logo

کد خبر : 26820
تاریخ خبر : 1396/10/26
سهمیه‌بندی و غرامت بیکاری دو مشکل عمده بیمه‌ای کارگران ساختمانی/ رکود ساخت و ساز و مشکل بیمه، کارگران را مستاصل کرده است
مجتبي قرباني

سهمیه‌بندی و غرامت بیکاری دو مشکل عمده بیمه‌ای کارگران ساختمانی/ رکود ساخت و ساز و مشکل بیمه، کارگران را مستاصل کرده است

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">رکود در بخش ساختمان، کارگران متخصص و حرفه&zwnj;ای ساختمان را با بیکاری&zwnj;های گاه&zwnj;وبیگاه مواجه کرده است و این مسأله از یک&zwnj;سو بیمه را به چالش می&zwnj;کشد و از سوی دیگر، کارگران ساختمانی را با مشکلات متعددی مواجه می&zwnj;سازد.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ مشاغل ساختمانی از خطرناک‌ترین کارها محسوب می‌شود و کارگران ساختمانی، بیش از سایر مشاغل در معرض انواع حوادث قرار دارند و این مشاغل به گواه آمار، یکی از پرحادثه‌ترین مشاغل به شمار می‌روند. از این رو بیمه آنان به‌ویژه در حوزه حوادث ناشی از کار، امری حیاتی برای آن‌ها محسوب می‌شود.

در حالی‌که طی سال‌جاری، 200 هزار سهمیه بیمه‌ای برای کارگران ساختمانی کشور دیده شد که بحث در خصوص ناکارآمدی سهمیه‌بندی برای استان‌ها فراوان است.

غالب انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی در کشور این طرح را طرح معیوبی می‌دانند که حقوق کارگران را ضایع می‌کند و علی‌رغم مخالفت‌های گوناگون، تاکنون تغییری در روند تخصیص سهمیه بیمه صورت نگرفته است.

بر اساس این گزارش، ماجرا از این قرار است که بازرس تأمین اجتماعی سراغ کارگر بیمه شده می‌رود و متوجه می‌شود که سر ساختمان نیست و به همین دلیل اقدام به قطع بیمه او می‌کند.

رکود در بخش ساختمان، کارگران متخصص و حرفه‌ای ساختمان را با بیکاری‌های گاه‌وبیگاه مواجه می‌کند و این مسأله از یک‌سو بیمه را به چالش می‌کشد و از سوی دیگر، کارگران ساختمانی را با مشکلات متعددی مواجه می‌سازد.

عدم پوشش بیمه‌ای 22 هزار کارگر ساختمانی در مازندران

سیدهادی ساداتی در این‌باره در گفت‌وگو با خبرنگار
ما گفت: در استان مازندران بیش از 70 هزار کارگر ساختمانی شناسایی شده است که از این میزان، نزدیک به 50 هزار کارگر ساختمانی تحت پوشش بیمه قرار گرفته‌اند.

وی افزود: 22 هزار کارگر ساختمانی استان مازندران، هم‌اکنون تحت پوشش بیمه قرار ندارند و این موضوع از مطالبات جدی این کارگران است.

رئیس کانون انجمن صنفی کارگران ساختمانی مازندران تصریح کرد: متأسفانه بیمه کارگران ساختمانی هر از چند گاهی با تخصیص سهمیه برای هر استان صورت می‌گیرد و از آن‌جا که استان مازندران در فصول گوناگون، فشار کارگری استان‌های دیگر را در ایام بیکاری بر دوش می‌کشد، لذا بار مالی و بیمه‌ای این کارگران را نیز استان تحمل می‌کند که موجب می‌شود تا سهمیه تخصیصی، جوابگوی نیاز استان نباشد.

ساداتی اظهار کرد: علی‌رغم اینکه طبق گفته وزیر بنا شده بود تا بیمه کارگران ساختمانی از طریق سهمیه‌ای انجام نشود و به‌صورت سامانه‌ای دنبال شود، اما تاکنون این موضوع در کشور اجرایی نشده است.

وی خاطرنشان کرد: در دیدار اخیر با استاندار مازندران نیز تقاضا کردیم تا تمهیدات و رایزنی‌های لازم را برای افزایش سهمیه بیمه کارگران مازندرانی انجام دهند تا بتوانیم سهمیه بیشتری را دریافت کنیم.

