logo

کد خبر : 27272
تاریخ خبر : 1396/12/09
 تحقق شعار «غذای سالم، زندگی سالم» با تولید محصولات ارگانیک/ رونق کشاورزی بدون کود شیمیایی
خوب‌زاد از خوبي‌هاي محصولات ارگانيک مي‌گويد

تحقق شعار «غذای سالم، زندگی سالم» با تولید محصولات ارگانیک/ رونق کشاورزی بدون کود شیمیایی

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">برای مبارزه با بیماری&zwnj;های نظیر سرطان باید حرکت عظیمی&zwnj; انجام دهیم و برای نسل&zwnj;های بعد زمین و آب سالم داشته باشیم؛ تولید محصولات ارگانیک از راه&zwnj;های تحقق این هدف است.سلامت و امنیت غذایی کشور یکی از مهم&zwnj;ترین دغدغه&zwnj;های حاکمیت&zwnj;ها است که به تولیدات بخش کشاورزی وابسته و هرگونه اختلال در این بخش می&zwnj;تواند حساسیت&zwnj;های بزرگی در اقتصاد ایجاد کند.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ بررسی روند توسعه یافتگی کشورها در جهان حاکی از آن است که این کشورها با تکیه بر مزیت‌های نسبی توانستند از ظرفیت‌های داخلی خود استفاده کنند و مسیر رشد و شاخص‌های توسعه یافتگی را به خوبی بالا ببرند.

عمده این کشورها، کشاورزی را به‌عنوان زیربنا و ستون فقرات توسعه اقتصادی خود انتخاب کردند؛ چرا که ظرفیت‌های عمده این نهاد از جمله تامین امنیت غذایی، خود به تنهایی مبنای استراتژی توسعه اقتصادی است؛ تامین مواد خام و اولیه مورد نیاز صنایع، مصرف تولیدات سایر بخش‌های صنعتی از قبیل کودها و ماشین‌آلات کشاورزی، اشتغال‌زایی و تامین منابع مالی کشور از جمله زیرساخت‌های اقتصاد کشور است.

سلامت و امنیت غذایی کشور یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های حاکمیت‌ها است که به تولیدات بخش کشاورزی وابسته و هرگونه اختلال در این بخش می‌تواند حساسیت‌های بزرگی در اقتصاد ایجاد کند.

 

آمل، پایتخت برنج ایران

مازندران با وجود ظرفیت و موقعیت خاص اقلیمی‌ به‌عنوان ستون اصلی کشاورزی و امنیت غذایی ایران از دیرباز مطرح است؛ سهم 10 درصد گردش مالی کشاورزی کشور و آوازه آمل به‌عنوان پایتخت برنج شاهد این مدعا است.

مازندران این استان زرخیز با وجود 250 هزار هکتار سطح زیرکشت، اقتصاد متکی به کشاورزی دارد و 72 محصول کشاورزی در این استان کشت می‌شود که در بسیاری از آن حرف اول را زده است؛ با این وجود از تولید تا فروش و مصرف همواره سیری پیچیده و پرنوسان داشته که بسیاری از این تنش‌ها باعث نارضایتی کشاورزان و تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی به‌ویژه در چند سال اخیر شد.

 

مردی از شرق تا غرب

محمد خوب‌زاد مدیر بازنشسته‌ای که از سال 82 کشاورزی ارگانیک را آغاز کرد و تاکنون با تلاش و پشت سر گذاشتن تمامی‌سختی‌های این راه امروز پیشرو در صنعت ارگانیک کشور است.

محمد خوب‌زاد در گفت‌وگو با خبرنگار ما با اشاره به شروع فعالیت‌اش در محصولات ارگانیک اظهار کرد: برای انجام کاری به مرکز شیمی‌درمانی بابلسر رفته بودم که با دیدن بیماران زیاد در آنجا که دلیل بیشتر بیماری آنها تغذیه ناسالم بود به سمت تحقیق درباره تولید و ارائه محصولات ارگانیک رفتم.

وی پرورش اردک در زمین‌های شالیزاری را عاملی برای رشد بهتر و افزایش محصول برنج دانست و افزود: حرکت اردک سبب خروج گازهای مضر از زمین شده و با ایجاد تحریک ریشه در گیاه برنج موجب ریشه‌زایی بیشتر و کیفیت بالاتر می‌شود، در همین راستا به ازای هر هکتار زمین 150 جوجه اردک وارد زمین می‌کنم.

