به گزارش مازند اصناف؛به نقل ازبلاغ، روز دانشجو در ایران، به یاد سه دانشجو است که دو نفر از آنها هوادار حزب توده ایران و یک نفر هوادار جبهه ملی ایران بودند که هنگام اعتراض به دیدار رسمی ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا و همچنین از سرگیری روابط ایران با بریتانیا، در تاریخ 16 آذر 1332 حدود چهار ماه پس از کودتای 28 مرداد همان سال در دانشگاه تهران کشته شدند.
بعد از کودتاى 28 مرداد 1332، رژیم وابسته پهلوى که توانسته بود با کمک اربابان آمریکایى بر اریکه قدرت بازگردد، درصدد برآمد تا پایههاى حکومت خود را تثبیت کند، اما غافل از اینکه مقاومت مردم بهطور کامل از بین نرفته و ایران در اولین فرصت، خشم و انزجار خویش را نشان داد.
حادثه 16 آذر 1332، به عنوان یک روز مقاومت تاریخى، در تاریخ دانشگاه تهران ثبت شد و از آن پس، همه ساله به رغم کوشش رژیم و ساواک، دانشجویان دانشگاه تهران و دیگر دانشگاههاى سراسر کشور، مراسم و تظاهراتى به یاد شهیدان آن روز برپا مىکردند.
یکی از دانشجویان دانشگاه تهران در گفتوگو با بلاغ، درباره اتفاقاتی که در روز دانشجو در گذشته اتفاق افتاد، اظهار کرد: در تاریخ 24 آبان اعلام شد که نیکسون معاون رئیس جمهور آمریکا از طرف آیزنهاور به ایران خواهد آمد که در این هنگام دانشجویان مبارز دانشگاه نیز تصمیم گرفتند که در فضای حکومت نظامی بعد از کودتای سیاه و نطق آیزنهاور در کنگره آمریکا بعد از کودتای 28 مرداد، هنگام ورود نیکسون، نفرت و انزجار خود را به دستگاه کودتا نشان دهند.
مهدی عابدی، افزود: دو روز پیش از آن واقعه تلخ یعنی 14 آذر، زاهدی تجدید رابطه ایران با انگلستان را اعلام کرد بود و برنامهریزی شد تا «دنیس رایت» کاردار سفارت انگلستان، چند روز بعد به ایران بیاید.
16 آذر روز مقاومت و ایستادگی دانشجویان در برابر استعمار غرب
عابدی با بیان اینکه در آن ایام تظاهراتی در کوچه و بازار به وقوع پیوست اما اوج اعتراضها از دانشکده پزشکی و داروسازی و حقوق و علوم آغاز شد، تصریح کرد: صبح 16 آذر، دانشجویان هنگام ورود به دانشگاه، متوجه تجهیزات فوقالعاده سربازان و اوضاع غیرعادی اطراف دانشگاه شدند، به طوری که برای جلوگیری از تنش و درگیری چندین دانشکده تعطیل اعلام و در ادامه سراسر دانشگاه به دستور رییس دانشگاه تعطیل شد.
وی با اشاره به اینکه در روز 16 آذر، نیروهای نظامی رژیم که به شدت رفت و آمد دانشجویان را هم کنترل میکرد و به طوری که برخی از آنان را دستگیر کرد، گفت: در همان روز این نیروها با حضور در کلاس یکی از اساتید دانشکده فنی، مهندس شمس استاد نقشهکشی، زمینه اعتراض را در کلاس درس ایجاد کردند.
این دانشجو با بیان اینکه در آن هنگام دو دانشجوی کلاس درس فنی دستگیر شدند و یک دانشجویی دیگر بر روی نیمکت کلاس فریاد زند: "آقا ما چقدر بیعرضه هستیم، چقدر بدبخت هستیم، این کلاس نیست، این درس نیست، تف به این کلاس و تف به این مملکت!"، تصریح کرد: در این هنگام دانشکده فنی به هم ریخت و نظامیان دانشگاه را محاصره کردند و با فرمان آتش تمام دانشجویان زخمی شدند و در این میان سه دانشجو به نامهای قندچی، بزرگنیا و شریعت رضوی به شهادت رسیدند.
وی گفت: روز 16 آذر به عنوان روز مقاومت و ایستادگی دانشجویان این سرزمین در برابر استعمار غرب و استبداد و خودکامگی در دفتر تاریخ ایران به یادگار خواهد ماند.
آزادیخواهی و عدالتجویی امری ذاتی در دانشجویان ایران
معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه مازندران در گفتوگو با بلاغ درباره روز دانشجو، اظهار کرد: روز 16 آذر روز دانشجو به دلیل شهادت سه دانشجو در دانشگاه تهران بر اثر سفر نیکسون به این نام نامگذاری شد و این ریشه در آزادیخواهی و عدالتجویی که امری ذاتی دانشجویان ایران است، دارد.
محمود دیانی، افزود: انگیزههای دانشجویان گذشته مانند استکبارستیزی، در میان دانشجویان حال حاضر با توجه به تغییر برخی از روشها همچنان وجود دارد.
