به گزارش مازند اصناف؛ صنعت فولاد با سابقه طولانی خود فراز و فرودهای گوناگونی را تجربه کرد که مشکل بازنشستگان آن که ریشه در الحاق صندوق بازنشستگی از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است، از برجستهتر ین مشکلات آن است.
* مشکلات مالی بازنشستگان صنعت فولاد کشور
وجود زغال برای شرکت های فولاد و ذوب آهن در گذشته دارای ارزش و اعتبار بزرگی بود اما با گذشت زمان و حضور جایگزین برای زغالسنگ کاهش آن در مناسبات صنعتی و فولادی را شاهد هستیم و اهمیت یک ماده معدنی به همراه خود ابعاد مختلف دیگری را شامل میشود که اشتغالزایی و اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم بر حیات اقتصادی و اجتماعی آن منطقه بخش مهمی از این اثرگذاری است.
زغال سنگ البرز مرکزی بخشی از صنعت فولاد کشور است و بازنشستگان آن با مشکلات و مدیریت مالی مواجه هستند.
بیشتر بازنشستگان در دورانی که شاهد مشکلات و رکود اقتصادی در جامعه هستیم بار مالی و معیشتی فرزندان خود را هم بردوش دارند.
حدود ۸۵ هزار بازنشسته صنعت فولاد در کشور زندگی می کنند و به صورت نسبی زندگی ۳۰۰ هزارنفر از خانواده آنان با احتساب همسر و فرزندان با مشکل همراه است و حقوق ماهانه آنان و یا خطای تصمیم در مورد آنان با زندگی ۳۰۰ هزار نفر مرتبط می شود.
دفتر خبرگزاری فارس استان مازندران در ادامه برگزاری میزگردهای موضوعی خود، میزگرد چرایی و چگونگی مشکلات بازنشستگان صنعت فولاد و راهکارهای خروج آن را با حضور عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی و فعالان صنفی صنعت فولاد و کارگران بازنشسته، بررسی کرد.
* پیگیری لازم برای اختصاص حقوق و مزایای بازنشستگان از طریق بودجه دولت
مدیرعامل کانون بازنشستگان البرز مرکزی استان مازندران با اشاره به اینکه حدود ۸۵ هزار نفر بازنشسته صنعت فولاد در کشور زندگی می کنند و تا سال ۱۳۹۰ دغدغه حقوق نداشتیم و سال ۱۳۹۱ با اجرای نادرست اصل ۴۴ قانون اساسی سرآغاز ایجاد مشکلات برای ما بود گفت: از سال ۱۳۹۱ بر طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی صندوق بازنشستگی صنعت فولاد در وزارت تعاون تجمیع شد.
اسدالله نجفی با بیان اینکه از سال ۹۱ هر ماه برای دریافت حقوق و مزایای خود به دردسر میافتیم، افزود: در طول ۷ سال اخیر برای گرفتن حقوق و مزایای خود با خواهش و التماس رفتار کردیم.
اسد الله نجفی
عضو هیأت مدیره کانون بازنشستگان البرز مرکزی استان مازندران از عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس خواست تا پیگیری لازم برای اختصاص حقوق و مزایای بازنشستگان از طریق بودجه دولت اجرایی شود.
* شرکتهای پردرآمد؛ حیاتخلوت افراد
دبیر کانونهای معدنی و فولادی کشور با تقدیر از حضور نماینده مجلس در میزگرد خبرگزاری فارس، گفت: کارکنان صنعت فولاد با پرداخت ۳۰ درصد از کسورات در دوران فعالیت خود ۱۰ درصد بیشتر از سایر کارکنان پرداخت کردند تا در زمان بازنشستگی به دلیل زیان آوری فعالیتها و مشکلات درمانی مورد استفاده قرار گیرد که با چالشهای مختلفی روبرو هستیم.
شوکتالله آزادی با اشاره به روند فعالیتهای صندوق بازنشستگان و با بیان اینکه از سال 1391 و به استناد ماده 113 قانون مدیریت خدمات کشوری و براساس مصوبه بند 59 قانون بودجه سال 1391 صندوق بازنشستگی صنعت فولاد کشور از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ملحق شد.
