logo

کد خبر : 27387
تاریخ خبر : 1396/12/23
 میوه‌های ممنوعه، مهمان ناخوانده واردات رسمی!
وزارت جهاد نظارتي بر ميزان موجودي محصولات کشاورزي کشور ندارد

میوه‌های ممنوعه، مهمان ناخوانده واردات رسمی!

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">درحالی که به گفته معاون وزیر کشاورزی فقط چهار قلم میوه گرمسیری شامل موز، آناناس، نارگیل و انبه مجوز رسمی برای واردات دارند، در فهرست واردات رسمی کشور نام میوه&zwnj;های بسیاری دیده می&zwnj;شود که مشخص نیست چگونه و از کجا وارد شده&zwnj;اند.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ سال‌هاست که وزارت جهاد کشاورزی واردات انواع میوه را به دلیل تولید مناسب این محصولات در داخل و صادراتی شدن آن‌ها، ممنوع کرده و تنها به چهار قلم میوه گرمسیری موز، آناناس، نارگیل و انبه مجوز واردات داده است، اما نگاهی به آمارهای تجارت خارجی محصولات کشاورزی نشان می‌دهد که بسیاری از محصولات وارداتی، مجوز از وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید، تامین و تنظیم بازار محصولات کشاورزی ندارند و مشخص نیست از کدام مبادی به کشور وارد شده که در فهرست واردات گمرک و وزارت جهاد کشاورزی به ثبت رسیدند.

در این میان نام میوه‌هایی مانند پرتقال هم دیده می‌شود که البته سال گذشته به دلیل سرمازدگی و از بین رفتن بخشی از این محصول در استان‌های شمالی مجوز مقطعی از سوی وزارت جهاد کشاورزی برای واردات محدود آن صادر شده بود و ثابت بودن عدد ۱۵ هزار و ۹۳۰ تن طی ماه‌های اخیر در فهرست واردات محصولات کشاورزی نشان می‌دهد که به غیر از محموله‌ای که در ابتدای امسال و اواخر سال گذشته وارد شده، دیگر پرتقالی به کشور وارد نشده است.

البته در این میان محصولات دیگری نیز مانند گلابی هندی، منگوستین و غیره هم در این فهرست دیده می‌شود که مشخص نیست چرا گلابی هندی و منگوستین با انبه که مجاز است هم گروه شده و با آن‌ها محاسبه می شود؟

بر اساس آخرین آمار ثبت شده در فهرست واردات محصولات باغی وزارت جهاد کشاورزی بیش از ۲۱ هزار و ۶۳۹ گلابی هندی، انبه و منگوستین در ۱۰ ماهه نخست امسال به ارزش بالغ بر ۱۵ میلیون و ۸۲۳ هزار دلار وارد شده است که از نظر وزنی ۶.۳۷ درصد و از نظر ارزشی ۷.۳۳ درصد افزایش را نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته نشان می‌دهد. از سوی دیگر نیز ردیف تعرفه‌های مبهمی در فهرست واردات گمرک و محصولات باغی وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد که اساساً بودن و تعریف شدن این ردیف‌ها تعجب برانگیز بوده و جای سوال دارد، چراکه در شرایطی که در کشور تنها چهار قلم میوه مذکور مجوز واردات دارد، نباید ردیف تعرفه ای به نام "سایر میوه ها، تازه" و "سایر میوه های خشک" وجود داشته باشد؟

در فهرست واردات ۱۰ ماهه امسال برای "سایر میوه‌ها، تازه" ۱۷۸ تن و ۷۷ کیلوگرم به ثبت رسیده است که ارزشی بالغ بر ۳۳۱ هزار و ۳۲۲ دلار داشته است که البته ۱.۰۴ درصد از نظر وزنی و ۳.۳۶ درصد از نظر ارزشی کاهش واردات را نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته نشان می‌دهد. اما در کنار آن نام کد تعرفه دیگری به نام سایر میوه‌های خشک وجود دارد که با وجود کم بودن حجم آن، رشد و افزایش را در ۱۰ ماه امسال تجربه کرده است.

"سایر میوه های خشک" نیز که در این ماه ها ۴۵ تن و ۳۸ کیلوگرم واردات داشته است مشخص نیست شامل چه میوه‌های خشکی می شود و ۸۳ هزار و ۴۴۳ دلار ارز خارج شده از ایران بابت چه محصولاتی صرف شده است که رشد ۱۱.۶۱ درصدی از نظر وزنی و افزایش ۳۹.۱۱ درصدی از نظر ورزشی را تجربه کرده است.

