logo

کد خبر : 27582
تاریخ خبر : 1397/01/26
 آسیبی که چرخ دنده‌های اقتصاد را قبضه کرده است/ بهای سنگین افزایش قیمت دلار برای تولیدکنندگان ایرانی
بالاخره بازار ملتهب ارز متوقف مي‌شود؟

آسیبی که چرخ دنده‌های اقتصاد را قبضه کرده است/ بهای سنگین افزایش قیمت دلار برای تولیدکنندگان ایرانی

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">&nbsp;قیمت دلار که در 6 ماه گذشته افزایشی 2 هزار تومانی داشته، باعث تزریق احساس ناامنی اقتصادی و نگرانی در جامعه شده است، التهابی که ارزش پول ملی را 40 درصد کاهش داد و خانواده&zwnj;های ایرانی کارمند، کارگر، تولید کننده و فعالان اقتصادی را تحت شعاع خود قرار داد؛ چالشی که دیگر نمی&zwnj;توانست با کلید واژه&zwnj;های چون ثبات اقتصادی دل خوش کند و این قبیل سخنان برای جامعه کاملا دور از ذهن بود.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ مردم خیالشان از بابت دلار راحت باشد، این جمله‌ای بود که حسن روحانی رئیس جمهور ایران در دومین روز بهمن ماه سال گذشته در برنامه تلوزیونی گفت، اما آنچه از نیمه دوم این سال اتفاق افتاد نوسانات شدید نرخ ارز بود که حتی بسیاری از کارشناسان این حوزه را شوکه کرد.

نرخ ارز با سرعتی هر چه تمام‌تر سیر صعود در پیش گرفت، تا جایی که اواخر سال گذشته نزدیک به پنج هزار تومان را تجربه کرد، در سال جدید نیز بنای آرام گرفتن نداشت و هر لحظه روند افزایشی خود را ادامه می‌داد تا جایی که به مرز 6 هزار تومان نزدیک شد.

قیمت دلار که در شش ماه گذشته افزایشی 2 هزار تومانی داشته، باعث تزریق احساس ناامنی اقتصادی و نگرانی در جامعه شده است، التهابی که ارزش پول ملی را 40 درصد کاهش داد و خانواده‌های ایرانی کارمند، کارگر، تولید کننده و فعالان اقتصادی را تحت شعاع خود قرار داد؛ چالشی که دیگر نمی‌توانست با کلید واژه‌های چون ثبات اقتصادی دل خوش کند و این قبیل سخنان برای جامعه کاملا دور از ذهن بود.

 

دلار ترکید

بازیگران عمده بازار ارز، مافیایی هستند که از هر بهانه‌ای برای گرفتن سودهای هنگفتی دست زده و چون پتکی سنگین بر کمر اقتصاد ضربه می‌زنند که بهای سنگین آن را تک تک خانواده‌های ایرانی خواهد پرداخت، البته هیجانات مردم نیز برای افزایش بی‌رویه قیمت‌ها نباید نادیده گرفت، شاید نا اطمینانی که در این حوزه وجود دارد باعث شده که مردم کمتر به حرف مسئولان اعتماد کنند و با وجود منع آنان از خرید دلار باز هم با افزایش تقاضا به گران شدن دلار دامن بزنند.

دانشجوی کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه تهران با اشاره به سه گروه برای تقاضای دلار گفت: گروه معاملاتی کسانی هستند که دلار را در معاملات و تجارت استفاده می‌کنند، مانند تولیدکنندگان و کارخانه داران، گروه دوم احتیاطی هستند؛ کسانی که برای روز مبادا دلار نگهداری می‌کنند و گروه سوم سفته بازی که به نوعی دلالان محسوب می‌شود.

وی گران شدن هر محصول را عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار دانست و افزود: در بالا رفتن قیمت‌ها دو مولفه در نظر گرفته می‌شود، اگر عرضه و تقاضا برابر باشند در نقطه تعادل هستند که حالت اقتصاد تعادل می‌گوییم ولی عدم برابری عرضه و تقاضا باعث التهاب در بازار و بالا رفتن قیمت‌ها می‌شود.

 

باید بازار ارز آرام باشد

اویس اکبری با بیان دلایل بالا رفتن قیمت دلار تصریح کرد: عرضه در سال 95 میلیون دلار است که با توجه به تقاضای 55 میلیاردی، 40 میلیارد اضافه عرضه خواهیم داشت و به همین خاطر بازار همیشه آرام باید داشته باشیم.

وی با اشاره به مافیای بازار ارز در افزایش قیمت دلار گفت: دلار از دو طریق افزایش می‌یابد خود دولت سبب افزایش قیمت شود که این احتمال ضعیف است و یا واسطه‌ها و دلالان با احتکار باعث افزایش قیمت شوند.

