به گزارش مازند اصناف در معاملات اوراق بهادار از جمله داد و ستدهای سهام کارگزاریها، سازمان بورس، شرکت مدیریت فناوری بورس، شرکت سپردهگذاری مرکزی و بورسها کارمزدی را از خریداران و فروشندگان اوراق بهادار اخذ میکنند و بابت این حق کمیسیونها خدمات خاص خود را به افراد ارائه میدهند.
زمانی که شخصی میخواهد توسط یک کارگزاری سفارش خریدی را ثبت کند، بابت هر خرید ۰.۴ درصد از مبلغ کل معامله به کارگزاری مربوطه به عنوان کارمزد پرداخت میکند، همچنین در هنگام فروش نیز معادل ۰.۴ درصد از کل مبلغ معامله را بابت کارمزد به شرکت کارگزاری پرداخت میشود.
علاوه بر این شرکتهای مدیریت فناوری بورس تهران، سپردهگذاری مرکزی، سازمان بورس به عنوان ناظر و بورسها نیز بابت این داد و ستدها کارمزدهایی را از خریداران و فروشندگان اوراق بهادار دریافت می کنند که جمع این کارمزد ها در زمان فروش حدودا ۰.۱۵ درصد از مبلغ کل معامله و در هنگام خرید ۰.۱ درصد مبلغ کل فروش است.
همچنین اداره مالیات در زمان خرید اوراق بهادار ۰.۵ درصد از مبلغ معامله را به عنوان مالیات اخذ میکند. در نتیجه در مجموع بازیگران بازار سرمایه ایران در زمان فروش ۱.۰۵ درصد از مبلغ کل معامله و در زمان فروش خرید خود ۰.۵ درصد از ارزش کل معامله را صرف کارمزدها و مالیات میکنند.
به عنوان مثال اگر شخصی یک میلیون تومان سهام خریداری کند از این مبلغ ۵ هزار تومان بابت کارمزدها کسر می شود و در نهایت ۹۹۵ هزار تومان سهام برای او خریداری می شود، همچنین اگر این شخص بخواهد یک میلیون تومان از سهامهای قبلی خود را به فروش برساند باید ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان را بابت کارمزد و مالیات پرداخت کند.
به گزارش ایسنا، بسیاری از فعالان بازار سرمایه معتقد هستند با توجه به کیفیت و کمیت خدماتی که کارگزاریها به مشتریهایشان ارایه میدهند این مبالغ کارمزد در خرید و فروش برای آنها زیاد است و مخصوصا در شرایط رکودی بازار سرمایه این موضوع باعث میشود که این کارگزاریها باشند که به عنوان واسطه معاملات سود اصلی را از آن خود کنند. حتی بعضی از فعالان بازار سرمایه معتقدند کارمزدهای کارگزاریها باید به نصف مبلغ فعلی تنزل یابد تا شرایط خرید و فروش در بازار سرمایه برای عامه مردم جذاب تر شود.