به گزارش مازند اصناف و به نقل از فارس، مرضیه افخم سخنگوی دستگاه دیپلماسی امروز (سهشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران فرا رسیدن دهه فجر و سالروز بازگشت باشکوه امام راحل به کشور و روزهای تاریخی و پرشکوه پیروزی انقلاب اسلامی را تبریک گفت.
*ظریف اول هفته مسافر برلین/شرکت در پنجاهمین نشست کنفرانس امنیتی مونیخ/رایزنی با ژرمنها
وی در پاسخ به پرسشی از سفر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در اول هفته آینده به آلمان به منظور شرکت در پنجاهمین نشست کنفرانس امنیتی مونیخ خبر داد و گفت: وزیر خارجه در آلمان در این نشست سخنرانی و در برلین هم به ایراد سخنرانی خواهد پرداخت.
وی افزود: رئیس دستگاه دیپلماسی در این سفر همچنین در خصوص مباحث دوجانبه با مقامات آلمان دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
*وزرای خارجه سوئد و لهستان مهمان تهران
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره زمان سفر وزرای خارجه سوئد و لهستان به تهران خاطرنشان کرد: این سفرها در دستور کار قرار دارد و متناسب با زمانبندیهای موردنظر اطلاعرسانی خواهد شد.
*امیدواری نسبت به بازگشت ثبات و آرامش به اوکراین
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسشی درباره تحولات اوکراین با بیان اینکه این تحولات را دنبال میکنیم، اظهار داشت: امیدواریم دولت و مخالفین بتوانند اختلافات را به دور از هرگونه خشونت و از طریق مذاکره حل و فصل کنند و ثبات و آرامش به این کشور بازگردد.
وی دخالت دیگر کشورها را موجب پیچیدهتر شدن هرچه بیشتر وضعیت و طولانی شدن تنشهای موجود عنوان کرد و افزود: مطمئنیم دولت و ملت اوکراین قادر به حل مسائل و عبور مسالمتآمیز از این مرحله هستند.
* جسد پیدا شده متلعق به نیکبخت نیست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سوالی درباره اظهارات امیرعبداللهیان معاون وزیر خارجه مبنی بر اینکه یک کشور خاص پشت اقدامات تروریستی مقابل سفارت ایران در بیروت قرار دارد و اینکه آخرین پیگیریها در این زمینه به کجا انجامیده؟ گفت: اقدام تروریستی اخیر در یمن و شهادت دیپلمات ایرانی و ربایش نوراحمد نیکبخت در صنعا در دستور کار وزارت خارجه قرار دارد و پیگیریها در این زمینه در حال انجام است.
افخم با بیان اینکه بر اساس پیگیریهای همکاران ما در یمن و تائید صریح مقامات یمنی، محرز شد که جسد پیدا شده متعلق به دیپلمات ایرانی نیست، افزود: امیدواریم با پیگیریهایی که صورت میگیرد نیکبخت هرچه زودتر به کشور بازگردد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه اسناد و مدارک درباره این اقدامات تروریستی را در دست داریم، اظهار داشت: شواهدی درباره گروههای تکفیری در اختیار ما قرار گرفته که در صدد تکمیل این شواهد هستیم و پس از اینکه تائید و تکمیل شود اطلاعرسانی صورت خواهد گرفت.
* اجرای متوازن توافق ژنو
افخم درباره توافق ژنو در بحث هستهای ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران با رویکرد جدید مذاکرات با 1+5 را آغاز کرد به نحوی که حقوق هستهای ما و فعالیتها و برنامههای هستهای ما حفظ شود و این فعالیتها و برنامهها کاملا صلحآمیز و تحت نظارت آژانس قرار دارد و برخی نگرانیهای منطقی درباره فعالیتهای هستهای ما برطرف شود که این مبنای مذاکرات نیز روند خود را طی کرد و به برنامه اقدام مشترک منتهی شد که در دوره اجرای این برنامه هستیم.
به گفته وی اجرای متوازن و پیشبینی شده این برنامه در دوره 6 ماهه میتواند گامی باشد برای اینکه تعهد طرفهای مذاکراتی را نشان دهد.