دیانی تصریح کرد: در این دوره با توجه به اینکه آمریکا از هیچ کوششی برای ضربه زدن به ایران دریغ نمیکند، به طوری که در رفتار بدعهدانه آن در برجام شاهدش هستیم، تمامی دانشجویان همچون گذشته پای آرمانهای انقلابشان میایستند.
وی با اشاره به اینکه در دانشگاهها با همایشهایی که برگزار میشود روز 16 آذر را گرامی میداریم، یادآور شد: در این همایشها از اساتید مختلف در دانشگاه دعوت میشود که داستان 16 آذر را برای دانشجویان واکاوی و تحلیل کنند، چراکه نسل جدید باید بدانند که در 16 آذر چه اتفاقی افتاد.
معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه مازندران گفت: در روز 16 آذر، دانشگاه تریبون آزادی برای همه قشرهای دانشجویی برگزار میکند تا دانشجویان درباره شرایط موجود جهان و خود دانشگاه اگر انتقادی دارند در فضای آرام و بدون دغدغه بیان کنند.
تلاش دشمن برای انهدام جریانات دانشجویی
مسئول فرهنگی بسیج دانشجویی مازندران در گفتوگو با بلاغ، با بیان اینکه روز دانشجو شروع یک جریان دانشجویی است که باید هدف این جریان و جنبش را مد نظر قرار داد، اظهار کرد: دانشجویان در این روز متوجه شدند کشورشان از نظر اقتصاد و فرهنگ دچار نقصاناتی است که این عوامل زمینهای برای کودتا و اعتراض را در دانشگاه فراهم کرد.
سیدامیر ساداتکرمی افزود: دانشجویان در دوره شاهنشاهی توان نگاه کردن به کسی که در کشورشان دست به جنایت شده بود را نداشتند و با هدف مقابله با رژم مستکبر دنیا به پا خواستند.
سادات کرمی تصریح کرد: برخیها روز دانشجو را به موضوعات صنفی و استبداد و اقتصاد داخلی نسبت میدهند در حالی که اینطور نبود دانشجویان آن زمان به دلیل ورود نماینده آمریکا در کشور معترض شدند و برای جلوگیری از حمایت کشور بیگانه خود را به کشتن دادند.
وی 16 آذر را روز دانشجوی ضد دیکسونی معرفی کرد و گفت: این جریان را به دوره 57 در تهران برمیگرداند که 60 نفر از دانشآموزان در دوره شاه به دست دژخیمان شاه کشته شدند و همین دانشجویانی که در سال 58 لانه جاسوسی را تسخیر میکنند و این جریان را به استکبار ضد دیکتاتوری و استکبارستیز بیگانه ارتباط میدهد.
مسئول فرهنگی بسیج دانشجویی مازندران یادآور شد: پس از انقلاب وقتی دشمن متوجه جریانات دانشجویی شد به دنبال انهدام این جریان برآمد، در حالی که این تشکلها همانهایی هستند که در سال 88 همراه و همگام با نظام برای مقابله با استکبار به صحنه آمد.
سادات کرمی با بیان اینکه در سال 88 همگان جنبش قدرتمند همسو با انقلاب را توانستند ببینند، گفت: برخی از جریانها درصدد هستند جنبش دانشجویی را منحرف کنند، در حالی که جنبشهای دانشجویی از سال 1332 تاکنون همواره هدفش مبارزه با استکبار و حذف وابستگیهای بیحد و اندازه بود و این جریان تا هنگامی که این هدف را دنبال کند در راستای انقلاب است.
وی افزود: برخی ضدانقلاب در سالهای جاری هدفشان انحرف جنبش سالم دانشجویی بود، به طوری که جریانات برخلاف دانشجویی روی کار آمدند که آنان بر خلاف جریان انقلاب بودند و مطالباتشان برای رسانههای آمریکا و بی بی سی بود.
سادات کرمی گفت: در جریان فیشهای نجومی جریان دانشجویی به تعهدات خود برای مقابله با اشرافیگری عمل کرد و اعتراض و تجمع کردند اما جریانهایی برخلاف دانشجویان وارد عرصه شدند و فکرها را منحرف کردند.
وی با طرح این پرسش که آیا نماینده مجلسی که برخلاف نظام عمل میکند اولویت بررسی مشکلات کشور است، افزود: برخی از تشکلهای دانشجویی یکبار مصرف هستند و قصد دارند افکار را منحرف کنند که در رأس آنها آمریکا قرار دارد اما دانشجویان ما بیدار هستند و تا جایی که ممکن است جریان انقلابی فاصله خود را با جریانهای دیگر حفظ میکند.
به گزارش بلاغ، فارغالتحصیلان دانشگاهها باید نسبت به کشور و میهن خود وفادار و متعهد باشند و در واقع 16 آذرماه به معیار خوبی برای ارزیابی میزان نفرت از حکومت استبدادی و توانایی و نفوذ مخالفان در بین روشنفکران، تبدیل شده است.