به گزارش مازند اصناف؛ تغذیه یکی از نیازهای اصلی و فیزیولوژیک در انسان است و عامل بقای بشر در زندگی این دنیا محسوب میشود و همین امر عاملی است تا انسان برای بدست آوردن غذا تلاش و کوشش کند.
اما آنچه در راه به دست آوردن غذا برای انسان مهم است، نوع و سالم بودن غذاست تا در داشتن زندگی مناسب همراه با تندرستی و طول عمرش کمک کرده و تاثیر مثبتی بر روی مغز و روان و رشد فکری بگذارد.
غذای انسان باید شامل پروتئینها، چربیها، کربوهیدراتها، مواد معدنی، ویتامین و آب باشد تا رشد و سلامت سلولهای بدن تأمین شود.
تغذیهای که براساس اصول علمی و با در نظر گرفتن تمام نیازهای بدن تنظیم شده باشد سبب تامین سلامت انسان میشود و در صورتی که به غیر از این عمل شود موجب اختلال در عملکرد کل سیستمهای بدن شده و باعث از دست رفتن قوای جسمی و روانی در انسان میشود. رعایت برنامه غذایی خوب و متعادل میتواند طول عمر انسان را افزایش دهد و بر شادابی فرد نیز تاثیرگذار باشد.
مطالعات نشان میدهد که عامل بسیاری از مرگومیرها و بیماریهای مختلف از جمله بیماریهای قلبی، عروقی، سرطانها، دیابت و... ریشه در تغذیه افراد دارد و بنابراین با رعایت یک رژیم غذایی سالم میتوان سلامت بدن را تضمین کرد.
براین اساس با دو تن از کارشناسان تغذیه در شهرستان نوشهر گفتوگویی انجام دادیم که در زیر میخوانید.
شهرستانیفر با اشاره به اینکه استرس در زندگی ماشینی و صنعتی امروز، یکی از عوامل اصلی بروز بیماریها است، اظهار کرد: براثر همین فشارهای روانی روزمره، موادی در بدن تولید میشود که سبب بروز و پیدایش سرطان میشود و بنابراین باید در انتخاب و نوع و چگونگی تغذیه به منظور پیشگیری از بیماریها دقت کافی را داشت.
وی روغن را یکی از مواد غذایی پرمصرف در خانوادهها دانست و افزود: استفاده از روغنهای گیاهی باید جای مصرف روغنهای حیوانی را بگیرد زیرا روغن حیوانی، اشباع شده است و سبب رسوب در عروق و در نتیجه سکته در انسان میشود.
این کارشناس تغذیه با تاکید بر اینکه مصرف چربیهای حیوانی یا باید بسیار محدود و یا در صورت امکان از سفره غذایی حذف شود، خاطرنشان کرد: اگر چه در زندگیهای گذشته و به ویژه در مناطق روستایی مصرف روغن حیوانی بالا بود و مشکلی پیش نمیآامد بدان علت است که تحرک و فعالیت بدنی زیاد بود و در نتیجه سوخت و ساز بدن بالا رفته و مشکلی از نظر انسداد عروق ایجاد نمیکرد اما در زندگی امروزی به دلیل تغییر سبک زندگی و کمتحرکی بالا، مصرف روغن حیوانی میتواند برای بدن خطرساز باشد.
وی افزود: روغنی که جامد میشود در واقع مانند روغن حیوانی و اشباع است و باعث رسوب در رگها میشود که این مسئله درباره نباتیها، احتمال اینکه ترانس آن بالا باشد، بیشتر است.
شهرستانیفر با اشاره به اینکه روغن مایع وقتی به روغن جامد تبدیل میشود عامل خطری برای بروز بیماریهای قلبی میشود، تصریح کرد: حرارت زیر روغن برای سرخ کردن غذا نباید آن قدر زیاد باشد که دود از آن بلند شود و این یکی از مشکلاتی است که در رستورانها وجود دارد به طوری که گاهی چند بار روغن داغ شده استفاده میشود و این خطر بروز سرطان را در پی دارد.
وی تاکید کرد: حتما از روغن مایع مخصوص سرخ کردنی در طبخ غذا استفاده شود و البته در طبخ غذا هر چه روغن کم باشد بهتر است.
یکی دیگر از کارشناسان تغذیه نیز بر ضرورت استفاده از لبنیات کم چرب تاکید کرد و گفت: چربی موجود در لبنیات اشباع شده است و برای بدن مضر است. درصد چربی شیرهای محلی بالا است و شیر را باید جوشاند و سپس سرد شود چربی روی آن را جدا شود و زمانی که مجددا جوشانده و سرد شود باز هم چربی بر روی آن وجود دارد و این نشان از حجم بالای چربی در سیر محلی دارد که در مصرف آن باید نکات بهداشت غذایی رعایت شود.
زلیخا رمضانی افزود: چربی شیر و ماست باید زیر 1.5 درصد داشته باشد، زیرا چربی زیاد لبنیات باعث میشود جذب کلسیم در بدن پایین بیاید.
