به گزارش مازند اصناف؛ قیمت تخممرغ طی ماههای آبان و بهویژه آذر سالجاری روند افزایشی به خود گرفت و انگار قصد بازگشت که هیچ، توقف را هم نداشت.
شیوع بیماری حاد تنفسی و معدومسازی بیش از 15 میلیون قطعه مرغ در کشور موجب شد تا موج گرانی و افزایش قیمت تخممرغ در سراسر کشور راه بیفتد.
گرانی که قیمت هر شانه تخممرغ در بازار کشور را به 20 هزار تومان و در استان مازندران نیز به 18 هزار تومان رساند. فروش هر عدد تخم مرغ در بازار به 700 تومان هم رسید و این موضوع موجب گلایه مردم و چالشی برای مسئولان شد.
هر چند عرضه تخممرغهای تنظیم بازاری در برخی میادین از سوی تنظیم بازار صورت گرفت، اما میزان تقاضا خیلی بیشتر از آن بود که پاسخگوی بازار باشد و موجب تعدیل قیمتها نشد، از سویی دیگر حجم گسترش بیماری تا حدی شد که مرغداران سراسر کشور جز دو استان خراسان و سمنان را درگیر خود کرد.
در حالیکه هر ساله در فصل زمستان میزان تمایل مصرف به تخممرغ افزایش مییابد و این افزایش تقاضا از یکسو و شیوع بیماری و همچنین کاهش تولید از سوی دیگر موجب گرانی تخممرغ در بازار کشور شد، راهکارها برای کاهش این نرخ جوابگو نبود و سرانجام تصمیم به واردات این کالا از ترکیه گرفته شد.
واردات دهها تن تخممرغ به کشور
بر اساس آمار گمرک ایران، ۱۱۶ تن تخممرغ به ارزش ۱۶۹ هزار دلار طی یک هفته گذشته به کشورمان وارد شد.
بر اساس اعلام گمرک، تشریفات گمرکی این کالا در سریعترین زمان ممکن، به کمک سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی انجام شد.
با ورود تخممرغهای وارداتی و توزیع آن به قیمت مصوب، کسری تخم مرغ بازار کشور جبران و قیمتها روند کاهشی به خود گرفت.
کاهش قیمت تخممرغ در بازار مازندران/ هر شانه تخممرغ 13 هزار تومان
علیاصغر ایمانی در اینباره به خبرنگار بلاغ گفت: کاهش تقاضا و واردات تخممرغ سبب تعدیل قیمتی این کالا شد.
این توزیعکننده فعال تخممرغ در مازندران با بیان اینکه قیمت هر عدد تخم مرغ در بازار استان 450 تومان است، اظهار کرد: در حال حاضر، قیمت توزیع هر شانه تخممرغ در درب مغازه 11 هزار و 500 الی 12 هزار تومان و قیمت مصرفکننده 12 هزار و 500 الی 13 هزار تومان است.
مرغ کیلویی 6800 تومان
کامران هاشمی نیز در گفتوگو با خبرنگار بلاغ ضمن اعلام کاهش قیمت تخممرغ در بازار استان، علت آنرا واردات این کالا عنوان کرد.
عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغ و تخممرغ مرکز مازندران درخصوص وضعیت بازار مرغ اظهار کرد: قیمت توزیع مرغ در درب مغازهها 6 هزار و 200 تومان و قیمت مصرفکننده نیز 6 هزار و 800 تومان است.
ضعف در تنظیم بازار عامل اصلی گرانیها است
گرانی و افزایش قیمت کالاهای اساسی دیگر موضوع چندان عجیب و غریبی برای اقتصاد و مسئولان اقتصادی ما نیست، به نحوی که شاهد کمترین واکنش به این موضوعات و اقدام در لحظات بحرانی هستیم.
هرچند ضعف در تنظیم بازار عامل اصلی افزایش قیمت در سالهای اخیر است اما بهرغم این حرفها گرانیها در اقتصاد ایران همچنان جاری است، مسالهای که نشان میدهد هیچیک از تصمیمات دولت و اقدامات دستگاههای نظارتی دارای کارآیی لازم نبوده و در عمل نتوانسته است به تنظیم بازار کالاهای اساسی بینجامد.
ضعف در تنظیم بازار از آنجا شدت گرفت که مسئولیت آن از وزارت صنعت، معدن و تجارت که تجربه، نیرو و تخصص این کار را داشت، گرفته شد و به وزارت کشاورزی که نه تخصص و نه ابزار تنظیم بازار را داشت، واگذار شد.
باید بپذیریم که مسئولیت تنظیمبازار چند سالی است که دچار عارضه بلاتکلیفی و تقسیم کار میان دو وزارتخانه کشاورزی و صمت شده که این مساله به خاطر همین تقسیم کار، صحیح اجرا نمیشود و دود این تصمیم اشتباه، به چشم مردم میرود.
بی شک ضعف در تنظیم بازار موجب ضایع شدن حقوق مردم و همچنین کوچک شدن سفره آنها میشود، مردمی که به ناچار برای مدیریت هزینههایشان باید مرتب قید برخی کالاهای اساسیشان را هم بزنند.
حرف پایانی...
باید بپذیریم که کشور در بحث تنظیم بازار دارای چالش و مشکل جدی است و ضعف در تنظیم بازار بیشک فضا را برای جولان سودجویان باز میکند و حاصل این امر چیزی نیست جز گرانی، جز ضایعشدن حقوق مردم و جز بار روانی فراوانی که بخشی از آن را طی اعتراضات اخیر دیدیم.
در پایان امیدواریم دولت نسبت به اصلاح یا ترمیم تصمیم واگذاری تنظیم بازار به وزارت جهادکشاورزی همت جدی بگمارد و با اتخاذ تمهیدات کارشناسانه، از تکرار این قصه تکراری پیشگیری کند.
مرجع: بلاغ