به گزارش مازند اصناف چاینا دیلی دو روز گذشته در گزارشی اعلام کرد که آمریکا در تلاش است تا روی واردات ورقههای آلومینیومی از چین تعرفههای سنگین ضددامپینگ اعمال کند تا به قول خودش از تولیدات داخلی ایالات متحده محافظت به عمل آورد. این اولین بار نیست که دولت آمریکا به دنبال اعمال سیاستهای ضددامپینگ بر واردات محصولات چینی است بهطوریکه پیش از این سیاستهای مشابه روی برخی محصولات فولادی باعث رنجش خاطر تولیدکنندگان و صادرکنندگان و دولت چین شده بود.
سال ۲۰۱۵ بود که با افزایش سهم فولاد چین در اقتصاد ایالات متحده که گفته میشد در آن زمان به حدود ۳۰ درصد رسیده بود دولت تصمیم گرفت تعرفهها را بیش از ۵/ ۲ برابر افزایش دهد و به این ترتیب مانع از واردات ارزان این محصولات به خاک آمریکا شود. این در حالی بود که علاوه بر تعرفههای سنگین طرحهای مشابه همچون وضع مالیاتهای سنگین بر واردات محصولات فولادی از چین باعث شد تا مشکلات جدی در مسیر تجاری دو کشور ایجاد شود.
تهدیدهای نقرهای واشنگتن برای پکن
تلاشهای دولت چین برای جلوگیری از تداوم این سیاستها نیز راه به جایی نبرد و با آنکه سیاستهای واشنگتن برخلاف سیاستهای سازمان جهانی تجارت بود اما عملا این سازمان نیز محدودیتی در مسیر تصمیمات آمریکا ایجاد نکرد. باید البته به این نکته اشاره کرد که با روی کار آمدن ترامپ خط و نشان کشیدنهای آمریکا علیه چین و کالاهای چینی نیز به شدت قوت گرفته بود و این موضوع در مورد کالاهایی همچون فولاد و اخیرا آلومینیوم که سهم بسزایی از بازار داخلی آمریکا را در اختیار گرفته شدیدتر شده است. این موضوع زمانی برای پکن سخت تر به نظر میرسد که پا به پای ایالات متحده، اروپا نیز به دنبال سیاستهای محدودکننده در برابر صادرات برخی محصولات چینی است که این مسائل باعث میشود تجارت چین با شرکای اصلی این کشور سخت شده و کار به جاهای باریک بکشد.
در این بین اما آلومینیوم به معضلی جدید تبدیل شده است. چاینا دیلی در این زمینه دو روز پیش در گزارشی نوشت آمریکا چین را در حوزه آلومینیوم به رقابت مخرب یا همان دامپینگ متهم کرده و معتقد است پکن با پایین آوردن قیمتهای فروش حتی پایین تر از قیمتهای داخلی و حتی قیمتهای تمام شده در تلاش است تا بازار آمریکا را از آن خود کند و این موضوع قطعا فشارهای سنگینی را برای تولیدکنندگان داخلی آمریکا به دنبال خواهد داشت. آمریکا این موضوع را بهعنوان یک زنگ خطر برای اقتصاد خود به شمار آورده و آنطور که این گزارش اعلام میکند از هیچ تلاشی برای جلوگیری از اثرات منفی این اقدامات چین فروگذار نخواهد کرد. اما واشنگتن در برابر این موضوع چه اقداماتی انجام خواهد داد؟ چین در مقابل چه رفتاری میتواند از خود بروز دهد؟کارشناسان معتقدند آمریکا با افزایش تعرفههای واردات محصولات چینی بهطور خاص در حوزه آلومینیوم مسیری را طی خواهد کرد که در مورد فولاد نیز در پیش گرفت. بررسیهای متال بولتن اخیرا نشان داده در حال حاضر میزان واردات فولاد توسط ایالات متحده از چین در پایینترین سطح آن در ۶ سال اخیر قرار گرفته و این موضوع را باید زنگ خطری جدی در برابر سیاستهای مقاومتگرایانه واشنگتن در برابر پکن به حساب آورد. این در حالی است که سر و صدای شرکتهای آمریکایی در اکثر حوزهها درآمده است.
