به گزارش مازند اصناف؛ گفتنی است وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در همایش «برجام، اقتصاد مقاومتی، سرمایهگذاری و اشتغال» در خصوص مسدودسازی سرویس مسیریاب «ویز»گفت: این نرمافزار بهدلیل شکایت دادستان یکی از استانها و با حکم قضایی فیلتر شده است محمود و اعظی در پاسخ به این سؤال که مسیریاب ویز قبلاً متعلق به اسرائیل بوده و در حال حاضر گوگل مالک آن است با این اوصاف آیا مسدودسازی آن نیاز بود، گفت: درست است که این نرم افزار در حال حاضر متعلق به گوگل است اما از آنجا که نرمافزار جایگزین برای این نرم افزار وجود دارد بهتر است مردم از نرمافزار جایگزین استفاده کنند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به این سؤال که آیا شما با فیلتر این نرمافزار موافق بودید؟ گفت: زمانی که حکم قوه قضائیه وجود دارد، موافقت من مهم نیست و نباید خلاف این حکم عمل شود؛ از سوی دیگر اگر این نرمافزار نمونه خارجی نداشت و کسب و کارهای داخلی منوط به استفاده از آن بودند، میتوانستیم در مورد آن مقاومت کنیم، اما هماکنون نمونه داخلی آن وجود دارد و فیلترینگ این نرمافزار، مشکلی برای کسب و کارها ایجاد نمیکند. واعظی در پایان در خصوص برگزاری جلسه کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه نیز گفت این جلسه برای نهایی شدن فیلتر این نرم افزار تشکیل خواهد شد
خبر از دسترس خارج شدن اپلیکیشن مسیریاب معروف Waze در بین هیاهوی پایان سال گم شده است. شاید ایجاد محدودیت برای این سرویس همه کاربران ایرانی را درگیر نکرده باشد و همین مسأله باعث شده که یک هفته بعد از مسدود شدن Waze هیچ کدام از مسئولان مربوطه کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه دلیل روشنی در مورد این ایجاد محدودیت اعلام نکنند، اما Waze با داشتن امکانات کاربردی مانند مسیریابی با ارزیابی ترافیک لحظهای، به یک ابزار اصلی رانندگی برای میلیونها راننده در سراسر دنیا تبدیل شده است. این سرویس در دو سال اخیر نیز در بین رانندگان ایرانی با محبوبیت خاصی همراه بوده تا جایی که دو سرویس تاکسییاب آنلاین ایرانی بخشی از مسیریابی خود را به کمک این مسیریاب مدیریت میکنند، به همین علت در یک هفته اخیر رانندگان این دو سرویس اینترنتی با از دسترس خارج شدن Waze با مشکلاتی جدی در پیدا کردن مبدأ و مقصد مسافران خود روبه رو شدهاند.
اپلیکیشن Waze چهارشنبه گذشته بدون هیچ توضیحی از روی کافه بازار حذف شد. اگر برای دریافت این برنامه به این فروشگاه آنلاین اپلیکیشن مراجعه کنید تنها با این پیام روبه رو میشوید «این برنامه به دستور مقام قضایی، از حالت انتشار خارج شده است». از سوی دیگر استفاده از این برنامه در شبکه برخی سرویسدهندگان اینترنتی بدون مشکل گزارش شده است. همین اتفاق هم این شائبه را به وجود میآورد که آیا Waze فیلتر شده است یا خیر، به همین علت در تماس روزنامه ایران با کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، برخی اعضا اعلام کردهاند، نخستین بار است که میشنوند این سرویس فیلتر شده است. برخی دیگر هم پاسخگویی به این سؤال را به برگزاری جلسه امروز کمیته فیلترینگ موکول کردهاند. در این جا این سؤال مطرح می شود زمانی که کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه تشکیل نشده و برخی از اعضای آن هم خبری از ایجاد محدودیت در این سرویس ندارند، چگونه این سرویس از دسترس کاربران ایرانی خارج شده است؟
این مسیریاب محبوب
ترافیک معضل اصلی همه شهرهای بزرگ است به همین علت شرکتهای مختلف به کمک تکنولوژی سعی کردهاند با ارائه سرویسهای نوآورانه تا حدودی این معضل را حل کنند. اپلیکیشن Waze یکی از همین راهحلهاست. Waze یک اپلیکیشن جهتیابی جغرافیایی بر مبنای GPS است. هنگام مسیریابی اگر بیش از یک مسیر برای رسیدن به مقصد وجود داشته باشد، Waze با توجه به اطلاعات ترافیکی، سریعترین مسیر را انتخاب میکند.
البته این برنامه تنها یک مسیریاب صرف نیست بنابراین فرقهای اساسی با google map دارد.Waze را میتوان نوعی شبکه اجتماعی رانندگان هم حساب کرد چرا که با ایجاد ارتباط بین رانندگان، کمک میکند تا آنها گروههای محلی شکل داده و در لحظه اتفاقات مسیر خود را به صورت آنلاین با یکدیگر به اشتراک بگذارند. در واقع علاوه بر اینکه کاربران این برنامه میتوانند مسیر خود را از روی نقشه پیدا کنند، امکان اضافه یا تصحیح کردن اطلاعات در مسیری که در حرکت هستند را نیز دارند؛ برای مثال اعلام تصادفی که منجر به مسدود شدن مسیر شده است یا گزارش از دوربینهایی که در یک مسیر قرار دارند. این برنامه آنقدر هوشمند است که حتی میتواند به شما در صورت سرعت بالا هشدار دهد که سرعتتان را کم کنید چرا که 300 متر جلوتر پلیس ایستاده است. نمایش رستورانها، موزهها و پمپ بنزینها هم از دیگر قابلیتهای این برنامه است.