شوکت الله آزادی
وی با بیان اینکه در زمانیکه بازنشسته وجود نداشت و در صندوق بازنشستگان هم با پول کارگران برای بازنشستگی ذخیره شدهبود، شاهد حاتمبخشی مدیران برای باشگاه ورزشی یا مسائل دیگر بودیم و از طرف دیگر برای پشتیبانی از صندوق بازنشستگان، شرکتهای زیانده به آنان اختصاص یافت، اظهار کرد: شرکتهایی که قرار بود حقوق ما را پرداخت کنند توان پرداخت حقوق خودشان را هم نداشتند و در حال حاضر بر اساس حسابرسی بیمهای حسابرسی کل کشور دولت بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان به صندوقهای بازنشستگی صنعت فولاد، بدهکار است.
یکی از نواب کانونهای معدنی و فولادی کشور با اشاره به اینکه ما به صورت دولتی استخدام شدیم و از ابتدا قرار نبود که شرکتدار و کارخانهدار شویم و مقرر بود که دولت حقوق ما را بدهد و شرکت ها توان پرداخت حقوق ما را ندارند و در برخی موارد شرکتهای پردرآمد، حیاتخلوت برخی افراد شدند، بیان کرد: اگر همین واگذاری پرداخت حقوق بازنشستگان صنعت فولاد به شرکتهای دیگر تکرارشود، اشتباهی مجدد است و ما کسورات بیشتری را پرداختیم تا در زمان بازنشستگی از خدمات بیشتری استفاده کنیم.
نائب رئیس هیأت مدیره کانون بازنشستگان البرز مرکزی استان مازندران با اشاره به اینکه انتظار ما آن است که پرداخت حقوق و مزایای ما در ردیف بودجه عمومی دولت قرارگیرد و اموال و داراییهای مرتبط با اموال صندوق بازنشستگی در اختیار دولت باشد، به طرح فروش اموال برای پرداخت حقوق و مزایا انتقاد کرد و افزود: فروش اموال برای پرداخت حقوق و مزایا باعث میشود که برای سالهای آینده چیزی باقی نماند.
وی به پیشنهادات خود اشاره کرد و گفت: انتظارداریم پرداخت حقوق ما در بودجه عمومی دولت قرار گیرد و تحتنظارت صنعت، معدن تجارت به عنوان خانه اصلی خود بازگردیم و الحاق به وزارت کار از ابتدا اشتباه بود و کارشناسیشده نبود.
* فعالیتهای قانونی برای احقاق حقوق
فعالصنفی بازنشسته صنعت فولاد با تقدیر از خبرگزاری فارس و رضیان گفت: 30 سال کارگری کردیم و پول به دولت دادیم و دولت موظف است که حقوق ما را به موقع پرداخت کند.
وی با اشاره به اینکه پرداخت به موقع حقوق درمان بر اساس آیین نامه صنعت فولاد که خواهان ساماندهی آن هستیم و همکاران بازنشسته ما مشکلات ریوی و تنفسی دارند و دستورالعمل جدید برای درمان بیماران در منطقه خود، قابل قبول نیست، افزود: مطالبات بازنشستگان سال ۱۳۹۱ تاکنون هنوز پرداخت نشده است
احمد مفیدی با اشاره به اینکه برای ۵ سال برای دریافت عیدی، مشکل داریم و مشاهده پیرمردان صنعت فولاد که برای دریافت حقوق و مزایای خود اجتماع میکنند، ناراحتکننده است.
احمد مفیدی
وی خاطرنشانکرد: پرداخت مرحلهای از حقوق بازنشستگان از طریق کمیته امداد و بهزیستی که توسط معاون وزیر کار اعلام شد را توهین به خودمان می دانیم.
مفیدی با بیان این مطلب که بنر تقدیر از یکی از نمایندگی ساری در سوادکوه نصب شد که ربطی به بازنشستگان نداشت و توسط یک کاسبکار انجامشد، گفت: ما به دنبال فعالیتهای قانونی برای احقاق حقوق خود هستیم.
* صندوق بازنشستگی خودگردان نمیخواهیم
بازنشسته شرکت البرز مرکزی در معادن کارمزد با اشاره به اینکه مشکل حقوق و نارساییهای درمانی از مهمترین مشکلات بازنشستگان صنعت فولاد و خانوادههای ما است، گفت: انتظار ما آن است که دولت و مجلس برای حل مشکلات ما اقدام کنند و ما صندوق بازنشستگی خودگردان نمیخواهیم.
وی با بیان اینکه صندوق خودگردان برای ما زیانآور است و ما در معادن هزار و 500 متری و ابعاد ۶۰ سانتیمتری فعالیت کردیم، افزود: انتظار ما پرداخت حقوق و مزایای قانونی است.
