به گزارش مازند اصناف؛ داستان دنبالهدار باغداران مازندرانی، این روزها بازهم سرباز کرده است، از روزهایی که به دنبال مشتری برای مازاد پرتقال مازندران بودیم تا امروز که به دنبال مشتری برای پرتقالهای سرد و بیروح استان هستیم فاصله زیادی نیست.
سرما آمد و زندگی باغداران شمالی بر باد رفت اما حکایت هرروز پیچیدهتر میشود.
قهر طبیعت را بی مهری دولت کامل کرد
بیمهری به محصول مرکبات مازندران که این روزها دوران بیماریش را میگذراند ادامه دارد، از عدم خرید محصول پرتقال مازندران در استانهای دیگر تا واردات مرکبات همه موجب شد تا در روزهای اخیر سورتینگ داران مازندرانی مقابل جهاد کشاورزی استان به نشانه اعتراض تجمع کردند.
شعبانی نماینده سورتینگ داران مازندران در نشست سورتینگ داران با مسئولان جهاد کشاورزی استان مازندران گفت: سورتینگداران بازوان جهاد کشاورزی در امر تولید و جمعآوری محصولات کشاورزی هستند.
وی افزود: به دلیل حجم زیاد محصولات استان دو ماه قبل پیش از وقوع برف و سرما پیشبینیشده بود که اگر ۳۰ تا ۴۰درصد محصولات صادر نشود دچار معضل بزرگی خواهیم شد، اما با شروع برف و یخبندان با چالش بزرگتری روبرو شدیم.
نمونه ای از همکاری و تعاون سازنده
نماینده سورتینگداران مازندران خاطرنشان کرد: بااینحال با تمام مشکلات ۵۰۰واحد سورتینگدار دستبهدست هم دادند و به کمک جهاد کشاورزی شتافتند و هرکدام ۵۰۰ تا سه هزار تن پرتقال را جمعآوری کردند.
۵۰ تا۶۰ درصد محصولات به دلیل سرمازدگی از بین رفت و ۳۰ تا ۴۰ درصد پرتقالها باقی ماند، از این مقدار ۱۰ تا ۱۵ درصد شاید نیم تا یک سانت آسیبدیده باشند اما پرتقال مازندران دیگر خریدار ندارد.
وی با اشاره به اینکه پرتقالهای جنوب در حال حاضر باقیمت ۹ هزار تومان در هر کیلو در تهران به فروش میرسد، گفت: پرتقالهای مازندران در حال حاضر ۱هزار تومآنهم مشتری ندارد، این مشکل۳۰ درصد استانی و ۷۰ درصد سرمنشأ ملی دارد.
سوء مدیریتی که باغداران مازندرانی را به خاک سیاه نشاند
وی با اشاره به اینکه واردات پرتقال کار خردمندانهای نبود، گفت: این سوء مدیریت به مازندران آسیب بسیار میزند، این سال بحرانی باید مدیریت شود و ما آمادگی داریم هر مقدار میوه که بازار بخواهد در بازار تزریق کنیم.
دلاور حیدرپور رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز در جمع سورتینگ داران معترض، گفت: نیاز شب عید کشور به پرتقال حدود ۴۰ تا ۴۵ هزار تن است که باغداران اختیاردارند پرتقال موردنظر شب عید را به مباشر دولت در خرید تضمینی باقیمت تعیینشده بفروشند، ولی بدانند که زیر بار پرتقالهای ناسالم نخواهیم رفت.
وی افزود: شرکت تعاون روستایی استان به که مباشر خرید جهاد محسوب میشود تاکنون هشت هزار تن پرتقال شب عید را خریداری کرده است.
حیدر پور خاطرنشان کرد: حدود سه میلیون تن تولید مرکبات ما در استان دچار حوادث طبیعی و از زمان بروز حوادث اقداماتی برای جبران خسارت به باغداران انجام شد.
وی تصریح کرد: تاکنون مبلغ ۲۷۴ میلیارد ریال بهحساب ۴۹ هزار و ۵۹۵ باغدار خسارتدیده واریز شد و این تنها بخشی از خسارت واردشده بود اما گامی بود که برای کاهش خسارت و تحمل خسارت دیدگان برداشته شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران، گفت: دستور خرید شب عید داده شد، مناقصه هم برگزار شد و بهجز یک نفر کسی در مناقصه شرکت نکرد و شیوه خرید تغییر کرد و سازمان تعاون روستایی خرید را با مشخصات تعیینشده آغاز کرد.
توضیح مدیر دولتی
حیدر پور خاطرنشان کرد: پرتقالها به دلیل خشک بودن مورد تائید کارشناسان قرار نگرفت، در حال حاضر پرتقالی که ۱۰۰ درصد سالم باشد نداریم و فقط پرتقال قبل از برف سالم است که آنهم با این قیمت عرضه نمیشود. وی گفت: نمیگوییم سورتینگ داران، انبارداران و ذخیرهسازان دلال هستند بلکه معتقدیم بخشی از حلقه تولید هستند که برای آنها پروانه بهرهبرداری صادر شود.
واردات از یک سو، محقق نشدن وعدههای حمایتی دولت و تقلای شبانهروزی دلالان و واسطهها دستبهدست هم داد و سیاهبختی را برای مرکبات مازندران در سال جاری رقمزده است.
تجربه این روزها، تلخ ترین واقعه تاریخی برای باغداران مازندرانی
تاریخ باغداری مازندران چنین خسارت کلانی را به یاد ندارد و قدیمیتره، میگویند: امسال سال نحس باغداری بوده و چنین حادثهای بزرگ و جبرانناپذیر است.
همه دلخوشی باغداران خسارتدیده مازندران به شب عید بود، بسیاری لحظهشماری میکردند تا در آستانه سال نو، بازار مرکبات تکانی بخورد و محصولاتی که روی دستشان مانده را به فروش رسانند اما، واردات و دلالان امیدشان را ناامید کرده است.
بلاغ