به گزارش مازند اصناف؛ ظرفیت سه منطقه ویژه اقتصادی در مازندران و تبدیل آن به منطقه آزاد یکی از خواستههای دیرینه مردم و مسئولان استان مازندران بود که سرانجام روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ماه توسط مجلس شورای اسلامی و تبدیل آن به منطقه آزاد تجاری تصویب شد تا پس از منطقه آزاد کیش، منطقه آزاد قشم، منطقه آزاد چابهار، منطقه آزاد ارس، منطقه آزاد انزلی، منطقه آزاد اروند و منطقه آزاد ماکو، در کنار منطقه آزاد تجاری- صنعتی سرخس- دوغارون هشتمین منطقه آزاد کشور لقب بگیرد.
تصویب لایحه تبدیل منطقه ویژه اقتصادی بنادر سه گانه بهشهر، فریدونکنار و نوشهر به منطقه آزاد در مجلس شورای اسلامی پس از نزدیک به سه دهه پاسخی به درخواست دیرینه مردم و بازرگانان برای قرار گرفتن استان مازندران بر روی ریل توسعه بود.
آری، سرانجام انتظار مازندرانیها پس از سه دهه انتظار به سر رسید و شور و شعف زاید الوصفی تمام استان به ویژه ساکنان این سه نقطه را در بر گرفت.
پرونده ایجاد منطقه آزاد در مازندران به قدمت سه دهه و عمر چندین دولت برمیگردد، زمانی این طرح به دلیل اختلافات سیاسی و اجتماعی و سهم خواهی نمایندگان و مسئولان شهرستانهای مختلف از تصویب خارجشده بود و درنهایت دو سال پیشطرح سه لکهای برای ایجاد منطقه آزاد در مازندران پیشنهاد و پس از فراز و نشیبها و، اما و اگرهای دنباله دار، سرانجام با رای موافق ۱۳۲ نماینده مجلس تصویب و به ثمر نشست.
شاید اولین اثر وجود منطقه آزاد در استان از نگاه مردم، دستیابی یه خودروهای لوکس و خارجی آن هم با قیمت بسیار پایینتر از نرخ بازار و بالا رفتن قیمت زمین و ساختمانهای تجاری و مسکونی اطراف این نقاط و حتی شهرهای مجاور باشد، اما جدا از حذف و محدودیت برخی از امتیازات قبلی این مناطق از جمله امتیاز واردات خودروهای لوکس و وارداتی، امتیازات و اثرات مناطق آزاد چیزی فراتر از این تصورات است.
در شرایطی که سالها تحقق این موضوع پاسوز اختلافات منطقهای و جدالهای کودکانه مسئولان بر سر به تسخیر کشیدن این امتیاز برای شهر و منطقه خود بود، اما حالا شاید مهمترین امتیاز این خبر داغ، وحدت و همدلی باشد که جایش سالها در کرسی مسئولان شهری و استانی خالی بود و اکنون با محک شدن جایش در میان مسئولان، خود را اینگونه بروز داده است.
احمد حسین زادگان استاندار مازندران در این باره با بیان اینکه فعالیت منطقه آزاد، گامی بزرگ در مسیر توسعه اقتصادی و تجاری استان محسوب میشود؛ گفت: در سایه اتحاد و همدلی، مازندران میتواند به اعتلا و آبادانی در خور و شایسته خود دست یابد.
وی جذب سرمایههای خارجی، ایجاد فرصتهای شغلی جدید و کسب درآمد ارزی و افزایش صادرات را از جمله دستاوردهای مهم این اتفاق بزرگ دانست و افزود: بی شک منطقه آزاد مازندران، مبداء تحولی بزرگ و تعیین کننده در اقتصاد و آینده مازندران خواهد شد.
نماینده عالی دولت در مازندران خاطرنشان کرد: معافیتهای مالیاتی، بخشودگی سود و عوارض گمرکی، نداشتن تشریفات زاید ارزی و اداری و سهولت در فرایند صادرات و واردات؛ محرکهای تحقق شکوفایی استان از طریق منطقه آزاد مازندران است.
محمد علی سعیدی پور مدیر بندر ومنطقه ویژه اقتصادی امیرآباد در این باره به خبرنگار آوای خزر میگوید: تبدیل یک منطقه یا بندرگاه به منطقه آزاد یک سری امتیازات ویژهای دارد از جمله معافیتهای بازرگانی و معافیتهای تجاری.
وی افزود: بزرگترین بردی که از این ماجرا میشود انتظار داشت اول در بخش تجارت و صنعت است که در بخش منطقه میتواند شکوفا شوند و فعالیت خودشان را آغاز کنند؛ چرا که از یک سری موقعیتهای ویژهای برخوردار خواهند شد.
مدیر بندر ومنطقه ویژه اقتصادی امیرآباد خاطرنشان کرد: در کنار این مسئله امیدواری در جاهایی که منطقه ازاد میشود این است که صنعت و تجارت فعال میشود و در نتیجه اشتغال افزایش پیدا میکند و نرخ بیکاری را به حداقل میرساند و این نخستین دستاورد این اتفاق ارزشمند است.
