به گزارش مازند اصناف؛ این روزها وقتی وضعیت اقتصادی کشور را برانداز میکنیم، شرایط صنایع و کارخانهها نمیتواند لبخند را بر لبان ما بنشاند و حتی ورشکستگی بسیاری از کارخانهها واقعیت این روزهای اقتصاد است.
متأسفانه وضعیت اقتصادی کشور چنان دلچسب نیست و نمیتوان پیشبینی درستی نیز درباره بازار و قیمت اجناس داشت، و به نظر تنها راه مقابله با این وضعیت آشفته و رفع بیثباتیها تکیهبر توان داخلی و اجرایی کردن الگوی اقتصاد مقاومتی است که رهبر معظم انقلاب سالهاست بر آن تأکید دارند.
اندیشه اقتصاد مقاومتی، هدیه خداوندی است
در چند سال اخیر و با شدت یافتن تحریمهای یکجانبه و غیرانسانی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران باهدف متوقف کردن رشد و اعتلای نظام اسلامی، واژهی جدید «اقتصاد مقاومتی» به ادبیات اقتصادی کشور اضافه و به فراخور حال و روز اقتصاد کشورمان موردبحث قرارگرفته است.
این واژه اولین بار در دیدار کارآفرینان با مقام معظم رهبری در شهریور سال 1389 مطرح شد. در همین دیدار، رهبر معظم انقلاب «اقتصاد مقاومتی» را معنا و مفهومی از کارآفرینی معرفی و برای نیاز اساسی کشور به کارآفرینی نیز دو دلیل «فشار اقتصادی دشمنان» و «آمادگی کشور برای جهش» را معرفی کردند.
اقتصاد مقاومتی از نگاه رهبرمعظم انقلاب
رهبر فرزانه انقلاب در خصوص اهمیت کارآفرینی و
رابطه مستقیم آن با اقتصاد مقاومتی فرمودند: اقتصاد مقاومتی یعنی آن اقتصادی که در شرایط فشار، در شرایط تحریم، در شرایط دشمنیها و خصومتهای شدید میتواند تعیینکننده رشد و شکوفایی کشور باشد.
دلیل آنکه امروز کار برایمان مهم است، کارآفرینی مهم است، این است که ما امروز در مقابل یک فشار جهانی قرار داریم. ما باید یک اقتصاد مقاومتی واقعی در کشور به وجود بیاوریم. امروز کارآفرینی معنایش این است.
از کارآفرینی تا تحقق عملی اقتصاد مقاومتی
در ادامه این گزارش و برای جلبتوجه شما مخاطب گرامی، به اهمیت و تأثیر کارآفرینی بهویژه در بخش مشاغل خانگی در تحقق اقتصاد مقاومتی، به چند نمونه از تلاشهای جوانان استان همیشهسبز مازندران اشاره میکنیم:
سید علی هاشمی نسب، مهندس عمران و کارآفرین جوان مازندرانی است که در سال 91 کار خود را از یک اتاق کوچک منزل شخصی پدرش آغاز، و هماکنون نیز یکی از بزرگترین تولیدکنندگان جعبههای مقوایی، پاکت پول و جعبههای فانتزی در کشور است.
وی در خصوص آغاز فعالیتش گفت: ازآنجاکه به این کار علاقه داشتم دنبال این کار را گرفتم، و در اتاق شخصیام با همان سرمایه بسیار اندک شروع کردم به ساخت جعبه و پس از آنهم با دوچرخه در شهر بازاریابی میکردم.
خواستن در اقتصاد مقاومتی توانستن است
باورتان نمیشود دو سال اول کارم، اتاقم، محل کارم بود؛ انبارم، انبار منزل پدریام و جنسهای تولیدی را هم در موتورخانه نگهداری میکردم تا اینکه موفق شدم خانهای را در ساری اجاره کنم که الآن یک کارگاه تولیدی است که بیش از 50 نفر در آن مشغول به کار میباشند.
