logo

کد خبر : 26737
تاریخ خبر : 1396/10/19
حیات و ممات کشاورزی و اقتصاد شمال کشور در زیرپای تصمیم‌های غیرکارشناسی/ لگدمالی باغداری با تصمیمی شتاب‌زده

حیات و ممات کشاورزی و اقتصاد شمال کشور در زیرپای تصمیم‌های غیرکارشناسی/ لگدمالی باغداری با تصمیمی شتاب‌زده

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">تصمیماتی که در سطح کلان کشوری اتخاذ می&zwnj;شود باید با نگاه فوق&zwnj;العاده کارشناسی و لحاظ همه ابعاد قضیه باشد تا موجب تنش و زیان ملی و اعتراض عمومی نشود.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ هنوز که گازوئیل به افزایش نرخ در لایحه بودجه نرسیده، اوضاع کشاورزان و باغداران روبه اضمحلال است و به قول یکی از باغداران، چنین پیشنهادی برای افزایش نرخ گازوئیل، لگد به بخت باغ و باغداران مرکبات و حتی شالی‌کاران است.

محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت در توجیه نرخ پیشنهادی سوخت به رسانه‌ها گفت: نرخ جهانی بنزین بسیار بیشتر از این‌ها است و هنوز با متوسط قیمت جهانی بنزین فاصله‌داریم.

نوبخت با این توضیحات حکیمانه درواقع ما را مجاب کرد که پیشنهاد دولت برای افزایش قیمت سوخت، ابتکاری و خلاقانه بود در غیر این صورت قیمت بنزین می‌توانست تا لیتری 2000 تومان هم باشد.

ما ضمن قدردانی از ایشان می‌پرسیم چرا در خصوص درآمد مردم، جهانی فکر نمی‌کنید؟

چرا به این سؤال پاسخ نمی‌دهید که علت اختلاف نجومی درآمد یک خانواده چهارنفره سوئدی، با مشابه ایرانی چیست؟

و اساساً در شرایطی که درآمد درصد قابل‌توجهی از خانواده‌های ما، نزدیک و یا زیرخط فقر است، دولت با کدام عقل و تدبیر به مقایسه قیمت بنزین در ایران با متوسط نرخ جهانی آن فکر می‌کند؟

در خصوص نرخ گازوئیل هم اوضاع مشابهی حاکم است و ما فکر می‌کنیم با توجه به ظرفیت اقتصاد کشور و سطح درآمد خانواده‌ها، هم بنزین و هم گازوئیل با نرخی غیرواقعی و بسیار گران در ایران عرضه می‌شوند و هردو باید ارزان شوند. دولت هم به فکر جبران کسری بودجه‌اش از منابع واقعی و با صرفه‌جویی در ریخت‌وپاش‌ها باشد نه تحمیل حدود 30 درصد بودجه به دوش مردم.

تبعات گرانی نرخ گازوییل

یکی از تبعات کلانی که در صورت افزایش نرخ گازوئیل، کشاورزی مازندران، گیلان و گلستان را به‌شدت متأثر خواهد کرد بالا رفتن قیمت تمام‌شده محصولات کشاورزی و تولیدات باغی است که در حال حاضر نیز بالاتر از محصولات مشابه خارجی و استاندارد جهانی است.

بالابود قیمت تمام‌شده محصولات کشاورزی و تولیدات باغی مازندران که یکی از دلایل ناکامی از جلب بازارهای صادراتی است، به خاطر بالا بودن هزینه‌ها است.

در حال حاضر نرخ سموم دفع آفات، کودهای شیمیایی و انواع خدمات ضروری ازجمله قیمت کارگر، گازوئیل مورداستفاده ماشین‌آلات کشاورزی برای شخم زدن اراضی و آبیاری مزارع شالیزاری و زمین‌های باغی، بسیار گران است و نکته دردناک اینجاست که در همه این موارد، دولت یک پاسخ دارد که از زیر بار مسئولیت شانه خالی کند. مثلاً در خصوص آفت‌کش‌ها و سموم تقویتی، کشاورزان را متهم به زیاده‌روی در مصرف می‌کند. در خصوص گازوییل مصرفی ماشین‌آلات و موتورهای دیزل برای آبیاری شالیزارها و باغات، کشاورزان را به هدر دادن آب و زیاده‌روی در مصرف متهم می‌کند و در خصوص نرخ بنزین و گازوییل نیز، قیمت متوسط جهانی را بر سر کشاورزان می‌کوبد!

