به گزارش مازند اصناف؛ کشاورزی شغل اصلی اکثر مردم میاندورود است که اغلب در زمینه کشت برنج، گندم و مرکبات اشتغال دارند، بيش از 50 درصد مرکبات کشور در استان مازندران توليد میشود که باغدار برای تولید این محصول باید هزینههای زیادی را متحمل شود تا در زمان برداشت محصول بتواند هزینهها را جبران کند.
يکی از دغدغههای کشاورزان و باغ داران، عرضه محصولات به بازار فروش است، محصول مرکبات با وجود پرداخت هزينه زیاد کارگر، آبیاری، کود، سموم شیمیایی و هزينههای سوخت سرانجام بايد با قیمت پایین به دست دلالان برسد و این مشکلی است که تولیدکنندگان مرکبات همواره با آن روبه رو هستند.
قيمت خريد مرکبات در روزهای اوليه توليد بسيار بالا است، اما متأسفانه در زمان رسيدن برداشت کامل و به موقع اين محصول، قيمت به صورت سرسام آوری کاهش يافته و باغدار را در سردرگمی قرار میدهد، افراد در چنین مواقعی برای جبران خسارت، مجبور به نگهداری از روشهایی میشوند که ریسکپذیری بالایی نیز به همراه دارد و اقدام به نگهداری از محصول مرکبات در منازل و انبارها خود میکنند.
امسال نيز بسياری از کشاورزان به محض برداشت محصول به امید سود قابل انتظار و جبران هزینههای زیاد تولید، به ناچار محصول را با نایلون و کاغذ پیچیده و در جعبه قرار داده و به زیرزمین منازل خود و انبارهای کوچک و حتی در مواقعی در گوشهای از حیات خانه خود نگهداری میکنند.
با توجه به اینکه نگه داشتن مرکبات با این روش ریسک پذیری بسیار بالایی دارد و امکان پوسیدگی محصول نیز بیشتر است، اما خانوادهها و باغداران حاضر شدند محصول کشاورزی خود را که با زحمت بهدست آوردند ارزان نفروشند و ریسک نگهداری آن را نیز به جان بخرند.
این روزها اگر به گوشه و کنار روستاهای شهرستان میاندورود نگاه کنیم شاهد مرکباتی هستیم که پوسیده شده و در مکانی ریخته شده است، محصولاتی که با زحمات زیاد کشاورزانی تولید شد که به امید دریافت هزینه تولید و نگهداری این محصول رنجهای زیادی را متحمل شدند.
در روستای برگه و در جوار نکا رود شاهد ریخته شدن مقدار زیادی از مرکبات هستیم که توسط اهالی منطقه دور ریخته شده است، زیرا محصول مرکبات در بازار کنونی بايد با کيفيت بالایی عرضه شود، کشاورز با این روش به ناچار موجب تحمل خسارتهای زیادی میشود.
این منظره را میتوان نمونهای از ضرر کشاورزان در طول سال دانست که به دلیل نبود بازار هدف مناسب و قیمت تضمین شده و موارد دیگر اتفاق میافتد که جای بسی تأمل دارد.
با توجه به افزايش هزينههای توليد، خريد محصولات با قيمت کم توسط واسطهها و دلالان مسئولان بايد بيشتر به مشکلات کشاورزان توجه کنند، دولت بايد برای جلوگيری از حضور دلالان و واسطهها در اين بخش و خريد انواع محصولات کشاورزی برنامه هدفمندی داشته باشد.
متأسفانه بهدليل کاهش تقاضا برای خريد مرکبات، اين محصول با قيمت پايين تری نصیب واسطهها میشود، در مواقعی نیز کشاورز برای جلوگیری از خسارتها، محصول را در اختیار دلالان و واسطهها قرار میدهد تا از خراب شدن محصول جلوگیری کند.
برای من و شما دیدن این منظره کمی بد به نظر میرسد اما برای باغدار و تولید کننده بسیار غم انگیز است و به نوعی تمام خستگی چندین ماه نگهداری تولید این محصول بر تن خسته کشاورز باقی خواهد ماند.
در شرايطی که باغ داران به هر صورت دست به چنین کاری میزنند و محصول را به امید سود گزاف با این روش نگهداری میکنند، در نتیجه عدم ظرفیتهای نگهداری و انبارداری، نداشتن سردخانه و ناآگاهی از مسائل نگهداری مرکبات به راحتی شاهد از بین رفتن محصولات خود هستند.
در اين شرايط بايد پرسيد آيا مسئولان در جريان آن چه بر باغ داران میگذرد هستند؟! اگر مسئولان به کشاورز و باغدار تضمين خريد محصولات را بدهند و از سوی ديگر نظارت و کنترل جدیتری بر صادرات و واردات محصولات کشاورزی و مرکبات وجود داشته باشد، ديگر کشاورز و باغ دار استرس و دغدغهای نخواهد داشت و اقدام به انجام کاری نمیکنند که در نتیجه ضرر و زیانها چندین برابر شود.