به گزارش مازند اصناف؛ در هر جامعهای موتور حرکتی اقتصادو شکوفایی آن جامعه در راه توسعه یافتگی صنایع کوچک منطقهای است.
بر همین اساس نظام جمهوری اسلامی در سالهای ابتدایی پس از پیروزی ایران در جنگ هشت ساله با رژیم بعثی عراق بهدنبال ایجاد مناطق اقتصادی کوچک در جای جای کشور بر اساس اقلیم و بوم منطقه و امکانات موجود گرفت و از این رو با تملک زمین های مختلف و ایجاد شهرک هایی با نام شهرک های صنعتی فضایی برای رشد صنایع و تولید کنندگان کوچک ایجاد کرد تا هم مشکل اشتغال و هم مشکل تولید و رونق اقتصادی کشور برطرف شود.
در سالهای ابتدایی اجرای این طرح به همراه شتاب فراوان آن که در برخی نقاط موجب مشکلاتی مانند موقعیتیابی نامناسب، نبود امکانات زیرساختی و نبود نیروی کار متخصص باعث بروز مشکلاتی شد که بعد از چند سال برخی از این مشکلات برطرف شد. حرکت صنایع کوچک و خروج آنها از رکود موجب حرکت صنعت و در نهایت اقتصاد کشور است.
برخی پروژههای تعریف شده از سوی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی برای وزارت صنعت
۱- رونق تولید و تعیین تکلیف واحد تولیدی مشکلدار با هدف فعال نمودن آنها
۲- ارتقای رقابت پذیری واحد تولیدی کوچک و متوسط با هدف افزایش صادرات
۳- ایجاد توازن زنجیرهای مواد اولیه مورد نیاز و توسعه صنعت فولاد و مس کشور برای تولید پایدار
۴- مدیریت هدفمند واردات در راستای حفظ تراز مثبت تجاری
۵- افزایش صادرات کالا و خدمات غیرنفتی
شهرکهای صنعتی و مزایای ویژه
- برای استقرار واحدهای صنعتی امکاناتی مثل آب، برق و گاز در اختیار آنه است.
- از جمله امکانات دیگر، خدمات نرمافزاری است مثل مراکز خدمات نرمافزاری کسبو کار که مشاوران صنعتی در آن مستقر و مشکلات را مرتفع میکنند.
- استقرار واحدهای صنعتی با کمترین نقدینگی، اقساط بلندمدت و حمایت از آنها تا مرحله بهرهبرداری
- برای واحدهای صنعتی که در شهرکها مستقر میشوند با توجه به تجمیعی که واحدها انجام میدهند، مثلا برای یک پست برق، چون همافزایی انجام میشود، هزینهها تقسیم و کاهش مییابد.
- ارائه تسهیلات، برگزاری دورههای آموزشی، برگزاری تورهای صنعتی، اقدامات حوزه فناوری، مشاورههای صنعتی
آماری از وضعیت کلی شهرکهای صنعتی بابل
وجود 6 شهرک صنعتی در شهرستان بابل تقریبا در هر بخش از این شهرستان یک شهرک صنعتی خود نشاندهنده ظرفیت، توان اقتصادی و نیروی انسانی این شهرستان است که اهمیت ثبات این صنایع در رونق اقتصادی این منطقه از شمال کشور را نشان میدهد.
متراژ مساحت مورد استفاده در شهرستان حاصل خیز بابل برای ایجاد مراکز شهرکهای صنعتی بالغ بر ۲۵۵ هکتار است که در نوع خود کمنظیر است و باید جدای رعایت مسائل زیست محیطی از این مقدار زمین ارزشمند بهصورت شایسته استفاده گردد.
فاصله متوسط نزدیک به ۶۰ کیلومتری با مرکز استان مازندران و استفاده از چند راه مواصلاتی با مرکز کشور و متوسط مسافت تقریبی با پایتخت که از نظر بعد زمانی کمتر از چهار ساعت است میتواند از جمله نقاط قوت مجموعه شهرکهای صنعتی بابل باشد.