وی افزود: من فکر کردم و دیدم که باید در وهله اول برای تهیه مواد اولیه باکیفیت و ارزانقیمت، واسطهها را حذف کنم و پس از آن باید تولید مناسب و قدرت فروش بالایی در بازار داشته باشم؛ پس از گذراندن این دو گام، گام آخر و نهایی یعنی
قیمت مناسب در بازار را برای اجناسم تعیین کنم تا باکیفیت خوب و قیمت مناسب حرفی برای گفتن در بازار داشته باشم.
رمز موفقیت در این چند اقدام است
برای رسیدن به این عوامل، مواد اولیه باکیفیت و بدون واسطه را تهیه کردم و پس از آن تعداد سازندهها را نیز افزایش دادم؛ البته توکل به خدا را همیشه سرلوحه کارم قرار دادم.
باید بگویم خیلیها کارشان را از صفر شروع میکنند؛ اما من این کار را از منفی صفر شروع کردم چون این کار، کار تازهای بود و مشورت گرفتن از کسی غیرممکن بود. البته فروش این کالا ازآنجاکه در سبد خرید مردم نیست، هم بسیار سخت بود.
هرچند روزهای سخت فراوانی را پشت سر گذاشتم، اما از همان اتاق کوچک سه در چهار هماکنون با همکاری نزدیک به 50 نفر، به پخش کالاها در سراسر کشور رسیدهام.
متأسفانه خیلی از هم سن و سالهای من دوست دارند حتماً پشت میز بنشینند و از شروع یک کار تازه واهمه دارند؛ اما توصیه من به آنان این است که پایان هر چیزی خوب است و اگر بد شد، بدانند که آن پایانش نیست و باید با توکل بر خدا و اخلاق در کار، باپشتکار صبوری و تحمل کنند تا به هدفشان برسند.
تسهیلات میتواند نتیجه کار را گستردهتر و عمیقتر کند
این کارآفرین برجسته استان با بیان اینکه اگر مسوولان بتوانند تسهیلاتی به من بدهند کارهای بسیاری میتوانم انجام دهم و در بحث اشتغالزایی نیز فرصتهای بسیاری را میتوانم ایجاد کنم؛ اظهار کرد: در حال حاضر نیز با توجه به تأکید رهبر انقلاب بر اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید داخلی، باید عنوان کنم که تولیدات ما و تمام مواد اولیه ما تماماً ایرانی است و با فعالیت کارگاههایی مثل کارگاه ما در داخل کشور، واردات کالاهایی نظیر جعبه سکه، کالاها، پاکت پول و ... بسیار کاهشیافته است.
هاشمی نسب در پایان اذعان کرد: روزی بود که منتظر فروش تک جعبههایی بودم که میساختم تا با پولش بتوانم مقوا بخرم و جعبههای بیشتری بسازم. روزی بود که آرزو داشتم به فروشگاههای معتبر بفروشم، اما امروز باافتخار اعلام میکنم که جعبهای نیست که کسی با هر سایزی سفارش دهد و من نتوانم آن را تولید کنم.
مشاغل خانگی مازندران، نیازمند حمایت ویژه
اگر شما هم در زمره افراد جویای کار هستید، شاید بد نباشد به مشاغل خانگی بهعنوان
یکی از گزینههای روی میز فکر کنید؛ مشاغل خانگی با توجه به گستره وسیعی که دارند، از مشاورههای حقوقی و كارهای پژوهشی و آموزشی گرفته تا مونتاژ، صنایعدستی، كارهای هنری، تولید پوشاك و مواد غذایی، نویسندگی و ... میتواننـد انتخـاب مناسبی بـرای آغـاز یـک حـرفه و شـغل جدید باشند. شاید برخی افراد، مشاغل خانگی را تنها برای خانمها مناسب بدانند؛ این تصور از اینجهت که مشاغل خانگی در منزل قابل انجام است و قابلیت ایجاد تعادل بین کار و زندگی را دارد، درست به نظر میرسد.
