logo

کد خبر : 24157
تاریخ خبر : 1396/04/02
پشت پرده تجمعات سپرده‌گذاران

پشت پرده تجمعات سپرده‌گذاران

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">اگرچه مال&zwnj;باختگان موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز حق دارند نگران سپرده&zwnj;هایشان باشند اما اکنون عده&zwnj;ای تلاش دارند آدرس غلط بدهند و بیانیه&zwnj;های تجمعات، از زبانی غیر از سپرده&zwnj;گذاران شنیده می&zwnj;شود.</span></p>

به گزارش مازند اصناف پرونده ساماندهی موسسات اعتباری غیرمجاز اکنون دیگر یک پرونده ساده قضایی نیست؛ بلکه تبدیل به محلی برای سوءاستفاده عده‌ای شده است. در واقع، برخی می‌خواهند از این پرونده بهره‌برداری خاصی برای خود داشته باشند. حال آنکه سپرده‌گذاران مال‌باخته، هر روز به بهانه‌ای در گرمای این روزهای تابستان، گرد هم جمع می‌شوند تا سهم خود را از این دعوای سیاسی دو طرف پس بگیرند.

مدتها است که البته ابزار تجمع و شعار سر دادن بر علیه بانک مرکزی و دولت، مرهمی بر زخم سپرده‌گذاران است؛ آنهایی که طیف عمده طبقاتی شان را مردمی تشکیل می دهند که به امید دریافت اندک سودی برای گذران زندگی خود، راه موسسات و تعاونی های مالی غیرمجاز را در پیش گرفتند، بدون اینکه بخواهند یا بدانند که این موسسات، هیچ مجوزی ندارند و وقتی پولشان را به دست آنها می‌سپرند، شاید بازگشتی برای آن نباشد.

واقعیت آن است که اوضاع کسب و کار این روزها آنقدر خراب است که بانکها را شاید بتوان پربازده ترین مسیرهای سرمایه‌گذاری در کشور دانست و بنابراین، طبیعی است که هر کسی در این سیاه‌بازار، سود بیشتری بدهد، بازی را به ظاهر برده است و سپرده بیشتری جذب می‌کند؛ غافل از اینکه، شاید این سپرده‌گذاری، سرمایه‌گذاری بی بازگشت برای سپرده‌گذار باشد.

مدتها است که بانک مرکزی هشدار می‌دهد که آن دسته از موسسات مالی غیرمجازی که نامشان در سامانه این بانک ثبت نشده، غیرمجاز هستند و نباید به راحتی به آنها اعتماد کرد؛ در واقع این موسسات با یک تردستی، پول مشتریان را گرفته و هیج ضمانتی در مقابل آن نمی‌دهند؛ پس کافی است که بحرانی به وجود آید و همین اندک سرمایه و پس‌انداز خانواده‌ای، به باد فنا برود. اما روی دیگر سکه هم، سپرده‌گذارانی هستند که شاید مجازات بر باد رفتن پولشان، تاوان بی اطلاعی یا عدم تحقیق کافی در مورد سپرده‌گذاریشان باشد. آنها که بدون توجه به هشدارها، راه موسساتی را می‌گیرند که سودشان، بر باد رفته است.

اکنون حال و روز سپرده‌گذاران هشت تعاونی منحله از جمله فرشتگان هم همین است؛ اگرچه کاسپینی‌ها قیم آنها شده اند و می‌خواهند پولشان را پس بدهند؛ اما با خون دل خوردن. اما نکته حائز اهمیت تجمعاتی است که هر روز، در گوشه و کناری از شهر، مردم سپرده‌گذار را به خیابانها می کشاند تا بلکه فریاد دادخواهی خود را به گوش مسئولان برسانند؛ اگرچه گاه بیانیه ها و سخنانی از این تجمعات بیرون می‌آید که مشخص است حرف دل سپرده گذاران نیست و تنها یک بازی به نفع سهامداران و البته با بازیگری مال باختگان و سپرده گذارانی است که نقش سیاه لشگر را بازی می کنند.

