به گزارش مازند اصناف؛ خشکبار یکی از رشته های بسیار قدیمی و ارزشمند صادراتی کشور محسوب می شود که در گذشته نه چندان دور، بیش از 10 نوع محصول آن به کشورهای مختلف جهان صادر می شد. اما چند سالی است به علت عدم هماهنگی دستگاهها و نبود دانش کافی در این بخش، کشورهای مختلفی پا به این عرصه گذاشته و فعالیت را برای تجار ایرانی سخت کرده اند.
اما به نظر می رسد علاوه بر رقابت های مرسوم، برخی اقدامات مخفیانه و شیطنت آمیز نیز علیه صادرات خشکبار کشورمان در حال انجام است چراکه بر اساس نامه جدید اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران به رییس اتاق بازرگانی کشورمان، برنامه هایی چون قاچاق کود بی کیفیت نیز علیه تولیدات ایرانی جریان دارد.
در ابتدای این نامه که خطاب به محسن جلال پور ارسال و نسخه ای از آن به دست صبحانه رسیده، با اعلام اینکه "صادرات خشکبار ایران در حال حاضر محدود به چند قلم شامل پسته، خرما و کشمش شده است"، آمده است: اقلام بسیاری که در گذشته در خدمت صادرات ایران قرار داشت، دلایل گوناگون حذف شده اند یا به شدت کاهش یافته اند، لذا حفاظت از صادرات و گسترش آن برای همه دست اندرکاران اقتصادی کشور بخصوص برای اتاق های بزارگانی و اتحادیه های صادراتی یک الزام و امر واجب تلقی می شود.
صادرکنندگان خشکبار ایران در عین حال با بیان اینکه "اخیرا و بر اساس مصوبه اتحادیه اروپا شاخص باقیمانده سموم در خشکبار به نحو فاحش کاهش یافته و به عدد یک دهم درصد رسیده" تاکید کرده اند: با این وضعیت، بسیاری از اقلام خشکبار کشورهای مختلف به سختی می توانند از این سد عبور کنند و مشخصا محصولات کشاورزی کشور ترکیه دچار مشکل بزرگی شده به نحوی که با اعلام مصوبه اتحادیه اروپا، به یکباره قیمت کشمش آن کشور حدود 10 درصد تنزل یافته است.
اتحادیه مذکور در ادامه این نامه با ذکر هشداری مهم اعلام کرده است: کشور ترکیه برای مقابله با مشکل باقی ماندن سموم، مصرف تعدادی از سموم بخصوص مصرف "کلروپریفوس" را ممنوع اعلام کرده و با دادن یارانه به کشاورزان، آنها را تشویق به مبارزه بیولوژیک کرده است اما با عدم مصرف سم مذکور، مقدار زیادی از آن روی دست تجار ترک مانده است که بنا بر اطلاع واصله، از استانهای هم مرز با کشور ترکیه، این سم به صورت قاچاق وارد ایران شده است.
این تجار با سابقه ایرانی پس از مرور موارد فوق، خاطرنشان کرده اند: از آنجا که خشکبار ایران بخصوص کشمش در معرض خطر باقیماندن سموم قرار دارد و شرایط اخیر هم ممکن است مصرف سم فوق را افزایش دهد، لذا لازمست این خطر به کلیه ارگانهای ذی ربط گوشزد شود که کشاورزان و تولیدکنندگان محترم، از خطرات ناشی از مصرف سم کلوپریوس که ممکن است با نام های تجاری مختلف عرضه شود، آگاهی داشته باشند که به هیچ عنوان از چنین سمی استفاده نشودو حتی المقدور به صورت بیولوژیک و با کسب اطلاع از سازمان جهادکشاورزی و مسئولان حفظ نباتات استان، با آفت نباتی مبارزه کنند.
اتحادیه صادرکنندگان خشکبار در عین حال با تاکید بر اینکه یقینا محصولات کشاورزی ایران از نظر باقیماندن سموم و فلزات سنگین، وضعیت به مراتب مناسب تری از کشور ترکیه دارد، وضعیت موجود را یک فرصت توصیف و افزوده است: برای استفاده از این فرصت، لازمست مسئولان مربوطه اقدامات پیشگیرانه لازم را برای پایش محصولات خشکبار استانها از نظر میزان باقی ماندن سموم در حد مجاز برای ورود به کشورهای اروپایی، انجام دهند تا بتوان صادرات محصولاتی چون کشمش، خرما، پسته، انجیر و آلو را گسترش داد.
صبحانه