logo

کد خبر : 15478
تاریخ خبر : 1394/09/09
فرمان دفن سیب‌زمینی‌ها را چه کسی صادر کرد؟/صرف 3570000 لیتر آب برای تولید 1700 تن سیب‌زمینی مدفون

فرمان دفن سیب‌زمینی‌ها را چه کسی صادر کرد؟/صرف 3570000 لیتر آب برای تولید 1700 تن سیب‌زمینی مدفون

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">بیش از 1700 تن سیب زمینی به خاطر بی تدبیری مسئولان در بخش کشاورزی مدفون شد اما هنوز توجیه های مسئولین برای این اقدام ادامه داشته و قانع کننده نیست.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ آبان ماه سال جاری بود که خبر دفن 1723 تن سیب زمینی که تابستان امسال از کشاورزان فارس خریداری شده بود، توسط سازمان تعاون روستایی برای جلوگیری از کاهش قیمت در بازار منتشر شد.

از آنجایی که برای تولید هر یک کیلوگرم سیب‌ زمینی، ۲۱ لیتر آب مصرف می‌شود(یعنی برای 1700 تن حدود 35700000 آب مصرف شده) و از طرفی این میزان سیب زمینی با بودجه بیت المال از کشاورزان خریداری شده بود، امحای آنها هیچ توجیه و دلیل منطقی را به همراه نداشت و تنها توجیهی که از سوی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی مطرح می شد، تنظیم قیمت سیب زمینی در بازار بود.

مدیرکل تعاون روستایی فارس در توضیح این موضوع گفت: 1723 تن سیب زمینی از کشاورزان فسایی و دارابی به قیمت 360 تومان خریداری کردیم، اما بدون این که منفعتی از آن ببریم زیر خاک نزدیکی داراب دفنش کردیم!

وی افزود: با توجه به این که این نوع سیب زمینی ها را تنها می توان یک ماه در سردخانه نگه داشت مجبور شدیم سیب زمینی هایی که بابت آن 620 میلیون تومان پول بیت المال پرداخته شده بود زیر خاک کنیم.

هرچند با گذشت بیش از یک هفته از این موضوع مسئولان در وزارت جهاد کشاورزی ترجیح داده اند سکوت کنند و خود را وارد بازی سیب زمینی که دولت قبل هم از این حاشیه به دور نبود، نکند.

در ادامه سکوت های مسئولین، بهارستانی ها هم به این موضوع وارد شدند و کمیسیون کشاورزی مجلس از حجتی خواست تا توضیحی به مجلس ارائه دهد اما این توضیحات نیز در گیر بروکراسی شد تا باز هم وضعیت سیب زمینی‌ها نا معلوم باقی بماند.

کوچک زاده یکی از نمایندگان مجلس که نسبت به این موضوع اعتراض داشت در صحن علنی مجلس گفت: طبق اخبار مکرر و موثق اطلاع یافتیم رئیس تعاونی و روستایی استان فارس اعلام کرده هزار و 700 تن سیب زمینی را برای جلوگیری از افت قیمت امحا و دفن کرده است. ما این عمل را الگو برداری از اقتصاد سرمایه داری و آن را خلاف وجدان انسانی می دانیم و در این راستا به مسئولان مربوطه به خصوص وزیر کشاورزی تذکر می دهیم.

وی ادامه داد: در کشوری که مردم از گرسنگی رنج می برند چه کسی به خودش اجازه می دهد هزار و 700 تن سیب زمینی را امحا کند.

هرچند علی لاریجانی به تذکر وی اهمیتی نداد و همین موضوع باعث شد کوچک زاده استعفای خود را به وی ارائه دهد که گویا لاریجانی برای خلاص شدن از جنجال سیب زمینی حاضر نشد به بقیه اظهارت کوچک زاده توجهی داشته باشد.

در واکنش به این اقدام غیرقابل توجیه، نماینده مقام معظم رهبری در استان فارس در دیدار با دانشجویان بسیجی دانشگاه های شیراز در واکنش به امحاء 1700 تن سیب زمینی گفت: در مورد مسائل کشاورزان و مشکلات آن ها کار از تذکر به مسؤولین گذشته است. ده ها بار با مسؤولان صحبت شده است و نتیجه ای حاصل نشده است. با توجه به مشکل خشک سالی و اقلیم استان باید از توضیح دادن شرایط فراتر برویم و واقعیت این شرایط را بپذیریم و با آموزش های لازم و کشت مناسب و نوع آبیاری بتوانیم با این واقعیت موجود کنار بیاییم.

با گذشت یک هفته از این اتفاق باز هم مسئولین مربوطه سکوت را بر روشنگری ترجیح دادند تا شاید بار گناه دفن سیب زمینی ها برای آنها کم تر شود اما این سکوت طولانی اعتراض بیشتر مردم را به دنبال داشت.

بهرام بیرانوند، عضو کمیسیون کشاورزی که یکی از معترضین به امحای سیب زمینی ها بود در همین راستا تصریح کرد: اقداماتی از این دست علاوه بر زیان های مادی که دارد باعث نا امیدی کشاورزان نیز می شود؛ هم در داخل کشور افراد زیادی وجود داشت که می توانستیم به عنوان کمک این مقدار سیب زمینی را بین آنها توزیع کنیم و هم در حاشیه کشور نیز افرادی وجود داشتند که این اقلام مورد نیاز آنها بود.