رئیس کانون کارگران ساختمانی مازندران با بیان اینکه طی سال 95 سهمیه‌ای به ما داده نشد، ادامه داد: طی سال‌جاری 5 هزار بیمه کارگری به استان تخصیص یافت که با رایزنی‌های گوناگون توانستیم 3 هزار سهمیه دیگر را نیز از سهمیه تخصیصی غرب تهران برای استان بدست آوریم.

بیش از 48 هزار کارگر ساختمانی مازندران تحت پوشش بیمه قرار دارند

سید علی‌اصغر محمودی در گفت‌وگو با
بلاغ اظهار کرد: با تلاش و پیگیری‌های مستمر اداره کل تأمین اجتماعی مازندران و انجمن کارگران ساختمانی استان، 3 هزار سهمیه جدید جهت بیمه کارگران ساختمانی اخذ شد.

وی افزود: امیدواریم با نصب نرم افزار جدید و پالایش و راست آزمایی افراد، از حجم متقاضیان در صف انتظار این صنف کاسته شود و به حداقل برسد.

مدیرکل تأمین اجتماعی مازندران تصریح کرد: از سال 1387 تا سال 1392 حدود 15 هزار نفر از کارگران ساختمانی استان تحت پوشش تأمین اجتماعی قرار گرفتند که این میزان در طول چهار سال اخیر با پوشش بیمه‌ای 33 هزار و 500 نفر در مجموع به 48 هزار و 500 نفر رسیده است.

عدم اجرای صحیح قانون پرداخت غرامت بیکاری به کارگران ساختمانی

گفتنی است از سوی دیگر برابر قانون، در صورت بروز حوادث ناشی از کار، که منجر به مصدومیت، فوت یا ازکارافتادگی کارگر ساختمانی شود، ولی کارفرما با وجود الزام به گرفتن پروانه نسبت به اخذ آن اقدام نکرده باشد، سازمان تأمین‌اجتماعی علاوه بر اخذ حق‌بیمه مربوطه، جریمه‌ای معادل 25 درصد اصل حق‌بیمه محاسبه و از مالک ساختمان وصول خواهد کرد، تا همواره کارگر حادثه‌دیده از تمامی تعهدات مندرج در قانون بهره‌مند شود.

اما متأسفانه در شرایط فعلی اجرای دقیق، عادلانه و کامل این قانون به‌دلیل پیچیدگی‌های خاص نوع کار این قشر از نیروهای زحمتکش جامعه دچار نارسایی‌هایی است که امیدواریم با گذشت زمان و تجربه بیشتر در نحوه اجرای آن، شاهد پوشش بیمه‌ای کامل این دسته از کارگران باشیم.

عدم پرداخت غرامت ایام بیکاری و حوادث به کارگران ساختمانی

ساداتی عدم پرداخت غرامت ایام بیکاری و حوادث به کارگران ساختمانی را از دیگر مشکلات این قشر برشمرد و عنوان کرد: اگر کارگران ساختمانی ما در محیط کار دچار حادثه و سانحه‌ای شوند، در ایام استراحت پزشکی نه تنها باید هزینه حق بیمه خود را پرداخت کنند، بلکه حقوق یا همان غرامت دستمزد ایام بیکاری نیز دریافت نمی‌کنند.

رئیس کانون کارگران ساختمانی مازندران با بیان اینکه حداقل کار ممکن در این ایام عدم دریافت حق بیمه از کارگران از سوی تأمین اجتماعی است؛ اذعان کرد: درحالی‌که پرداخت غرامت ایام بیکاری کارگران در قانون دیده شده است، اما سازمان تأمین اجتماعی این را لحاظ نمی‌کند و در کشور اجرا نمی‌شود.

حرف پایانی...

آمار بالای حوادث شغلی، بیکاری و رکود در بخش ساختمان و عدم برخورداری کارگران این بخش از خدمات حمایتی و رفاهی، کارگران ساختمانی را به یکی از آسیب‌پذیرترین اقشارِ جامعه کارگری تبدیل کرده‌ است.
اقشاری که در موسم رکود ساخت‌وساز مسکن، با مشکلات عدیده بیکاری و بیش از همه معیشتی مواجه شده‌اند.

بی شک کارآمدی بیمه در چنین ایامی، می‌تواند حمایت مطلوبی در پوشش مالی و معیشتی این قشر آسیب‌پذیر بعمل آورد، که امیدواریم با همت مسئولان استانی و کشوری و با اجرای ثبت‌نام الکترونیک و حل معضل محدودیت سقف ثبت‌نام کارگران بیمه‌ای، همچنین اصلاح و اجرای قانون پرداخت غرامت بیکاری، گام شایسته‌ای برای جامعه بزرگ کارگران ساختمانی برداشته شود.