افخم ادامه داد: پس از اینکه این دوره 6 ماهه با موفقیت و بر اساس تعهدات پیش برود میتوانیم اعلام کنیم که گام اول به خوبی اجرا شده و مقدمات برای برگزاری مذاکرات جامع آماده شده است.
یکی از خبرنگاران درباره دستور کار مذاکرات اشتون و ظریف که گفته شده قرار است در نیویورک برگزار شود سوال کرد که وی پاسخ داد: پیش از اینکه مذاکرات آغاز شود نمیتوانیم بحث خاصی را مطرح کنیم البته حل و فصل نهایی موضوع هستهای ایران، حفظ برنامه صلحآمیز هستهای کشور و همه ابعاد و فعالیتهای آن رئوس کار ما هستند که این برنامهها با موفقیت و در چارچوب خود به کارش ادامه دهد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: اجازه دهید برنامه قطعی مذاکرات اعلام شود تا بتوان درباره جزئیات آن اظهارنظر کرد.
*زمان و مکان دور بعدی مذاکرات ایران و 1+5 هنوز نهایی نشده است
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره برگزاری مذاکرات ایران و 1+5 در نیویورک با بیان اینکه دور بعدی مذاکرات هنوز نهایی نشده عنوان کرد: این مذاکرات طی هفتههای آتی برگزار میشود که درباره زمان دقیق و محل برگزاری آن اطلاعرسانی صورت خواهد گرفت.
*سفر اشتون به تهران در دستور کار است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر کاترین اشتون به تهران نیز گفت: این دعوت از ایشان مطرح شده و این دعوت باز و در دستور کار است و هنوز زمان دقیقی برای آن مورد توافق قرار نگرفته و به محض اینکه نهایی شود اطلاعرسانی خواهد شد.
*تاسیس دفتر آژانس هنوز در دستور کار ایران نیست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره تاسیس دفتر موقت آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران گفت که این موضوع هنوز در دستور کار ایران قرار ندارد.
خبرنگاری درباره افزایش تیم کارشناسی ایران و گروه 5+1 به 120 نفر سوال کرد که افخم در این باره گفت: اجرای برنامه اقدام مشترک با همکاری با نهادها، سازمانها و وزارتخانههای مختلف کشور که درگیر موضوع تحریم و نحوه اجرای آن هستند انجام میشود و به همین خاطر دبیرخانهای در وزارت امور خارجه برای نظارت بر برنامه اقدام مشترک تشکیل شده که موسسات اقتصادی، بانکی و بیمه در آن حضور دارند و کاری کارشناسی است و حضور چندین کارگروه زیرمجموعه این دبیرخانه پیشبینی شده است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: جزئیات بیشتر درباره نحوه اجرا به تدریج اطلاعرسانی می شود و نظارت بر برنامه اقدام مشترک باید دقیق و به روز باشد تا طرفهای مقابل کاملا به تعهداتشان عمل کنند.
*اردوغان عصر امروز در تهران
یکی از خبرنگاران با اشاره به گسترش رایزنیهای ایران و ترکیه درباره حل مسئله سوریه و با بیان اینکه ترکیه به دنبال سقوط بشار اسد است و ایران برعکس این قضیه را دنبال میکند از افخم سوال کرد آیا در مواضع دو کشور تغییری در خصوص سوریه صورت گرفته؟ که وی پاسخ داد: دو کشور به ایران و ترکیه به عنوان کشورهای همسایه، مسلمان و دارای اشتراکات و زمینههای مختلف همکاری در سطوح مختلف گفتوگوها و تماسهایی را دارند که علاوه بر مباحث دوجانبه در موضوعات منطقهای نیز در جریان است.
وی از سفر عصر امروز اردوغان نخستوزیر ترکیه به تهران خبر داد و گفت: در این سفر موافقتنامههایی به امضا میرسد و حوزههای همکاری دو کشور مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت که اردوغان در این سفر ضمن دیدار با اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور با مقام معظم رهبری، حسن روحانی رئیسجمهور و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه دیدار و گفتوگو میکند.