چرایی این مسدودسازی
اما چرا یک برنامه با این امکانات کاربردی با محدودیت در کشور روبه رو شد. بسیاری دلیل از دسترس خارج شدن Waze را به زادگاه این برنامه ارتباط میدهند چرا که این برنامه در سال 2009 توسط یک شرکت اسرائیلی طراحی و روانه بازار شد. Waze آنقدر کاربردی و جذاب بود که توانست در سال 2010 در حدود 25 میلیون دلار سرمایه جذب کند و همین میزان سرمایه نیز در سال 2011 به 30 میلیون دلار رسید. در نهایت موفقیتهای Waze در بازار آن قدر قابل توجه بود که در سال 2013 شرکت گوگل آن را با قیمت 1.1 میلیارد دلار به مجموعه سرویسهای خود اضافه کرد. بنابراین منطقی به نظر نمیرسد که یک اپلیکیشن که حالا دیگر اسرائیلی نیست و تحت مدیریت گوگل قرار دارد بعد از سالها فعالیت در کشور به یکباره از دسترس خارج شود.
اما دلیل دومی که میتوان برای ایجاد محدودیت در این برنامه متصور شد به مسائل امنیتی باز میگردد. براساس برخی خبرهای تأیید نشده، پلیس فتا در پاسخ به سؤال یک دپارتمان امنیتی در خصوص دلیل محدودیت دسترسی به Waze اعلام کرده: «کاملاً واضح است که اطلاعاتی غیرمعمول شامل موقعیت دقیق مکانی حتی در زمان بسته بودن کامل اپلیکیشن Waze و سایر اطلاعات شخصی از جمله مخاطبان، پیامکها، رفتار دقیق کاربر با گوشی اینترنت و... نیز به شرکتهای شخص ثالثی بهغیر از مجموعه Waze ارسال میشود. همچنین اطلاعات استخراج شده از این برنامه در سرورهایی قرار میگیرد که مربوط به نهادهای جاسوسی از جمله CIA، MI6 و موساد است.»
بی اطلاعی مسئولان از مسدودسازی
از چهارشنبه 11اسفند تاکنون که Waze از دسترس رانندگان ایرانی خارج شده، هیچ مقام مسئولی صحبتی در خصوص این اتفاق نکرده است. تماس با افراد درگیر در این اتفاق مانند کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه نیز بینتیجه مانده است. رمضانعلی سبحانیفر، عضو این کمیته با اعلام اینکه اطلاعی از فیلتر شدن یا از دسترس خارج شدن این برنامه ندارد گفت: «نمیدانم چه برنامهای را چه کسی فیلتر کرده و بهتر است این سؤال را از کسانی بپرسید که آن را فیلتر کردهاند. جلسه کمیته فیلترینگ تشکیل نشده و کسی هم رأی به فیلتر شدن این برنامه نداده است.»
تماس با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و نماینده این وزارتخانه در این کمیته یعنی رئیس رگولاتوری نیز بینتیجه ماند چرا که روابطعمومی این وزارتخانه نیز به روزنامه ایران اعلام کرد که خبر از دسترس خارج شدن این برنامه را بتازگی از خبرنگاران شنیده است. این مقام مسئول تأکید میکند که وزارت ارتباطات تنها یک رأی در این کمیته دارد و بهتر است اعضای دیگر کمیته هم در خصوص این اتفاق نظر دهند. عبدالصمد خرمآبادی دبیر کمیته فیلترینگ نیز مانند همیشه حاضر به ارائه هیچ توضیحی در خصوص از دسترس خارج شدن برنامه Waze نیست، اما یک مقام آگاه در گفتوگو با خبرگزاری فارس اعلام کرده است: موضوع این اپلیکیشن رسماً روز چهارشنبه (18 اسفند) در جلسه کارگروه فیلترینگ بررسی میشود. این مقام آگاه تأکید کرده: موضوع مطرح درباره این اپلیکیشن، صهیونیستی بودن آن و عواقب ناشی از این موضوع است. گفتنی است برعکس ادعای برخی از اعضای کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه ،این مقام آگاه اعلام کرده است که قطعی فعلی این اپلیکیشن با اخذ نظر اغلب اعضای این کمیته صورت گرفته است.
رانندگان سردرگم
محدودیت ایجاد شده در Waze که مشخص هم نیست چه سرنوشتی خواهد داشت، حالا دو شرکت تاکسییاب آنلاین کشور را با مشکلات قابل توجهی همراه کرده است. یکی از رانندگان این تاکسییاب آنلاین اعلام میکند که در یک هفته گذشته در مسیریابی مقصد و مبدأ مسافران خود با مشکل مواجه شده و همین امر در نهایت نارضایتی مشتریان را به همراه داشته است. در همین زمینه مدیر یکی از سرویسهای تاکسییاب آنلاین نیز تأکید میکند محدودیت در اپلیکیشن Waze مشکلاتی را برای رانندگان این شرکت در مسیریابی به وجود آورده است اما از آنجا که آنها اساس سرویسدهی خود را بر یک مسیریاب دیگر هم گذاشتهاند امکان کنترل مشکلات را دارند. در شرایطی در روزهای پایانی سال یک اپلیکیشن کاربردی با محدودیت در دسترسی همراه میشود که چندی پیش وزیر ارشاد در همایش بررسی چالشهای کسب و کارهای نوین اعلام کرد که دولت با وجود تمام فشارها جلوی فیلترینگ و ایجاد محدودیت در سرویسهای اینترنتی را گرفته است.
منبع : ایران