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت 20 کالای غذایی را در زمره کالاهای آسیب رسان به سلامت معرفی کرد، تصریح کرد: برای این کالاها نمیتوان منع مصرف بگذاریم و حتی نمیتوان جلوی تولید آن را گرفت و فقط میتوان توصیه کنیم که این کالاها برای سلامتی ضرر دارند و استفاده از آن باید محدود شود.
این کارشناس تغذیه بیان کرد: یکی از این کالاها، همین «کله پاچه» است که نمیتوان منع برای آن گذاشت، بلکه باید مصرف آن محدود شود چون سرشار از اسید چرب اشباع شده و کلسترول است و توصیه میشود در طول سال تنها حداکثر دو بار استفاده شود.
وی با تاکید بر اینکه مغز کلهپاچه سرشار از کلسترول است و نباید استفاده شود، تصریح کرد: اگر پزشکان برای بعد از عمل جراحی استخوانی معمولا آب کله پاچه را توصیه میکنند این به خاطر همان ماده ژلاتینی است که در پای مرغ نیز وجود دارد و اثرات مثبتی از خود در این مواقع بر جای میگذارد که در اینباره نیز باید ریزفاکتورهای دیگری هم از سوی پزشک در نظر گرفته شود.
رمضانی با اشاره به اینکه چربیهای قابل رویت بر روی گوشت قرمز باید جدا شود زیرا اشباع شده هستند و برای بدن مضر است و در رگهای بدن ایجاد رسوب میکند، خاطرنشان کرد: مرغ نباید با پوست طبخ شود چون هورمونهای تزریقی در زیر پوست آن جمع میشود و به بدن آسیب میرساند.
وی درباره طبخ کباب بر روی ذغال نیز گفت: به هیچ وجه نباید کباب بر روی ذغال طبخ شود، چون چربیهای روی گوشت بر روی ذغال میریزد و با آن واکنش شیمیایی روی میدهد که به شکل دود دوباره بر روی همان گوشت مینشیند و ماده سرطانزا تولید میکند و این نوع طبخ یکی از مشکلاتی است که در برخی اماکن هنوز دیده میشود.
این کارشناس علوم تغذیه با بیان اینکه در تمام بیماریهای سرطان، تغذیه نقش اول را در ایجاد و بروز سرطان بازی میکند، یادآور شد: اگر چه نگاه مردم به گوشت قرمز منفی شد ولی ماده غذایی برای بچههای در حال رشد بسیار مفید است اما مصرف بیرویه آن همراه با مصرف نکردن سبزیجات و سیب، عامل خطر سرطان روده بزرگ میشود.
وی سوسیس و کالباس را یکی از مواد غذایی به شدت سرطانزا دانست و اظهار کرد: این به دلیل وجود ماده نگهدارندهای به نام «نیتروزآمین» در سوسیس و کالباس است که جزو استاندارد هم محسوب میشود و باید هم استفاده شود اما این ماده نگهدارنده وقتی وارد بدن میشود، تولید نیترات کرده و یک عامل خطر قوی برای بروز سرطان در بدن است.
رمضانی درباره مصرف روغن در خانوادهها به عنوان یکی از مواد غذایی پرمصرف روزانه، گفت: استفاده از روغنهای گیاهی یعنی روغنهایی که امگا سه، 6 و 9 دارند مثل روغن کنجد، آفتابگردان، کلزا، ذرت و سویا، برای سرخ کردن مواد غذایی توصیه میشود.
وی خاطرنشان کرد: هر روغن حدود سه بار در روز قابل استفاده است و این زمانی است که شعله آتش در زیر ظرف روغن در هر مرحله کم باشد تا برای مرتبه دوم و احیانا سوم بتوان از آن استفاده کرد و تاکید نیز میشود که نباید روغنهای استفاده شده را برای روزهای آینده مورد استفاده قرار داد.
این کارشناس تغذیه از فواید بسیار بالای روغن زیتون سخن به میان آورد و اظهار کرد: این روغن به دلیل داشتن اسیدهای چرب برای بدن بسیار مفید است و صرفا باید برای سالادها و همچنین پخت و پزهای ساده که نیاز به حرارت زیادی ندارد از آن استفاده کرد.
رمضانی با بیان اینکه روغنهای جامدی که به نام روغن نباتی در بازار وجود دارد به خاطر افزوده شدن هیدروژن، در دسته روغنهای اشباع شده قرار دارند، تصریح کرد: استفاده از این روغنها با توجه به برچسب آن از اسید چرب زیر دو درصد باید مورد مصرف قرار گیرد.
وی گفت: باید همواره در تهیه و نوع طبخ و مصرف مواد غذایی باید دقت کافی داشت و مطالعات و آگاهیهای جامعه در این زمینه افزایش یابد، تا سلامت افراد به مخاطره نیفتد.
فارس