عضو هئیت علمی‌ محصولات ارگانیک کشور با اشاره به پرورش اردک، ماهی و برنج در زمین‌های شالیزاری خود، خاطرنشان کرد: ابتدا این فعالیت‌ها را برای خودم انجام می‌دادم تا اینکه مرکز جهاد کشاورزی رئیس‌آباد آمل از فعالیت‌هایم باخبر شد و از کارهایم استقبال کرد.

خوب‌زاد به استفاده نکردن از سموم شیمیایی در محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: استفاده از زنبور تریکوگراما، فرمول اخلال‌گر جنسی برای مبارزه با آفت کرم ساقه خوار برنج، پاشیدن محلول تنباکو و استفاده از اردک و ماهی در شالیزارها باعث می‌شود که از سموم شیمیایی استفاده نکنم.

وی با بیان اینکه 45 درصد محصولات ارگانیک جهان در آمریکا تولید می‌شود، تصریح کرد: 45 درصد دیگر محصولات ارگانیک در اروپا، 6 درصد در چین و هند و چهار درصد در بقیه کشورها تولید می‌شود.

عضو هئیت علمی‌ محصولات ارگانیک کشور به برگزاری 19 دوره کنفرانس جهانی ارگانیک در هند اشاره کرد و گفت: این نخستین‌بار برای کشورمان بود که توانستیم موفق به راه‌یابی به این دوره شویم و این باعث احساس غرور و افتخارم است که باعث سربلندی کشورم شد و جزء معدود کسانی بودم که در آنجا سخنرانی داشتم و با امتیازی که دریافت کردم به دوره بعد که در فرانسه است، دعوت شدم.

عضو بسیج مهندسین کشور سم‌پاشی‌های بی‌اساس برخی کشاورزان را از مشکلات این حوزه دانست و عنوان کرد: بعضی از کشاورزان در کشت نخست پنج نوبت سم‌پاشی می‌کنند در حالی که اصلا نیاز نیست؛ سم‌های به کار گرفته شده تا 25 متر زیر زمین را آلوده می‌کند، منظورم این نیست که اصلا از کود و سم استفاده نکنیم، بلکه باید به موقع و به مقدار نیاز باشد، یک بزرگسال را هر چقدر قطره فلج‌الاطفال دهیم هیچ فایده‌ای ندارد.

خوب‌زاد به شعار غذای سالم، زندگی سالم اشاره کرد و گفت: برای مبارزه با بیماری‌های نظیر سرطان باید حرکت عظیمی‌ انجام دهیم و برای نسل‌های بعد زمین و آب سالم داشته باشیم؛ برخی از کشاورزان نمی‌توانند باور کنند که بدون کودشیمیای هم می‌توان کشاورزی را رونق داد، کمی‌ راحت طلب شده‌اند، مثلا برای مبارزه با علف‌های هرز به جای پا زدن که در قدیم استفاده می‌شد و یا پرورش ماهی از کود استفاده می‌کنند.

 

افزایشی چشمگیر، هدیه ارگانیک

وی با اشاره به افزایش تولید یک و نیم برابری محصولات ارگانیک یادآور شد: در یک هکتار زمین 3 تن و 200 کیلو محصول برداشت می‌کنم که همین مساحت با کشت عادی حدود 2 تن و نیم می‌شود به علاوه اینکه هر کیلو از این محصول را کمتر از 15 هزار تومان نفروخته‌ام و برخی از افراد که از من خرید می‌کنند خود کشاورز هستند اما به دلیل ارگانیک بودن محصول از من برنج می‌خرند.

عضو بسیج مهندسین کشور با اشاره به برگزاری دوره‌های آموزشی در نیجریه، خاطرنشان کرد: این کشور به دلیل آب و هوای خوب برای کشت محصولات کشاورزی بسیار مناسب است، یک دوره 6 ماه به آموزش دادن محصولات کشاورزی ارگانیک پرداختم و در چند ماه آینده برای آموزش دوباره به این کشور دعوت شدم.

محمد خوب‌زاد، شهرستان آمل را جایگاه خوبی برای تولید محصولات ارگانیک دانست و تصریح کرد: داوطلبان زیادی از شهرستان‌های اطراف همچون بابل، فریدونکنار، محمودآباد برای آموزش می‌آیند و بسیاری از کلاس‌های آموزشی برای دانشجویان در زمین‌هایم برگزار می‌شود.