این مسئول ادامه داد: دومین دستاورد این است که میزان گستره پوشش این منطقه آزاد افزایش مییابد و تا چند کیلومتری بندر این امتیازات وجود دارد و تسری این اتفاق در محدوده گسترده تری رقم میخورد.
مدیر بندر ومنطقه ویژه اقتصادی امیرآباد افزود: تبدیل منطقه به آزاد تجاری حضور تجار و صنعتگران را بدنبال خواهد داشت که این امر سبب رونق صنایع، توسعه اشتغال، رونق صنعت هتلینگ و رستورانها ، بالا رفتن ارزش اراضی، حضور فعال صنعت گردشگری و در نهایت به حد اقل رساندن نرخ بیکاری در استان خواهد شد.
سعیدی پور بیان کرد: بر اساس قوانین، ممکن است در یک منطقهای به طور مثال در خوزستان تا ۱۲۰ کیلومتر از اروند کنار، مردم میتوانند از امتیازات نظیر استفاده از خودروها بهرهمند شوند حال بستگی دارد که در مناطق آزاد مازندران، چه تصمیمی برای این موضوع در ادامه اتخاذ شود.
وی اضافه کرد: این موضوع، مسئلهای است که باید مسئولان استان، آن را پیگیری کنند تا ببینیم تا چه حد میشود این امتیازات را تسری داد.
مدیر بندر ومنطقه ویژه اقتصادی امیرآباد عنوان کرد: حال که این موضوع در مجلس به تصویب رسیده است، باید شورای نگهبان ان را نهایی کند و پس از تصویب نهایی شورای نگهبان، این مناطق به عنوان منطقه آزاد اعلام میشود.
این مسئول گفت: همین که مسئولان استان توانستند این امتیازات ویژه را در مجلس بگیرند واقعا کار بزرگی است و حتما در شکوفایی منطقه اثرگذار است.
سعیدی پور تصریح کرد: از بعد بندری، امتیاز منطقه ویژه و آزاد، تقریبا مشابه است و در بعضی نقاط، اینها هم پوشانی دارند و نگرانی خاصی وجود ندارد؛ و باید توجه داشت که بحث منطقه آزاد یک بحث حاکمیتی است و تنها دستگاه تخصصی حاکمیت بر بنادر، طبق قانون سازمان بنادر است.
وی متذکر شد: حتی بنادر فعال در مناطق آزاد کیش و قشم، تحت مدیریت سازمان مدیریت بنادر است و هیچ مشکلی وجود ندارد و تعامل خوبی میان سازمان مناطق آزاد و بنادر وجود دارد که از امتیازات یکدیگر، منطقه بهره مند میشود.
مدیر بندر و منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد در پاسخ به این سوال که این امتیاز، چه منافعی برای مردم عادی این مناطق دارد، اعلام کرد: مردم از امتیازات این متاطق بهره مند میشوند چرا که یک جایی به منطقه آزاد تبدیل میشود لذا انتظار میرود مسئولان استان، تجارت و صنایع را تسهیل کنند و بتوانند از این فضا، گستره تجارت و صنایع را در استان افزایش دهند و این امر، موجب هدایت بسیاری از تجار و سرمایه گذاران به این مناطق میشود.
این مسئول مطرح کرد: در پی این اتفاق، به طور مستقیم شغل ایجاد میشود و با پا گرفتن صنعت و ترانزیت، هزاران فرصت شغلی ایجاد میشود و از ان طرف، اگر صنایع در بندرگاه فعال شوند، تولید کنند و صادرات فعال شود، خود به خود، شغل ایجاد میشود و تعدد تجار و سرمایه گذاران افزایش مییابد و این موضوع، نیاز به هتل، رستوران و سایر خدماتی دارد که نفعش به مردم بومی میرسد.
سعیدی پور تاکید کرد: بنا نیست مردم بومی یک شبه به این نقطه برسند، اما با برنامه ریزی دراز مدت، به طور کل تحولی در منطقه ایجاد میشود.
وی ادامه داد: جدا از منافعی که به اقتضای خدمات مورد نیاز به مردم بومی میرسد، سایر صنایع نیز شکوفا خواهند شد و رونق میگیرند؛ وقتی هتلها افزایش پیدا کند، همین برنج این مناطق با قیمت خوب، خرید و فروش میشود. این منطقه محرک رونق بسیاری از بخشها مثل صنایع دستی و گردشگری نیز خواهد شد.
مدیر بندر ومنطقه ویژه اقتصادی امیرآباد با بیان اینکه تحقق این موضوع، موجب تحول معیشتی مردم منطقه نیز خواهد شد؛ گفت: اگر چه این مهم، به مدیریت و هدایت گری نیاز دارد.
سعیدی پور اذعان کرد: ما به بخش گردشگری اعلام کردیم که حتی حاضر به پرداخت وام شناور و کمک به ساخت اسکله گردشگری هستیم و از رویکردهای ما، توسعه گردشگری دریایی است که نیازمند تعامل میان دستگاهها و ورود جدی مسئولان استانی با برنامه ریزی هدفمند است.