افخم با ذکر این نکته که گفتوگوها و تماسهای دو کشور وارد سطح جدیدی شده ابراز امیدواری کرد که این روند رو به رشد به خوبی ادامه یابد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به سفر روحانی به ترکیه که در طی ماههای آتی صورت میگیرد عنوان کرد: اینکه تهران و آنکارا با این میزان تماس و گفتوگو درباره موضوعات منطقهای مشورتهای نزدیک و منظمی داشته باشند امری طبیعی است و امیدواریم این همکاریها منجر به نتایج خوبی شود.
یکی از خبرنگاران درباره اقدامات وزارت خارجه در حمایت از دانشجویان ایرانی خارج از کشور سوال کرد که افخم تسهیل ارتباطات با ایرانیان خارج از کشور و ارائه خدمات به آنها و همچنین به دانشجویان ایرانی در خارج از کشور را از دغدغههای وزارت خارجه برشمرد که در دولت جدید نیز مورد توجه این وزارتخانه قرار دارد و افزود: مناسبات با دیگر کشورها و گسترش روابط کمککننده افزایش تسهیلات برای ایرانیان در خارج از کشور است که این مسئله در دستور کار ما قرار دارد.
* برنامه هستهای ایران برگشت ناپذیر
مرضیه افخم در ادامه نشست هفتگی امروز (سهشنبه) با خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره اظهارات بعضی از مقامات آمریکایی مبنی بر برچیدن برخی از تاسیسات هستهای ایران و اصرار بر این اقدام و اینکه آیا طرح این گونه اظهارات، گفتوگوهای ایران و 1+5 را به بن بست نمیکشاند؟ با بیان اینکه تفاسیر و برداشتهایی از برنامه اقدام مشترک (توافق ژنو) و نحوه اجرایی شدن آن بیان شده، عنوان کرد: ملاک ما برنامه اقدام مشترک و آن چیزی است که در مذاکرات بین طرفین نهایی شده است و این برداشتها از لحاظ حقوقی جایگاهی ندارد و تفاسیری یک سویه است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کرده که حفظ فعالیتها و برنامههای صلحآمیز هستهای ملاک مذاکرات و برنامههای آتی ما خواهد بود.
افخم گفت: مسیر دستیابی به فناوری صلحآمیز هستهای مسیری است که دولت ایران براساس توانمندیهای بومی خود به آن دست یافته و این مسیر برگشت پذیر نیست.
* همواره از شنیدن پیام صلح و دوستی خوشحال میشویم
خبرنگار سی ان ان با اشاره به سخنرانی اوباما که قرار است امروز صورت گیرد از افخم پرسید که ایران علاقه مند است چه چیزی را بشنود؟ که وی پاسخ داد: ما به عنوان کشوری صلح دوست و دارای سابقه تمدنی و مردمی و صلح طلب در جهان همواره از شنیدن پیام صلح و دوستی خوشحال میشویم.
وی اینکه جهان حرکت خود را به سمت گفتوگو و گسترش صلح به پیش ببرد مایه خوشحالی همه ملتها خواند و افزود: در بحث هستهای اجرای تعهدات و احترام به حقوق هستهای صلحآمیز ملت و پیشرفت و دانش بومی ایرانیان مورد توجه ماست و این دانش و فناوری بومی است و ملت ایران به واسطه استعدادهای جوانانش به این دانش دسترسی یافته و درصدد است از این دانش برای پیشرفت و ارتقا و آبادانی کشور استفاده و مصمم به حفظ این حقوق است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: امیدواریم این واقع بینی در دولتمردان آمریکایی که زمینههایی از آن ایجاد شده بیش از پیش افزایش است و این واقع بینی را در عمل شاهد باشیم.
* انجام گفتوگوها درباره حضور نماینده مجلس در دبیرخانه
خبرنگاری به اظهارات علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مبنی بر درخواست مجلس از وزارت خارجه برای حضور نمایندهای از مجلس در دبیرخانه پیگیری توافق ژنو اشاره کرد و نظر افخم را جویا شد که وی پاسخ داد: گفتوگوهایی در این زمینه انجام شده و تا قبل از نهایی شدن اجازه دهید بنده اطلاع رسانی نکنم.