با توجه به موارد بیان شده و اهمیت صنایع کوچک در این گزارش به برخی از مشکلات این شهرکهای صنعتی بابل از نگاه مسئولان و دستاندرکاران توجه شده است که در زیر این مطلب با هم مرور میکنیم.
صلاحیت عمومی صاحبان واحد تولیدی، واردات و قاچاق از عوامل وضعیت نامطلوب بازار است
قربانعلی ولیزادهبورا در گفتو گو با خبرنگار ما با اشاره به اهمیت توجه به صنایع کوچک و وضعیت شهرکهای صنعتی در شهرستان بابل اظهار کرد: نگاه دولت در مورد رونق دادن به شهرکهای صنعتی با توجه به بستههای رونق تولید، نگاه حمایتی است.
وی افزود: با توجه به نامگذاری سال که سال اقتصاد مقاومتی تولیدو اشتغال است ما هم برحسب دستور استاندار مازندران نگاه ویژهای به بحث اشتغال داریم و سعی میکنیم در حد توان حمایت کنیم.
معاون استاندار و فرماندار ویژه بابل ادامه داد: با توجه به وضعیت موجود اقتصادی در کشور که در سالهای اخیر با مشکلاتی مواجه شده است سعی میکنیم که اشتغال موجود را حفظ کنیم و واحدهایی که واقعا میخواهند کار کنند را مورد توجه قرار دهیم.
این مسئول تصریح کرد: با برنامهریزی انجام شده در سطح این شهرستان حتی بر توزیع وام درست در مسیری که اشتغال ایجاد کند هم تاکید داریم و جلوی کسانی که از وام سواستفاده و اشتغال تولید نکنند را در صورت مشاهده خواهیم گرفت.
ولیزاده افزود: به مدیران دستگاههای حمایتی و خدمترسان مثل داراییو تامین اجتماعی، برق، آب وسایر دستگاهها گفتیم در صورت نیاز بدون اطلاع فرمانداری این موارد مهم برای واحدهای صنعتی را حتی اگر هم بدهی داشته باشند قطع نکنند و سعی کنند به طرق مختلف از جمله اقساط و زمانبندی بیشتر در جهت تسهیل کار این واحدها اقدام کنند.
فرماندار ویژه بابل تاکید کرد: به شرکتها و تولیدکنندگان مستقر در شهرکهای صنعتی هم تاکید میکنیم که منافع دولت و عموم مردم را در نظر بگیرند چون نگاه ما حمایت از تولید، اشتغال و حفظ وضعیت موجود است.
وی در پایان گفت: متاسفانه به دلیل بعضی از مسائل وضعیت خوبی در بازار داخلی نداریم که صلاحیت عمومی صاحبان واحد تولیدی، واردات و قاچاق که دولت در این امور بهطور جدی وارد شده است و امیدواریم با حل این مسائل برخی از مشکلات واحدهای تولیدی حل شود.
رهبری، تولید داخلی را اصل میدانند اما متاسفانه مسئولان توجه نمیکنند/مشکل اصلی عدم اراده مسئولان برای رونق تولید درصنایع کشور است
سیدرضا سیفاللهپور از تولیدکنندگان و کارآفرینانی که در شهرک صنعتی منطقه بندپی (رجه) شهرستان بابل حضور دارد در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار کرد: مجموعا ۱۴۵ واحد صنعتی دراین شهرک وجود دارد که از این تعداد بیشتر از ۱۵ تا ۲۰ واحد فعال بیشترنیستند که حدود ۱۰ درصد از ظرفیت مجموعه است.
وی افزود: در شرایط کنونی فضای تولید در این مجوعه شهرک صنعتی بسیار رو به افول و تعداد زیادی از صاحبان صنایع، کارآفرینان و مدیران شرکتها در شرایط نامناسب به سر میبرند.