گویا در بدنه دولت حتی یک مشاور نیست که به این «رادمردان خدمتگزار و شیفتگان خدمت» بگوید در حال حاضر که نرخ گازوئیل پایین‌تر از نرخ جهانی است، قیمت تمام‌شده محصولات کشاورزی مازندران بالاتر از نمونه‌های جهانی است و به همین دلیل توان رقابت در بازارهای جهانی را ندارد، اگر نرخ گازوئیل به متوسط قیمت جهانی نزدیک شود، قطعاً قیمت تمام‌شده محصولات کشاورزی شمال از دو برابر مشابه خارجی عبور می‌کند و این به معنای لگد به بخت کشاورزی استان است و پخش شدن محصولات کشاورزی چون پرتقال و تامسون، همانند سیب ارومیه در کنار جاده‌ها را به دنبال خواهد داشت و برای پرهیز از چنین اتفاقی، خواندن این گزارش به کارگزاران دولت برای درک بهتر موضوع پیشنهاد می‌شود.

در حال حاضر تامسون کیلویی 700 تا 900 تومان از باغداران خریده می‌شود و این به معنای حداقل سود برای باغدار است.

مرکبات ضمن بسته‌بندی با احتساب کرایه خودروهایی، که سوخت‌شان بنزین یا گازوئیل است، به شهرستان‌هایی چون مشهد و تهران و اصفهان ارسال می‌شود و در میدان‌های بار این شهرستان‌ها، به نرخ 1200 تا 1400 به فروش می‌رسد.

اگر رقمی معادل آنچه مدنظر دولت است به بنزین و گازوئیل اضافه شود با توجه به نیاز کشاورزان به استفاده از خدمات ماشین‌آلات گازوئیل‌سوزی که به آن اشاره شد، قیمت تمام‌شده محصول افزایش می‌یابد و باغدار ضرر می‌کند.

انتقال تولیدات باغی به میدان‌های میوه شهرستان‌های دوردست نیز به افزایش بیشتر قیمت می‌انجامد و درنهایت، محتمل است باغداران شمال همانند سیب‌کاران ارومیه، اقدام به قطع درختان و یا رهاسازی سیب در حاشیه جاده کنند.

دست‌وپنجه نرم کردن باغداران شمالی با مشکلات پیشرو

پایان سخن اینکه کشاورزی در مازندران، گلستان و گیلان در حال حاضر با اقسام مشکلات دست‌وپنجه نرم می‌کند و اعمال هر نوع فشار حتی به حداقل میزان، می‌تواند به بحران جدی منجر گردد و به همین دلیل ازنظر ما و بسیاری از کشاورزان مازندران، افزایش قیمت گازوئیل که در حال حاضر نیز بالا است، لگد به بخت باغداری و کشاورزی در مازندران است و از نمایندگان استان می‌خواهیم به‌عنوان نماینده مردم، در مقابل دولت بایستند و حق مردم را مطالبه کنند.

لازم است یک‌بار دیگر تأکید شود باغداران با رضایت به حداقل سود، این روزها تامسون خود را تا کیلویی 700 تومان به واسطه‌ها می‌فروشند، علاوه بر پرداخت هزینه‌های نجومی در مراحل داشت، که از فروردین تا آذرماه را در بر می‌گیرد، از خطرات آسمانی چون برف و سرما نیز در امان نیستند و در چنین وضعیتی، تحمیل هزینه به سبد خانوار کشاورز، ظلمی فاحش و ناجوانمردانه تلقی می‌شود.

 

مرجع:عصرساری