به گزارش مازند اصناف؛ بیش از 210 هزار هکتار اراضی شالیزاری استان مازندران فرصت مناسبی است تا دولت برای تولید مکانیزه گامهای موثری بردارد.
به گفته رئیس مرکز مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی مازندران، در 4 سال گذشته بیش از 230 میلیارد تومان تسهیلات برای مکانیزاسیون کشاورزی استان پرداخت شد، که در این میان 1200 کمباین برداشت برنج وارد کشور شده است و قرار است سالانه بیش از 80 درصد برداشت اراضی شالیزاری استان توسط کمباینها، برداشت مستقیم صورت گیرد. اما نکته قابل تامل اینجا است که مدیرعامل اتحادیه کمباینداران مازندران کمباینهای برنج را، که عمدتا وارداتی و چینی هستند، بی کیفیت دانسته و آنها را مطابق با اراضی شالیزاری مازندران نمیداند.
برزو بابایی با بیان اینکه 90 درصد کمباینهای برداشت برنج چینی هستند، اظهار کرد: به هیچ وجه این کمباینها از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند و امکان ریزش بالای 40 درصد را هم دارند.
وی افزود: اگر کشاورز و کمبایندار در زمان برداشت دقت نظر نداشته باشند ، یقیناً امکان ریزش هنگام برداشت در اراضی شالیزاری بسیار بالا خواهد بود.
مدیر عامل اتحادیه کمباینداران مازندران با تاکید بر اینکه به هیچ وجه کمباینهای چینی برداشت برنج، مورد تایید اتحادیه کمباینداران نیست، تصریح کرد: چین بزرگترین تولیدکننده و صادر کننده کمباینهای برداشت برنج در دنیا است که گوی رقابت را از کره و ژاپن ربوده است.
وی کمباینهای کرهای را برای اراضی شالیزاری استان مفید برشمرد و تاکید کرد: قیمت کمباینهای کرهای 150 میلیون تومان است، اما کمباینهای چینی بین 60 تا 90 میلیون تومان قیمت دارند به همین خاطر تقاضا برای واردات این محصول بالا رفته است.
بابایی هزینه استهلاک کمباینهای چینی را بسیار زیاد دانست و اظهار کرد: کمباینهای نوی وارداتی نیز سالانه 8 میلیون تومان استهلاک دارند، اما بخش قابل توجهی از کمباینداران به این موضوع واقف نیستند.
برداشت مکانیزه به جای مدرنیزه
وی با بیان اینکه در سال 94 بیش از 90 درصد برداشت برنج توسط کمباینهای برنج صورت گرفته است، اظهار کرد: برداشت اراضی شالیزاری مکانیزه شده، اما مدرنیزه نشده است یعنی به روز و منطبق با اراضی شالیزاری استان نیست.
عضو ستاد برداشت شمال کشور از مسئولان خواست از واردات کمباینهای چینی به سمت واردات کمباینهای کرهای و ژاپنی بروند و اظهار کرد: وقتی نیاز مکانیزاسیون در داخل تولید نمیشود و باید واردات داشته باشیم، انتظار می رود مسئولان جنس با کیفیت به دست متقاضی برسانند.
وی با بیان اینکه وارد کنندگان کمباینهای چینی در سال 92 از 8 وارد کننده به 20 واردکننده افزایش یافتهاند، اظهار کرد: به دلیل تزریق اعتبار دولتی و افزایش متقاضی، شاهد حضور وارد کنندگان و تولیدکنندگان بیشتری در این بخش بودهایم.
مدیر عامل اتحادیه کمباینداران مازندران در پاسخ به این پرسش که چرا از چینیها درخواست نمیکنند که کمباینهای مطابق با اراضی شالیزرای ایران تولید کنند؟ گفت: بهروز رسانی این کمباینها هزینهبر و زمانبر است و با منافع برخی از این وارد کنندهها مطابقت ندارد، لذا به این سمت نخواهند رفت.
وی افزود: کمباینهای برداشت برنج چینی برای شالیزارهای برنج کشور چین تولید شده است که ارتفاع شالی در آن 50 تا 60 سانتی متر است، اما ارتفاع شالی در مازندران بیش از 120 ساتی متر است.
بابایی تاکید کرد: ایندرحالی است که شالی چینی ایستاده و شالی ایرانی خوابیده است و اگر به صورت ایستاده بود، یقیناً ارتفاع آن به 140 سانتی متر نیز میرسید.
وی با بیان اینکه کمباینهای چینی به دلیل ارتفاع کم شالی در کشور چین فعالیت بیشتری میتوانند داشته باشند، اظهار کرد: اگر کمباین چینی در اراضی شالیزاری چین 300 ساعت کار میکند ،در ایران حداکثر میتواند 50 ساعت فعالیت داشته باشد و اگر بیش از این مقدار مورد استفاده قرا بگیرد، که میگیرید، بهرهوری آن کاهش و استهلاکش افزایش مییابد.
با توجه به موارد بیان شده باید از مسئولان خواست که چرا با علم به عدم تطابق کمباینهای چینی با اراضی شالیزاری استان مازندران، اصرار بی مورد بر واردات آندارند؟. وقتی کمباینهای چینی به بهانه قیمت کمتر وارد کشور می شوند، اما هزینههای استهلاک بالایی را با بهرهوری اندک روی دست بهرهبردار میگذارند، اصرار بی مورد برای واردات آن منطقی نیست.
بلاغ