به گزارش مازند اصناف؛ برف بیسابقه در آذرماه، آنچنان باغداران و کشاورزان را غافلگیر کرد که تا سالیان دراز، خسارت ناشی از آن را از یاد نخواهند برد.
شهرستان قائمشهر هم یکی از مناطقی بود که درختان مرکباتش آسیب فراوان دید و باغداران را در شوک از بین رفتن محصول یکساله و تلاش چندین ساله خود، فرو برد.
*فقط هزینههای تراکتور، سمپاشی و رسیدگی به باغ برای ما ماند
مهرعلی رضایی، یکی از باغداران روستای ملکخیل جاده نظامی است، وی برف و سرمای اخیر در مازندران را بیسابقه خواند و افزود: تمام زحمات یکساله من و خانواده به هدر رفت و فقط هزینههای تراکتور، سمپاشی و رسیدگی به باغ برای ما ماند.
این باغدار در حالیکه درختان مرکبات خود را که از فرط سرما و یخ خشک شده بودند را نشان میداد، گفت: یکماه تمام از بارش برف و یخ میگذرد آمد و کسی نیست که به داد ما برسد.
رضایی با بیان اینکه این باغ، تنها محل کسب درآمد ما بود، اظهار کرد: بسیاری از پرتقالها پای زمین ریخت و له شد و آن مقداری هم که روی درخت مانده است، تلخ شده و قابل خوردن نیست و با کوچکترین تکان از درخت جدا میشود.
* محصول سردرختی ماندگاری ندارد
عمران حیدری باغدار دیگری از همین منطقه با بیان اینکه حدود 8 هکتار باغ مرکبات دارم و میانگین برداشت محصول من حدود 300 تا 350 تن مرکبات بود، اظهار کرد: این سرمای زودرس سبب شد تا بیشتر پرتقالها روی زمین بریزد و آنهایی هم که روی درخت است ماندگاری ندارد.
وی افزود: بیش از 100 میلیون تومان برای کود، خاک و سمپاشی باغ هزینه کردم و با این وضعیت برداشتم به 10 میلیون تومان هم نمیرسد.
این باغدار خسارت دیده مازندرانی گفت: برف و یخبندان زمانی اتفاق افتاد که وقت چیدن محصولات نبود و مرکبات سردرختی ما از بین رفت و با هزینهای که کردیم دستمان خالی است.
*عدهای از آب گلآلود ماهی گرفتند
فریدون افراپندپی، جانباز 25 درصدی است که باغ او هم دچار آسیب جدی شده است.
وی با بیان اینکه هزینههای زیادی برای باغ پرداخت کردم با این فکر که محصول بیشتری برداشت کنم، تصریح کرد: هر تانکر سمپاشی که برای باغدار حدود 420 هزار تومان هزینه داشت.
این باغدار با گلایه از جولان دلالان گفت: عدهای در این میان از آب گلآلود ماهی گرفتند و محصولات باغی ما را با قیمت کمتر از 100 تومان خریداری کردند.
* 100 میلیون تومان خسارت دیدم
اکبر داوودی هم که دو هکتار باغ دارد در گفتوگو با فارس با بیان اینکه دو هکتار زمین دارم و بیش از 100 تن از محصول باغم از بین رفت، اظهار کرد: کشاورزی نوین انجام دادیم و از کودهای تقویتی و سرشاخه ای استفاده کردیم که بیش از 15 میلیون تومان هزینه شد و اگر یکسال زحمت را نادیده بگیریم،دستکم 100 میلیون تومان خسارت دیدم.
وی با گلایه از مسؤولان افزود: کارشناسان به ما گفتند که محصول را نچینید و به آن دست نزنید تا دوباره خود را احیا کند ولی این اتفاق نیفتاد و خراب شد.
داوودی گفت: به دلیل استفاده از کشاورزی نوین، وام دریافت کردیم و به بانک بدهکاریم و با این وضعیت نمیدانیم سرانجام کار ما چه میشود.