علی محمد شاعری نماینده مردم نکا، یهشهر و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره به خبرنگار آوای خزر گفت: منطقه آزاد مازندران با سه لکه در امیرآباد، بابلسر و نوشهر بالاخره با زحمات و پیگیریهای ۴ ساله شبانه روزی به نتیجه رسید و امیدواریم هر چه سریعتر در شورای نگهبان به تصویب نهایی برسد.
وی افزود: منطقه آزاد یک منطقهای است که مقررات خاص خود را دارد نظیر مقررات مربوط به گمرک، سرمایه گذاری فعالان اقتصادی، قانون کار و احداث بانکهای خارجی، بیمههای خارجی و ایجاد بورس بین الملل که از مزایای مناطق آزاد هستند.
نماینده مردم شرق مازندران در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: مناطق آزاد تایع مقررات گمرکی کشور نیست و مقررات خاص خود را دارد و تحت تاثیر مقررات قانون کار داخل کشور نیست و کسانی که میخواهند نمایندگی بانکهای خارجی را بگیرند با مشکل مواجه نیستند و واردات و صادرات کالاها در این مناطق، بدون تشریفات گمرکی و مالیاتی انجام میشود.
شاعری ادامه داد: تمامی کالاهایی که موردنیاز این مناطق هستند از کشورهای خارجی بدون پرداخت عوارض گمرکی وارد این مناطق میشود و بدون پرداخت عوارض و تعرفههای صادراتی از این مناطق صادر میشود.
وی بیان کرد: فعالان اقتصادی در این مناطق در بخشهای صنعتی، کشاورزی، فنی و مهندسی تا ۲۰ سال از پرداخت مالیات معاف هستند و در این مناطق، مناسبات اقتصادی و ساز و کارهای اداری و بروکراسی ادرای وجود ندارد و کارهای اداری متقاضیان با سرعت بسیار زیادی انجام میشود و همین سهل بودن مقررات و تشریفات اداری و آسان بودن اخذ مجوزها موجب میشود تا رونق اقتصادی در این مناطق به شدت افزایش یاید.
نماینده مردم شرق مازندران در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: با به هم پیوستن این اتفاقات، مناطق آزاد به سرعت رونق پیدا میکنند و به کانونهای اقتصادی و پیشران توسعه در استان مازندران تبدیل میشوند.
شاعری گفت: پس از تصویب نهایی مناطق آزاد سه گانه در مازندران از سوی شورای نگهبان، صادرات از این مناطق به شدت افزایش پیدا میکند و واردات کالاهای مورد نیاز مردم بهبود پیدا میکند و سرمایه گذاری کشاورزی، صنعتی و تولیدی و همچنین فنی و مهندسی به سرعت رشد پیدا میکند.
وی تصریح کرد: تمامی این دستاوردها در نهایت منجر به افزایش ایجاد اشتغال، افزایش تولید، افزایش صادرات و حل مشکل واردات و افزایش ثروت مردم میشود و در نهایت رونق اقتصادی در منطقه شکل میگیرد.
نماینده مردم شرق مازندران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت نقش این اتفاق در حل مشکل بیکاری و رکود صنعت و صادرات از شورای نگهبان خواست تا هر چه سریعتر مصوبه شورای اسلامی را تایید کنند تا این مناطق جهت اجرای مقررات به دولت ابلاغ شود.
شاعری متذکر شد: منطقه آزاد وقتی شکل بگیرد تابع قوانین مناطق آزاد است و تاکنون مشکلی میان مناطق آزاد و سازمان بنادر وجود ندارد و تعامل میان این دو سازمان موجب بهره مندی مردم و فعالان اقتصادی از امتیازات حاصله خواهد شد و نگرانی از این بابت وجود ندارد.
شاعری متذکر شد: منطقه آزاد وقتی شکل بگیرد تابع قوانین مناطق آزاد است و تاکنون مشکلی میان مناطق آزاد و سازمان بنادر وجود ندارد و تعامل میان این دو سازمان موجب بهره مندی مردم و فعالان اقتصادی از امتیازات حاصله خواهد شد.
مع الوصف، پس از چند دهه انتظار و دوندگی برای دست یابی به امتیاز منطقه آزاد، مسئولان استانی در چند قدمی خط پایان قرار دارند و امیدها در میان مردم و فعالان اقتصادی برای بهبود اوضاع و گشایش در کسب و کار و اوضاع معیشتی افزایش یافته است.
در این روزهای نخستین سال جهش تولید، خبر تصویب منطقه آزاد نوید گامی موفق در تحقق این شعار در استان مازندران را میدهد که باید دید در ادامه این مطالبه کهنه مردم مازندران، مورد تصویب شورای نگهبان قرار میگیرد یا خیر و باید دید در ادامه و پس از گذشت از خط پایان منطقه آزاد، مسئولان چه برنامه و تصمیماتی را برای استفاده حداکثری و مطلوب از این فرصت طلایی اتخاذ خواهند کرد؟/آوای خزر
تنظیم: مجتبی قربانی
انتهای پیام/