logo

کد خبر : 15365
تاریخ خبر : 1394/09/02
پسته ایرانی همچنان یکه تاز بازارهای جهانی

پسته ایرانی همچنان یکه تاز بازارهای جهانی

<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: Tahoma;">با وجود خشکسالی های پی در پی و محدودیت منابع آبی، پسته ایرانی از لحاظ کیفیت و مزه از مطلوبیت بی نظیری برخوردار است به طوری که با استقبال مصرف کنندگان در کشورهای مختلف، همچنان یکه تاز بازارهای جهانی است.<br /> </span></p>

به گزارش مازند اصناف؛  با توجه به اینکه سالانه بیش از 2 میلیارد و 78 میلیون دلار ارزآوری از محل صادرات 30 قلم محصول باغی بدست می آید؛ صادرات پسته نیز سهم قابل توجهی در ارزآوری کشور دارد به طوری که سال گذشته با صادرات بیش از 180 هزار تن پسته 1.5 میلیارد دلار ارز به کشور وارد شد.

طبق نظر کارشناسان، به نظر می رسد امسال با رسیدن تولید به 250 هزار تن، ارزآوری از محل صادرات پسته به بیش از 1.6 میلیارد دلار برسد.

با توجه به آمارهای اعلام شده، سالانه بیش از 230 هزار تن پسته از 380 هزار باغ کشور تولید می شود که از لحاظ سطح زیرکشت و تولید، کرمان دارای رتبه نخست است.

ایران، آمریکا، ترکیه، چین، سوریه، یونان، ایتالیا، افغانستان، استرالیا، تونس از تولیدکنندگان پسته جهان به شمار می روند که در سال های اخیر امریکا گوی سبقت تولید را از ایران ربوده بود، اما با تلاش تولیدکنندگان در افزایش تولید و صادرات محصول کیفی، ایران بار دیگر رتبه نخست تولیدکنندگان پسته جهان را به خود اختصاص داد.

70 کشور جهان به طور مستقیم خریدار پسته ایرانی هستند که بیشترین میزان خرید مربوط به هنگ کنگ و اتحادیه اروپاست.

ایران با سرانه مصرف سالانه 80 هزار تن پسته، بزرگترین صادر کننده جهان به شمار می رود زیرا آمریکا بخش عمده تولیدات خود را به مصرف داخلی می رساند.

پسته، درخت دوپایه ای است که با ارتفاع حدود پنج متر و گل های خوشه ای شکل به حالت خودرو در ایران و افغانستان می روید و دارای مواد مغذی آب، پروتئین، چربی، نشاسته، کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم، ویتامین آ، ب1 و ب13 و خواص دارویی برای رفع کم خونی است.

رمضان روئین تن، مدیرکل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک وزارت جهادکشاورزی پیش بینی کرد که امسال 250 هزار تن پسته از باغات کشور برداشت و عرضه شود.

وی، کل سطح باغات پسته کشور را 380 هزار هکتار اعلام کرد و افزود: از مجموع این باغات 50 هزار هکتار آن غیربارور است که امیداریم با اصلاح الگوی مصرف آب، اجرای سامانه های نوین آبیاری، تغذیه، کنترل آفات، استفاده از ارقام مناسب و سرشاخه کاری، اصلاح باغات موجود، افزایش عمیات مکانیزاسیون، ساماندهی فرآوری پسته پس از تولید و انتقال دانش فنی به باغداران در چند سال آینده وارد عرصه تولید شوند.

به گفته وی، در شرایط فعلی، متوسط عملکرد باغات پسته یک تن در هکتار است؛ که با احداث باغات جدید پسته به صورت علمی، عملکردی بیش از باغات قدیمی خواهند داشت؛ به همین دلیل پیش بینی می شود تولید این محصول در ایران در سال های آینده افزایش یابد.

در حال حاضر برخی از باغداران، 10 تن در هکتار پسته برداشت می کنند، بنابراین هدف وزارت کشاورزی افزایش عملکرد تولید پسته در هر هکتار به 2.5 تن است.

گزارش ها حاکی است مشکل کم آبی در دو استان کرمان و یزد حدود 30 هزار هکتار از باغات را تحت تاثیر قرار داده است.

به گفته رویین تن، در حال حاضر 140 هزار هکتار از باغات پسته مناطقی همچون کرمان، یزد، خراسان رضوی، دامغان به سامانه های آبیاری نوین، قطره ای و زیرسطحی و دستگاه های مخصوص شیرین سازی آب نیز مجهز شده اند که خود می تواند افزایش عملکرد را در پی داشته باشد.

روئین تن معتقد است: خشکبار ایران در دنیا از ارزش اقتصادی بالایی دارد بنابراین به دلیل مزیت اقتصادی، شرایط اقلیمی و ارزآوری بالا، بیشتر استان های کشور علاقمند به تولید این محصول هستند که می تواند برای بخش کشاورزی، هدف گذاری خوبی باشد.

 

 

 

 

 

صبحانه