به گزارش مازند اصناف؛ رحمان سعادت اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه سمنان در مورد شرایط پسا برجام در فضای اقتصادی کشور گفت: پس از موفقیت اولیه در ارتباط با مذاکرات هستهای و توافق برجام، انتظار است بتوانیم در گام بعدی از این فضا استفاده اقتصادی و حتی سیاسی ببریم. قطعا صرف انجام توافق بدون عملکرد مشکل خاصی را حل نکرده و نتیجه خاصی نخواهد داشت. وی افزود: در حوزه اقتصادی رفع تحریم های اقتصادی و آزاد شدن پول های بلوکه شده جز حداقل انتظارات دولت ایران است.
سعادت رونق اقتصاد در دوران پسا تحریم نیازمند چند عنصر دانسته و اظهار داشت: در ابتدا ما باید بتوانیم از سرمایه گذاری خارجی بویژه در ارتباط با بخش نفت و گاز استفاده کنیم. ضمن اینکه با استفاده از دیپلماسی اقتصادی و تجاری بازارهای خارجی کالاهای ایرانی را افزایش داده تا در نتیجه تبدیل به مصرف کننده صرف وارداتی کالاهای خارجی و وارداتی نباشیم. وی خاطرنشان کرد: البته باید توجه داشت که تمام تحرکات اقتصادی در حوزه بین الملل خطر جانبی در پی دارد که آن خطر نفوذ و توطئه دشمنان است.
عضو هیات علمی دانشگاه سمنان ضمن اشاره به دشمنی کشورهای متخاصم بر علیه ایران بیان داشت: تجربه تقریبا چهار دهه ای ما بعد از انقلاب نشان می دهد که دشمنی کشور های معاند از بین نمی رود بلکه از حالتی به حالت دیگر تغییر می کند.
وی در ادامه گفت: اکنون فصل نتیجه گیری از دو سال زحمت تلاشگران در زمینه سیاست خارجی و مذاکرات هسته ای است اما باید بدانیم استراتژی گارد باز در عرصه بین الملل خطر نفوذ را به همراه دارد.
این اقتصاددان با طرح این سوال که بهترین استراتژی چیست؟ خاطرنشان کرد: تفسیرها و برداشتهای برخی از نویسندگان و تحلیل گران از واژه نفوذ اقتصادی بسیار بدبینانه بوده و نتیجه آن کاهش شدید روابط بین الملل بویژه در فضای اقتصادی است و ابن بدان معناست که نمی توانیم از فضای پسا تحریم به نفع اقتصاد ملی استفاده کنیم و به عبارت دیگر به بازدارندگی اقتصادی می رسیم.
سعادت افزود: آنچه بنده از واژه نفوذ اقتصادی دریافت میکنم این است که ما باید هوشیاری اقتصادی داشته باشیم. یعنی در ضمن ارتباط فعال بین المللی ، توجه به نیات و برنامه های پیدا و پنهان کشور های دیگر داشته و در ازای منافع اقتصادی، منافع ملی خود را به خطر نیاندازیم. وی در خاتمه گفت: بهرحال در دنیای فعلی انزوای اقتصادی و سیاسی گزینه مطلوبی نبوده و تقریبا همه کشور ها در نظام بین الملل حضور دارند. لذا مشارکت فعالانه و در ضمن اگاهانه می تواند بهترین استراتژی در عرصه بینالملل برای ایران باشد.
تراز