در این میان نام محصولات دیگری نیز مشاهده می‌شود و اگر وزارت جهاد کشاورزی مجوزی برای آن‌ها صادر نکرده پس چگونه وارد شده اند؟

البته محمدعلی طهماسبی معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور باغبانی- درباره وضعیت تولید و واردات میوه اینگونه توضیح داد که تنها چهار و قلم میوه آناناس، موز، نارگیل و انبه مجوز واردات از وزارت جهاد کشاورزی دارند و مابقی آن‌ها ممنوع الورود محسوب می شوند و هیچ مجوزی از این وزارتخانه دریافت نکرده اند.

وی افزود: در شرایطی که بیش از ۲۲ میلیون و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی و گلخانه ای در کشور تولید شده که در مقایسه با بسیاری از کشورها و وضعیت خوب و مناسبی تلقی می‌شود، نباید اجازه واردات میوه و محصولات باغی غیرضروری را به کشور داد؛ بنابراین باید پرسید چرا این میوه ها وارد می شوند و دستگاه‌های متولی همه باید حساس باشند.

طهماسبی تاکید کرد که واردات میوه های ممنوعه به کشور از طریق غیرقانونی و بدون نظارت قرنطینه ای و بهداشتی نه تنها به بازار محصولات کشاورزی و تولید کنندگانی که عمر خود را پای تولید این محصولات گذاشته‌اند، آسیب می رساند بلکه بسیاری از آفات و بیماری های موجود در کشور در این حوزه نیز از طریق میوه های غیرمجاز و قاچاق به کشور وارد شده که تبعات و هزینه‌های بسیاری برای کشور در بر داشته است.

پیش شرط واردات میوه‌های کم‌یاب باید رعایت شود
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، گفت: واردات میوه‌های کم‌یاب و میوه‌هایی که در داخل کشور تولید نمی‌شوند باید در قبال صادرات قدری محصولات باغی تولید داخل باشد.

علی اکبری در خصوص واردات میوه، اظهار داشت: در بحث واردات میوه‌های کم یاب در کشور و یا میوه‌هایی که در داخل کشور تولید نمی‌شوند مانند موز معمولا توصیه شده که در قبال واردات ، صادرات محصولات داخلی نیز صورت بگیرد.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اگر بنا باشد حجم واردات این میوه‌ها افزایش پیدا کند می‌توان به‌عنوان کالای جانشین مصرف بسیاری از میوه‌های تولید داخل را کم کند، گفت: باید مکانیزمی را تعریف کنیم در مقابل واردات موز بخشی از سیب تولیدی کشور صادر شود.

وی با اشاره به اینکه موضوع پیش شرط همیشه در کمیسیون به دولت گوشزد شده تا به آن توجه داشته باشند و فقط شاهد واردات بی‌رویه واردات محصولات کشاورزی و باغی ولو محصولات کم‌یاب و نادر نباشیم، ادامه داد: اینکه از مبادی غیررسمی این کالاها وارد می‌شود بحثی است که متاسفانه همیشه مطرح بوده و مصادیق آن نیز کم نیست.

وی با بیان اینکه ناچاریم بپذیریم تا زمانی که به‌صورت جدی و با یک مکانیسم دقیق‌تر واردات و صادرات کنترل نشود همچنان شاهد این پدیده ناراحت کننده هستیم که بسیاری از کالاها به صورت قاچاق و غیر رسمی وارد کشور شوند، تصریح کرد: نگهبانی واردات طبیعتا به عهده وزارت جهاد سازندگی نیست نیروهای انتظامی و دستگاه‌های حفاظتی هستند که باید مبادی غیررسمی را ببندند.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در پایان با تاکید بر اینکه جهاد کشاورزی به‌عنوان متولی نظارت بر عرضه و تولید محصولات کشاورزی می‌تواند برآوردی از وضعیت کالای موجود و میزان کالای وارداتی داشته باشد تا بتوان تشخیص داد از نظر تعادل واردات و تولید داخل در چه وضعیتی هستیم، گفت: گاهی از این جهت نیز دچار سردرگمی هستیم و عملا وزارت جهاد کشاورزی شاید نتوانسته نظارتی دقیق بر میزان کالاهای کشور ارائه کند.


 
مرجع : خانه ملت