاد دشمنی میان ایران و پاکستان است.
باید این را هم در نظر بگیرم که خود پاکستانیها از کنترل بر شبه نظامیان طالبان و تکفیری که قبله فکری همه آنها در کاخهای شاهزادههای عربستانی است ناتوان شدهاند، هرچند در گذشته نه چندان دور همین تروریستها ابزار آی اس آی(دستگاه اطلاعاتی پاکستان) شده بودند، همانطور که امروز ابزار میت(دستگاه اطلاعاتی ترکیه) شدهاند تا منافع کوتاه مدت و جاه طلبانهای را در افغانستان و سوریه تامین کنند.
در پایان میتوان امیدوار بود که دیپلماسی فعال ایرانی بتواند پاکستان را مجاب به همکاری در مسیر تقابل با تروریسم و رسیدن به امنیت منطقهای کند همانطور که در ماجرای دستگیری ریگی قدرت ایران به رخ تروریستها و حامیان غربی و عربی آنها کشیده شد.