دیروز نیز گزارشی از سوی اداره بازرگانی آمریکا منتشر شد که سایتهای خبری جهان آن را منعکس کردند مبنی بر آنکه تولیدکنندگان آمریکایی که لولههای گالوانیزه تولید میکنند به واردات این محصول از شرکتهای چینی و همینطور کرهای معترضند و خواهان برخورد دولت آمریکا با واردات این محصولات بهصورت دامپینگ هستند. این شرکتها خواستهاند تا واردات این محصول از چین و البته برخی دیگر از کشورها از جمله برزیل، کره جنوبی، ترکیه، آفریقای جنوبی، آلمان، ایتالیا و... مورد بررسی مجدد قرار گیرد که این مسأله نشان میدهد محدودیتها به مرحله حادی رسیده است و نظارتهای بیشتری را پس از این شاهد خواهیم بود. حال وزارت بازرگانی چین بهطور خاص روی واردات آلومینیوم دست گذاشته و اعلام کرده هر اقدامی لازم باشد انجام خواهد داد. چین نیز با ابراز نگرانی از منافع شرکتهای چینی اعلام کرده تلاش میکند تا منافع آنها را حفظ کند.
به عقیده کارشناسان یکی از پیش بینیها آن است که دو کشور به سمت یک جنگ تجاری حرکت کنند که در این صورت میتواند عواقب این موضوع متوجه همه دنیا شود چراکه ناخودآگاه یک جنگ تجاری را در بین شرکای عمده ایجاد خواهد کرد که قابل تعمیم به ابرقدرتهای اقتصادی به خصوص کشورهای اروپایی خواهد بود. در مقابل برخی معتقدند رفتار ترامپ و دولت چین در مدت بیش از یک سال گذشته نشان داده است که دو طرف علاقهای به ورود به جنگ تجاری ندارند و در این مدت نیز دو طرف از خود نرمش نشان دادهاند با این حال آمریکا همواره محدودیتهای مورد نیاز را اعمال کرده است که نمونه آن را در مورد فولاد دیدیم. اما اگر قرار باشد تعرفههای ورقههای آلومینیومی چینی آنطور که وزارت بازرگانی آمریکا اعلام کرده بین ۸۱/ ۹۶ تا ۲۴/ ۱۶۲ درصد افزایش یابد تا با این روش بتواند مانع از واردات این محصولات شود این موضوع میتواند روی قیمتهای داخلی محصولات مذکور در خاک آمریکا نیز اثرات منفی بر جا بگذارد. این در حالی است که این محصولات در بسیاری از صنایع دیگر قابلیت استفاده دارند که افزایش قیمتها در این حوزه عواقبی را به سایر بخشها تحمیل خواهد کرد.
بر این اساس انتظار میرود نرخهای قابل قبولتری بر واردات این محصولات چینی اعمال کند هرچند اعمال تعرفه حتمی است. البته با توجه به اینکه پیش از این سابقه نداشته ایالات متحده روی محصولات آلومینیومی تعرفههای ضددامپینگ اعمال کند، بنابراین انتظار میرود در این باره با احتیاط بیشتری قدم بردارد. در این بین قرار است تحقیق و تفحصی پیرامون میزان اثرگذاری واردات ورق آلومینیومی چینی روی شرکتهای آمریکا از منظر میزان تولید یا اثرات آن بر اشتغال این شرکتها صورت بگیرد که نتیجه این تحقیق و تفحص اواسط ژوئن سال آینده یا حتی قبل از آن اعلام خواهد شد.
گفته میشود اگر نتیجه این تحقیقات نشان دهد شرکتهای آمریکایی آسیب جدی از این موضوع خوردهاند وزارت بازرگانی سیاستهای سختی در قبال واردات محصولات چینی اتخاذ خواهد کرد. چینیها اما میگویند ورق آلومینیوم در صورتی که با تعرفههای بالا روبهرو شود علاوه بر شرکتهای چینی روی تولیدکنندگان آمریکایی اثرات بدی خواهد گذاشت و منافع مصرفکننده آمریکایی را نیز با مخاطره روبهرو خواهد ساخت به همین دلایل انتظار نمیرود تعرفههای خیلی سختگیرانهای اعمال شود. در حال حاضر حدود ۶۰۰ میلیون دلار در سال ورق آلومینیومی از سوی چین به ایالات متحده صادر میشود.برخی کارشناسان نیز معتقدند این نوع سیاستهای ترامپ حالت پوپولیستی داشته و به نوعی وی در تلاش است تا بگوید قصد دارد از منافع آمریکاییها در برابر خارجیان محافظت کند. مقامات دولت وی اخیرا در اظهار نظری اعلام کردهاند شواهدی در دست دارند که تولیدکنندگان آمریکایی از واردات ورقهای آلومینیومی چینی رنج میبرند و به عقیده کارشناسان این نوع ادبیات در دولت ترامپ حکایت از همین سیاستهای پوپولیستی دارد. با این حال تفاوتی نمیکند با چه هدفی این تصمیمات گرفته میشوند چراکه بخش مهمی از تجارت در چین را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
منبع:دنیای اقتصاد