به گزارش مازند اصناف؛ مهدی تقوی عضو هیات علمی دانشگاه علامه در باره سرانجام تعیین نرخ سود بانکی گفت: به نظر من اصلا نرخ سود وجود ندارد و باید به جای نرخ سود همان نرخ بهره را به کار ببریم. وی افزود: آنچه در اقتصاد مهم تلقی می شود نرخ بهره واقعی است و نرخ هایی مثل ۲۰ درصد یا ۱۸ درصد نرخ های اسمی و غیر واقعی هستند.
تقوی تصریح کرد: وقتی نرخ های اسمی منهای تورم موجود در کشوری شوند. عدد نرخ واقعی به دست می آید. برای مثال در سایر کشور به سپرده گذار ۲ تا ۳ درصد داده و حدود ۵ تا ۶ درصد نرخ بهره این تسهیلات است. وی در باره نحوه احتساب نرخ بهره در سایر کشورها گفت: نرخ اسمی منهای نرخ تورم. مثلا در دولت گذشته اگر چه به سپرده ها بیش از ۲۰ درصد سود تعلق می گرفت اما تورم کشور حدود ۴۰ درصد بود یعنی نرخ سود یا بهره منفی ۲۰ درصد بود. یعنی خرید خرید سپرده گذاران نه تنها افزایش بلکه کاهش می یافت.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه خاطر نشان کرد: در دولت یازدهم تورم به کمتر از ۱۵ درصد رسیده است. که اگر به سپرده گذار ۲۰ درصد سود بدهند علاوه بر حفظ ارزش پول سپرده گذار، این سپرده ها نیز ۵ درصد سود خواهند داشت.
وی درمورد تصمیم دولت برای کاهش نرخ سود سپرده ها و عدم تغییر نرخ سود تسهیلات به تراز گفت: البته هنوز چنین اتفاقی نیفتاده است اما قطعا انجام این کار اشتباه بوده و نرخ سود سپرده ها و تسهیلات باید متناسب با هم حرکت کنند. تقوی در باره احتمال خروج سپرده ها از بانک ها اظهار داشت: در شرایط فعلی اقتصاد، حتی کاهش نرخ سود سپرده ها نیز موجب خروج سپرده از بانک ها نخواهد شد. وی در مورد دلایل این ادعا گفت: با توجه به تورم ۱۴ درصدی در کشور حتی نرخ سود ۱۸ درصدی نیز برای سپرده گذاران مورد رضایت خواهد بود چراکه با سپرده گذاری نه تنها ارزش پول آنها کاهش نمی یابد بلکه با سود ۴ درصدی همراه است.
این اقتصاددان بیان داشت: با توجه به اعتبار و جایگاهی که بانک ها نزد مردم دارند سپرده گذاری در بانک ها می تواند امن ترین سرمایه گذاری سپرده گذاران محسوب می شود. وی در خاتمه افزود: مهم نیست که نرخ سود را کدام نهاد تعیین می کند. به نظرم مهمترین مسئله این است که نرخ سود واقعی باید مثبت و حتما ۴ تا ۵ درصد از نرخ تورم بالاتر باشد.
تراز