به گزارش مازند اصناف؛ باز هم فروردین ماه یک سال جدید دیگر در حال پایان است و به کم شدن تب و تاب عید، تب و تاب گرانی ها شدت گرفته تا شیرینی تعطیلات نوروزی را به کام مردم تلخ کند. از سو زمزمه های حذف یارانه نقدی در لایحه بودجه ۹۵ و حذف میلیون ها نفر یارانه بگیر به گوش می رسد و از سوی دیگر گمانه زنی های بنزینی درباره افزایش نرخ آن رنگ و بوی جدی به خود گرفته و مردم را نگران کرده است. به تازگی هم مشاور معاون اجرایی حسن روحانی از حذف آرد چند نرخی به دو نرخ ۹۰۰ تومان برای صنف و صنعت و ۶۷۰ تومان برای خبازیها خبرداده و گفته: قیمت نان با حساسیت و احتیاط از سوی دولت افزایش مییابد، تا گرانی نان هم در کنار گرانی های دیگر قوز بالاقوز خانوارهای ضعیف و متوسط باشد.
نانی که از قدیم الایام برکت سفره های ایرانی بوده، حالا می رود از سفرها حذف شود چرا که این روزها یک لقمه نان و پنیر بسیار هزینهبر تر از بسیاری خوراکی هاست و به این ترتیب است که می رود تا نان جای خود را به خوراک های جایگزین مانند سیب زمینی در کشورهای اروپایی بدهد.
گرانی نان زیر سایه آزاد پزی
هنوز از یادها نرفته است که جدی شدن گرانی نان در دولت یازدهم از آذر ماه سال ۹۳ رخ داد و اواخر آذر ماه بود که نرخ های جدید نان میهمان جیب مردم شد. این اما پایان ماجرا نبود و پس از آن، زمزمه های آزاد پز شدن نانوایی ها رنگ و بوی جدی تری به خود گرفت تا اینکه در فروردین ماه سال ۹۴، در ادامه شوک های قیمتی نوروزی، رئیس اتاق اصناف ایران از برنامهریزی برای حذف یارانه نان خبر داد.
علی فاضلی در آن روزها گفت : چون نان قوت غالب مردم بهویژه قشر آسیبپذیر است، به دنبال راهکاری هستیم که با کمترین آسیب یارانه نان را در آیندهای نزدیک حذف کنیم. او از احتمال حذف یارانه نان تا سه ماه آینده خبر دادو تاکید کرد: باید به این سمت حرکت کنیم، تا نان بهصورت غیریارانهای در کل جامعه توزیع شود، چراکه یارانه در این بخش به نانواییها جز ایجاد رانت غیرمعقول چیزی در پی ندارد. مضاف بر آنکه دولت بودجهای را برای کاهش قیمت نان درنظر میگیرد، اما در این بین برخی نانواییها با فروش آرد یارانهای به قنادیها و نانواییهای آزادپز تمام این زحمات را هدر میدهند تا به این ترتیب آزاد پز شدن نانوایی ها رسما کلید بخورد.
آزاد پز شدنی که به نانوایی ها اجازه داده نان را بر اساس کیفیت و کمیت گرانتر بفروشند اما نکته اینجاست که تجربه آذر ماه نشان داد، گرانی هم نمیتواند از دادن نان سوخته و خمیر به مردم جلوگیری کند. در این میان، در حالی که روز به روز به تعداد نانوایی های آزاد پز اضافه می شود و ماجرای نان های خمیر و سوخته و بی کیفیت هم ادامهدار تر، حالا دوباره گرانی نان در سال ۹۵ مطرح شده است.
گرانی نان در سال ۹۵، آری یا خیر؟
آنطور که به تازگی مشاور معاون اجرایی حسن روحانی خبر داده است، آرد چند نرخی به دو نرخی تبدیل شده و قیمت نان نیز برای سال جدید با احتیاط افزایش مییابد. محسن بهرامی ارض اقدس در حالی این خبر را اعلام کرده است که افزایش قیمت نان در سال های اخیر یکی از پر حاشیه ترین گرانی ها بوده است.
بهرامی ارض اقدس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اجرایی شدن طرح هدفمندی یارانه ها در سالجاری بر روی قیمت نان هم تاثیر میگذارد، گفته که قطعا این طرح بر روی قیمت نان میتواند تاثیر داشته باشد. این سخنان در حالی است که واقعی کردن قیمت گندم، آرد و نان به دلیل حساسیتی که دارد، میتواند در نرخ تورم و انتظارات تورمی تاثیر جدی داشته باشد و زندگی مردم را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار دهد.
در هر حال، به گفته محسن بهرامی ارض اقدس، برای هدفمند کردن پرداخت این یارانه، بهترین کار، آزادسازی کامل چرخه است اما به دلیل تاثیر جدی که نان در سبد هزینهای و غذایی خانوار دارد، این تصمیمات در دولتها همواره با احتیاط اتخاذ شده است و در این دولت هم به همین شکل پیگیری می شود.
سخنان آقای مشاور در حالی رنگ و بوی گرانی نان را دارد که مردم از زمزمه های گرانی های اخیر بسیار ناراضی هستند و البته وعده دولتی ها در خصوص بهبود کیفیت نان با آزادسازی و گرانی نیز در ۲ سال گذشته محقق نشده است.
گلایه های مردم از گرانی نان
در این میان زمزمه های گرانی نان در سال ۹۵، گلایه های مردم از روش های اقتصادی دولت را به همراه داشته است. به عنوان مثال یکی از مخاطبان فردا برای ما نوشت: خوب مسلم است. باید نان را گران کنند. چهار عباسی گذاشتند روی حقوق ما، ۱۶ عباسی باید پس بگیرند! این هم دولت اعتدال و امید.
نظری از مخاطبان دیگر سایت فردا نیز در خصوص گرانی های اخیر نوشت: مسبب اصلي و اول و آخر تمام گراني و تورم و قدرت پائين خريد مردم؛ خود خود دولت است و والسلام ، هنوز سال تمام يا شروع نشده همه چيز را بالا ميبرند و تازه با افتخار از افزايش حقوق و دستمرد هم حرف ميزنند.
اسی دیگر مخاطب فردا نیز در این خصوص گفت: فقط مانده نان مردم را ببرند. گران کردن هم همان بریدن است. چه مردم صبوری داریم. گرانی نان، افزایش قیمت بنزین، قالب کردن خودرو های بی کیفیت داخلی به مردم ودر آخر کشته شدن خریدار همان خودروها به همراه خانواده در حین سفر و گردش ...
البته افرادی هم هستند که موافق این گرانی به شرط بهبود کیفیت باشند. به عنوان مثال، منتقد برای فردا نوشت: طوری نیست، منتها خوب است که کیفیت نان هم بالا برود و مردم بجای ۲ نان، یک نان با کیفیت تهیه کنند و مصرف کنند.
در حال نگرانی ها و گلایه ها از گرانی احتمالی نان در جامعه بسیار جدی است چرا که سفره بسیاری از خانوارها وابستگی جدی به نان دارد و با افزایش اندک حقوق ها و گرانی زیاد کالا و خدمات تنها قدرت خرید مردم کاهش میابد و بر نارضایتی ها افزوده می شود.
تراز