کارشناس ارشد اقتصاد تک نرخی کردن ارز رو بهترین راه حل دانست و بیان کرد: فرآیندی است که شاید در کوتاه مدت سبب التهاب و تورم در بازار شود، ولی از لحاظ اقتصادی اگر بسترهایش چون اقتصاد آماده، تولیدی پویا و رکورد تورمی‌ فراهم باشد اتفاق بسیار خوبی است، اما دولت‌ها بخاطر اینکه از محبوبیت شان کاسته نشود زمان انجام این راه کار را به عقب می‌کشند.

وی مدیریت ارز در ایران را کار سختی خواند و اظهار کرد: بخاطر وابستگی بیش از حد معمول کشورمان به دلار هر تغییر کوچک در قیمت باعث اتفاقات بزرگی در اقتصاد کشور خواهد شد که به بیکاری، عدم اشتغال، افزایش قیمت کالاها و... منتهی می‌شود.

 

80 درصد مواد اولیه وارداتی است

اکبری با بیان دلایل وابستگی شدید اقتصاد به دلار خاطرنشان کرد: چون در تحریم هستیم و با توجه به وضعیت برجام باز هم باید کالاهای واسطه‌ای و اولیه را با قیمت بالا بخریم و با دلار خریداری کنیم، بطوری که 80 درصد مواد اولیه صنایع کشور از بیرون تامین می‌شود و تا زمانی که به این تکنولوژی دست پیدا نکردیم مجبور به خریداری آن هستیم.

وی به 12 میلیون بیکار در کشور اشاره کرد و گفت سالی 800 هزار دانشجو وارد بازار کار می‌شوند، دولت باید راهکار قوی برای رفع بیکاری و اشتغال ارائه کند دولت امروز می‌تواند با افزایش عرضه این مشکل را حل کند ولی باید این از قبل پیش بینی می‌شد و راه کاری دائمی‌در نظر گرفته شود.

این کارشناس آملی نداشتن تخصیص بهینه ارزی را عاملی برای افزایش قیمت دلار عنوان کرد و یادآور شد: ارز مبادلاتی را برای وارداتی در نظر بگیریم که نیاز کشور است نه وارداتی که به تولیدکننده داخلی ضربه بزند، همانطور که رهبری امسال را حمایت از تولید ملی خواندند تنها راه بها دادن به بخش تولید است، همان طور که اگر تولید به خوبی کار کند، بسیاری از معضلات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی از میان خواهد رفت.

وی با بیان اینکه باید مافیای ارز را از میان برد خاطرنشان کرد: باید واسطه‌ها دلار را شناسایی کنیم تا به راحتی واسطه‌های غیر قانونی نتوانند در بازار التهاب ایجاد کنند؛ چرا که در همین مدت بسیاری از صنایع شکست خوردند و تولیدکنندگان زیادی به مشکل برخوردند.

 

ایست قلبی خرید و فروش

محمد تقی جوادی، رئیس انجمن صنفی کارگران و نائب ریئس کارفرمایان استان با اشاره به عدم ثبات قیمت دلار گفت: با وجود افزایش قیمت دلار مشکلات زیادی برای تولیدکنندگان به وجود آمده است، چرا که بیشتر مواد اولیه کارخانه‌ها وارداتی است و این افزایش ناگهانی و زیاد دلار ضربه سختی خواهد زد.

وی با بیان اینکه در بازار اجناس به فروش نمی‌رسد خاطرنشان کرد: با وجودی که کالا در انبار موجود است، اما جنسی فروخته نمی‌شود حتی جنسی که مدتی پیش خریده‌ایم باز هم به من تحویل نداده‌اند و همه منتظر هستند تا دلار به قیمت ثابتی برسد تا اجناس را بفروشند.

عضو هیأت امنای شهرک صنعتی امامزاده عبدالله آمل اظهار کرد: اگر دلار همچنان بی ثبات بماند امسال شاهد ورشکستگی  20 تا 30 درصد کارخانه‌ها و تولیدی‌ها خواهیم بود.

وی با بیان اینکه حداقل کار دولت حفظ ارزش پول ملی است تصریح کرد: جلوگیری از قاچاق و واردات بی رویه؛ بخاطر 10 میلیارد تومان سود برای وارد کردن یک کالایی که مشابه داخلی دارد، 10 هزار کارگر بیکار می‌شوند.

 

آن روی دلار

بازار ارز روزهای پر التهابی داشته، رکوردهای که تا 6000 تومان را هم ثبت کرده است، ویروسی بیمارگونه که توانست خرید و فروش‌ها را متوقف کند، آسیبی که چرخ دنده‌های اقتصاد را قبضه کرده است و جامعه را در التهابی محض فرو ببرد و قطعا بیشترین چالش نصیب قشر ضعیف جامعه خواهد بود.

و حال باید ببینیم سیاست دولت با تک نرخی کردن دلار به قیمت 4200 تومان آیا آرامشی برای این طوفان خواهد بود و اگر بتواند داروی مسکنی برای این اوضاع آشفته باشد باز هم باید به فکر راه حلی اساسی‌تر برای آینده در نظر بگیرد چرا که در سال گذشته دو برابر سال 95 توسط بانک مرکزی ارز به بازار تزریق شد و عملا جز افزایش قیمت نتیجه‌ای دیگر نداشت.

بلاغ/