بیرانوند افزود: سیب زمینی که معدوم شده است مصداق اسراف بوده است؛ برای تولید هر کیلو سیب زمینی مقدار زیادی آب مصرف می شود و برای استحصال آن آب زیر زمینی به تجهیزات و انرزی نیاز است که برای آن انرژی یارانه پرداخت شده است.

وی بیان کرد: عملاً محصولی با یارانه دولت و همچنین زحمت کشاورزان تهیه شده و در نهایت آن را امحا کرده‌اند؛ امیدواریم این رفتار ناپسند که مختص دنیای سرمایه داری و لیبرالی است دیگر در هیچ کجای کشور اسلامی تکرار نشود و مسئولین مانع از بروز چنین اتفاقاتی بشوند.

سکینه عمرانی، عضو دیگر کمیسیون کشاورزی نیز ضمن گلایه از این اتفاق گفت: اساساً نباید سیب زمینی ها را امحا می کردنند و حتی اگر قرار بود این سیب زمینی ها وارد بازار نشود تا قیمت را به هم نریزد، می توانستند آن را به عنوان خوراک دام عرضه کنند.

عضو کمیسیون کشاورزی با یادآوری این موضوع که در نظر گرفتن سیب زمینی ها به عنوان خوراک دام هم یکی از آخرین راه ها است خاطر نشان کرد: با صرف این میزان آب، انرژی و زحمت کشاورزان، امحای سیب زمینی کار نادرستی است.

عمرانی تصریح کرد: تبدیل سیب زمینی ها به موارد دیگر، توزیع آن میان مددجویان کمیته امداد یا تحت پوشش بهزیستی و یا نیازمندان هم از راه هایی بود که می توانستند از سیب زمینی هااستفاده بهتری داشته باشند.

وی با بیان اینکه امحای سیب زمینی ها غیر منطقی ترین راه بود، اظهار داشت: آب زیادی که در شرایط فعلی کشور برای کشت این میزان سیب زمینی مصرف شده است بسیار زیاد بوده و در این اقدام کاملاً به هدر رفته است.

در حالی که طی سال های گذشته امحای محصولات کشاورزی را تنها در کشورهای استکباری دنیا شاهد بودیم که سالانه هزاران تن گندم را به دریا روانه می کردند تا مبادا با رسیدن این گندم به سبد غذایی مردم قیمت آن کاهش یابد، این بار در کشور اسلامی خودمان شاهد بودیم مسئولین غیر اسلامی عمل کردند.

نیازمندان زیادی در کمیته امداد و مددجویان تحت پوشش بهزیستی در کشور وجود داشتند که می توانستند با این میزان سیب زمینی برای مدت یک ماه خود را از گرسنگی نجات بدهند.

هر چند در کشور ما صنایع تبدیلی نیز طی سال های گذشته رونق فراوانی داشته است و انتظار می رفت در صورت لزوم این سیب زمینی ها را به صنایع تبدیلی مبدل کنند.

واکنش علما به امحای 1700 تن سیب‌زمینی

در ادامه این ماجرا متن استفتاء از آیت الله علوی گرگانی در همین رابطه منتشر شد که اسراف را حرم دانسته و امحای سیب زمینی ها در شیراز را نیز مصداق اسراف و حرام اعلام کرده اند.

بعد از توجیه قیمت، توجیهات دیگری از سوی مسئولین باری این اقدام مطرح شد که در همین راستا، جواد خضرابراهیمی، عضو شورای مرکزی خانه کشاورز ایران با بیان اینکه معدوم شدن یک‌هزار و ۷۰۰ تن سیب‌زمینی به دلیل استفاده از کود شیمیایی بالا سرطان‌زا بودند، تصریح کرد: سیب‌زمینی‌ها باید امحا می‌شد زیرا مصرف بیش از حد کود شیمیایی در زمان تولید آن، سیب‌زمینی‌ها را دچار بیماری کرده و غیر قابل مصرف کرده بود.

دبیر اجرایی خانه کشاورز گیلان با اشاره به اینکه سیب‌زمینی‌های معدوم شده غیر قابل مصرف عموم و حتی دام بود، خاطرنشان کرد: سیب‌زمینی‌های معدوم شده تولید بهاره بود و کشت بهاره سیب‌زمینی خاصیت انبار کردن را ندارد.
وی با تاکید بر اینکه کشت بهاره سیب‌زمینی دارای مصرف کود شیمیایی بسیار بالاست، یادآور شد: مصرف کود درصد نیترات را افزایش می‌دهد بنابراین سیب‌زمینی‌ها قابل مصرف انسان و دام نبودند.

در ادامه این ماجرا و با گذشت بیش از ده روز از این اقدام، در نهایت وزارت جهاد کشاورزی بیانیه‌ای صادر کرد و با ارائه توجیه‌های مختلفی در این خصوص در پایان اعلام شد: امحای سیب زمینی در استان فارس نیز نه به خاطر تنظیم بازار بلکه به سبب غیرقابل استفاده شدن محصول خریداری شده برای مصارف انسانی و حتی دامی و تحت نظارت دستگاه ها و افراد مسئول صورت گرفته است."

باید از مسئولین جهاد کشاورزی سوال کرد که چرا به خاطر نبود یک مدیریت صحیح بایستی سیب زمینی‌هایی با مصرف زیاد کود شیمیایی کشت و در نهایت امحا شود و چرا از ابتدا این میزان کود شیمیایی میان کشاورزان توزیع شده است؟

 

دانا