به گزارش مازند اصناف از پنجم آذر ماه برداشت تامسون با حجم تولید زیاد آغاز شد و برداشت نارنگی به دلیل کاهش قیمتها به تعویق افتاده بود و در حال حاضر عرضه و تقاضای مرکبات با هم همخوانی ندارد. از سوی دولت نیز اقدام صحیح و مثبتی در زمینه افزایش قیمت صورت نگرفته و حتی قیمت پرتقال برای تنظیم بازار شب عید در هالهای از ابهام است.
بسیاری از کشاورزان پس از مشکلاتی که برای برای مرکباتشان اتفاق افتاد منتظر تسهیلات هستند و در برخی موارد جهاد کشاورزی به کشاورزان اعلام کرد یا باید محصولات باغت را با کیلویی 350 تومان امها کنند که در این مورد نیز به جای پرداخت از آنان شماره حساب گرفته میشود اما از پول خبری نیست و یا در برخی موارد از آنان خواسته میشود که تسهیلات با سود دریافت کنند که در هر دو مورد هیچ کمکی به کشاورز نمیشود و در برخی موارد برخی از جایگاههای خرید بسته شده و کشاورزان در سردرگمی به سر میبرند.
مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران در گفتوگویی، با اشاره به اینکه در همه جای دنیا برای محصولات کشاورزی ارزش قائل میشوند و برای آن تمهیدات و اقدامات مفیدی را انجام میدهند، افزود: یکی از آن راهکارها پرداخت یارانه و کمک به بخش کشاورزی است، برای اینکه هر ساله یا تولید زیاد و یا کاهش تولید داریم که در این زمینه باید مدیریت بسیار خوبی در دستور کار قرار گیرد و دولت باید سالانه یارانهای در تمامی بخشهای کشاورزی در نظر بگیرد و این بودجه را از مجلس دریافت کرده و تنها در این بخش هزینه کند.
محمدرضا شعبانی یادآور شد: اگر در محصولی با تولید خوب مواجه شویم مطمئن باشید در محصولی دیگر با کاهش تولید روبهرو میشویم که این مهم با مدیریت صحیح امکانپذیر است.
وی با تأکید بر اینکه برای همیشه در بخش کشاورزی باید فعال بوده و یارانه پرداخت کنیم، خاطرنشان کرد: این موضوع از سیاستهای کلان دولتها است و تنها محدود به کشور ایران نیست، چرا که تغذیه مردم از اهمیت بهسزایی برخوردار است.
مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران تصریح کرد: موضوعی دیگر اینکه واحدها، شرکتها و تعاونیهای تولیدکننده را از گردونه خارج کردیم و مدیریت آن را در بخشهای دولتی متمرکز کردیم که این موضوع خسارتزا است و زنجیرههای تولید، تأمین و توزیع را به خوبی احیا نکردیم.
شعبانی یادآور شد: استاندار مازندران در جلسهای دستور بررسی و پیگیری این موضوع را داد و لازم است راهکارهای عملیاتی را زودتر به مرحله احیا بگذارند.
وی در پایان گفت: حتی در بخش کشاورزی نرخ سود کشاورزی کاهش نیافته و کمتر کشاورزی داریم که در بخش کشاورزی تسهیلات با سود 15 درصدی دریافت کرده باشد؛ در حالیکه این خواسته بزرگی نیست.
دولت با تأمین بودجه برای پرداخت تسهیلات مناسب کشاورزان را حمایت کند
باید به این نکته توجه کرد که با سخن گفتن کاری از پیش نخواهد رفت و دغدغههای کشاورزانی که زندگی و درآمدشان از این راه تأمین میشد را باید با عملی کردن وعدهها سامان داد.
در همین راستا نماینده مردم بابلسر و فریدونکنار در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با بلاغ، با اشاره به واردات مرکبات و خسارتهای ناشی از آن، اظهار کرد: نمایندگان جلسهای در زمینه خسارتهای ناشی از برف به کشاورزان با معاون رئیسجمهور برگزار کردند و در هیئت دولت نیز مصوبهای برای حمایت از کشاورزان تصویب شد.