در ادامه حسین اسلامی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آمل در گفت‌وگو با خبرنگار ما به وجود 37 هزار و 298 هکتار زمین کشاورزی در این شهرستان اشاره کرد و گفت: آمل به دلیل اقلیم خاص و مساحت زیاد دارای تنوع محصولات کشاورزی است که عمده آن برنج است.

وی با بیان اینکه 274 هزار تن محصول شلتوک برنج در سال تولید می‌شود، اظهار کرد: برداشت 164 هزار و 600 تن برنج سفید در سال با کیفیت بالای این محصول باعث شده آمل به پایتخت برنج کشور تبدیل شود.

مدیر جهاد کشاورزی آمل امنیت غذایی جامعه را وابسته به کشاورزی دانست و تصریح کرد: برای ارتقای سطح سلامت محصولات ارگانیک سعی می‌کنیم استانداردها رعایت شود و از این بابت آموزش‌های زیادی برای ترویج فعالیت‌ها در سایت و در طرح‌های مدیریت تلفیقی ارائه می‌دهیم.

 

320 تن کاهش مصرف سم در استان برای امسال

اسلامی به 320 تن کاهش مصرف سم در استان به ویژه در سال 96 اشاره کرد و گفت: نظارت‌های زیادی در زمینه سم‌های تقلبی، بدون مجوز و رعایت استاندارها در نظر گرفته می‌شود و توسط یک تیم مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی‌ با اشاره به طرح‌های پیاده شده در شهرستان آمل، اظهار کرد: طرح بیولوژیک استفاده از زنبور تریکوگراما، مزرعه تحقیقاتی و الگوبرداری از آن به وسیله کارشناسان متخصص، استفاده از فرمول اخلال‌گر جنسی برای مبارزه با آفت کرم ساقه‌خوار برنج، آموزش، پرورش اردک و ماهی هم‌زمان از فعالیت‌هایی است که به شکل گروهی و انفرادی داده می‌شود و 6 هزار هکتار از زمین‌ها را در بر می‌گیرد.

مدیر جهاد کشاورزی آمل به نقش کشاورزی در اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: آمل ظرفیت بالایی در این عرصه دارد و می‌توان با هزینه بسیار کم‌تر از عرصه‌های دیگر زمینه اشتغال‌زایی را فراهم کرد، همانطور که بسیاری با هزینه کم گل پرورش می‌دهند و یا به پرورش قارچ می‌پردازند.

این مسئول نداشتن برند محصولات را از مشکلات کشاورزان خواند و تصریح کرد: وجود عرضه زیاد محصول در یک زمان باعث افت قیمت‌ها شده که با تاسیس بازار تجارت برنج این مشکل تا حدودی حل و برای صادرات نیز زیرساخت‌هایی فراهم می‌شود.

 

خوشه‌های طلا

خوشه‌های طلایی رنگ برنج، یادگار انتظار بی‌شمار کشاورز است، روزهایی که چشم به آسمان می‌دوخت تا باران رحمت الهی قلب کشتزارانش را سیراب کند، لحظاتی که در انتظار نسیم بود تا گیسوان طلایی دختر زمین را سامان ببخشد، دست‌هایی که زمخت شدند تا خنده‌ها را برای زندگی هدیه بیاورند، اما تمام این سختی‌ها و حتی پا درد و کمردردهای شبانه در لابه لای خوشه‌های برنج گم می‌شود.

آنچه امروز آمل را در بیشتر عرصه‌ها ممتاز ساخت همت بلند و اهداف والایی بود که در پیش گرفت، البته آنچه بر این پیشرفت‌ها افزود آب و هوای ممتازی است که باعث شد محصولات از کیفیت بالاتری برخوردار باشند و آمل را به قطب برنج کشور تبدیل کنند.

سیر صعودی در عرصه ارگانیک هرچند در چند سال اخیر چه از نظر عملکرد و چه از نظر فرهنگ‌سازی در جامعه قابل توجه بوده است، اما این حرکت رو به رشد قانع کننده نیست و باید بیشتر و محکم‌تر عمل شود تا با محصولات سالم‌تر، شهروندان سالم‌تر و اقتصادی پویاتر داشته باشیم و این امر میسر نمی‌شود مگر به همت مسئولان مربوطه که با در نظر گرفتن امتیازها و طرح‌های کارآمد کشاورزان را برای قدم نهادن در عرصه ارگانیک مشتاق کنند.

 

مرجع: دولت