نورالله اصغری
نورالله اصغری با اشاره به اینکه فعالیت در معادن از سختترین فعالیتها است و دریافت حقوق و مسائل درمانی از مهمترین مشکلات ما بازنشستگان است به سخنان محمدباقر نوبخت، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه در جمع کارگران درباره فروش «کت» خودش و وجود ردیفهایی برای پرداخت مطالبات آنان در اختیار خود و قول وزیر کار در مجلس برای حل مشکلات اشاره کرد و گفت: مشکلات ما همچنان باقی ماند و قولهای مسؤولان هنوز اجرایی نشد.
* حق معدنچی آن نیست که توهین شود
بازنشسته البرز مرکزی در معدن کیاسر با اشاره به اینکه همکاران من در معدن کار کردند و با انواع بیماریها مانند آب مروارید، مشکلات ارتوپدی، تنفسی و ریوی دستو پنجه نرم میکنند و فقط در هفته معدن نامی از آنان برده می شود، گفت: برگه کاغذ بهدست ما دادند که با ۲۰ سال کار و با حقوقی که 30 کامل روز نیست، اخراج محترمانه شدیم.
وی با اشاره به اینکه خود و خانوادههای ما از نظر روحی و روانی تحت فشار هستیم و بیشترفرزندان ما هم در حال تحصیل، بیکار یا دارای مشکلات مختلف هستند و با همه این مشکلات و به عنوان یک پدر چگونه شب را صبح کنیم.
اسماعیل اشرفنژاد
اسماعیل اشرفنژاد با اشاره به اینکه با همین حقوق بازنشستگی، آرامش و امنیت خانوادگی خود را تأمین میکنیم اما با مشکلات مربوط به پرداخت حقوق و مزایا و اینکه فرزندان و دامادها به خاطر مشکلات مختلف به پدر نگاه می کنند، افزود: دولت و مجلس بیندیشند که ما هر ماه در جلوی مجلس یا وزارتخانهها و ادارات مختلف جمع نشویم و شخصیت ما زیر سوال نرود.
وی با بیان اینکه حق معدنچی آن نیست که توهین شود و مورد کملطفی و بیمهری قرارگیرد، خاطرنشانکرد: مجلس و دولت مشکل ۹۰ هزار نفر بازنشسته صنعت فولاد را حل کنند.
این بازنشسته البرز مرکزی با بیان اینکه ما حقوق و مزایای خودمان را میخواهیم، گفت: صنایع و معادن به ما بدهکار است و پولی را که از حقوق ما برای بازنشستگی کسر کرد را باید بپردازد و ما ارث خودمان را از وزارت صنعت، معدن و تجارت میخواهیم.
* 2 هزار و 400 میلیارد تومان حقوق و مزایای سالانه بازنشستگان صنعت فولاد است
نماینده قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی در مجلس شورای اسلامی نیز در میزگرد چرایی و چگونگی مشکلات بازنشستگان صنعت فولاد و راهکارهای خروج آن با اشاره به اینکه در جلسات مختلف رسمی دولت و مجلس درباره صنعت فولاد حضور داشت، گفت: بازنشستگان صنعت فولاد مظلوم هستند و در میزگرد خبرگزاری فارس هم اطلاعات ریزتری از وضعیت این بازنشستگان بهدست آوردم.
وی با بیان اینکه به عنوان عضو کمیته 3 نفره مجلس شورای اسلامی برای بررسی وضعیت معدن زغال سنگ «زمستان یورت» بودم و در معادن البرز مرکزی هم حضور داشتم و به محیط سخت و زیانآور فعالیتهای مرتبط با معدن و فولاد، آگاه هستم، افزود: کارگران صنعتفولاد از کارگرانی هستند که برای تولید کشور تلاش کردند و در حال حاضر کشور شرایط سختی را از نظر اقتصادی طی می کند و بیشترین آسیب به کارگران وارد میشود.
عبدالله رضیان
عبدالله رضیان با اشاره به اینکه 2 هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان حقوق و مزایای سالانه بازنشستگان صنعت فولاد است و دولت ۳۰ هزار میلیارد تومان به آنان بدهکار است و اگر بدهی دولت پرداخت شود بخش مهمی از مشکلات حل میشود، خاطرنشان کرد: اصل ۴۴ مورد نظر مقام معظم رهبری مشکلی نداشت اما نحوه اجرای آن در دولت قبل و این دولت به درستی اجرا نشد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با انتقاد از اینکه انتصاب مدیران رانتی در مجموعههای مختلف باعث ایجاد حقوقهای نجومی و مسائل حاشیهای میشود و به صورت حیاط خلوت برخی از افرادی در آمد که حقی نسبت به آن مجموعه ها نداشتند و باعث ایجاد آسیب های جدی شد، اظهارکرد: مجلس با هماهنگی دولت، مشکل بازنشستگان صنعت فولاد را حل کنند و نگاه برخیها به مشکلات بازنشستگان صنعت فولاد درست نیست.