ولیالله نانواکناری، افزود: قرار شد پرتقالهای کشاورزان را تعاونی خریداری کند اما متأسفانه عملا به این موضوع توجه نکردند و در شهرها تابلوی خرید نصب شده اما خریداری انجام نمیشود.
نانواکناری، تصریح کرد: کشاورزان ناراضی هستید و باید پیگیری شده تا مسئولان امر توجه کنند و به قولی که دادند عمل کنند تا کشاورزان زحمتکش دچار مشکلات بیشتری نشوند.
وی درباره این موضوع که مجلس در زمینه پرداخت یارانه به کشاورزان باتوجه به اینکه هر ساله چنین مشکلاتی ایجاد میشود، گفت: مجلس حدود یک ماه پیش مصوبه پرداخت تسهیلات و یارانه را مصوب کرد که باید دولت با تأمین بودجه برای پرداخت تسهیلات مناسب کشاورزان را حمایت کند که در این مورد اقدام زیرساختی انجام دهند و این جزو مصوبات بود که هیئت دولت آن را تصویب کرد و اجرای آن بر عهده دولت است.
مازندران میتواند مرکبات مصرف داخل را تأمین کند
نماینده مردم بابلسر و فریدونکنار در مجلس شورای اسلامی، تأکید کرد: مرکبات نباید وارد شود چرا که مرکبات به اندازه کافی در داخل تولید شده و وضعیت مرکبات مناسب است و مازندران میتواند مصرف داخل را تأمین کند.
رئیس اتحادیه باغداران شهرستان قائمشهر، در گفتوگو با بلاغ درباره وضعیت مرکبات در این شهرستان، اظهار کرد: روزانه 300 الی 400 تن مرکبات به کل کشور با قیمت هزار و 100 تومان ارسال میشود.
مهدی زینی افزود: دولت دو روش را در اختیار کشاورزان قرار داد، یکی آنکه یا باید کشاورز محصولات خود را با کیلویی 350 تومان به دولت امها کند و یا آنکه هکتاری 10 میلیون تسهیلات 10 درصد پرداخت میکند.
زینی تصریح کرد: دولت مصوب کرد کشاورزان از داخل باغ محصولات یخزده که از روی درخت بر روی زمین ریخته را با کیلویی 350 تومان خریداری و امها کند و شماره حساب از آنها گرفته و پول پس از مدتی پرداخت میشود بنابراین دولت از این طریق میخواهد به مصرف کننده بقبولاند که پرتقالهای موجود در بازار یخزده نیست.
وی با بیان اینکه برای بازار شب عید واردات انجام نمیشود، گفت: مقداری از مرکبات ذخیره شده و بقیه هم برای شب عیده ذخیرهسازی خواهد شد.
رئیس اتحادیه باغداران شهرستان قائمشهر، با اشاره به اینکه در قائمشهر حدود 120 تن پرتقال در 170 سورتینگ ذخیرهسازی شد و نیز خود باغداران نیز ذخیرهسازی انجام میدهند، افزود: این مرکبات ذخیرهسازی شده احتمال ماندگاری آن برای شب عید هنوز مشخص نیست.
زینی در زمینه چگونگی چیدن مرکبات برای کاهش صدمات، توصیه کرد: برای چیدن مرکبات باید نکات ایمنی و هم در چیدن و بستهبندی و ارسال به انبار تمامی جوانب را رعایت کنند.
وی گفت: پیش از بستهبندی مرکبات باید آنها را ضدعفونی کرد که برای این مرحله باید از قارچکشهایی مانند "ربرار پیاس" استفاده شود که به روز هستند و از قارچکش "بنومیل" که در کشورهای دیگر ممنوع شده استفاده نشود البته در برخی از فروشگاهها موجود است.
زینی، اعلام کرد: قائمشهر این آمادگی را دارد که 10 هزار تن مرکبات را برای شبعید خریداری و ذخیرهسازی کند تا آنکه وارداتی در این زمینه انجام نشود.
تاکنون دولتیها و مجلسیها فقط با تصویب قانون و رد و بدل کردن برگههای توخالی نتوانستند کشاورزی را به شکل پایدار خود برسانند و همچنان جیب کشاورزان با توجه به دستان پینه بسته آنان همانند برگههای توخالی مسئولان خالی است.
مرجع: بلاغ