* همسو خواندن منتقدان داخلی با صهیونیستها تفسیر اشتباهی است
خبرنگار روزنامه وطن امروز با بیان اینکه وزیر امور خارجه و معاون پارلمانی رئیس جمهور منتقدان در بحث هستهای را همگام صهیونیستها خواندهاند، عنوان کرد این ادبیات جالبی نیست که افخم در پاسخ با ذکر این نکته که این ادبیاتی را که ذکر کردید هیچ وقت توسط آقای ظریف به کار برده نشده، گفت: بارها اعلام کردهایم که این نقدها حتما دلسوزانه و در جهت منافع ملی کشور است.
وی ادامه داد: همسو خواندن منتقدان داخلی با صهیونیستها تفسیر اشتباهی است که از این اظهارات بیان شده است.
*لاریجانی در جریان جزییات برنامه اقدام مشترک قرار دارد
همان خبرنگار درباره درخواست 160 نماینده از رئیس مجلس برای اطلاع از جزییات اجرایی توافق ژنو سؤال کرد که افخم با بیان اینکه برنامه اقدام مشترک علاوه بر اطلاع رسانی عمومی در سایت وزارت خارجه منتشر شد و نسخههایی از آن نیز در اختیار مقامات عالیرتبه کشور قرار گرفت، عنوان کرد: اطلاعات درباره نحوه اجرای این برنامه که به صورت NonPaper بود در اختیار رئیس مجلس قرار گرفت و طبعا با صلاحدید ایشان در اختیار کمیسیونها و نمایندگان قرار خواهد گرفت.
وی بار دیگر اعلام کرد که وزارت امور خارجه آمادگی دارد در این زمینه اطلاع رسانی کند و مستندات را در اختیار نمایندگان مجلس قرار دهد.
*سفر عنان به تهران
یکی از خبرنگاران درباره سفر کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل و رئیس بنیاد منتفذین سؤال کرد که سخنگوی دستگاه دیپلماسی در این باره گفت: این گروه مجموعهای از افراد صاحب تجربه، نظر و ذینفوذ در سیاستهای جهانی هستند که در راستای تقویت و گسترش صلح و عدالت در جهان فعالیت میکنند.
افخم سفر این گروه به ایران را بیانگر جایگاه مهم ایران در منطقه و نقش آن در صلح در سطح جهان دانست و افزود: امیدواریم این تبادل نظرات به گسترش هر چه بیشتر صلح و عدالت در جهان بینجامد و ما از چنین دیدارها و گفتوگوهایی استقبال میکنیم و این گروه تجربه خوبی از ایران را به همراه خود به کشورهایشان خواهند برد.
یکی از خبرنگاران درباره دیدارهای عنان و گروه متنفذین با نمایندگان احزاب و ... سؤال کرد که افخم در این باره عنوان کرد: متناسب با درخواستها و پیشنهاداتی که داشتند برنامههای دیدارهای متنوعی در دستور کار این سفر قرار دارد که بخشی از آن دیروز انجام شد و بخشی نیز امروز انجام میشود و برنامهها به تدریج اطلاع رسانی میشود.
*روابط تهران و قاهره
یکی از خبرنگاران درباره آینده روابط تهران و قاهره سؤال کرد که افخم در این باره گفت: دولت یازدهم گسترش روابط با تمام کشورهای مسلمان و منطقه را مدنظر دارد و در این چارچوب برنامهریزی صورت گرفته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه تحولات در کشورهای مختلف را دنبال میکنیم، اظهار داشت: در زمانبندی مناسب به ایجاد تحرک و اقدام در این چارچوب متناسب با زمینههای روابط اقدام میکنیم.
*همکاری وزارت خارجه و مجلس در برگزاری اجلاس بینالمجالس اسلامی
وی درباره همکاری وزارت خارجه با مجلس در برگزاری اجلاس بینالمجالس اسلامی، خاطرنشان کرد: در این زمینه همکاریهای اجرایی و مقدماتی خوب و تنگاتنگی بین وزارت خارجه و مجلس در جریان است و بخشهای مختلف وزارت خارجه در تدارک و کمک به هر چه بهتر برگزار کردن این اجلاس هستند.
افخم همچنین عنوان کرد که ارسال دعوتنامهها به روسای مجالس با همکاری وزارت خارجه صورت گرفته است.