*با خرید تضمینی، بخشی از خسارت جبران میشود
منوچهر مرادی یکی از باغداران منطقه هفت تن قائمشهر است که میوههای خود را بار وانت کرد و به مرکز خرید پرتقال آورد.
وی از مدیریت جهاد کشاورزی قائمشهر تشکر کرد و گفت: با وجود اینکه برف، قسمت بیشتر محصولات ما را از بین برد ولی اگر خرید تضمینی ادامه داشته باشد، میتوانیم قسمتی از هزینههای پرداختی خود را جبران کنیم.
مرادی گفت: کارشناسان در مرکز خرید مرکبات حضور دارند و با راهنماییهای دلسوزانه، باغداران را در نحوه چیدن میوهها در جعبه راهنمایی میکنند.
بعد از شنیدن صحبتهای تنی چند از باغداران خسارت دیده برف اخیر، به سراغ مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قائمشهر رفتیم تا ببینیم وزارت جهاد کشاورزی و دولت، چه تمهیداتی را برای باغداران در نظر گرفته است.
*ارسال بیش از هزار تن محصولات درجه 3 به کارخانههای کنسانتره
فرزین فرهادی مدیر جهاد کشاورزی قائمشهر نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان قائمشهر با بیان اینکه بارش برف در زمانی اتفاق افتاد که میوهها به رسیدگی فیزیولوژیک نرسیده بودند، گفت: این برف از نظر برودت دما و زمان بارش، بیسابقه بود و با توجه به اینکه بیشتر باغهای منطقه محصولات خود را برداشت نکردند، آسیب زیادی دیدند.
وی افزود: خسارت وارد شده در مناطق مختلف و با توجه به اقلیم متغیر بود و در شهرستان قائمشهر باغهایی که در اراضی کوهپایه قرار داشت، خسارت دید و عمده محصولات آن بیکیفیت شد.
مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قائمشهر تصریح کرد: پیگیریهایی از سوی وزارت جهاد کشاورزی و استانداری مازندران انجام و قرار بر این شد برای حمایت از باغداران خسارت دیده، خرید ضایعات پرتقال را در دستور کار قرار دهند و بیش از هزار تن از محصولات درجه سه به کارخانههای کنسانتره ارسال شد.
*خرید تضمینی مرکبات هم در دستور کار قرار گرفت
فرهادی به میوههای پای درختی اشاره کرد و گفت: کمیتهای تشکیل شده تا میوههای پا درختی را که توسط باغداران در درون باغ جمعآوری شده را با قیمت هر کیلو 350 تومان خریداری کند.
وی اظهار کرد: خرید تضمینی مرکبات هم در دستور کار قرار گرفت و مرکبات درجه یک با وزن 180 تا 250 گرم به ازای هر کیلو 834 تومان و درجه دو از 100 تا 180 گرمی هر کیلو 730 تومان خریداری میشود و باید در جعبههای نو دو ردیفه چیده شود.
فرهادی با بیان اینکه همکاران ما در انبارحضور دارند و مرکبات را تحویل میگیرند تا برای مصرف تازهخوری آماده شود، تصریح کرد: مرکز خرید مرکبات جنب دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر انجام میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قائمشهر حمایت دولت را در دو بخش کمک بلاعوض با خرید محصولاتی که پای درخت ریخته شده و قابلیت مصرف ندارند و باید از چرخه مصرف حذف شوند و اعطای تسهیلات کم بهره بانکی با نرخ 10 درصد اعلام کرد و گفت: این تسهیلات به تصویب هیأت دولت رسید و بعد از تأمین اعتبار به باغداران پرداخت می شود.
وی در پایان گفت: خسارت شامل خشکیدگی سرشاخه و میوه خواهد شد و هر باغدار میتواند تنها از یک بسته حمایتی استفاده کند.
به گزارش فارس، با وجود اینکه بخش زیادی از محصولات باغی شهرستان بر اثر بارش برف از بین رفت، ولی خرید تضمینی به شرط پرداخت به موقع میتواند مقداری از درد و آلام خسارت دیدگان بکاهد.
------------------------------------
گزارش از: مهرآسا جانعلی پور