مروری بر مجموعه بیانیه‌هایی که تا این لحظه از سمت سپرده گذاران کاسپین در تجمعاتشان مطرح شده، بیشتر رنگ و بوی خواسته های سهامداران را می‌دهد تا حرف دل سپرده‌گذاران؛ چراکه آنها تنها پولشان را می‌خواهند و بر این باورند که بانک مرکزی به هر حال مقصر این داستان بوده است؛ اگرچه این بانک هم معتقد است که تا این لحظه، درست در چارچوب وظایف و قوانین و مقررات عمل کرده است. به خصوص اینکه اگر این بانک وارد عمل نمی‌شد، اکنون باید تعداد زیادی پرونده در دستگاه قضا تشکیل می‌شد که یک به یک، به موضوع مالباختگی سپرده‌گذاران باید رسیدگی می‌کرد.

در این میان، یکی از سپرده‌گذاران موسسه کاسپین در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: پرونده کاسپین اکنون وارد فاز گروکشی‌های سهامداران اصلی شده و در این بین، مردم فقط پولشان را می‌خواهند و دلشان نمی‌خواهد وارد بازیهای آنها شوند.

او می‌افزاید: برخی از افراد پیش از تجمعات، هماهنگی های لازم را با برخی سپرده‌گذاران انجام می‌دهند و به نوعی لیدر تجمع می‌شوند؛ همان ها هم وارد گود شده و بیانیه می‌دهند و در لابلای جملاتشان، اهداف و اغراض خود را بیان می‌کنند.

این سپرده‌گذار می‌گوید: در بین افرادی که لیدر تجمع‌ها می‌شوند، گاهی گفته می‌شود که افراد شرخری هم حضور دارند که با هماهنگی، وارد تجمعات شده و به خوبی، کار هدایت را به عهده می گیرند که البته باید نسبت به صحت و سقم آن از مسئولان سوال کرد، اما برخی چهره‌هایی که گاه در تجمعات قرار می گیرند، اصولا سپرده‌گذار نیستند و هیچ پولی هم در موسسات هشت گانه‌ای که منجر به تشکیل کاسپین شده اند، ندارند.

او می گوید: مردم فقط می خواهند به پولشان که مورد دست اندازی عده ای قرار گرفته، برسند و البته از مسئولان هم می خواهند که به کم کاری های دستگاههای نظارتی در زمان شکل گیری این موسسات رسیدگی کنند؛ چراکه تاسیس شعبه و بانک و استخدام کارمند و مهر و امضا و مواردی از این دست، از جانب مردم عادی امکان پذیر نیست و پول سپرده گذاران مورد سوءاستفاده از افرادی قرار گرفته که در خلاءقانونی وارد گود شده و از مردم کلاهبرداری کردند.

در این میان بانک مرکزی هم اعلام کرده که کار ساماندهی سپرده گذاران موسسه کاسپین ادامه دارد و تا قبل از عید فطر هم، سپرده های تا سقف ۵۰ میلیون تومان را باز می‌گرداند. به گفته فرشاد حیدری، معاون نظارتی بانک مرکزی، تا روز چهارشنبه ۳۱ خردادماهف ۶۰ شعبه به چرخه فعالیت موسسه کاسپین اضافه شده و با آغاز به کار این شعب، تعداد شعب این موسسه به ۸۰ شعبه می رسد.

وی اضافه کرده: بر این اساس این موسسه قادر خواهد بود با سرعت بیشتری سپرده گذاران تعاونی منحله فرشتگان را تعیین تکلیف کند.

حیدری در خصوص تعیین تکلیف سپرده سپرده گذاران تعاونی منحله غیرمجاز فرشتگان خاطرنشان کرد: در دو مرحله پیشین و از ۲۸ اردیبهشت ماه سال جاری پرداخت سپرده های تا مبالغ ۱۰۰ میلیون ریال و از ۹ خرداد پرداخت سپرده های تا ۲۰۰ میلیون ریال آغاز شده بود؛ اما در ادامه روند ساماندهی تعاونی منحله فرشتگان تا پیش از عید سعید فطر، تعیین تکلیف مبالغ تا مبلغ ۵۰۰ میلیون ریال از طریق موسسه اعتباری کاسپین آغاز خواهد شد.

وی افزود: با اجرای این طرح، ۹۳ درصد سپرده گذاران فرشتگان تعیین تکلیف می شود. تعیین تکلیف ۷ درصد باقی مانده نیز در آینده اعلام خواهد شد.