اما مسئله قابلتأملی که در این نکته نهفته است، مغفول ماندن حمایت از زنان فعال در این عرصه است؛ بنحویکه غالب آنان، با مشکلاتی نظیر بیمه، بازاریابی، فروش کالاها و عدمحمایت از سوی مسئولان مواجه هستند. بیشک حمایت و گسترش مشاغل خانگی گام مؤثری خواهد بود در تحقق عملی اقتصاد مقاومتی.
نمونه دیگر خوداتکایی در اقتصاد مقاومتی مازندران
قاضیزاده یکی از فعالان صنایعدستی در مشاغل خانوادگی است که آغاز فعالیتش به 12 سال قبل بازمیگردد. وی بابیان اینکه در ابتدا بهصورت تجربی و باعلاقه وافری که داشتم، اظهار کرد: قلاببافی را در کنار مادرم فراگرفتم و در ادامه رشتههای متعددی نظیر قالیبافی، پادری، کیف پول، رومیزی، فرشینه با گونیهای پلاستیکی، لباس، عروسک بافی و چندین و چند رشته دیگر را از طریق تهیه کتابهای آموزشی موجود در بازار فراگرفتم و در حال فعالیت هستم.
وی بابیان اینکه در حال حاضر چند شاگرد خانگی جهت آموزش نیز دارم، افزود: از 3 سال پیش در رشته فرش و گلیمبافی ورود پیدا کردم. در کلاسهای آموزشی این رشته شرکت کردم؛ مهارتهای لازم را آموختم و پسازآن در این حوزه نیز آغاز به فعالیت کردم.
لزوم مشاورهدادن به کارآموزان مبتدی
این فعال عرصه صنایعدستی و مشاغل خانگی ضمن اشاره به سوءاستفاده از بیتجربگی و نابلدی کارآموزان رشته قالیبافی از سوی آموزشگاههای خصوصی و فنی و حرفهای تأکید
کرد: این سوءاستفاده از ارائه نخ و دار نامرغوب باقیمتهای کاذب و گران گرفته تا خرید ناچیز محصولات تولیدی این کارآموزان انجام میپذیرد.
وی در ادامه به بازاریابی و فروش بهعنوان یکی از چالشهای پیش رو فعالان مشاغل خانگی اشاره و عنوان کرد: کسی که سرمایه دارد مغازهای میگیرد و خوب، کالاهایش را باقیمت مناسب عرضه میکند؛ اما کسی که سرمایهای ندارد و یا کسی را جهت حمایت ندارد چه باید بکند؟ متأسفانه مکان مشخص و مناسبی برای عرضه و فروش تولیدات حاصل دسترنج زنان فعال در رشتههای گوناگون مشاغل خانگی وجود ندارد و اگر هم با مشقت فراوان، مکانی هم پیدا شود، آنقدر باقیمت ناچیزی اقدام به خرید این کالاها میکنند که انسان از ادامه فعالیت، منصرف میشود.
آموزش حرف اول را در صنایع دستی میزند
این فعال عرصه تولید صنایعدستی و مشاغل خانگی بابیان اینکه بسیار علاقهمندم تا آموختهها و مهارتهای خود را به دیگران نیز آموزش دهم؛ اظهار کرد: شاید یکی از موانع سد راه ورود زنان به رشتههای گوناگون مشاغل خانگی، عدم بازار مناسب و منصفانه فروش تولیدات آنان باشد، اما به عقیده من، داشتن مهارتهای گوناگون صرفاً جهت تأمین مایحتاج شخصی هر کس نظیر تهیه پوشاک، رومیزی، کیف، پادری، قالی، عروسک و هزار و یک اسباب موجود در خانه آنهم باقیمت تمامشده بسیار پایین توسط زنان خانه، کمک شایان به اقتصاد خانواده است و این نکته به نظر من همان اقدام و عمل اقتصاد مقاومتی از سوی زنان کشور است.
در پایان این گزارش باید اذعان کرد که توجه ویژه و استراتژیک به کارآفرینی و مشاغلخانگی، ازجمله حلقههای مفقوده و مغفول اقتصاد مقاومتی در مازندران است که نمونه بارز آن، خطر نابودی فرشبافی در مازندران است که سابقهای طولانی در سطح کشور و جهان دارد.
بلاغ/