عضو هیات مدیره شهرک صنعتی بندپی(رجه) ادامه داد: مشکلات اصلی این مجموعهها عدم نقدینگی است، واحدهای تولیدی بهخاطر نبود سرمایه در گردش مشکل عمدهای دارند، بازار اقتصادی کشور هم رو به افول است که آن هم مزید بر علت شده است.
سیفاللهپور تصریح کرد: ورود کالای خارجی مشابه دارای کیفیت نامطلوب بسیار به تولیدکنندگان ضربه زد از جمله در واحد خودم این مشکل وجود دارد، وارد کنندهها و واسطهها بهترین سود را از این محل میبرند که مقاممعظم رهبری هم میفرمایند توجه به تولید داخلی اصل باید باشد اما متاسفانه مسئولینبه این مسئله توجه نمی کنند.
رییس هیات مدیره تعاونی تولیدکنندگان bcp ویژه دامو طیور افزود: مشکل اصلی عدم اراده مسئولان برای رونق تولید صنایع در کشور است و در اینجا واسطهها و دلالها بدون اینکه دلشان برای اشتغال جوانان یا تولید داخلی بسوزد این کار را انجام می دهند.
وی با اشاره به رویه نامناسب بانکها با تولیدکنندگان اذعان کرد: بانکها معضل بزرگ دیگرعدم رونق کسب و کار هستند که باید برای آن چارهای جدی اندیشید، تسهیلات نامناسب جزو مشکلاتی است که بانکها برای تولیدکنندگان ایجاد کردهاند.
سیفاللهپوردر پایان گفت: این که فرزندی را متولد و بعد به حال خودش رها کنیم اصلا کار شایستهای نیست ولی دولتها در مورد واحدهای تولیدی مستقر در شهرکهای صنعتی دقیقا همین کار را انجام دادهاند و بانکها هم که از کار اصلی یعنی حمایت از تولید فارغ و با شیوه بنگاهداری بهدنبال سود خود از محل ضرر و زیان تولیدکنندگان هستند.
نظرات برخی از کارگران شهرکهای صنعتی بابل
رضا ساداتپیشه: هیچکدام از مسئولان به فکر کارگران نیستند چون هیچ نوع اتفاقی در اقتصاد کشور نیفتاده است و فقط حرف زدند.
مجید کریمی: وقتی به تولیدکنندگان و کارفرمایان بها داده نمیشود و وام درست و حسابی با بهره کم نمیدهند چطور امنیت شغلی برای ما وجود داشته باشد اگر موقعی با مشکل مواجه شدند پس باید فکری جدی برای این کار کرد.
اسماعیل پورسلاخ: کارفرما که تولیدکننده هم هست قرارداد بیشتر از سه ماه با ما نمیبندد و میگوید چون من در نمیآورم و حمایت نمیشوم اطمینان برای کار ندارم که بیمه و قرارداد بلند مدت ببندم و این مشکل بزرگ ما شده است.
مریم طبری: کارگران خانم به راحتی با تعطیلی کارخانهها اخراج میشوند و دادشان هم به جایی نمیرسد چون کارفرما میگوید بدهی به بانکها دارم و نمیتوانم پولتان را پرداخت کنم.
به گزارش بلاغ، با توجه به وضعیت نامطلوب اقتصادی در کشور رونق اقتصاد خرد و در مرتبه اهم آن تولیدکنندگان واحدهای صنعتی کوچک در شهرکهای صنعتی میتواند راهگشای بسیاری از مشکلات اقتصادی و اشتغال در کور باشد.
از این رو همانطور که خود تولیدکنندگان و مسئولان میانی در مورد وضعیت شهرکهای صنعتی بابل به آن اشاره کردند نگاه جدیتر به مقوله واردات و صادرات در کنار استفاده درست از ظرفیتهای بانکها میتواند مشکلات پیشروی جامعه تولیدکنندگان شهرکهای صنعتی از جمله شهرکهای واقع در شهرستان بابل را حل کند و از این راه منطقه را به سمت رونق سوق دهد.