*محافظهکاریها درباره وضعیت بازنشستگان صنعت فولاد
رضیان با اشاره به اینکه مسائل مربوط به بازنشستگان صنعت فولاد شامل برخی محافظهکاریها می شود، بیانکرد: در شأن و جایگاه نظام جمهوری اسلامی نیست که افرادی با سن بالا برای دریافت حقوق و مزایای خود تجمعکنند.
عبدالله رضیان
وی به حضور خود و دامادی نماینده دیگر استان مازندران در جمع تجمعکنندگان بازنشسته صنعت فولاد در مقابل مجلس و دیدار و رایزنی با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس مجلس، افزود: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی معتقد بود که صندوق بازنشستگی صنعت فولاد به این وزارتخانه تحمیل شد و این فشار وجوددارد که اموال برای پرداخت حقوق فروختهشود که ایشان موافق نیست و شرکتهایی برای این پشتیبانی صندوق انتخاب شدند که زیانده بودند.
* بازنشستگان صنعت فولاد حقوق واقعی خود را مطالبه میکنند
نماینده قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در کمیسیون صنایع و معادن بارها درباره وضعیت بازنشستگان صنعت فولاد بحث و بررسیشد و حدود ۲۰۰ میلیارد تومان حقوق و مزایای ماهانه بازنشستگان صنعت فولاد است و انتظار است که فعالان صنفی بازنشستگان صنعت فولاد، تعامل نزدیکتری با نمایندگان مجلس داشته باشند و متاسفانه برخی نمایندگان در حوزه خود دغدغه مناسب برای بازنشستگان صنعت فولاد کشور را نداشتند و در جلسه میزگرد خبرگزاری فارس مازندران قانع شدم که خواستههای بازنشستگان واقعی است و مطالبه اضافه و زیادهخواهی ندارند و حقوق واقعی خود را مطالبه میکنند.
میزگرد بررسی وضعیت بازنشستگان صنعت فولاد
* پیگیری تشکیل فراکسیون حمایت از بازنشستگان صنعت فولاد در مجلس شورای اسلامی
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه زغالسنگ مغفول ماند و با وجود نفت و گاز، زغال سنگ ارزش چندانی ندارد اما مدیریت درست در این زمینه انجام نشد و فعالیت در معادن از سرناچاری است، گفت: ما باید صادقانه برخورد کنیم و من برای کاهش مشکلات بازنشستگان صنعت فولاد تلاش میکنم و پیشنهاد میکنم که فضا را تبلیغاتی نکنیم و تشکیل فراکسیون حمایت از بازنشستگان صنعت فولاد در مجلس شورای اسلامی با همکاری مجموعه های صنفی قابل پیگیری است و معتقدم که وزارت صنعت، معدن و تجارت توان بازگرداندن صندوق بازنشستگی را در زیرمجموعه خود ندارد.
میزگرد بررسی وضعیت بازنشستگان صنعت فولاد
* تجمع بازنشستگان صنعت فولاد برای حقوق و مزایایی که هزینه آن پرداخته شد
آنچه که درباره بازنشستگان صنعت فولاد کشور عیان است، عدم مدیریت و آیندهنگری مالی مدیران دولتی و خصوصی مرتبط با این صندوق است که بازنشستگان این صنعت برای دریافت حقوق و مطالبات خود با مشکلاتی روبرو هستند که برای آن در تجمعهای مختلف مطالبه خود را فریاد میکنند.
رئیسجمهور در گزارش 100 روزه دولت دوازدهم با اشاره به مشکلات صندوقها از تدابیر لازم برای کاهش مشکلات خبر داد و آنچه بازنشستگان صنعت فولاد مطالبه میکنند پرداخت حقوق و مزایایی است که پول آن را برای ذخیره در زمان فعالیت خود پرداختند و استفاده از اهرمهای مختلف مانند رایزنی با نمایندگان، تشکیل و تقویت فراکسیون حمایت از بازنشستگان صنعت فولاد در مجلس شورای اسلامی و نگاه ویژه و حمایتی دولت به این بازنشستگان میتواند بر کاهش مشکلات و تسکینی بر خستگیهای کارگران بازنشسته صنعت فولاد باشد.
میزگرد بررسی وضعیت بازنشستگان صنعت فولاد کشور
گزارش از عمران اکبرنژاد