*سامانه S300
خبرنگاری نیز به اظهارات مدیرعامل شرکت دولتی تسلیحاتی روسیه مبنی بر اینکه شکایت ایران درباره سامانه موشکی S300 به تنش بین تهران و مسکو منجر میشود اشاره کرد و از سخنگو پرسید که این پرونده به کجا رسیده و امکان جایگزینی با سامانه دیگری وجود دارد؟ که افخم در این باره گفت: این موضوع در تماسها و گفتوگوها بحث شده و در عین حال حوزه تصمیمگیی و اجرای آن تخصصی است.
وی با اشاره به گفتوگوهای مقامات دفاعی کشور با همتایان روس در این باره، اظهار داشت: چنانچه به روند مشخصی بینجامد چه درباره پرونده و چه جایگزینی اطلاع رسانی خواهد شد و در حال حاضر اطلاع جدیدی ندارم که بیان کنم.
*بسته شدن دفتر کمیته امداد در باکو با انگیزه سیاسی نبوده است
وی درباره بسته شدن دفتر کمیته امداد امام خمینی (ره) در باکو خاطرنشان کرد:این دفتر به منظور انجام فعالیتهای انسان دوستانه در باکو ایجاد شد و با توجه به تغییر شرایط آذربایجان طی دو دهه اخیر و تغییر زمینههای فعالیت این کمیته، تصمیم گرفته شد که دفتر کمیته مزبور به فعالیتش خاتمه دهد.
سخنگوی وزارت خارجه فعالیت دفتر کمیته امداد در باکو را خوب و درخشان خواند و تصریح کرد که در بسته شدن این دفتر هیچ انگیزه سیاسی وجود نداشته است.
*مردم سوریه تعیین کننده سرنوشتشان
یکی از خبرنگاران درباره سفر اردوغان و اینکه گفته شده این سفر در خصوص توافق هشت مادهای ایران و ترکیه درباره سوریه و همچنین فساد مالی در ترکیه صورت میگیرد سؤال کرد که سخنگوی دستگاه دیپلماسی عنوان کرد: رسانهها درصدد هستند که این 2 مورد را در دستور کار مذاکرات قرار دهند.
وی بر تعیین سرنوشت سوریه توسط مردم این کشور تأکید کرد و افزود: معتقدیم از طریق گفتوگوهای سوری - سوری، احترام به حق ملت سوریه این بحران حل میشود و اینکه 2 کشور دیگر بخواهند برای سوریه تصمیم بگیرند هیچ وقت مطرح نبوده است. البته در این سفر درباره حل بحران سوریه گفتوگو نیز صورت خواهد گرفت.
*اقدام جمعی در مقابله با تروریسم
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی پیگیری و اقدام جمعی کشورها برای مقابله با تروریسم را مورد تأکید قرار داد و با بیان اینکه ایران خود قربانی تروریسم بوده است، اظهار داشت: ما خواستار حل این معضل ضد بشری هستیم و باید اراده جمعی شکل بگیرد و با این معصل با معیار دوگانه و تبعیض بین کشورها نگریسته نشود.
وی با اشاره به تصویب قطعنامه پیشنهادی ایران در خصوص مبارزه با تروریسم، عنوان کرد: تصویب این قطعنامه این زمینه را ایجاد میکند که با کشورهای منطقه و جهان گام جدی برای مقابله با این پدیده برداریم و تلاش کنیم همگرایی در این زمینه شکل بگیرد.
* گسترش تعاملات اقتصادی با عراق
سخنگوی وزارت خارجه درباره گسترش تعاملات اقتصادی بین ایران و فعالان اقتصادی کردستان عراق نیز اظهار داشت: گسترش رورابط با عراق در زمینههای مختلف به دلیل مشترکات دو کشور در دستور کار قرار دارد و تبادلات اقتصادی و تجاری مدنظر جمهوری اسلامی ایران است و بهرهمندی از پتانسیلهای مختلف در عراق میتواند به گسترش همکاریها بینجامد.
وی گفت که ارائه تسهیلات در صدور روادید و وضع معافیتهای گمرکی و گسترش تبادلات تجاری بین ایران و عراق در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.